Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης


ANNY

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Στο παράρτημα ΙΙ του νόμου 4014/2011 στα ελάχιστα περιεχόμενα φακέλου ΜΠΕ περιλαμβάνεται και το "Σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης και το προτεινόμενο πρόγραμμα παρακολούθησης". Γνωρίζει κανείς εάν υπάρχει κάποιο πρότυπο , ή κάποιες προδιαγραφές που πρέπει να ακολουθήσω; Έχει υποβάλλει κανείς με τη νέα νομοθεσία τέτοιο σχέδιο; Αναφέρομαι βεβαίως για ΜΠΕ κατηγορίας Α2 και για δημόσιο έργο.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Θα ανέτρεχα σε ΣΜΠΕ αν ήμουν στη θέση σου οι οποίες είναι και ηλεκτρονικά διαθέσιμες, έχουν ένα κεφάλαιο τέτοιο και γενικά αφορούν μεγάλα έργα μιας και γράφεις πως είναι Α2.

Μετρήσιμες τιμές ανά τακτά χρονικά διαστήματα για διάφορες παραμέτρους ανάλογα με το έργο και τρόπους αντιμετώπισης δυσμενών επιπτώσεων συνήθως αφορά το πρόγραμμα παρακολούθησης σε γενικές γραμμές. Το πρώτο κομμάτι αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων (τεχνικές, διάθεση κλπ). Έτοιμο δεν νομίζω να υπάρχει κάτι γιατί κάθε φορά μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη δραστηριότητα.

Link to comment
Share on other sites

Μετά από συζήτηση που είχα με αρμόδιο υπάλληλο της ΠΕΧΩ για το κεφ7 (Σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης και το προτεινόμενο πρόγραμμα παρακολούθησης) του παραρτήματος ΙΙ, το συμπέρασμα είναι ότι ο μελετητής του έργου καλείται να περιγράψει ένα τρόπο παρακολούθησης (monitoring) των πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει περιγράψει και αναλύσει σε παραπάνω κεφάλαια της ΜΠΕ. Σε κάθε κατηγορία έργου που απαιτείται ΜΠΕ υπάρχουν διαφορετικές παράμετροι για έλεγχο -Monitoring, σε γενικές γραμμές όμως το κύριο κομμάτι όλων είναι ο έλεγχος των αποδεκτών τιμών των όποιων εκροών ή αποβλήτων ή άλλων οχλήσεων που πιθανώς να παράγονται.

Το κεφ. αυτό δεν αποτελεί κατ'ανάγκη πρόταση προς υιοθέτηση δεσμευτικών περιβαλλοντικών όρων απο την υπηρεσία (όπως μου εξήγησε ο υπάλληλος της ΠΕΧΩ).

Επομένως δεν πιστεύω να υπάρχει κάτι έτοιμο σε αυτό το κομμάτι, γιατί σε κάθε μελέτη υπάρχουν διαφορετικοί παράμετροι για περιβαλλοντικό έλεγχο.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Το ιδιο προβλημα αντιμετωπιζουμε αγαπητοι συναδελφοι εδω στη Δωδ/σο , ειδικα Ροδο Κω και ειναι μπλοκαρισμενες οι ΜΠΕ ξενοδοχειων , λογω αυτου του Σχέδιου περιβαλλοντικής διαχείρισης με συνεπεια το μπλοκαρισμα των επιδοτησεων τους και πληρωμης ολων μας.

Εν τω μεταξυ , μηπως καποιος συναδελφος εχει συνταξει ενα πρωτυπο πραγμα , κατι σαν ΤΕ η οτι αλλο για να βαδισουμε επ αυτου και να συνταξουμε το αναλογο σχεδιο για τις ξενοδοχειακες μοναδες ? Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

diesse βρες την ΣΜΠΕ για τις ΑΠΕ ή για τον τουρισμό.

http://lmgtfy.com/?q=%CE%A3%CE%9C%CE%A0%CE%95+%CE%B3%CE%B9%CE%B1+%CE%91%CE%A0%CE%95 .

