Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατηγορίες Διακοπτών Διαρροής Έντασης (Δ.Δ.Ε.)


GeorgeS

Recommended Posts

Συνάδελφοι,

 

έχω ένα επείγον σχετικά θέμα (όλα επείγοντα είναι σε αυτή τη δουλειά). Μελετάμε, ένα ευαίσθητο κέντρο ηλεκτρονικών συστημάτων. Ο πίνακας που τροφοδοτεί τους υπολογιστές ενός χώρου (και ο οποίος υποστηρίζεται από UPS) πρέπει να έχει σε κάθε γραμμή μονοφασικό ΔΔΕ (διακόπτη διαρροής έντασης). Εκτός από τη χρήση ΔΔΕ με αυτόματη επαναφορά, υπάρχει επίσης μια κατηγοριοποίηση αυτών σε διάφορες κλάσεις αναλόγως του τύπου των αναμενόμενων ρευμάτων. Δηλαδή, οι ΔΔΕ διαχωρίζονται σε κάποιες κλάσσεις που δεν μπορώ να θυμηθώ τώρα και κάπου έχω χάσει τα σχετικά χαρτιά.

 

Μήπως ξέρει κανείς να μας πει πως κατηγοριοποιούνται και σε τι κατηγορίες φορτίων ενδείκνυται η χρήση κάθε τύπου ?

 

π.χ. κάποια ΔΔΕ εξασφαλίζουν προστασία απο αντιμεταβατικά φαινόμενα κλπ.

 

Ξέρει κανείς κάτι ?

 

Ευχαριστώ

 

υ.γ. δεν εννοώ το ονομαστικό ρεύμα διαρροής Ιδν. Αλλά την ικανότητα χειρισμου παλμικών ρευμάτων κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Οι διατάξεις διαφορικού ρεύματος (ΔΔΕ) διαχωρίζονται, ανάλογα με την καταλληλότητά τους για τον εντοπισμό διαφορετικών μορφών ρεύματος διαρροής σε τρεις βασικούς τύπους: AC, A & B.

α)Τύπος «AC»Οι ΔΔΕ τύπου «AC» ενδείκνυνται για τον εντοπισμό μόνο ημιτονοειδών εναλλασσόμενων ρευμάτων διαρροής. Αυτός ο τύπος δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται πλέον στην Γερμανία γιατί διαπιστώθηκε ότι δεν ανιχνεύει πλέον αρκετές περιπτώσεις διαρροών σε σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές.

β)Τύπος «Α»Οι ΔΔΕ τύπου «A» ενδείκνυνται για τον εντοπισμό ημιτονοειδών εναλλασσόμενων ρευμάτων διαρροής καθώς επίσης και για παλμικά ρεύματα διαρροής με συνεχή συνιστώσα.

Στην Γερμανία αυτός ο τύπος είναι η πλέον συνηθισμένη διάταξη για εναλλασσόμενα και παλμικά ρεύματα διαρροής. Με αυτές τις διατάξεις εντοπίζονται διάφορα πιθανά ρεύματα διαρροής και σε μονοφασικούς καταναλωτές με ηλεκτρονικά στοιχεία στην εσωτερική τους τροφοδοσία π.χ. πλυντήρια, ηλεκτρονικά μπάλαστ κλπ.

Αυτό το είδος διατάξεων ενδείκνυται για ηλεκτρονικές συσκευές με κυκλώματα άμεσης μετατροπής σε συνεχές.

γ)Τύπος «Β»Οι ΔΔΕ τύπου «B» εκτός από τον εντοπισμό των ρευμάτων διαρροής που καλύπτει ο τύπος «Α», εξυπηρετούν επίσης και στον εντοπισμό συνεχούς ρεύματος διαρροής. Οι διατάξεις αυτού του τύπου ενδείκνυνται για την παρεμβολή σε εναλλασσόμενο σύστημα ρεύματος με 50/60 ΗΖ πριν από τα κυκλώματα εισόδου ηλεκτρικού ρεύματος.

Βασική επισήμανση - υπενθήμιση: Όπως έχει διαμορφωθεί το ηλεκτρολογικό νομικό μας πλαίσιο, το διαφορικό ρεύμα δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 30mA για τα τερματικά κυκλώματα.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ θερμά για την απάντηση. Να υποθέσω ότι για την προστασία γραμμών με ηλεκτρονικούς υπολογιστές καταλληλότερος κρίνεται ο ΔΔΕ τύπου Α ? ή μήπως AC ? διότι αφενός μεν σκοπός είναι πρωτίστως η ασφάλεια των ατόμων αφετέρου σκοπός επίσης είναι να μην πέφτει συνέχεια το ρελλέ από διάφορα μη ημιτονοειδή ρεύματα που μπορεί να δημιουργούν τα τροφοδοτικά ηλεκτρονικών συσκευών. Τι λέτε ?

Link to comment
Share on other sites

Για την εφαρμογή που αναφέρατε θα πρότεινα ΔΔΕ τύπου Α.

Θα τονίσω επίσης θετικά την απόφαση σας για μια ανεξάρτητη ΔΔΕ για κάθε γραμμή προσέχοντας βέβαια τον απόλυτο διαχωρισμό των ουδετέρων μετά τις ΔΔΕ.

Ομως προσοχή: Αν μια διάταξη ΔΔΕ ''πέφτει'' συχνά ή ακατάστατα, αυτό χρειάζεται μεθοδικό ψάξιμο. Αυτό μπορεί να προέρχεται από μόνιμα αλλά & από κρουστικά ρεύματα διαρροής. Όρισμένα από αυτά μπορεί να οφείλονται σε φίλτρα των τροφοδοτικών στις συσκευές.

Το θέμα των ΔΔΕ (τρόπος και έλεγχος καλής λειτουργίας, ανίχνευση σφαλμάτων κλπ) έχει διαστάσεις. Θα επανέλθω με περισσότερα στοιχεία εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον στο FORUM.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ κ. Σαρρή

 

Yπάρχει ενδιαφέρον στο φορουμ καθώτι, όπως ξέρετε κι εσείς, πλέον σε πολλές επαγγελματικές εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται ολο και συχνότερα ΔΔΕ, όχι μόνο ως συστήματα κεντρικής προστασίας έναντι διαρροών αλλά και στα επιμέρους κυκλώματα.

 

Το θέμα έχει ενδιαφέρον καθώτι, όπως είπα αφενός μεν θέλουμε να προστατεύεται πρωτίστως ο άνθρωπος απο την άλλη ο ΔΔΕ δεν "πρέπει" να πέφτει χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Φανταστείτε σε μια τράπεζα ή ένα μηχανογραφικό κέντρο να "φύγει εκτός" ένας ΔΔΕ το βράδυ επειδή έτυχε κάποια στιγμιαία διαταραχή από κάποιο φίλτρο ή οτιδήποτε. Νομίζω ότι το θέμα έχει ενδιαφέρον για όλους, όπως ενδιαφέρον έχουν και οι νέου τύπου ΔΔΕ με αυτόματη επαναφορά.

 

Ευχαριστώ για την ενημέρωση και θα περιμένουμε νεότερα όποτε έχετε χρόνο :)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.