Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαφορά MEng, BEng Architectural Engineering από BSC (HONS) Architectural Technology


Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

 

Είμαι φοιτήτρια στο τμήμα περιβάλλοντος του Παν. Αιγαίου και θέλω να συνεχίσω τις σπουδές μου πάνω στην αρχιτεκτονική στο Leeds της Αγγλίας. Έχω βρει τα δύο πρωπτυχιακά που είναι διαθέσιμα κ θα ήθελα να μου πείτε αν γνωρίζετε τα υπέρ και τα κατά αυτών, την διαφόρα των δύο μαθημάτων, καθώς και προσωπικές απόψεις. (BEng Architectural Engineering-university of Leeds και BSC (HONS) Architectural Technology-Leeds metropolitan university).

 

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα!

 

Πρωτου ανηφορησεις προς το νησι, βεβαιωσου οτι εχεις μια σωστη και ολοκληρωμενη εικονα απο το ΔΟΑΤΑΠ! Αν εχεις σκοπο να επιστρεψεις, πρεπει να ξερεις αν θα μπορεις να τα αναγνωρισεις.

 

Αυτα που αναφερεις ειναι για κατι πανω στην αρχιτεκτονικη οπως λες! αν θες αρχιτεκτονικη καθαρα τα αφηνεις αυτα και πας κανονικα σε BA Architecture + Dip Architecture = 6 χρονια.. Παντως οσον αφορα αυτα που ρωτας θα σου πω για το BSc (Hons) Architectural Technology το οποιο, πριν κανω αρχιτεκτονικη (πολυ κοντα στο Leeds), το εκανα κι εγω. Ειναι ενα γενικο πτυχιο, στο οποιο διδασκεσαι λιγο απο ολα (στατικα, υλικα, τοπογραφια, νομικα θεματα, οικονομικα κλπ) που αφορουν ενα κτιριο με στοχο στη συνεχεια να κανεις καποιο μεταπτυχιακο που θα σου δωσει καποια ειδικευση ωστε να μπορεις να επικεντρωθεις σε ενα κομματι (και φυσικα σε συγκεκριμενη θεση εργασιας που ειναι και ο στοχος). Ή να κανεις αρχιτεκτονικη (οπως εγω) και να εχεις τις καλυτερες δυνατες βασεις για να παρεις το πτυχιο σου. Αλλα θελει πολυ κοπο και ακομη περισσοτερο χρημα πλεον.. Αυτο το πτυχιο θα πρεπει να ξερεις οτι απο μονο του δεν αναγνωριζεται στην Ελλαδα, εκτος αν δωσεις 6 μαθηματα στη Πατρα και σου δωσουν το τιτλο του ΤΕΙ "ανακαινιση και αποκατασταση κτιριων" που παρ'οτι ειναι απο κρατικο πανεπιστημιο, δεν αναγνωριζεται! χαχαχα! (δε θα σταματησω ποτε να γελαω μ'αυτο.. )

 

Οσον αφορα το αλλο προπτυχιακο, μου ακουγεται κατι παρομοιο, αντε να εχει λιγο παραπανω στατικα - αληθεια κοιταξες τις πληροφοριες του πανεπιστημιου ωστε να καταλαβεις τη διαφορα; Οι τιτλοι απο μονοι τους δεν ειναι παντα ξεκαθαροι..

 

Στο τιτλο σου αναφερεις και το MEng, αυτο ειναι μεταπτυχιακο (M=Master)

 

Κατα τ' αλλα το Leeds ειναι ωραια πολη για σπουδες - θα περασεις πολυ καλα! :razz:

Edited by sosi
Link to comment
Share on other sites

Πρωτου ανηφορησεις προς το νησι, βεβαιωσου οτι εχεις μια σωστη και ολοκληρωμενη εικονα απο το ΔΟΑΤΑΠ! Αν εχεις σκοπο να επιστρεψεις, πρεπει να ξερεις αν θα μπορεις να τα αναγνωρισεις.

 

Το ΔΟΑΤΑΠ είναι για την ακαδημαϊκή αναγνώριση...(π.χ. πας Βουλγαρία και στο αναγνωρίζουν σαν ΕΜΠ)

 

Θα πας ΣΑΕΠ και τέλος...

 

Υπάρχει Ευρωπαϊκή νομοθεσία που όποιος είναι μηχανικός εγεγγραμμένος σε επιμελητήριο Ευρωπαϊκής χώρας, μπορεί να εργαστεί και σε άλλη χώρα εντός της ΕΕ.

 

Στο πλαίσιο των κανόνων της Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε κράτος μέλος έχει την αρμοδιότητα να ορίσει νομοθετικά την πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα από την κατοχή ειδικών επαγγελματικών προσόντων, τα οποία είναι τα επαγγελματικά προσόντα που αποκτούνται επί της εθνικής επικράτειας. Αυτό συνιστά εμπόδιο για την ελεύθερη κυκλοφορία των επαγγελματιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως επίλυση του εν λόγω προβλήματος, της ελεύθερης κυκλοφορίας των επαγγελματιών, υιοθετήθηκε η Οδηγία 2005/36/ΕΚ με σκοπό την καθιέρωση κανόνων που διευκολύνουν την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων μεταξύ των κρατών μελών.

