Μετάβαση στο περιεχόμενο

χωρίς χαρακτηρισμό δασαρχείου και πληρωμή εφάπαξ


Recommended Posts

Σε γήπεδο εκτός σχεδίου υπάρχει αυθαίρετο. Για το γήπεδο δεν υπάρχει ακόμα χαρακτηρισμός δασαρχείου ούτε και χάραξη αιγιαλού (είναι παραθαλάσσιο). Παρόλα αυτά, επειδή έχουμε πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το χαρακτηρισμό της περιοχής καθώς και την θέση της γραμμής αιγιαλού, ο ιδιοκτήτης θέλει να πληρώσει εφάπαξ.

 

Η τύχη του αυθαιρέτου προφανώς και θα καθοριστεί όταν θα υπάρχουν και τα παραπάνω στοιχεία και όχι απλές πληροφορίες. Τότε και μόνο τότε θα μπορέσω να εκ δώσω βεβαιώσει.

 

Αλλα μέχρι τοτε τι κάνω?

Πληρώνει το πρόστιμο και ακόμα δε δηλώνω τίποτα σχετικά με το οτι έχω στα χέρια μου όλα τα απαραίτητα στοιχεία? και προφανώς ούτε ο ιδιοκτήτης υπογράφει ακόμα δήλωση που να λέει ότι δεν εμπίπτει στις περιπτώσεις της παραγράφου 3?

 

μπορώ να καθυστερήσω την καταβολή του προστίμου, έως ότου χαρακτηριστεί το γήπεδο?

Link to comment
Share on other sites

Αν θέλει να το υπάγει στο ν. 4014 θα το κάνει με δική του υπεύθυνη δήλωση. Εσύ θα τον ενημερώσεις για τους κινδύνους να χαρακτηριστεί η περιοχή δασική ή μετά τον καθορισμό του αιγιαλού και της παραλίας το αυθαίρετό του να βρεθεί εντός αυτών των ορίων με αποτέλεσμα να χάσει τα χρήματα από το παράβολο και την αμοιβή του μηχανικού. (σχετική ερωτοαπάντηση Η10)

Αν από την έρευνά σου έχεις δει ότι υπάρχει πρόβλημα και σοβαρή πιθανότητα να ισχύει κάτι τέτοιο, θεωρώ πως το να πληρώσει εφάπαξ το πρόστιμο είναι αρκετά επισφαλές.

Μέχρι να τελεσιδικήσει ο χαρακτηρισμός από το δασαρχείο το αυθαίρετο μπορεί να υπαχθεί κανονικά. Από κει και πέρα εσύ το κρίνεις κατά πόσο θα θελήσεις να εμπλακείς σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης αργότερα σου ζήτήσει ευθύνες.

Οτι και να αποφασίσεις για την υπαγωγή θα έχεις στα χέρια σου την υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη στη οποία θα δηλώνει τα πάντα (ακόμα και ότι δεν είναι δασικό και ότι δεν είναι εντός αιγιαλού και παραλίας κλπ) και ότι έχει κατανοήσει πλήρως τα σχετικά με την Η 10 ερωτοαπάντηση.

Link to comment
Share on other sites

Η συγκεκριμένη ερωταπάντηση δεν είναι πολύ ξεκάθαρη. Αναφέρει "με αποτέλεσμα να χάσει τα χρήματα από το παράβολο και την αμοιβή του μηχανικού". Σαν να παγώνει η διαδικασία στο παράβολο και το υπόλοιπο πρόστιμο να καταβάλλεται όταν γίνει ο χαρακτηρισμός ή η χάραξη αιγιαλού αντίστοιχα. Αυτό όμως δεν ισχύει. Ο ιδιοκτήτης θα χάσει και το ποσό των επερχόμενων δόσεων, να μη πω οτι με τους ρυθμούς που γίνονται τα πράγματα μπορεί να φτάσει να πληρώσει και όλο το πρόστιμο και ακόμα να μην έχει αποφασιστεί που είναι το ακίνητο του! :)

 

Να υπογράψει δήλωση κάποιος για το αν το ακίνητο του είναι δασικό ή όχι, επειδή έτσι πιστεύει? Αυτό δεν νομίζω οτι είναι ορθό.

Link to comment
Share on other sites

Όρθό δεν είναι σχεδόν τίποτα στο Ν. 4014. Φύλαγε τα νώτα σου συνάδελφε και λάβε όσες εξασφαλίσεις μπορείς.

Ο ιδιοκτήτης αν αποφασίσει να υπαχθεί ξέρει ότι αν τυχόν υπάρξει τελεσιδικία σε δασικό ή το αυθαίρετό του πέσει μετά τον καθορισμό αιγιαλού και παραλίας μέσα στα όρια, θα χάσει το παράβολο, την αμοιβή σου, και όσες δόσεις έχει πληρώσει. Αν το κάνει εφάπαξ κινδυνεύει να χάσει τα λεφτά του και το κυριότερο στο τέλος το σπίτι του δεν θα μπορεί να τακτοποιηθεί και θα παει για κατεδάφιση. Άρα, μετά αυτός θα πει ότι δεν ήξερε και ενδεχομένως να στραφεί δικαστικά εναντίον σου για αποζημίωση. Η γνώμη μου λοιπόν είναι υπεύθυνη δήλωση για τα πάντα αν εξακολουθείς και θέλεις να προχωρήσεις.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δε διαφωνώ. αλλά είναι άλλο πράγμα η υπεύθυνη δήλωση που αποδέχεται το ρίσκο και κατανοεί την κατάσταση και άλλο πράγμα υπεύθυνη δήλωση που δηλώνει πράγματα που δεν ισχύουν.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.