Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συντελεστής θερμοπερατότητας-Συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας


ΟΩΝ

Recommended Posts

Ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας (λ) έχει ως μονάδα το Wm-1K-1 και εκφράζει τη θερμική ισχύ που διέρχεται μέσα από τις απέναντι πλευρές κύβου από ομοιογενές και ισότροπο υλικό ακμής 1 m, όταν η διαφορά θερμοκρασιών μεταξύ των επιφανειών αυτών διατηρείται σταθερή και ίση με 1Κ. O συντελεστής λ αποτελεί φυσική ιδιότητα κάθε υλικού και τη τιμή του επηρεάζουν η φύση του υλικού, η δομή του, η θερμοκρασία, ή υγρασία και η πίεση

 

Ο συντελεστής θερμοπερατότητας (k) έχει ως μονάδα το W/m2Κ και καθορίζει τη θερμομονωτική ικανότητα ενός δομικού στοιχείου. Εκφράζει την ποσότητα θερμότητας σε Wh που μεταδίδεται υπο σταθερή θερμική κατάσταση και μέσα σε χρονικό διάστημα 1h από τμήμα επιφανείας 1 m2 του στοιχείου αυτού, όταν η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του αέρα που εφάπτεται της εσωτερικής επιφάνειάς του και του αέρα της εξωτερικής του, είναι 1ºC ή 1K.

 

Οι διαφορές είναι με μπόλτ.

Edited by woody
Link to comment
Share on other sites

Γενικά ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας λ (W/mK), είναι η ποσότητα θερμικής ενέργειας που μεταφέρεται (ή χάνεται) μέσα απο κάποιο ομοιογενές υλικό πάχους 1m, όταν υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας 10Κ μεταξύ των πλευρών του υλικού.

Εξαρτάται απο το τι υλικό είναι (στερεό, υγρό ή αέριο), παρουσιάζοντας φθίνουσα θερμική ενέργεια απο τα στερεά προς τα αέρια

Όσο μεγαλύτερο είναι το πάχος του ομοιογενούς υλικού, τόσο μικρότερη είναι η ποσότητα θερμικής ενέργειας που μεταφέρεται (ή χάνεται) απο αυτό

Το κλάσμα (λ/d) δηλώνει την θερμική αντίσταση του υλικού να μεταφέρει (ή να χάσει) την θερμική ενέργεια απο την μια πλευρά στην άλλη, όταν υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας 10Κ μεταξύ των πλευρών του υλικού.

Ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας, αποτελεί έναν απο τους παράγοντες του συντελεστή θερμοπερατότητας.

 

 

Ο συντελεστής θερμοπερατότητα U (W/m2K) αναφέρεται στη ποσότητα θερμικής ενέργειας που μεταφέρεται (ή χάνεται) στην διατομή ενός σύνθετου υλικού 1m2, όταν υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας 10Κ μεταξύ των πλευρών του υλικού, το οποίο αποτελείται από πολλά και διαφορετικά υλικά, όπως ένας τοίχος κτηρίου, που αποτελείται από σοβά-τούβλο-θερμομονωτικό υλικό-τούβλο-σοβά [τα οποία αποτελουν τον παράγοντα Σ (λ/d)] και υπολογίζεται σαν το αντίστροφο του αθροίσματος των θερμικών αντιστάσεων των διαφορετικών στρώσεων του τοίχου, λαμβάνοντας υπόψη και την θερμική αντίσταση του εσωτερικού και εξωτερικού αέρα του τοίχου.

 

1

π.χ. U = ----------------------- = 0.38 W/m2K

1 + Σ λ + 1

ai d ae

 

Και στους 2 συντελεστές, η θερμική ενέργεια θεωρείται ότι μεταφέρεται κάθετα στο υλικό (ομοιογενές ή σύνθετο)

Η ουσία είναι (εκτός των άλλων παραμέτρων που τους επηρεάζουν) ότι ο 1ος μετράται σε μήκος m (πάχος) ενώ ο 2ος σε επιφάνεια (m2).

 

Δεν ξέρω αν μπόρεσα να σε βοηθήσω να καταλάβεις

Edited by dib
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγμα, αλλά ο συντελεστής θερμοπερατότητας μπορεί να εφαρμοστεί για σειρά διαφορετικών υλικών το ένα δίπλα στο άλλο...

Link to comment
Share on other sites

Όχι ρε συ.

 

Η σχέση τους είναι όμοια με εκείνη του μέτρου ελαστικότητας Ε με τη σταθερά ελατηρίου k.

 

Ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας είναι χαρακτηριστικό του υλικού, όπως το Ε είναι χαρακτηριστικό του χάλυβα, του σκυροδέματος κλπ.

 

Ο συντελεστής θερμοπερατότητας είναι χαρακτηριστικό μιας κατασκευής που αποτελείται από υλικό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας λ και πάχους d, όπως το k είναι χαρακτηριστικό μιας ράβδου από υλικό μέτρου ελαστικότητας Ε με διάμετρο d. Ομοίως, για διαδοχικές στρώσεις υλικών.

Edited by miltos
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Άρα, ας πούμε ότι ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας είναι "αδιάστατος" για ένα δομικό στοιχείο, ενώ ο συντελεστής θερμοπερατότητας αναφέρεται σε πάχος d του δομικού στοιχείου.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί χρησιμοποιείς την έννοια "αδιάστατος" τη στιγμή που ο λ έχει διαστάσεις?

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Απλώς για να "τονίσω" ότι ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας είναι "καθολικός", ανεξάρτητα από το πάχος του δομικού στοιχείου...

Link to comment
Share on other sites

Ναι, δεν έχει καμιά σχέση με το πάχος του υλικού (όπως το μέτρο ελαστικότητας Ε δεν έχει σχέση με τις διαστάσεις ενός στοιχείου). Εξαρτάται μόνο από τη φύση του υλικού.

Edited by miltos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.