Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι θα πρέπει να μπορεί να κάνει ένας μηχανολόγος μηχανικός;


CostasV

Recommended Posts

Οι ικανότητες που περιγράφεις για τους Μηχανολόγους δεν διαφοροποιούνται και πολύ στις άλλες ειδικότητες μηχανικών οπότε, ΝΑΙ ισχύει για κάθε μηχανικό αυτό που έγραψα παραπάνω.

 

Λοιπόν ή δεν έχεις γνωρίσει αδύναμες γυναίκες ή τις υπερεκτιμάς. :lol:

Πέρα από την πλάκα υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος δεν ασχολείται πχ με τις βρύσες πέρα απ' αυτούς που ανέφερα. Όπως το να μην του αρέσει να ασχολείται με τέτοια θέματα, να μην προλαβαίνει, να έχει πολλά λεφτά και να του περισσεύουν, να θέλει να έρθει ο υδραυλικός στο σπίτι του ;) κ.λπ.

 

Αυτά που πολύ ωραία περιέγραψες ως προσέγγιση για την αλλαγή μιας βρύσης είναι η αναλυτική σκέψη που πρέπει να διαθέτει ένας μηχανικός. Σ' αυτό ΝΑΙ, συμφωνώ 100%.

 

Και πάλι όμως μπορεί ένας να είναι άξιος μηχανολόγος ή μηχανικός για να το γενικεύσουμε και ικανός να διοικήσει μια ΕΥΑΘ, όταν έχει επαρκείς θεωρητικές γνώσεις επί του αντικειμένου, αναλυτική σκέψη και διοικητικές ικανότητες. Μπορεί βέβαια να μην έχει ο ίδιος τις θεωρητικές γνώσεις αλλά να έχει ικανούς συμβούλους και να είναι πάλι άξιος διοικητής μιας μεγάλης επιχείρησης.

 

Απ' την άλλη μπορεί λόγω χαρακτήρα να μην μπορεί να διοικήσει και να συνεργαστεί μ' άλλους αλλά να είναι φοβερό μαθηματικό μυαλό και άξιος ερευνητής ή μελετητής.

 

Άρα, συνοψίζοντας θεωρητικές γνώσεις και αναλυτική σκέψη είναι για μένα τα βασικά χαρακτηριστικά ενός μηχανικού είτε είναι μελετητής, είτε επιβλέπων, είτε διοικητής, είτε ερευνητής.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 84
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Άρα, συνοψίζοντας θεωρητικές γνώσεις και αναλυτική σκέψη είναι για μένα τα βασικά χαρακτηριστικά ενός μηχανικού είτε είναι μελετητής, είτε επιβλέπων, είτε διοικητής, είτε ερευνητής.

 

Το θέμα είναι κατά πόσο μπορεί να έχει ο μηχανικός θεωρητικές γνώσεις χωρίς καθόλου πρακτικές γνώσεις. Οι θεωρητικές γνώσεις δεν πρέπει να είναι στείρες. Ένας καλός ερευνητής για παράδειγμα νομίζω ότι έχει αρκετές πρακτικές γνωσεις πάνω στα θέματα που ερευνά. Εκτός αν είναι απλά μια "μηχανή" που παράγει paper.

Link to comment
Share on other sites

_ Ο ερευνητής κάνει πειράματα. Έχει συνεχή τριβή με το αντικείμενο που ερευνά και το γνωρίζει καλύτερα απ' τον καθένα αφού αναπαράγει στο εργαστήριο καταστάσεις που μπορεί κάποιος να μην αντιμετωπίσει ποτέ στην επαγγελματική του καριέρα.

_ Ο μελετητής αναγκαστικά θα μάθει και τι γίνεται στην πράξη αλλιώς δεν μπορεί να προχωρήσει. Θα του λένε όλοι ότι κάνει ανεφάρμοστες μελέτες και στο τέλος δεν θα έχει δουλειά.

_ Ο επιβλέπων εκ των πραγμάτων αποκτά πρακτικές γνώσεις αφού η τριβή με την πράξη είναι καθημερινή.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, όπως είπα και σε προηγούμενο μήνυμα, το πνεύμα της συζήτησης αυτής είναι και λίγο αυτοκριτικό (ρε τι αχαϊρευτος που είμαι που για να αλλάξω τα φώτα ασφαλείας του κλιμακοστασίου μου πήρε 2 ημέρες, ναι, αλλά έκανα καλή δουλειά :smile: ) και λίγο χιουμορίστικο (ρε τι αχαϊρευτοι που είμαστε οι μηχανολόγοι, που ούτε την υδροροή που βούλωσε δεν μπορούμε να ξεβουλώσουμε).

