Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προβλημα με τζακι


AndrewM

Recommended Posts

Παιδια καλημερα.Μενω σε διαμερισμα τεραοροφης πολυκατοικιας.Στα 5 απο τα 10 διαμερισματα(συμπεριλαμβανομενου και του δικου μου)υπαρχουν τζακια για τα οποια ομως δεν υπαρχει αδεια.Επειδη προεκυψε ενα θεμα με τον γειτονα μου σε ερωτηση μου προς τον μηχανικο ελαβα την απαντηση οτι ολα τα τζακια ειναι παρανομα και η κατασκευη τους γινεται μονο για διακοσμητικους λογουςΙσχυει κατι τετοιο;.Παρελειψα να πω οτι η κατασκευη των τζακιων αναφερεται μονο στη γενικη συγγραφη υποχρεωσεων της πολυκατοικιας.Υπαρχει τροπος να νομιμοποιηθουν τα τζακια η πρεπει να κλεισουν ολα;Υπαρχει καποιο νομοθετικο πλαισιο;Αν αλλαξω την εστια που εχω με μια αντιστοιχη που καιει πελλετ θα πρεπει να νομιμοποιηθει και αυτη;Δηλαδη ισχυει για τις εστιες πελλετ οτι και γι'αυτες που καινε ξυλα;Σας ευχαριστω εκ των προτερων.

Link to comment
Share on other sites

Σαφώς και όλα τα τζάκια δεν ειναι παράνομα! και με έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας μπορεί να τοποθετηθεί τζάκι (Αριθ. οικ 5219/04 (ΦΕΚ 114 Δ’/17-2-04)άρθρο 1 ιβ) , και βεβαια και με κανονική (αν πχ εχεις επέμβαση στο φέροντα οργανισμό). Μια επίσκεψη σε εναν ιδιωτη μηχανικό εκτός του εργολάβου θα σας κατατοπίσει για το αν γίνεται στην δική σας περίπτωση (παιζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες), και τι δικαιολογητικά απαιτούνται και τι σας συμφέρει, (άδεια , τακτοποίηση κλπ). Το τζάκι πέλλετ, δεν διαφέρει απο το κλασσικό ενεργειακο.

Link to comment
Share on other sites

Και βέβαια, αν η έκδοση άδειας ή η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας καθυστερεί ή είναι ασύμφορη οικονομικά, υπάρχει και η λύση της ένταξης στο νόμο των αυθαιρέτων, στον οποίο μπορεί να ενταχθεί κάθε αυθαίρετη κατασκευή (αρκεί η κατασκευή να ολοκληρώθηκε πριν τον Αύγουστο του 2011).

Εφόσον το τζάκι είναι η μόνη αυθαίρετη κατασκευή στην ιδιοκτησία σας, το πρόστιμο ένταξης ανέρχεται στα 500€.

Link to comment
Share on other sites

Μπορουμε να θεωρησουμε πλεον τ τζακι σημερα και ως.. συσκευη. Δεν υπαρχει απ οσο ξερω συγκεκριμενος κανονισμος με λεπτομερειες στ ιδιαιτεροτητες. Μπορει δηλαδη στ αδεια να φαινονται απλα καπνοδοχοι (αν φαινονται βεβαια) κ απο κατω ο ενας εβαλε σομπα ο αλλος τζακοσομπα κ.. ο αλλος τζακι αλλα ενας ξυπνιος δικηγορος να το θεσει ετσι σ ενα ενδεχομενο δικαστηριο ωστε να φανει λογικοτατο κ νορμαλ. Δεν ειναι απαραιτητα δομικο στοιχειο ενα τζακι σημερα.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας.Στην αδεια της πολυκατοικιας δεν φενονται πουθενα τζακια γι'αυτο και η ερωτηση μου.Το προβλημα τωρα που προεκυψε με τον γειτονα ειναι το εξης:Τα τζακια και των δυο μας ειναι συνδεδεμενα στην ιδια καμιναδα με διακλαδωτη.Ο γειτονας ομως ισχυριζομενος οτι η καμιναδα τοποθετηθηκε μονο για το δικο του τζακι εκλεισε τη δικια μου παροχη αφηνοντας με ολο το χειμωνα χωρις τζακι.Η καμιναδα ειναι απο το δικο του χωρο αλλα εκει επρεπε να ειναι αφου εκει καταληγουν στον επανω απο εμας οροφο ολες οι καμιναδες.Ειναι νομιμη η κινηση του γειτονα μου;Εγω τι μπορω να κανω σ'αυτη την περιπτωση;

Link to comment
Share on other sites

η νομοθεσία τα λέει όλα...

 

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/teelar/NOMOTHESIA/KTIRIOOIKODOMIKOS%20KSNONISMOS/097620FC1F5B1F54E0440003BA2D133C

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/teelar/NOMOTHESIA/KTIRIOOIKODOMIKOS%20KSNONISMOS/097620FC1F5C1F54E0440003BA2D133C

 

σε καμία περίπτωση το τζάκι δεν θεωρείται συσκευή αλλά ούτε κ δομικό στοιχείο. Λίγη προσοχή. Μην παίρνουμε στον λαιμό μας άλλους.

 

Ο μηχανικός σου και οι δύο συνάδελφοι έδωσαν τις καταλληλότερες απαντήσεις.

Ο γείτονας λέει και κάνει χοντράδες... εγώ θα του την έκλεινα με αφρό :grin:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εγω αν μου εκλειναν τ καπνοδοχο με οτιδηποτε η μου ερχοταν το οποιοδηποτε προστιμο θα εκανα μηνυση στον εργολαβο. Πρωτ απ ολα για απατη! Χιλιαδες κοσμος εχει τζακια παρανομα και χιλιαδες υπηρχαν ηδη κατα την αγορα τ σπιτιου! Τους κανονισμους γιατι δεν τους κοιτατε οταν φτιαχνετε σπιτια? Οταν πουλατε σπιτια? Συνεννοησου ανθρωπινα με τ γειτονα και με αποδειξεις πλεον στραφειτε σ αυτους που πραγματικα φταινε για το προβλημα σας. Τι συστημα ειναι αυτο? Αγοραζει ο κοσμακης σπιτια κ εκ των υστερων πληρωνει προστιμα για παρανομιες, κατα κανονα τ κατασκευαστων. Κατα κανονα αποκαλυπτονται εκ τ υστερων αυτες. Κατα κανονα ηταν αυτες στα ''΄ψιλα΄΄ γραμματα που ομως αντιθετα με τ τραπεζες τα ψιλα αυτα γραμματα δεν γραφτηκαν ποτε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.