Μετάβαση στο περιεχόμενο

Boiler και ηλιακά


stefa191

Recommended Posts

Καλησπερα,

Εργαζομαι σε ενα μικρο ξενοδοχειο και εχω καποιες αποριες, μιας και ειμαι υπεθυνος για το ζεστο νερο. Το ξενοδοχειο εχει 5 ηλιακα με τις δεξαμενες τους (περιπου 130L) καθως και ενα boiler 500 λιτρων για τις ωρες που δεν ειναι ζεστα τα ηλιακα.

Ο υδραυλικος μου εδειξε να γυρναω μια βανα το μεσημερι, η οποια θα τροφοδοτει το ξενοδοχειο με νερο μονο απο το ηλιακο. Ελα ομως που ενω αφησα το boiler στους 45 C, μετα απο 3 ωρες επεσε στους 40, πραγμα που σημαινει οτι το boiler πιθανοτατα συνεχιζε να δινει νερο παραλληλα με το ηλιακο. Μετα απο μελετη στο λεβητοστασιο (επρεπε ''να γινω και θερμουδραυλικος'' μιας και ο υπευθυνος δεν ειχε ιδεα), ανακαλυψα πως, στην εισοδο κρυου νερου του boiler, ερχεται ο σωληνας με το ηλιακο. Για να καταλαβετε καλυτερα την συνδεσμολογια δειτε αυτη την εικονα :

sxedio.jpg

Και ρωταω εγω :

Αυτοι που εκαναν την εγκατασταση, συνδεσαν τις δεξαμενες των ηλιακων απευθειας με το boiler ?

Απ'οσο εχω διαβασει, αυτο ειναι ανοησια, γιατι το νερο θα κρυωνει γρηγορα.

Η μηπως οταν εγω κατεβαζω την βανα, το μισο νερο φευγει απευθειας στα δωματια και το υπολοιπο παει στο boiler ? Γιατι ο πανω ο σωληνας του ηλιακου που στελνει κρυο νερο υποτιθεται στο boiler, μετα τις 3 το μεσημερι ειναι καυτος. Μπορει καποιος να με διαφωτισει με αυτου του ειδους την εγκατασταση ?

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 22
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Και ρωταω εγω :

Αυτοι που εκαναν την εγκατασταση, συνδεσαν τις δεξαμενες των ηλιακων απευθειας με το boiler ?

 

Ναι και πολύ καλά έκαναν. Έτσι το νερό προθερμαίνεται απ' τον ήλιο και ο καυστήρας χρειάζεται να δουλέψει λιγότερο.

 

Θα σου πρότεινα να φωνάξεις τον υδραυλικό και να του ζητήσεις να αλλάξει τις 3 πάνω βάνες με μία χειροκίνητη τρίοδη. Έτσι κ εσύ θα καταλαβαίνεις καλύτερα τι κάνεις και δεν θα έχεις αυτό το φαινόμενο:

 

Η μηπως οταν εγω κατεβαζω την βανα, το μισο νερο φευγει απευθειας στα δωματια και το υπολοιπο παει στο boiler ?

 

Επίσης σε ένα τέτοιο σύστημα θα ήθελα πολύ καλά μονωμένους όσους από τους σωλήνες που συνδέουν τα ηλιακά είναι εκτεθειμένοι στον αέρα. Βέβαια εγώ βρίσκομαι στη βόρεια Ελλάδα. ;)

Link to comment
Share on other sites

Έτσι το νερό προθερμαίνεται απ' τον ήλιο και ο καυστήρας χρειάζεται να δουλέψει λιγότερο.

 

Για ποιό λόγο να δουλέψει ο καυστήρας ? Δεν θα έπρεπε τα Ηλιακά να παρέχουν απευθείας το ζεστό νερό προς τα δωμάτια από την στιγμή που έχουν δική τους δεξαμενή επάνω ?

Edited by IAN
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτό κάνουν όταν η βάνα τους είναι ανοικτή. Όταν όμως το νερό τους γίνει χλιαρό, κλείνεις την βάνα και ανάβεις τον καυστήρα. Τότε λοιπόν είναι καλύτερα να θερμαίνεις νερό χλιαρό, προθερμασμένο από τους ηλιακούς, παρά κρύο, απευθείας από το δίκτυο.

 

edit:

 

Συνάδελφε, νόμιζα πως απάντησε ο stefa. Το νόημα της διάταξης του σχήματος είναι πως όταν το απόγευμα-βραδάκι, το νερό των ηλιακών λόγω της κατανάλωσης βρίσκεται σε χαμηλότερη από την επιθυμητή θερμοκρασία, απαιτείται λιγότερη ενέργεια για να θερμάνουμε το χλιαρό αυτό νερό στην επιθυμητή θερμοκρασία απ' όση θα απαιτούνταν αν χρησιμοποιούσαμε απ' ευθείας νερό δικτύου.

Edited by athka
Link to comment
Share on other sites

Καταλαβαίνω τι λες αλλά μου έδινες την εντύπωση ότι θα δούλευαν ταυτόχρονα και τα δύο κάτι το οποίο από ότι ξέρω δεν γίνεται .Διότι έχουμε και εμείς παρόμοια περίπτωση στο σπίτι μας και κλείνουμε την βάνα ή την ανοίγουμε κάθε φορά ανάλογα με το εάν θέλουμε να δουλέψει είτε με το Ηλιακό είτε με το ρεύμα που τροφοδοτεί το μπόιλερ . Τώρα που το διευκρίνισες συμφωνώ απόλυτα .

Edited by IAN
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν κατάλαβα τι σχέση έχει το μποιλερ με το κρύο νερο που πάει στο λέβητα. Από το σχηματάκι δε μου φαίνεται οτι το νερό από τα ηλιακά πηγαίνει στο λέβητα! Απ' ότι βλέπω πηγαίνει νερό κατ΄ευθείαν στο μποιλερ και οχι στο λεβητα

Link to comment
Share on other sites

Μας δείχνει στο σχήμα από που τροφοδοτείται ο λέβητας.

 

Στα προηγούμενα υποθέτω ότι υπάρχει λέβητας για ζεστό νερό λόγω του ότι είναι ξενοδοχείο. Αυτό κάλλιστα μπορεί να μην ισχύει κ να χρησιμοποιείται ηλεκτρικό, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση για την ερώτηση του stefan δεν αλλάζει κάτι.

Link to comment
Share on other sites

Υπαρχει και λεβητας εννοειται. Απλα υπαρχει ενα σωληνας του boiler, στον οποιο κυκλοφορει ζεστο νερο το μεσημερι, αρα ζεστο νερο απο τα ηλιακα παει προς την εισοδο κρυου νερου του boiler.

Θελω να ρωτησω και κατι αλλο, μπορω με καποιο τροπο να ρυθισω την ελαχιστη θερμοκρασια του boiler ωστε ο καυστηρας να ανοιγει μονος του ?

Πανω στο boiler εχει μια πορτοκαλι συσκευη, η οποια συνδεεται με τον καυστηρα και λεει αισθητηρας θερμοτητας. Ειναι ρυθμισμενο στο 60. Αν αυτο το βαλω στο 38 για παραδειγμα, το boiler θα ανοιγει μονο οταν πεσει κατω απο 38 ? Και θα φτανει τη μεγιστη 60 ο καυστηρας επειδη ειναι ρυθμισμενος στο 60 ?

Oι τουριστες κανουν μπανιο ασταματητα και δεν νιωθω τα ποδια μου απο το πανω κατω στις σκαλες για το λεβητοστασιο....

Edited by stefa191
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.