Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣτΕ «Μπλόκο» στην δόμηση αυθαίρετων κατασκευών


Recommended Posts

«Μπλόκο» στην δόμηση αυθαίρετων κατασκευών

 

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Μαΐου 2012, 19:28

 

Φραγμό στην περαιτέρω δόμηση των αυθαιρέτων κατασκευών θέτει η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που δημοσιεύτηκε σήμερα, με την οποία «μπλοκάρει» τις αιτήσεις ή την έκδοση οικοδομικών αδειών εφόσον ήδη έχει γίνει από τους ιδιοκτήτες υπέρβαση δόμησης.

 

Ωστόσο οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν έκριναν τον πυρήνα της συνταγματικότητας ή μη του νέου νόμου 3843/2010 για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων. Η Ολομέλεια με τη διαδικασία της «πρότυπης δίκης» (πιλοτική δίκη εξπρές) αποφάνθηκε ότι δεν μπορεί από τους ιδιοκτήτες να ζητηθεί, αλλά ούτε και να εκδοθεί από την αρμόδια Πολεοδομία, νέα οικοδομική άδεια για την κατασκευή επιπλέον τετραγωνικών μέτρων στο ακίνητο εάν υπάρχει σ’ αυτό αυθαίρετο κτίσμα όπως είναι το κλείσιμο ημιυπαίθριου χώρου.

 

Το θέμα αυτό έφτασε στο ΣτΕ μετά τις προσφυγές τριών κατοίκων της Χαλκιδικής, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το άρθρο 5 του Ν. 3843/2010 με το οποίο πραγματοποιείται η «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων είναι αντισυνταγματική.

 

Στην συγκεκριμένη η περίπτωση είχαν κτιστεί νόμιμα 150 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και αυθαίρετα 50 τ.μ., ενώ την ίδια στιγμή ζητούσαν οι ιδιοκτήτες να ανοικοδομήσουν επιπλέον άλλα 50 τ.μ. Το ΣτΕ ωστόσο ακύρωσε την επίμαχη οικοδομική άδεια θεωρώντας ότι δεν παρέχει ο νόμος τη δυνατότητα έκδοσης (μετά την ημερομηνία δήλωσης της τακτοποίησης που ορίστηκε στις 2 Ιουλίου 2009) νέας οικοδομικής άδειας για προσθήκη ή επέκταση κτιρίου, συνεπαγόμενη δόμηση που υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια δόμησης και ως εκ τούτου, περαιτέρω επιβάρυνση του οικιστικού περιβάλλοντος.

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 29 Μαΐου 2012, 19:30

 

πηγή : http://www.zougla.gr/greece/article/mploko-stin-domisi-af8ereton-kataskevon

Link to comment
Share on other sites

Αν αυτό ισχύει και σε συνιδιοκτησίες (κάθετες και οριζόντιες) θα κλάψουν μανούλες!!

Στον 4030 η παρ. 2 του αρ.51.(η οποία ουσιαστικά προσθέτει εδάφιο στην παρ.2 του αρ.24 του 4014/2011) λέει:

 

"στην περίπτωση που το ακίνητο ανήκει σε περισσότερους ιδιοκπήτες και έχει συσταθεί ή οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία μέχρι την δημοσίευση του παρόντος, για τον υπολογισμό των πολεοδομικών μεγεθών που αναλογούν στα ιδανικά μερίδια κάθε συνιδιοκτήτη δεν λαμβάνονται υπόψη οι κατασκευές που έχουν εκτελεστεί από άλλο συνιδιοκτήτη"

 

Άραγε με την απόφαση του ΣτΕ, ακυρώνεται αυτό??? Αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει...έχω μια τέτοια περίπτωση και ο πελάτης μου θέλει να αγοράσει το ακίνητο γιατί είναι σίγουρος ότι δεν αφαιρείται απο τον σ.δ. το εμβαδόν της αυθαίρετης κατασκευής, αν όμως αφαιρείται μάλλον δεν θα προχωρήσει γιατί λογικά θα έχει πρόβλημα με τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες...

 

Edited by alexpak
Link to comment
Share on other sites

Μήπως έχει βρει κανείς την απόφαση ;

Νομίζω όμως πως λογικό είναι . Εαν μπορείς να κτίσεις 200 και έχεις νόμιμα 150 και άλλα 50 τακτοποιημένα , τότε πώς να πας να βγάλεις άδεια και επιπλέον τετραγωνικά ; Ή μήπως η απόφαση εννοεί πως δεν ισχύει εκείνο που έλεγε ο Ν 3843 , πως δεν προσμετρούνται τα τακτοποιημένα τετραγωνικά ;

Edited by iliekater
Link to comment
Share on other sites

Αν μαζί με τα τακτοποιημένα είσαι ίσα ή πάνω από τα επιτρεπόμενα προς δόμηση, κατανοητό.

Αν όμως έχω υπόλοιπο δόμησης, αφαιρουμένων των τ.μ. που τακτοποιήθηκαν, για ποιο λόγο να μη μπορώ να βγάλω άδεια;;;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.