Έχουν αρκετά πράγματα όσο αφορά το κομμάτι της παρακολούθησης. Υπάρχει κεφάλαιο monitoring απ ότι θυμάμαι. Είναι ανάλογο σκεπτικό.

Επίσης μπορεί να βρεις σε ΣΜΠΕ για ΓΠΣ-ΣΧΟΟΑΠ ανάλογα συστήματα παρακολούθησης καθώς συνήθως αναφέρουν τέτοια για τις επιτρεπόμενες χρήσεις.

Σημ: Όλες οι ΣΜΠΕ είναι ηλεκτρονικά διαθέσιμες δια νόμου καθώς τίθενται σε δημόσια διαβούλευση πάντα. Επίσης ο 4014 αναφέρει ρητά πως οι υπηρεσίες έχουν την υποχρέωση να βοηθούν και να δίνουν απαραίτητα στοιχεία. Κάνε μια αίτηση για τέτοιες μελέτες που αφορούν τον τουρισμό και είναι υποχρέωσή τους να τις διαθέσουν να βγάλεις αντίγραφα. (Έχει συζητηθεί το θέμα εκτενώς παλαιότερα στο forum για το δικαίωμα στην πρόσβαση σε ΜΠΕ, ΣΜΠΕ από τις υπηρεσίες)

 

Ως σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης μπορούν να θεωρηθούν και οι βιολογικοί compact για τέτοιες μονάδες (ξενοδοχειακές) ή σε σύνδεση με το δίκτυο ο έλεγχος των λυμάτων και ο τελικός αποδέκτης (βιολογικός κλπ), διάθεση και ανακύκλωση ανά ρεύμα εαν υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες και έλεγχος στις ποσότητες ανά ρεύμα...

Έπειτα θα πρέπει να αναφέρονται και μέτρα για αντιμετώπιση. Πχ αν μια τιμή στην εκρροή ανέβει πέρα από μια τιμή ποιές ενέργειες προβλέπονται για να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, ποια συστήματα κλπ

Επίσης αν τηρείται αρχείο με κάποιες τιμές παραμέτρων χρονικά, αν απαιτείται να στέλνονται ανά τακτά διαστήματα στο Υπουργείο όπως με τις ποσότητες πχ κ.α.

 

Ps: Μπλοκαρισμένες γιατί; Κατατέθηκε ο φάκελος πλήρης με το σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης αυτό και δεν εκδίδει την άδεια η υπηρεσία; Αν είχα κάτι έτοιμο μετά απ ότι έγραψες θα το έβγαζα κατευθείαν. Δεν έχω δυστυχώς. Ελπίζω αυτές οι ΣΜΠΕ που σε παραπέμπω να βοήθησαν.

Link to comment
Share on other sites

Σχέδια Περιβαλλοντικής Διαχείρισης μπορούν να γίνουν και σύμφωνα με τις προδιαγραφές των Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) ISO14001, EMAS (πιο αυστηρό) σε μια απλούστερη μορφή σίγουρα.

 

Η λογική τους είναι ότι η κάθε επιχείρηση διαχειρίζεται όλες τις παραμέτρους των τμημάτων της και των διαδικασιών που τελούνται σε αυτές, με γνώμονα ΚΑΙ την προστασία του περιβάλλοντος (ανακύκλωση, εξοικονόμηση ενέργειας κλπ..). Θα είναι διαφορετικό για κάθε επιχείρηση σίγουρα, με κάποιες ομοιότητες σε επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Σας ευχαριστώ πολύ συνάδελφοι , έστω και καθυστερημένα, διότι τις απαντήσεις σας τις είδα τώρα αφού ήμουν αρκετό καιρό εκτός δραστηριότητας, και το θέμα μου επανήλθε πρόσφατα! Ξέρετε τι καθυστέρηση υπάρχει με τις ΜΠΕ μέχρι να καταλήξουν κάπου!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.