Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγορά σπιτιού πριν απο ολοκλήρωση οικοδομής?


Recommended Posts

Καλησπέρα σας, σκέφτομαι την αγορά ενός σπιτιού το οποίο δεν είναι έτοιμο ούτε το σπίτι αλλά ούτε η οικοδομή.

έχει γίνει σκελετός μπαλκονια τούβλα πλαινά...τωρα οποιος αγοράζει το κάθε διαμέρισμα ξεκινά η τοιχοποίια όπως θέλει ο κάθε αγοραστής.

Από την οικοδομή είναι 2 διαμερίσματα απούλητα..χρόνος παράδοσης οικοδομής είναι ο σεπτέμβριος..

Το πρόβλημα μου είναι πως οι εποχές που περνάμε είναι δύσκολες και ο φόβος μεγάλος

Σε περίπτωση που γίνεται συμβόλαιο με τον εργολάβο και δίνεις το 1/3 τις αξίας του σπιτιού που συμφώνησες και τα οιπόλοιπα με την αποπεράτωση των εργασειών

τι σε διασφαλίζει Αν η εταιρεία τραβήξει μια πτώχευση οτι δεν χάνεις τα χρήματα και το σπίτι σου??

εργασείες γίνονται στα διεμαρίσματα που έχουν πουληθεί αλλα η οικοδομή έχει ακομα δουλειά..Γύρω στα 200000 χιλιάρικα θέλει για να τελειώσει..

Να προχωρήσω στα συμβόλαια η να το αφήσω....Όλοι λένε έτοιμο σπίτι και όχι στα μπετά οι εποχές είναι δύσκολες...

εσείς τι λέτε?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 23
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ομολογώ ότι σαν μηχανικός εκφράζεις απορίες που δεν σου πρέπουν και είναι απορίες της κάθε κυρά-Κατίνας .

 

Τι σημαίνει αγοράζω ένα σπίτι υπό κατασκευή ?

Σημαίνει ότι κάνω ΟΡΙΣΤΙΚΟ συμβόλαιο και έτσι αγοράζω αμέσως την αξία ΤΗΣ ΓΗΣ που μου αναλογεί , την αναλογία της άδειας και των εργασιών που έχουν γίνει .

 

Το γεγονός ότι έχουν γίνει τα μπετά και τα εξωτερικά τούβλα σημαίνει ότι έχει γίνει περίπου το 30 % του κόστους , Αρα αν δώσεις το 1/3 της τιμής τότε αγοράζεις οικόπεδο που είναι το 25-45 % της αξίας και το 30 % του κόστους κατασκευής . Αρα δίνεις λιγότερο από ότι κάνει το σπίτι σήμερα , οπότε είσαι κατοχυρωμένος .

 

Τα υπόλοιπα τα δίνεις ανά στάδιο τελειωμένων εργασιών και έτσι είσαι κατοχυρωμένος .

 

Αυτό που με ανησυχεί και εμένα , είναι ότι το διαχωρίζει μέσα όπως θέλεις και δεν ξέρω αν αυτό δημιουργεί θέμα ταύτισης με τα σχέδια της αδείας .

Καλό λοιπόν θα είναι να απευθυνθείς σε συνάδελφο γιά να κατατοπιστείς .

 

Επίσης όσοι λένε έτοιμο σπίτι , είναι απλά ηλίθιοι , αφού κανείς που έχει έτοιμο σπίτι δεν τους αφήνει να μπούν μέσα αν δεν τον εξωφλήσουν γιατί μπορεί να μην μπορούν να πάρουν το δάνειο .

 

Οπότε έτοιμο σπίτι παίρνεις άμεσα , μόνο άμα έχεις ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΕΤΡΗΤΑ . Αλλά και υπό κατασκευή παίρνεις έτσι .

 

Γενικά όταν παίρνουμε σπίτι , παίρνουμε εκτός από τον δικηγόρο και μηχανικό γιά να μας συμβουλεύσει .

Απλά η κάθε κυρά-Κατίνα δεν θέλει να ξοδέψει φράγκο και έτσι λέει μ@λ@κίες και πέφτει θύμα επιτηδείων .