 

Εχει σημασία αν είναι ερευνητής ή μελετητής, αν του βουλώσει η υδροροή στο μπαλκόνι του και φωνάζει υδραυλικό; Καλά δεν θα του πάρουμε και το πτυχίο... αλλά δεν χρειάζεται (χρεαζόμαστε) κράξιμο;

¨

Παραδείγματα παιδιά. Δώστε παραδείγματα από την καθημερινότητα. Τι πρέπει να μπορεί (και ενδεχομένω τι δεν χρειάζεται να μπορεί) να κάνει ένας μηχανολόγος;

Link to comment
Share on other sites

Κώστα αν δεν κάνω λάθος κάπου θες να την πας τη συζήτηση, αλλά δεν πάει. Γιατί δε μας λες τη γνώμη σου για το θέμα?

Link to comment
Share on other sites

Να μπορεί να υπολογίσει πόσα μέτρα σίδερα θέλει όταν του λέει ο μάστορας - εργοδηγός ότι θέλουν να φτιάξουν μεταλλική σκάλα για να φτάσουν στα 4 μέτρα ύψος, δηλαδή να μπορεί να εφαρμόσει πυθαγόρειο.

Link to comment
Share on other sites

Κώστα αν δεν κάνω λάθος κάπου θες να την πας τη συζήτηση, αλλά δεν πάει. Γιατί δε μας λες τη γνώμη σου για το θέμα?

 

Οχι, ρε Μίλτο. Δεν θέλω να πάει πουθενά. Απλώς θέλω να βλέπω και την καθημερινή (τουτέστιν μίνιμομ δεξιότητες) πεζή πλευρά της ζωής του μηχανολόγου, πέρα από βαρυσήμαντες μελέτες, και παχιά λόγια.

 

Η αλήθεια είναι ότι είμαι τσαντισμένος με μερικούς συναδέλφους στην δουλειά που δεν ξέρουν ούτε τα κορδόνια τους να δένουν. Ουφ... το' πα . Αμαν πιά. :smile:

 

Αλλά η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί και μετά την εκτόνωσή μου

 

 

Προς dion: Αντε ρε dion, πάρ'τη σκάλα πάνω σου... :smile:

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
Προσπαθώντας να μην φύγουμε από το νόημα της αρχικής ερώτησης, ας κάνουμε μία παρένθεση σχετικά με το αν πρέπει ή όχι ο μηχανολόγος μηχανικός να κρατά ή όχι ένα 17 και να σφίγγει βίδες.

 

Πότε λοιπόν πρέπει και πότε όχι, ένας μηχανολόγος μηχνικός να κρατά ένα κλειδί και να σφίγγει βίδες;

 

Η θέση μου: πρέπει ένας μηχανικός (και γενικότερα ένας προιστάμενος/ διευθυντής/ πρόεδρος/ ιδιοκτήτης) να κάνει μία δουλειά, αν πρόκειται να βγάλει λεφτά (με την καλή έννοια) απο την δουλειά αυτή. Εάν ο μηχανικός (προΙστάμενος/ διευθυντής/ πρόεδρος/ ιδιοκτήτης) ΔΕΝ χάνει λεφτά (λόγω χαμένου χρόνου από άλλα "σπουδαιότερα" καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί, ή λόγω μη ικανοποιητικής γνώσης του πώς να σφίγγει μία βίδα, ή λόγω λάθους αξιοποίησης των πόρων της επιχείρησης γενικότερα), ΤΟΤΕ, είναι δυνατόν και (γιατί όχι; ) επιβάλλεται να σφίγγει την βίδα ο ίδιος.

 

Το σκεπτικό μου πιθανώς να διαφέρει από το σκεπτικό ορισμένων εργοδοτών, που θέλουν τον μηχανικό ΚΑΙ για εργάτη. Αλλά αυτό είναι πρόβλημα ορθής επιλογής προσωπικού. Προσωπικά αν επρόκειτο να δουλεψω για έναν τέτοιο εργοδότη, δεν θα μακροημέρευα διότι δεν θα έμενα σε μία επιχείρηση που χρησιμοποιεί ένα κατσαβίδι στην θέση ενός καλεμιού.

 

Ποιος όμως θα είχε αντίρρηση να κάνει οποιαδήποτε τεχνική εργασία χαμηλού επιπέδου (π.χ. να καθαρίσει τα εργαλεία πριν μπουν στην θήκη τους), αν επρόκειτο για την δική του επιχείρηση/ βιομηχανία / εργοτάξιο; Και μην μου πείτε ότι θα είχε προσλάβει ειδικό τεχνικό προσωπικό από το στάδιο μηδέν;

 

Σαφώς, όμως, η δουλειά ενός μηχανικού ΔΕΝ είναι να σφίγγει βίδες. Εχει εκπαιδευτεί για άλλες δεξιότητες, κυρίως σχεδιασμού/επίβλεψης τεχνικών έργων, που φαίνονται (αν και δεν είναι πάντα) πιο γραφειοκρατικές από το να σφίγγεις μία βίδα. Διότι στην Ελλάδα, είναι δυνατόν το σφίξιμο μίας βίδας να απαιτεί περισσότερη γραφειοκρατία από τον σχεδιασμό (εφόσον ο σχεδιασμός ΔΕΝ γίνει στην Ελλάδα) της ίδιας της μηχανής πάνω στην οποία βρίσκεται η βίδα.

