Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ/ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙΑ


kaparo

Recommended Posts

Γεια σας,

 

Καταρχήν όσο αφορά το τίτλο δεν ήξερα ακριβώς τι να βάλω οπότε αν δεν είναι σωστός ας διορθωθεί.

 

Το πρόβλημα μου τώρα είναι το εξής: Ο παππούς μου είχε ένα οικόπεδο (το οποίο τόσο καιρό νομίζαμε ότι είναι αγροτεμάχιο αφού που και που μας έρχεται να πληρώσουμε 1 ευρώ για αγροτεμάχιο, αλλά στο Ε9, που πήρα στα χεριά μου πρόσφατα, λέει οικόπεδο). Αυτό το οικόπεδο πήγε στον πατέρα μου και σε άλλα δυο αδέλφια του!Ο Πατέρας μου πέθανε και πήγε στην μάνα μου και σε εμάς τα παιδιά.. Το θέμα είναι πως τότε δεν είχαν χαρτιά και ήταν μόνο στα λόγια και το μόνο που το δηλώνουμε όλα αυτά τα χρόνια είναι στην εφορία! Ο ένας ο θείος μου θέλει να μας παραχωρήσει το δικό του μέρος αλλά πώς θα γίνει χωρίς χαρτιά; Κτηματολόγιο δεν υπάρχει και το μέρος αφορά τον _____________ στον Δήμο _________ (όπου πλέον με τον Καλλικράτη έγινε δήμος __________).

Η λογίστρια μας μας είπε ότι πρέπει να πάμε να κάνουμε ένα τοπογραφικό καθώς και να πάμε σε ένα συμβολαιογράφο..

Τι πρέπει να κάνω;Πόσο θα στοιχίσει; Άκουσα για πάρα πολλά λεφτά!

Ευχαριστώ,

Υ.Γ. Ο θείος μου εδώ και 2-3 χρόνια σταμάτησε να το δηλώνει στην εφορία του νομίζοντας ότι το δηλώνουμε εμείς το κομμάτι του κάτι το οποίο δεν το κάναμε και από ότι μου είπε η Λογίστρια δεν γίνετε χωρίς χαρτιά.

Υ.Γ.2 Ένδειξη ΑΠΑΑ 2 και κατηγορία ακινήτου 4, Επιφάνεια 1000 (στοιχεία από το Ε9)

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι θα πρέπει να εξηγήσετε λίγο πιό αναλυτικά την ιδιοκτησιακή ιστορία του οικοπέδου.Τα ερωτήματα πολλά σε πρώτη ανάγνωση.

Ο παππούς σας είχε κάποιο τίτλο ιδιοκτησίας?(π.χ. συμβόλαιο-παραχωρητήριο-χρησικτησία)

Ο συγχωρεμένος πατέρας σας έκανε αποδοχή κληρονομιάς μαζί με τ' αδέλφια του-θείους σας?

Εσείς με τ' αδέλφια σας και τη μητέρα σας κάνατε αποδοχή κληρονομιάς του πατέρα σας?

Στο Ε9 του κάθε μετέπειτα ιδιοκτήτη έμπαινε το αναλογούν ποσοστό ιδιοκτησίας?(αν κάνετε ξεχωριστές δηλώσεις)

Ο άλλος σας θείος δήλωνε το ποσοστό που του αναλογούσε?

Ο θείος σας που σας παραχώρησε το ποσοστό του,το έκανε με συμβολαιογραφική πράξη ή στα λόγια?

Όπως καταλαβαίνετε τα ερωτήματα είναι πολλά για κάποιον που δεν ξέρει το ιστορικό.Περιγράψτε το λίγο πιό αναλυτικά ώστε κάποιος από τους

φίλους του forum να σας συμβουλεύσει σωστά.Διαισθάνομαι όμως ότι θα πρέπει ν' απευθυνθείτε σε μηχανικό αλλά και σε συμβολαιογράφο

της εμπιστοσύνης σας προσωπικά,ώστε με την καθοδήγησή τους να τακτοποιήσετε νόμιμα το ακίνητό σας.

Μην στεναχωριέστε πάντως για τα γραφειοκρατικά και για τυχόν μικροπαραλείψεις σε υποβολή εγγράφων όπως π.χ. το Ε9 του θείου.