Link to comment
Share on other sites

@ 123sakis

Αυτά που σου γράφει ο BAS είναι η ακριβής πραγματικότητα στο ερώτημά σου.Μπορεί να ''τσιτώθηκε'' λίγο,αλλά έχει χίλια δίκια.Είσαι κατοχυρωμένος 100%.Επιπλέον,τα πλεονεκτήματα αγοράζοντας ένα διαμέρισμα ακόμη και στα σχέδια είναι ασυγκρίτως περισσότερα.Π.χ. μπορείς να τοποθετήσεις τους πριζοδιακόπτες εκεί που σ' εξυπηρετούν ανάλογα με τη διάταξη των επίπλων σου.Επιλέγεις σχέδιο.χρώμα και διάταξη κουζίνας σύμφωνα με τις ανάγκες και το γούστο σου.Επιλέγεις χρωματισμούς των δωματίων και πολλά άλλα.Ο μόνος λόγος που πρέπει κανείς ν' αγοράζει νεόκτιστο διαμέρισμα ετοιμοπαράδοτο, είναι μόνο όταν έχει σοβαρό πρόβλημα άμεσης εγκατάστασης.Αυτό λοιπόν που πρέπει να προσέξεις είναι το διαμέρισμα που επέλεξες να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν κατατεθεί στη πολεοδομία κατά την έκδοση της οικοδομικής άδειας.Γι' αυτό και σου επέστησε την προσοχή ο BAS,μή τυχόν και από άγνοια,παρανομήσεις και δημιουργήσεις πρόβλημα στον εαυτό σου για το τίποτα.Άρα λοιπόν αφού θα ξοδέψεις ένα σεβαστό ποσό για την αγορά του σπιτιού σου,μην διστάσεις να διαθέσεις και μερικές εκατοντάδες ευρώ σε μηχανικό και δικηγόρο της εμπιστοσύνης σου προκειμένου ν' αποφύγεις κακοτοπιές και κυρίως να χαρείς το καινούργιο σου σπίτι ανέμελα και αβίαστα.Όλα καλά να πάνε και...ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΟ!!

Edited by postman
Link to comment
Share on other sites

Το ότι έβαλα μηχανικό και δικηγόρο στην μέση είναι το μόνο σίγουρο..Και όλα είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια. και ένας ημιπέθριος θα τακτοποιηιή όλος..

Το συμβόλαιο που θα γινόταν ήταν οριστικό συμβόλαιο και όχι τίποτα άλλο..Κοίτα το σπίτι το κλείνεις στα 130.000 χιλιάδες και ζητάει 60.000 με το συμβόλαιο και τα υπόλοιπα σύμφωνα με τις εργασίες και στο τέλος ένα ποσό με την παράδοση..

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι επειδή από στόμα γνωστού έμαθα οτι η κατασκευαστική εταιρεία έχει απολύσει κόσμο και είναι στο παρα πέντε και καλύτερα θα ήταν να μείνω μακριά

η τιμή του σπιτιού είναι αρκετά χαμηλή αν σκεφτείς οτι αγοράζεις 130τμ σπίτι...το οικόπεδο είναι αντιπαροχή και έχουν και οικοπεδούχοι 2 μεζονέτες από 250 τετραγωνικά και τις εργασίες δεν τις βλέπω να προχωράνε πολύ έτσι ώστε να έχει παράδοση σεπτέμβριο που λέει ο εργολάβος..

 

Τώρα αν γίνει οριστικό συμβόλαιο και μετά από λίγο καιρό η εταιρεία κυρηξει πτώχευση και χρωστάει ικα και δεν συμαζεύεται αυτα υποχρεούμε εγώ να τα πληρώσω για να μπορέσω να πάρω ρεύμα στο σπίτι...

Ναι η αλήθεια είναι οτι με τα χρήματα που δίνεις αγοράζεις σχεδόν ότι βλέπεις αλλά δεν ξέρεις πως θα πάει μετα, ειδικά στις εποχές που διανύουμε και όλοι ξέρουμε οτι υπάρχει η αβεβαιώτητα παντού..

 

Τωρα τα σχέδια μέσα τουλάχιστον εμείες δεν θα τα αλλάζαμε σε σχέσει με αυτά που έχει δηλώσει ο μηχανικός στην άδεια..

όσο για το έτοιμο σπίτι επειδή τα λεφτά είναι μετρητά η αγορά του έτοιμου σπιτιού αυτή την περίοδο είναι πιο σίγουρη..από ότι όταν χτίζεται...Σε λίγες μέρες έχουμε εκλογές και κανείς δεν ξέρει τι γίνεται..