 

Το Προεδρικό Διάταγμα 38/2010 «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων» (ΦΕΚ 78 τ. Α), ενσωματώνει τις Oδηγίες: α) 2005/36/ΕΚ «Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005 σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων» και β) 2006/100/ΕΚ «Οδηγία 2006/100/ΕΚ του Συμβουλίου της 20ης Νοεμβρίου 2006 για την προσαρμογή ορισμένων οδηγιών στον τομέα της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων, λόγω της προσχώρησης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας», κατά το μέρος που αυτή τροποποιεί την Οδηγία 2005/36/ΕΚ.

 

Το Π.Δ. 38/2010 εφαρμόζεται σε υπηκόους των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), των τριών επιπλέον κρατών-μελών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ)[1]: Ισλανδία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν, καθώς και της Ελβετίας[2], οι οποίοι επιθυμούν να ασκήσουν κάποιο νομοθετικά ρυθμιζόμενο επάγγελμα στην Ελλάδα είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, είτε ως μισθωτοί.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

...καθώς και προσωπικές απόψεις. (BEng Architectural Engineering-university of Leeds και BSC (HONS) Architectural Technology-Leeds metropolitan university)

 

In plain English...

 

Στο BEng (το οποίο είναι και αυτό Hons, όπως και τα περισσότερα πλέον Bachelor στην Αγγλία) βγαίνεις μηχανικός!

Το πρόγραμμά τους είναι αναγνωρισμένο από τα IStructE και ICE, τα ινστιτούτα δηλαδή των δομοστατικών και πολιτικών μηχανικών αντίστοιχα. Κάποια αλλά αντίστοιχα προγράμματα είναι αναγνωρισμένα και από το CIBSE, το ινστιτούτο δηλ. των Η/Μ μηχανικών (εγκαταστάσεων) καθότι το Architectural Engineering (που κάποιες φορές ονομάζεται και Building Engineering) είναι ένα πρόγραμμα με μαθήματα περισσότερο σχετικά για κτίρια παρά υποδομές.

http://www.engineeri...ral-engineering

 

Στο BSc σχετίζεται και αυτό με κτίρια αλλά όχι σε επίπεδο μελέτης και λήψης αποφάσεων μηχανικού αλλά μάλλον εκτέλεσης αυτών και βγαίνεις βοηθός σε αρχιτεκτονικό γραφείο, δηλαδή βοηθάς στο τρέξιμο του έργου με προγραμματισμό, χαρτούρα, νομοθεσία etc.

Το πρόγραμμά τους είναι αναγνωρισμένο από το CIAT μόνο, και αξίζει να διαβάσεις εδώ περισσότερα για το τι κάνει ο technologist.

http://courses.leeds...turaltechnology

 

Εξαρτάται από το τι θέλεις εσύ να κάνεις. Αλλά αν ήμουνα στη θέση σου, με μάτια κλειστά θα επέλεγα το πρόγραμμα στο Leeds Uni και όχι στο Metropolitan το οποίο είναι κατά πολύ κατώτερο!

 

Επίσης το MEng δεν είναι μεταπτυχιακό, αλλά κάτι σαν ένα 4-ετές BEng προπτυχιακό επιπέδου master. Δηλαδή με MEng είσαι για το ΔΟΑΤΑΠ σαν να έχεις κάνει BEng + MSc.

 

Το άλλο το καλό είναι ότι με το συγκεκριμένο MEng μπορείς να συνεχίσεις τις σπουδές σου ως αρχιτέκτονας στην Αγγλία, που είναι άλλα 5 αντί για 7 συνολικά χρόνια (3 πανεπιστήμιο και 2 πρακτική) όπως ορίζει το RIBA.

 

Συνήθως οι απόφοιτοι με MEng Architectural Engineering (ή με BEng και ένα σχετικό με μηχανικούς MSc) αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ ως δομοστατικοί μηχανικοί. Αν θέλεις να πάρεις τα πλήρη δικαιώματα του πολιτικού μηχανικού, τότε είναι πιθανό να σου ζητήσει να δώσεις 1 ή 2 μαθήματα, π.χ. Οδοποιία ή Συγκοινωνιακά αν δεν τα έχεις κάνεις στο MSc.

 

Αν θέλεις να σε αναγνωρίσει ως αρχιτέκτονα μηχανικό τότε το master (MArch ή MA) σου πρέπει να είναι σχετικό με την Αρχιτεκτονική! Μάλιστα κάποια παιδιά που κάνανε master ΜSc χρειάστηκε να κάνουν και δεύτερο πιο σχετικό με Αρχιτεκτονική γιατί ο ΔΟΑΤΑΠ τούς έβγαλε πολλά μαθήματα.

 

To make long story short, πήγαινε στο MEng και έχεις όλο τον καιρό μετά να αποφασίσεις τι θα κάνεις. Είναι η πιο flexible επιλογή!

