Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φύτευση σε όλο το μπαλκόνι


 
mooz

Recommended Posts

Θέλω να βάλω ένα πλαστικό υπόστρωμα στο μπαλκόνι. Από πάνω θα ρίξω 10εκ χώμα και σκοπεύω να φυτέψω γκαζόν ή τριφύλλι. Το νερό θα είναι λίγο και θα γίνεται με ψέκασμα.

 

Η ερώτηση είναι στατικής φύσης αν θα αντέξει το μπαλκόνι μου κατασκευής 1981.

 

Ευχαριστώ,

 

Μάκης

Link to comment
Share on other sites

Υποθέτω: Το φορτίο που αναφέρεις είναι περίπου 1,8 kN/m2, το μονιμο που λαμβάνεται (με τα σημερινά δεδομένα) για τα μπαλκόνια είναι 1 ή 1,5 kN/m2 και το κινητό 5. Σωστά ?

Στη θέση σου δε θα φόρτιζα το μπαλκόνι με αυτό το φορτίο

Link to comment
Share on other sites

2 κΝ/m2 το παίρνουμε. Τι ποσοστό θα καλύψεις τον προβολό σου; Όμως αν δεν ξέρει τι σίδερα έχει ο πρόβολος μέσα δεν μπορεί να βρει να είναι σίγουρος για το αν θα αντέξει. Θα πρέπει να δεις και το βέλος που θα σου σηκώσει και την πλάκα που είναι δίπλα στον πρόβολο.

Link to comment
Share on other sites

@mooz

Στις μελέτες με τους σύγχρονους κανονισμούς φορτίζουμε το άκρο των προβόλων εξωστών με γραμμικό φορτίο (παίζει το ρόλο του στηθαίου) που επιβαρύνει σημαντικά το μπαλκόνι κυρίως λόγω της ροπης . Οι γλάστρες που τοποθετούνται κατά μήκος της άκρης είναι περίπου τέτοιο φορτίο (όχι ακριβώς) . Γενικά ο εξώστης όπως και όλα τα δομικά στοιχεία σχεδιάζονται με μεγαλύτερα φορτία από αυτά που δέχονται . Με λίγα λόγια αν βάλουμε κάποιο φορτίο παραπάνω σε ένα μπαλκόνι δε παει να πει ότι θα πέσει . Μην ξεχνάς την αρκετά μεγάλη τιμή του κινητού . Ξαναδές τις τιμές του προηγουμενου post μου . Ειδικά με τους εξώστες όμως τα περιθώρια δεν είναι μεγάλα . Εχουμε την μικρότερη ανοχή - περιθώριο ασφάλειας για επιπλέον φόρτιση απο όλα τα υπόλοιπα δομικά στοιχεία μιας οικοδομής . Στην περίπτωση σου μην ξεχνάς ότι μιλάμε για οικοδομή 30 χρόνων

Edited by Enigmatic
Link to comment
Share on other sites

Το κατάλαβα. Οι εξώστες βάσει κανονισμών είναι σχεδιασμένοι για κινητά φορτία κυρίως. Θα μπορούσα να είχα σχεδιάσει έναν εξώστη από την αρχή να δεχτεί φορτία σταθερά μεγαλύτερα ώστε να δέχεται φορτία ενός κήπου?

Link to comment
Share on other sites

Ναι αμέ. Τώρα όμως θα μπορούσες να ελέγξεις τον κατασκευασμένο εξώστη με τα φορτία που επιθυμείς. Αν έχεις τα απαραίτητα στοιχεία δεν είναι δύσκολο

Link to comment
Share on other sites

Τα πράγματα εκτός των φορτίων δεν είναι τόσο απλά. Θα χρειαστείς στεγάνωση, υφάσματα, κλπ. Οπως καταλαβαίνεις εαν αστοχήσουν τα παραπάνω θα έχεις μεγάλο πρόβλημα διάβρωσης όπλισης.

Link to comment
Share on other sites

Θυμίζω και την κατάρρευση του στεγάστρου στη Σαντορίνη, το οποίο είχε χώμα - φύτευση επί της στέγης του. Αν θυμάμαι καλά, το πόρισμα έλεγε ότι λόγω νερού, το φορτίο ξεπέρασε το φορτίο που είχε ληφθεί στην μελέτη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.