Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελέτη ηλεκτρολογικών με 4Μ


MechanicSilk

Recommended Posts

Έχω κάποιες απορίες όσον αφορά μελέτη ηλεκτρολογικών σε σχέση με την εφαρμογή.

 

Ξεκαθαρίζω ότι δεν έχω εμπειρία σε μελέτες ηλεκτρολογικών συνολικά να έχω κάνει 5-6 για κατοικίες και 1 για επαγγελματικό χώρο.

 

Χρησιμοποιώ το 4Μ, και έμαθα από άλλον μηχανικό πως να το χρησιμοποιώ.

 

Οι απορίες μου είναι:

 

1. Τα φορτιά γραμμής πως τα υπολογίζω κανονικά? Έως ώρας χρησιμοποιώ την βιβλιοθήκη του 4Μ που δίνει 0,1 για κάθε φωτιστικό, 0,2 για ρευματοδότες κ.ο.κ.

 

2. Για μελέτες που καταθέτονται στην πολεοδομία, μου είχε πει να βάζω μέγιστο 3-4 ρευματοδότες σε 1 γραμμή και γενικά όσον αφορά τους απλούς υποδοχείς (φωτισμός - ρευματοδότες) να μην ξεπερνάω το 0,8KW φορτίο. Δεν έχω καταλάβει γιατί όμως.

 

3. Η βιβλιοθήκη του 4Μ για κάποιους υποδοχείς που συνήθως δεν δείχνουμε στις απλές μελέτες για κατοικία δεν έχει φορτίο. Όπως πχ το κουδούνι ή ο θερμοστάτης. Για αυτά τα φορτία τις τιμές που θα μπορούσα να τις βρώ?

Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν ξέρω από 4Μ θα προσπαθήσω να βοηθήσω.

 

1) Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς βιβλιοθήκη αλλά μπορείς να βάζεις μόνος σου τιμές που λογικά θα είναι και πιο μικρές μιας και 0,1 kW σε φωτισμό δωματίου μάλλον αναφέρεται σε λαμπτήρες πυρακτώσεως.

 

2)Βασικά δεν υπάρχει πλέον κανένας περιορισμός ούτε για τα φορτία ούτε για την διατομή των γραμμών. Αυτά ίσχυαν παλαιότερα και επειδή φοβούνται πολλοί ελεχτές όπως και μηχανικοί να μιλήσουν για 1,5 καλώδιο σε ρευματοδότη δουλεύουν με παλιές μεθόδους. Για την ιστορία παλαιότερα είχαμε μέχρι 3 -4 ρευματοδότες ανά γραμμή και μέχρι 0,2 kW ο καθένας άρα μέχρι 0,6-0,8 kW ανά γραμμή ρευματοδότη. Διάβασε καλά τον ΕΛΟΤ και ρώτα τους που βλέπουν απαίτηση για ελάχιστη διατομή ρευματοδότη και μέγιστο φορτίο ρευματιοδότη. Πουθενά.

 

3) Ανήκουν στα ασθενή ρεύματα και δεν έχουν φορτίο ή μάλλον έχουν αμελητέο.

 

Ελπίζω να βοήθησα

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.