 

ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Kαλησπέρα,

Αρχικά ευχαριστώ για τα responses και για τις απαντήσεις σας,Θα ήθελα να διευκρινήσω ότι έχω σκοπό να μείνω στο εξωτερικό και ειδικά στο Leeds διότι έχω σπίτι χωρίς να πληρώνω ενοίκιο.Επίσης θα ήθελα να πω πως θέλω να ασχοληθώ καθαρά με αρχιτεκτονική και αν δεν είναι τόσο εφικτό θα ήθελα να ρωτήσω πως μπορώ να το συνδυάσω με τα παραπάνω προπτυχιακά. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω sosi πού έκανες αρχιτεκτονική κοντά στο leeds.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι το Τινάκι σε κατατόπισε πλήρως. Στη θέση σου θα κοιτούσα για Μeng πρώτα και σαν δεύτερη επιλογή Beng. Για Αγγλία είσαι καλά, αλλά για Ελλάδα με Beng μόνο δεν σε περνάει το ΔΟΑΤΑΠ και σίγουρα δεν σε αναγνωρίζει σαν Αρχιτέκτων μηχανικός (χωρίς MSc + ίσως κάποια μαθήματα....)

Link to comment
Share on other sites

Καλά είναι να ξεκαθαρίζουμε ορισμένα πράγματα και να μην τα μπερδεύουμε μεταξύ τους .Το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα στην Ελλάδα ανήκει στα μη νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα .Αντίθετα το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού ανήκει στα νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα .Αυτό το αναφέρω διότι στο ΔΟΑΤΑΠ ενδεχομένως να παίξει το κύριο ρόλο αυτό και μόνο και να μην χρειαστεί να σου χρεώσουν μαθήματα .Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί και δεν έχουν χρεωθεί μαθήματα από το ΔΟΑΤΑΠ και αναρωτιόμασταν τότε το γιατί .Ό λόγος ήταν ενδεχομένως αυτός που αναφέρω παραπάνω . Εάν όμως εξετάσουν το ενδεχόμενο όπως ορίζει ο νόμος το εάν ο ξένος τίτλος είναι αμιγής ως προς τον αντίστοιχο ελληνικό τότε σίγουρα υπάρχει χρέωση μαθημάτων λόγο του ότι είναι πολύ σπάνιο σε όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια του ξένου τίτλου να υπάρχει ταύτιση με τα αντίστοιχα του ελληνικού τίτλου .Παίζει ρόλο από ποιά σκοπιά θα το δούνε το πράγμα και ποιά είναι αυτή που επικρατεί μεταξύ τον δύο .Φυσικά θα έχεις και τους τίτλους που ανάφερε το Τινάκι . Δηλαδή τα αναγκαία τυπικά .

Edited by IAN
  • Upvote 3
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το esos παρακάτω τότε φαίνεται ξέχασε να το εντάξει στα νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα που δημοσίευσε πριν 2 χρόνια .Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχω δει ούτε έχω ακούσει περιπτώσεις για χρέωση μαθημάτων στους Αρχιτέκτονες από το ΔΟΑΤΑΠ παρά μονάχα στους Πολιτικούς Μηχανικούς και στις υπόλοιπες ειδικότητες μηχανικών .

 

http://www.esos.gr/%...E%B4%CE%B1.html

Edited by IAN
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

..Θα ήθελα να διευκρινήσω ότι έχω σκοπό να μείνω στο εξωτερικό και ειδικά στο Leeds διότι έχω σπίτι χωρίς να πληρώνω ενοίκιο.Επίσης θα ήθελα να πω πως θέλω να ασχοληθώ καθαρά με αρχιτεκτονική και αν δεν είναι τόσο εφικτό θα ήθελα να ρωτήσω πως μπορώ να το συνδυάσω με τα παραπάνω προπτυχιακά. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω sosi πού έκανες αρχιτεκτονική κοντά στο leeds.

 

Εκει που εφτασαν τα διδακτρα ειναι λυτρωτικο να γλιτωνεις το ενοικιο! Αλλα με εχεις μπερδεψει λιγο.. Αν σε ενδιαφερει η αρχιτεκτονικη γιατι μπλεκεις και με αλλα; Απο μονη της ειναι ενα παραπανω απο χορταστικο course! Ο τροπος που συνδυαζονται ειναι οτι εχοντας τελειωσει καποιο απο αυτα που ανεφερες, και πηγαινοντας μετα στην αρχιτεκτονικη σου "χαριζουν" το πρωτο ετος γιατι ειναι αρκετα παρομοιο το προγραμμα (στο δικο μου πανεπιστημιο νομιζω πλεον το εχουν κοινο). Αλλα με αυτο το τροπο μιλαμε για πολλα χρονια, ειναι κουραστικο και θελει πολυ κουραγιο.. λεπτομερειες σου λεω αν θελεις! εγω ημουν στο Huddersfield (15' με τρενο)! ειναι απο τα πιο ιδανικα, για σπουδες, μερη απο πολλες αποψεις!

 

τωρα ειδα και το αλλο μηνυμα γιατι ειχα μερες να μπω, αν εχεις αποριες συνεχιζουμε τη κουβεντα ειτε απο εδω ειτα στο inbox..

Edited by sosi
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.