Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κοστος ενσημων


asconas

Recommended Posts

1)Μείωση εργοδοτικής εισφοράς κλάδου Σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατά 2%.

Από 01/04/2001 μειώθηκε κατά δύο (-2-) ποσοστιαίες μονάδες η εισφορά κλάδου Σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που βαρύνει τους εργοδότες που απασχολούν μισθωτούς με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι έχουν πλήρη απασχόληση, αμείβονται με μηνιαίο μισθό ή με ημερομίσθιο και πραγματοποιούν ημέρες εργασίας ίσες με τον αριθμό των εργάσιμων ημερών κάθε μήνα. Η μείωση αυτή, η οποία θα ισχύει για περιόδους απασχόλησης μέχρι 31/12/2005, παρέχεται εφόσον οι μηνιαίες μικτές αποδοχές των εργαζομένων, μη συνυπολογιζόμενων των υπερωριών, δεν υπερβαίνουν τα 600 ΕΥΡΩ και ο εργοδότης καταβάλλει εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές εισφορές του αντίστοιχου μήνα απασχόλησης για το σύνολο του προσωπικού του (άρθρο 6 του Ν. 2874/2000 και άρθρο 32 του Ν. 2972/2001). Ο τρόπος ασφάλισης των εργαζομένων παραμένει ο ίδιος. Το ποσοστό και το αντίστοιχο ποσό της μείωσης της εργοδοτικής εισφοράς καταχωρούνται στα πεδία 44 και 45 αντιστοίχως της ΑΠΔ.

Από το μέτρο εξαιρούνται το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και οι επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Επίσης, δεν εφαρμόζεται για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, για όσους ασφαλίζονται με τεκμαρτά ημερομίσθια και μέσω ειδικών κανονισμών (εφημεριδοπώλες, οικοδόμοι, αυτοτελώς απασχολούμενοι, μέλη οικογένειας εργοδότη, αποκλειστικές αδελφές νοσοκόμοι, παραδουλεύτρες).

 

ΠΗΓΗ:http://www.ika.gr/gr/infopages/ergo/pososta.cfm#k

 

2)Μέτρα ελέγχου της αδήλωτης εργασίας και της καταβολής εισφορών έρχονται από τον Απρίλιο για να αποτραπεί ο κίνδυνος κατάρρευσης των εσόδων της κοινωνικής ασφάλισης και νέων μειώσεων στις συντάξεις. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν: Τη μείωση και απλούστευση των πακέτων ασφάλισης, την υποβολή στο ΙΚΑ σε μηνιαία βάση των Ανακεφαλαιωτικών Περιοδικών Δηλώσεων και την έναρξη εφαρμογής της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας πιλοτικά στον κλάδο του επισιτισμού και των ξενοδοχείων και έως το τέλος του χρόνου σε όλες τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι απώλειες για τα Ταμεία στο σκέλος των εσόδων θα φτάσουν φέτος τα 6 δισ. ευρώ, αν δεν ληφθούν μέτρα.

 

Από τα παραπάνω εξάγεται το συμπέρασμα ότι μειώσεις εισφορών για τα οικοδομικά ένσημα (εάν βέβαια αυτά σ' ενδιαφέρουν)

δεν προβλέπονται στο άμεσο μέλλον.......

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.