 

Ας επανέρθουμε όμως στο αρχικό ερώτημα. Τι θα πρέπει να μπορεί να κάνει ένας μηχανολόγος μηχανικός;

 

Ανακεφαλαιώνω:

 

1. Να εφαρμόζει την αρχή διατήρησης μάζας και ενέργειας (αντε και στροφορμής)

2. Να σχεδιάζει και φυσικά να "διαβάζει" μηχανολογικό σχέδιο

3. Να μετάφερει τις σκέψεις του σε μια κόλα Α4 κατά προτίμηση χρησιμοποιώντας σχέδια και πίνακες, και όπου αυτό δεν είναι αποτελεσματικό και με κείμενο (χωρίς πολλά ορθογραφικά λάθη)

4. Να χρησιμοποιεί έναν ΗΥ σε επίπεδο word, excel, internet

5. Να είναι κερδοφόρος για τον εαυτό του (αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας) ή για τον εργοδότη του (αν είναι μισθωτός).

6. Να είναι ικανός να κρεμάσει ένα φωτιστικό στο σπίτι του.

7. Να είναι ικανός να αλλάξει μία χαλασμένη βρύση στην κουζίνα του

8. Να γνωρίζει τους βασικούς νόμους που αφορούν την καθημερινή του δουλειά

9. Να γνωρίζει και να εφαρμόζει την έννοια της καθαράς παρούσας αξίας

10. Να υπολογίζει θερμικά ή ψυκτικά φορτία ενός χώρου/κτιρίου

 

Να χειρίζεται εργαλεία (γερμανικά κλειδιά, κατσαβίδια, κάβουρα) (Ευαγ. Σπύρου)

 

Δηλαδη να μην ειναι μοδιστρα.Οι μοδιστρες εχουν ενα πατρων και πανω σε αυτο δουλευουν.Ο Μηχανολογος δεν εχει πατρων,εχει μιαλο. (GVC)

 

Θα πρέπει να μπορεί να εφαρμόζει τουλάχιστον τον υπολογισμό του μέσου όρου και της μεταβλητότητας ή τυπικής απόκλισης

 

Tο να ξέρει word,exce, κάτι πίνακες (πως λέγονται; ΑΤΟΕ) κάτι συντελεστές αμοιβών (πάλι πώς λέγεται; λ)

 

...να κάνει και καλό καφέ :smile: (Antoinette)

 

να υπολογίσει το co2 emission factor του φούρνου κατά το ψήσιμο του παστίτσιου (mixalis-g)

 

…αναγράφοντας τον συντελεστή με όσα ψηφία είναι απαραίτητο, ανάλογα με την αξιοπιστία του υπολογισμού. Δηλαδή να μην αναγράφεται ο συντελεστής ως 1245.56 gr/kWh

 

Να ασχολείται με την ''μαστοράτζα'' μόνο μέχρι το σημείο να ξέρει τη δουλειά τους για να μπορεί να τους επιβλέπει και μην τον κοροϊδεύουν αργότερα. (Yiannis-mech)

 

4. Να χρησιμοποιεί έναν ΗΥ σε επίπεδο word, excel, internet και CAD

Link to comment
Share on other sites

Να πω και εγώ κάτι άλλο που το θεωρώ πολύ βασικό αν και δεν έχω εμπειρία.

 

Να αγαπά την επιστήμη του και να έχει όρεξη για την δουλειά της ειδικότητάς του, να τιμάει το δίπλωμά του με το μεράκι στην εργασία του και το πάθος για τελειότητα στην δουλειά του. Από την άλλη βέβαια αυτά μάλλον πρέπει να ισχύουν για κάθε μηχανικό ανεξαρτήτως ειδικότητας.....:rolleyes:

 

Επίσης CostasV δεν κάνεις την ανακεφαλαίωση στην πρώτη δημοσίευση του νήματος?

Link to comment
Share on other sites

mredakias, είπαμε να γράφουμε δεξιότητες (τι θα πρέπει ο μηχανολόγος να μπορεί να κάνει), οπότε το να αγαπά και να τιμά την δουλειά του αν και είναι όντως καλό για έναν οποιοδήποτε επαγγελματία, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί με πρακτικό τρόπο, δηλαδή με δοκιμασία.

 

Για την ανακεφαλαίωση που λες, δεν βλέπω να προστέθηκαν νέα στοιχεία.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.