Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πόση ώρα θέλει ο ηλ. θερμοσίφωνας 120lt να φτάσει τους 70 βαθμούς?


sebastian leto

Recommended Posts

Προσφατα χρησιμοποιησα για πρωτη φορα ηλεκτρικο θερμοσιφωνα 120 λίτρων, τον ειχα ανοιχτο για μια ωρα. Το νερο ζεσταθηκε μια χαρα, το παρακανω και εγω λιγο θελω να καιει το νερο και μεσα σε κανα τεταρτο το ζεστο νερο παπαλα..... Παραξενευτηκα και υπεθεσα οτι η ωρα που τον αφησα ανοιχτο δε εφτανε για να ζεσταθουνε τα 160 λιτρα νερο. Με βαση τα γνωστα για να ανεβασω την θερμοκρασια απο τους 20 στους 70 βαθμους χρειαζομαι 6000kcal, η αντισταση των 4000KW αποδιδει την ωρα 4*860= 3440kcal αρα για να ανεβασω την θερμοκρασια του νερου στους 70 και να μπορεσουνε να κανουνε μπανιο 2 ατομα χρειαζεται να αναψω τον θερμοσιφωνα 6000/3440= 1 ώρα και 45 λεπτά?

Link to comment
Share on other sites

Πάρα πολύ σωστά!!! Γιατί σου φαίνεται περίεργο??? Το θέμα είναι ότι ποτέ δεν ζεσταίνει το νερό στους 70 βαθμούς. Συνήθως πάμε στους 55 το πολύ 60. Άρα αν κάνεις τους υπολογισμούς για 55 βαθμούς θα χρειαστείς 1 ώρα και 12 λεπτά. Εγώ πάντως στο σπίτι μου τόσο χρειάζομαι. Και μας φτάνει άνετα για 2 άτομα..

Link to comment
Share on other sites

Για να μη σου φτάσει το νερό120 λίτρων στους 70 βαθμούς για να κάνεις μπάνιο κάτι δεν πάει καλά...

 

Ο θερμοστάτης μπορεί να είναι ρυθμισμένος στους 70 αλλά να κλέβει προς τα κάτω. Συχνό φαινόμενο. Όπως και το αντίθετο...

Το κρύο νερό τον χειμώνα και ιδίως αυτές τις μέρες με το κρύο είναι χαμηλότερα από 10 βαθμούς.

Στους οριζόντιους θερμοσίφωνες τα θερμαινόμενα λίτρα είναι λιγότερα απο τα αναγραφόμενα λόγο διαστρωμάτωσης αλλά και θέσης του θερμοστάτη.

Link to comment
Share on other sites

Με ένα excel φαίνεται ότι αν η αρχική θερμοκρασία του θερμοσίφωνα των 120 λίτρων (που μπορεί να είναι 100-110 λίτρα στην πράξη, είτε λόγω διαστρωμάτωσης που λέει ο aithilenio είτε λόγω κατασκευαστικής τσιγγουνιάς) είναι 65 deg C, και εάν από το τηλέφωνο του ντουζ τρέχει το νερό με παροχή 7 lit/min και θερμοκρασία 40 deg C, τότε σε περίπου 15 λεπτά θα έχεις φτάσει να έχεις τον αναμίκτη τελείως στο ζεστό, πράγμα που σημαίνει ότι έχει κρυώσει το νερό.

 

Το ποσοστό x% =($G$5-$G$4)/(G8-G4) είναι το ποσοστό που δείχνει την αναλογία ζεστού νερού στο σύνολο της παροχή (των 7 λίτρων ανά λεπτό).

Κάθε βήμα είναι 20 sec (στο παράδειγμά μου) άρα τα 47 βήματα αντιστοιχούν σε 940 sec= 15 λεπτά

post-5534-0-76433100-1329394444_thumb.jpg

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

CostasV σωστός.

 

 

Fresh water temperature 12. Εγω το δικό μου στην βρύση το μετράω με τα βιας 5. Πάντως έχει να κάνει και με την μόνωση του θερμοσίφωνα, το σημείο που βρίσκετε, με τον θερμοστάτη (που είναι το thermocouple, μπορεί να είναι κοντά στις αντιστάσεις, κλπ.) Πριν αμνημονεύτων χρόνων που δούλευα σε βιομηχανία βιομηχανικών καυστήρων τα βάζαμε μακρυά απο τις πηγή. Η διαφορά που βρίσκαμε στην μονάδα του χρόνου είναι 2-3 βαθμούς.

 

Πάμε τώρα στο ρωτούμενο. Η γυναίκα μου έχει πολλά μαλλιά και οταν λούζετε κάνει 3 χέρια. Αρα τα 120 λίτρα δεν φτάνουν. Εγω αντίθετα δεν έχω μαλλί και κάνω μισό χέρι.

Link to comment
Share on other sites

Κώστα, στον παραπάνω υπολογισμό υπάρχει η παροδοχή της τέλειας ανάμιξης ζεστού κρύου.

 

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, μεταξύ πλήρους ανάμιξης και πλήρους διαστρωμάτωσης, γέρνοντας έντονα προς τη διαστρωμάτωση (ειδικά στα κατακόρυφα δοχεία).

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Μιας και έπεσα πάνω του:

 

Ashrae Α50.10 (2011): With storage systems, 60 to 80% of the hot water in a tank is assumed to be usable before dilution by cold water lowers the temperature below an acceptable level. However, better designs can exceed 90%.

 

Θεωρώντας εκμεταλλεύσιμο το 70% του νερού του boiler, προκύπτει ότι έχουμε διαθέσιμη παροχή νερού θερμοκρασίας 40C (δοχείο 65C, κρύο 12C) για 22.6 λεπτά.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.