Επειδή τα χρήματα είναι από 2 οικογένειες και δεν θα υπάρξει 2 ευκαιρία σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, υπάρχει αυτή η αβεβαιώτητα αν θα είναι είναι συνεπείς οι εργολάβει με το έργο..

Link to comment
Share on other sites

@ BAS

 

Δε συμφωνώ απόλυτα. Γιατί ΝΑΙ ΜΕΝ μπορεί η αξία του οικοπέδου και της κατασκευής στο στάδιο που βρίσκεται να υπερκαλύπτει το Χ ποσό της προκαταβολής, ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ μπορεί να προκύψουν τα παρακάτω προβλήματα στην περίπτωση που "πέσει έξω" ο κατασκευαστής και ΔΕΝ τελειώσει το έργο:

  • Αν ΔΕΝ έχουν αποπερατωθεί ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ οι κοινόχρηστοι χώροι και οι όψεις, ο αγοραστής θα έχει μία ιδιοκτησία που δε θα μπορεί πρακτικά να "λειτουργήσει" έστω κι αν ο αγοραστής μπει στη διαδικασία να αποπερατώσει ΜΟΝΟΣ του το δικό του σπίτι, γιατί απλούστατα θα είναι απίστευτα δύσκολο να βρει άκρη και συνεννόηση με τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες για την αποπεράτωση των κοινοχρήστων χώρων, ειδικά αν η οικοδομή είναι μεγάλου μεγέθους. Φυσικά στην ίδια περίπτωση θα είναι το ίδιο δύσκολο να το πουλήσει ως ημιτελές ώστε να πάρει τα χρήματά του πίσω. Δηλαδή από τη μια θα έχει δεσμευμένα τα χρήματά του για απρόβλεπτα μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ ταυτόχρονα θα πληρώνει και τόκους στην περίπτωση που έχει πάρει δάνειο για το ποσό αυτό.
  • Αν ο κατασκευαστής έχει πάρει δάνειο και αδυνατεί να είναι συνεπής, η Τράπεζα μπορεί να κατάσχει τα απούλητα διαμερίσματα, με αποτέλεσμα να έχει ο αγοραστής πέραν όλων των άλλων (φυσικών προσώπων) συνιδιοκτητών επιπλέον ΚΑΙ την Τράπεζα αλλά και όποιον άλλο (λόγω χρεών) μπορεί να προηγηθεί της Τράπεζας (βλ. Δημόσιο, ΙΚΑ κ.λ.π.).
  • Αν ο κατασκευαστής ΔΕΝ έχει πληρώσει αμοιβές επίβλεψης της οικ. αδείας (πράγμα που είναι σύνηθες)...... καταλαβαίνεις τι επιπλέον οικονομικές υποχρεώσεις προκύπτουν....

Γενικά βρίσκω παρακινδυνευμένο, με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες να αγοράσεις σπίτι ημιτελές και μάλιστα σε τόσο πρώιμο στάδιο κατασκευής (τοιχοποιϊα).

 

Όσο κι αν ως μηχανικός θεωρώ ότι η αγορά αποπερατωμένου σπιτιού πάσχει διότι αφενός μεν δεν έχεις την ευχέρεια να δεις εν εξελίξει την κατασκευή προκειμένου να προλάβεις αφανείς κακοτεχνίες (που κρύβονται σε ένα αποπερατωμένο σπίτι) αφετέρου δε στερείσαι τη δυνατότητα να το προσαρμόσεις σύμφωνα με τα γούστα και τις ανάγκες σου,

 

σκέφτομαι ότι

 

όλα αυτά τα από τεχνικής και πρακτικής πλευράς πλεονεκτήματα που σου προσφέρει ένα υπό κατασκευή σπίτι, μπορεί να εξανεμιστούν αν πέσεις στην κακή περίπτωση (κανόνι του κατασκευαστή), που δυστυχώς στις μέρες που διανύουμε δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβεί.

