Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάτμηση οικοπέδου μισό εντός- μισό εκτός οικισμού


Recommended Posts

Συνάδελφοι μου έχει τύχει μια περίπτωση που τα όρια οικισμού χωρίζουν το οικόπεδό σε 2 τμήματα εντός με πρόσωπο σε δρόμο και εκτός οικισμού. Το εντός τμήμα είναι άρτιο και οικοδομήσιμο(1 στρεμα).

Το εκτός είναι άρτιο αλλά δεν ξέρω αν είναι οικοδομήσιμο μιας και οι απόψεις διίστανται και δεν έχει πλέον πρόσωπο σε δρόμο αφού αποκόπτεται απ το εντος σχεδίου κομμάτι μετά την κατάτμηση.

Όμως η κατάτμηση έγινε πριν το 2003 που τότε δεν υπήρχε απαίτηση προσώπου σε δρόμο, σωστα;

Το ερώτημά μου είναι αν τα όρια του οικισμού αποτελούν κατάτμηση ή αν θα συνεχίσω να το θεωρώ ενιαίο οικόπεδο.

Αν όντως αποτελούν κατάτμηση σημαίνει ότι το τμήμα εκτός σχεδίου (13 στρεμματα)που δεν έχει πρόσωπο στο δρόμο είναι άρτιο αλλά και οικοδομήσιμο

Link to comment
Share on other sites

Το όριο του οικισμού δεν δημιουργεί κατάτμηση.

Το οικόπεδο χωρίζεται σε δύο τομείς. Στον τομέα εκτός οικισμού και στον τομέα εντός οικισμού .Συνεπώς και το εκτός (13 στρ) είναι οικοδομήσιμο.

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

και συνεχίζω την πρόταση του συναδέλφου , κατάτμηση έχουμε με υπαιτιότητα μόνο του ιδιοκτήτη δηλαδή με συμβόλαιο σε τρίτους και μεταγραφή στο υποθηκοφυλάκειο ή με κληρονομιά όπου η ημερομηνία του θανάτου είναι η ημερομηνία δημιουργία της κατάτμησης Και νομίζω ότι δεν μπορούμε να αθροίσουμε την επιφάνεια δόμηση του εντός οικισμού με την εκτός σχεδίου και να θεωρήσουμε το σύνολο σαν την δόμηση που μπορεί να οικοδομηθεί στο ακίνητο Φυσικά εφόσον τέμνεται από το όριο του οικισμού χρειάζεται και πράξη χαρακτηρισμού από το δασαρχείο για το εκτός σχεδίου τμήμα

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Θα ήθελα να κάνω και γω μια ερώτηση στους εξαίρετους συναδέλφους. Πελάτες μου έχουν ιδιοκτησία σε οικόπεδο 2 στρεμμάτων με περίπου το 1/3 εντός του διάσπαρτου τμήματος οικισμού <2000 κατ. και 2/3 εκτός εντός ζώνης των 500μ, προϋφιστάμενο του '77. Η άδεια έχει βγει το 1997 για εκτός σχεδίου κατά παρέκκλιση με δόμηση 200 τμ. Η αρτιότητα του διάσπαρτου είναι 1200 τμ Οι πελάτες έχουν χτίσει εκτός αδείας και θέλουν να ενταχθούν στον 4014. Υπάρχει καμιά περίπτωση να είναι μεγαλύτερη η επιτρεπόμενη δόμηση, δηλ να ισχύουν οι κανόνες δόμησης για εντός σχεδίου; Ελπίζω τα στοιχεία που δίνω να μην είναι ελλειπή. Ευχαριστώ τους συναδέλφους εκ των προτέρων

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

Δεν μας είπες αν το "εντός" είναι οικοδομήσιμο, δηλαδή αν έχει πρόσωπο σε ΚΧ.Είναι περίεργο βέβαια που έβγαλαν άδεια στο εκτός τμήμα αφού δεν έχει την αρτιότητα των 2000 μ2 αφού ένα μεγάλο τμήμα του είναι εντός.

σύμφωνα με το

Εγγρ-39518/5-7-89

...........