Τα πάντα γίνονται και διορθώνονται ίσως μ' ένα μικρό κόστος,αξίζει όμως τον κόπο αφού η αξία του ακινήτου είναι πολλαπλάσια.

Αφήστε τους ειδικούς να σας καθοδηγήσουν..

 

ΥΓ Όταν η γη που έχουμε είναι εντός σχεδίου ή οικισμού θεωρείται οικόπεδο.Όταν εκτός....αγροτεμάχιο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ο Παππούς δεν είχε χαρτιά ήταν στα λόγια όλα(από όσο ξέρω)!! έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς από όλους (αδέρφια, ξαδέρφια(καθώς έχει πεθάνει και ο άλλος θείος μου,όχι αυτός που θέλει να μου παραχωρήσει το ποσοστό, ο άλλος) και ο θείος μου). Δηλώνουμε όλοι το ποσοστό που μας αναλογεί στην εφορία!Ο θείος μου θέλει να μου το δώσει αλλά στα λόγια! χαρτιά δεν υπάρχουν!

 

Με λίγα λόγια Χαρτιά δεν υπάρχουν καθόλου

Ο παππούς μου είχε 5 παιδιά(4 γιοι και 1 κόρη) και τα άφησε σε αυτά εκτός από την κόρη.

Ο ένας θείος μου έχει πάρει το πατρικό του πατέρα μου και ο πατέρας μου και τα άλλα δυο αδέλφια του έχουν πάρει το υπόλοιπο οικόπεδο το οποίο το δηλώνουν όλοι στην εφορία. Ο πατέρας μου πέθανε και τα ποσοστά τα πήρε η μάνα μου και εμείς (4 αδέρφια). Μετά πέθανε και ο άλλος θείος μου και πήραν τα ποσοστά τα παιδιά του(3 στο σύνολο) και η γυναίκα του-θεία μου. και έχει μείνει ο θείος μου ο οποίος θέλει να μου δώσει το μερίδιο του. Χαρτιά δεν υπάρχουν και έχουν όλοι κάνει αποδοχή κληρονομιάς!και όλοι οι προαναφερόμενοι τα δηλώνουν στην εφορία.

 

Ελπίζω μην σας μπέρδεψα παραπάνω!

Ευχαριστώ,

Ηλίας

 

Υ.Γ. στα χαρτιά που μου έχει δώσει η λογίστρια λέει στα στοιχεία της διεύθυνσης: Εντός οικισμού! (Άρα πιάνετε για οικόπεδο; )

Edited by Ilias Kopsias
Link to comment
Share on other sites

Ηλία τελικά το ερώτημα ποιο είναι; Πως θα τακτοποιήσετε τα κληρονομικά σας;

Θα πας σε μια συμβολαιογράφο και θα σου λύσει όλες τις απορίες περι κληρονομικών και πως θα αποκτήσετε τίτλους.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Να πάτε σε συμβολαιογράφο,θα σας ενημερώσει υπεύθυνα και θα ξεμπερδέψει την ιδιοκτησία σας.Οπουδήποτε χρειαστεί την βοήθεια άλλων επιστημονικών ειδικοτήτων (μηχανικό-τοπογράφο-νομικό) θα σας κατευθύνει ο ίδιος.Μην το βάλετε κάτω,οπλιστείτε με κουράγιο και υπομονή.Άλλωστε την περισσότερη δουλειά θα την κάνουν οι ειδικοί επί του θέματός σας.Καλή συνέχεια να έχετε.....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες,τους οποίους θα σας τους αναλύσει ο-η συμβολαιογράφος που θα αποτανθείτε.Ένα ενδεικτικό κόστος

θα σας το προσδιορίσει κατά την επίσκεψή σας.Όμως να έχετε κατά νου ότι στα έξοδα κάποιων διαδικασιών (π.χ.την απόκτηση των πρώτων τίτλων

κυριότητας που θα έπρεπε να έχει ο παππούς σας) θα πρέπει λογικά να συμμετάσχουν και οι υπόλοιποι κληρονόμοι που απόκτησαν ποσοστά

ιδιοκτησίας.

Με την πρώτη ευκαιρία που θα επισκεφτείτε συμβολαιογράφο θα σας λυθούν όλα σας τα ερωτήματα,τόσο τα διαδικαστικά όσο και τα του κόστους.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.