 

Γι αυτό, αν κάποιος δεν μπορεί να χτίσει μόνος του σε δικό του οικόπεδο (πράγμα που είναι και το πιο ασφαλές αλλά φυσικά έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος), προτάσσω τον οικονομικό κίνδυνο και θεωρώ ότι στις σημερινές επικίνδυνες (οικονομικά) εποχές, καλύτερα είναι να αγοράσει κανείς έτοιμο σπίτι ή τουλάχιστον αν είναι υπό κατασκευή να είναι σε τέτοιο στάδιο εργασιών ώστε οι όποιες ελλείψεις να είναι διαχειρίσιμες εκ μέρους του αγοραστή.

 

Και φυσικά πάντα με τη συμβουλή μηχανικού ΠΡΙΝ την αγορά.

 

(γιατί π.χ είδα ότι ο συνάδελφος που ρωτούσε, ανέφερε κάτι περί Η/Χ που ΘΑ τακτοποιηθούν, ενώ μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχουν ολοκληρωθεί καν τοιχοποιϊες, πράγμα που αν ισχύει, θέτει εν αμφιβόλω τη δυνατότητα υπαγωγής στο Ν. 4014)

Edited by Kapa
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Επειδή τα χρήματα είναι από 2 οικογένειες και δεν θα υπάρξει 2 ευκαιρία σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, υπάρχει αυτή η αβεβαιώτητα αν θα είναι είναι συνεπείς οι εργολάβει με το έργο..

 

Όπως ανέλυσα και παραπάνω, συμφωνώ απόλυτα με τους ενδοιασμούς σου, ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ λόγω των εποχών που διανύουμε!!!

Link to comment
Share on other sites

Αυτά που λές είναι δουλειά του έμπειρου μηχανικού να τα δεί . Γιά το ΙΚΑ θα δεί τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και θα βλέπει και στις επόμενες καταβολές .

Γιά τους ημιυπαίθριους το ίδιο . Αλλωστε χρειάζεται ενημερότητα ΙΚΑ και βεβαίωση νομιμότητας γιά να γίνει συμβόλαιο .

 

Γιά τα κοινόχρηστα , επιβλέψεις κλπ έχεις δίκιο , αλλά και εκεί ο μηχανικός θα δώσει λύση και θα είναι και παρών στην συνέχεια του έργου .

 

Αν φαλιρίσει το τι θα γίνει με τα απούλητα δεν τον αφορά καθόλου . Θα αντιμετωπίσει βέβαια το θέμα των κοινοχρήστων που είπαμε πριν .

 

Γιά το ότι η κατασκευαστική απέλυσε κόσμο , είναι απόλυτα λογικό , αφού δεν έχει έργο να κάνει .

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε,

 

όλα μια κουβέντα είναι....

 

Το θέμα είναι τι θα γίνει αν ο άνθρωπος έχει δώσει την προκαταβολή και στη συνέχεια σκάσει κανα κανόνι.....

 

Από το ΙΚΑ παίρνεις ενημερότητα ακόμα κι αν έχεις κάνει ρύθμιση. Ποιός σε βεβαιώνει ότι αν ο κατασκευαστής βαρέσει κανόνι δε θα πάει περίπατο η ρύθμιση?

 

Η βεβαίωση νομιμότητας θα βγει..... Ποιός σου λέει ότι αν τελικά ισχύσει η απόφαση του ΣτΕ θα μπορεί να αποδείξει ο κατασκευαστής και ο μηχανικός ότι ο Η/Χ ήταν ΗΔΗ κλειστός στις 29/7/11 (ώστε να δικαιολογεί την υπαγωγή στο 4014) όταν ΣΗΜΕΡΑ ακόμα που μιλάμε Η ΤΟΙΧΟΠΟΙΪΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΜΕΝΗ????????????

 

Ο μηχανικός σε ΠΟΙΑ συνέχεια του έργου θα είναι παρών αν ΔΕΝ υπάρχει συνέχεια του έργου??????

 

Τον αφορά τον αγοραστή τι θα γίνει με τα απούλητα, γιατί τότε δε μπορεί να ξέρει αν θα συνεχίσει να έχει συνιδιοκτήτη τον κατασκευαστή αλλά όποιον ήθελε προκύψει.....

 

και τέλος,

 

ΔΕΝ λέω ότι επειδή έχει απολύσει κόσμο η κατασκευαστική πάει ντε και καλά για φούντο, απόλυτα λογικό και αναμενόμενο είναι να προσπαθεί να μειώσει τα έξοδά της αν δεν έχει έργα προς εκτέλεση........αλλά επιμένω ότι οι καιροί είναι επικίνδυνοι για ρίσκα.......