2) Εάν το εναπομένον εκτός των ορίων του οικισμού τμήμα του οικοπέδου δεν είναι άρτιο κατά τον κανόνα ή κατά παρέκκλιση, δεν αντιστοιχεί σε αυτό το τμήμα συντελεστής δόμησης (σδ). Στην περίπτωση αυτή η οικοδομή που προκύπτει στο άρτιο εντός του οικισμού τμήμα του οικοπέδου δύναται να τοποθετηθεί στο εκτός οικισμού τμήμα του, αρκεί να τηρηθούν οι αποστάσεις αυτής από τα όρια του οικοπέδου σύμφωνα με τις διατάξεις της εκτός σχεδίου δόμησης.

Link to comment
Share on other sites

εχω την εντύπωση ότι μπορείς να βάλεις το κτήριο και στο εκτος σχεδίου κομμάτι αρκεί να πληρεί τις αποστάσεις για το εκτος σχεδίου κομμάτι και να έχεις τους όρους δόμησης του εντός δηλαδή μέγιστο 400 τ.μ Βέβαια το εντός τμήμα πρέπει να πληρεί τους όρους δόμησης για τα εντος οικισμού τμήματα δηλαδή πρόσωπο σε κοινοτική - δημοτική οδό πλατους όσο προβλέπεται κλπ Και φυσικά πράξη χαρακτηρισμού από το δασαρχείο για το εκτός τμήμα όπου είναι το κτήριο

ΥΣ τώρα είδα ότι έγραψα ταυτόχρονα με τον καλό συνάδελφο manolis gon

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

Με έχει μπερδέψει η συγκεκριμένη άδεια ομολογώ. Ο ίδιος μηχανικος έβγαλε στο όμορο άδεια το 1997 και το βγάζει για εντός συμπληρώνοντας αρτιότητα από το εκτος και παραχωρώντας τμήμα οικοπέδου για δρόμο αλλά σε αυτό το οικόπεδο ούτε που το αναφέρει το εντός τμήμα. Επιπλέον στην άδεια που έχω αναλάβει δεν αναφέρεται δρόμος στα σχέδια ενώ στην ουσία έχει δημιουργηθεί δρόμος. Σε αυτήν την περίπτωση τί μπορώ να κάνω εγώ; Να ελέγξω αν ο δρόμος έχει παραχωρηθεί με συμβολαιογραφική πράξη; και πώς το ελέγχω αυτό; Οι πελάτες είναι εγγλέζοι και δεν έχουν ιδέα.

Edited by littlejulie
Link to comment
Share on other sites

όταν το ακίνητο είναι στα όρια του οικισμού δηλαδή τέμνεται από αυτό θεωρείται τμήμα του ακινήτου όσο το όριο αρτιότητας του οικσμού σαν εντός οικισμού μήπως λοιπόν για αυτό συπλήρωσε από το εκτός σχεδίου ; για εξέτασέ το

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα καλά το έδειξε ολόκληρο εκτός και σαν εντός ζώνης και με την παλαιότητα που θα είχε έβγαλε άδεια.Δεν έδειξε καθόλου το εντός τμήμα και αυτό είναι που σε προβληματίζει τώρα?Αν ναι , τότε σε μια τυπική περίπτωση του 4014. δε θα ελέγξεις τη γνησιότητα της αδείας αλλά θα δηλώσεις τις υπερβάσεις που κάνανε σύμφωνα με τα εγκεκριμένα.Τώρα αν εσύ θες να πας παραπέρα θα πρέπει να κάνεις έναν καλό έλεγχο του τι δεδομένα υπάρχουν τώρα από πλευράς αρτιότητας και οικοδομησιμότητας του εντός τμήματος και με συνεννόηση με πολεοδομία ίσως να ακυρώσουν την πρώτη άδεια και αν σε παίρνει να κάνεις νομιμοποίηση.Αυτό βέβαια θέλει συζήτηση (είναι σκέψη βιαστική και νυχτερινή)

Link to comment
Share on other sites

Υποθέτω πως κάτι τέτοιο έχει γίνει. Το θέμα είναι ότι έχουν υπερβεί τα 200 τμ και θα ήθελα αν υπέρχει περίπτωση να γίνει νομιμοποίηση και όχι τακτοποίηση να την κάνω. Όταν λες να ακυρωθει η υπάρχουσα άδεια τι εννοείς; να βγει όλο αυθαίρετο και να κάνω νομιμοποίηση με παράβολο για τα 200 τμ; Ή νομιμοποίηση για τα πλεοναζοντα; Το θέμα είναι οι 4 ιδιοκτήτες. Μόνο οι 2 έκαναν παρατυπίες..

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.