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε , δεν αρνούμαι το ρίσκο . Αλλά προφανώς ο αγοραστής είπε , ότι η τιμή του σπιτιού ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΑΜΗΛΗ . Αρα ήδη υπάρχει ρίσκο που θα πρέπει να αναλάβει , αφού έχει όφελος . Θα προσλάβει όμως και έναν μηχανικό που θα παρακολουθεί το σπίτι μέχρι την παράδοση του .

 

Αν έχει κάνει ρύθμιση στο ΙΚΑ , μπορείς να το δείς , αφού μπορείς να ζητήσεις τις καταστάσεις των ενσήμων και τις αποδείξεις πληρωμής .

 

Σίγουρα λοιπόν υπάρχει ρίσκο , αλλά υπάρχει και όφελος , αφού το τελειωμένο σπίτι θα είναι πολύυυυυυ ακριβότερο , σύμφωνα με τα λεγόμενα του αγοραστή . Μιλάμε γιά 1000 €/τμ . Δεν μπορείς να τα έχεις όλα .

Link to comment
Share on other sites

Το να προσλάβει ένα μηχανικό που θα παρακολουθεί το έργο το θεωρώ εκ των ουκ άνευ.

 

ΟΚ... Θα ελέγχει το έργο από άποψη ποιότητας και θα προστατεύει τον αγοραστή από άκαιρες καταβολές αν διαπιστώνει πώς κάποιος από τους ΗΔΗ συμφωνηθέντες όρους αποπληρωμής ΔΕΝ τηρείται εκ μέρους του κατασκευαστή, ώστε να καταβληθεί η επόμενη δόση.

 

Τι θα μπορέσει να προσφέρει όμως ο συνάδελφος μηχανικός που θα παρακολουθεί το έργο ΑΝ το έργο σταματήσει?

Πώς μπορεί να προλάβει το κανόνι?

Ακόμα κι αν διαπιστώσει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά (από την πρόοδο του έργου) τι παραπάνω θα μπορεί να κάνει εκτός από μια τεχνική έκθεση που θα χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που ο αγοραστής φτάσει να κυνηγάει τον κατασκευαστή για την ΜΗ τήρηση των συμφωνηθέντων?

 

(γιατί γι αυτό μιλάμε τώρα, για το πώς θα διασφαλίσει την αποπεράτωση ώστε ο αγοραστής να ΜΗΝ χάσει τα χρήματα που ΗΔΗ θα έχει δώσει έως τότε και όχι για το πώς θα μπορέσει να διασφαλίσει την ποιότητα του έργου)

 

Κι αν μπορέσεις να δεις ότι έχει κάνει ρύθμιση? Τι με αυτό? Οκ... είναι μια ένδειξη μεν αλλά δε λέει τίποτα δεδομένου ότι όλη η αγορά με ρυθμίσεις κινείται.... Άλλοι καταφέρνουν και είναι συνεπείς.... άλλοι δεν καταφέρνουν... και άλλοι είναι απλώς λαμόγια....

 

 

Η πολύ φθηνή τιμή δε σε ψυλλιάζει???? Δεν δηλώνει από μόνη της την σαφή αδυναμία του κατασκευαστή για αποπεράτωση του έργου?????

 

Και στην τελική..... με τόσες χιλιάδες τελειωμένα απούλητα σπίτια.... ένα καλό ψάξιμο μπορεί να βγάλει καλύτερη ευκαιρία με μικρότερο έως καθόλου ρίσκο...

 

Όπως καταλαβαίνεις, με ανησυχεί η αγορά σε ΤΟΟΟΟΟΣΟ πρώιμο για τις ημέρες μας στάδιο κατασκευής.... και η ανησυχία μου προέρχεται από αρκετές περιπτώσεις που έχουν πέσει στην αντίληψή μου....

 

Φυσικά ΔΕΝ είναι κάποιου είδους μομφή για τον όποιο κατασκευαστή.... ΔΕΝ λέω ότι είναι λαμόγιο (αν και υπάρχει κι αυτό το είδος)... αλλά οι πιθανότητες να εκδηλωθούν αδυναμίες εκ μέρους του κάθε κατασκευαστή θεωρούνται αν όχι δεδομένες, πολύ αυξημένες...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.