Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΕΑ για κλειστό κολυμβητήριο


snipous

Recommended Posts

Συνάδελφοι θα ήθελα τα φώτα σας. Κάνω μία επιθεώρηση για ένα κλειστό κολυμβητήριο.

Έχω στοιχεία για λέβητα που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση και τα ΖΝΧ των αποδυτηρίων, λέβητα που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για το νερό της πισίνας, φωτισμό, αερισμό κλπ.

 

Τα ερωτήματα που προκύπτουν έχουν ως εξής:

α) Υποθέτω πως θα ορίσω 2 θερμικές ζώνες. 1 το κολυμβητήριο και 1 τα αποδυτήρια (κοινοχρηστα λουτρα;) που βρίσκονται κάτω από τις κερκίδες. Εδώ έρχεται και το ερώτημα, τι U έχει η κερκίδα...(πρόκειται για κατασκευή δεκαετίας του '70)

 

β) Στον θερμαινόμενο όγκο λαμβάνω και τον όγκο της πισίνας ή όχι; Εγώ είμαι της άποψης πως δεν πρέπει να το λάβω υπόψην, μιας και η πισίνα είναι πάντα (ή σχεδόν πάντα) γεμάτη.

 

γ) Δεν έχω ξεκαθαρίσει αν στα ΖΝΧ λαμβάνουμε υπόψην και το νερό της πισίνας. Τι λέτε για αυτό. Πιστεύω πως πρέπει να ληφθούν υπόψην.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας.

Link to comment
Share on other sites

Εχει απαντηθεί το ερώτημα στην περίπτωση του ξενοδοχείου με εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα.

Οι απαιτήσεις για ΖΝΧ δεν αφορούν το νερό της πισίνας.

Η κερκίδα (τα σκαλιά - καθίσματα) είναι σαν εσωτερικός τοίχος ουσιαστικά αδιαβατικός. Ο τοίχος πίσω από την κερκίδα σε περίπτωση που δεν ακολουθεί άλλος χώρος και είναι εξωτερικός της κατασκευής είναι αυτός που μετράει.

Ο όγκος μετράει όλος ο όγκος του κτιρίου από το δάπεδο μέχρι την οροφή, ότι δηλαδή περικλείεται από το κέλυφος της εξωτερικής τοιχοποιίας.

Οι ζώνες είναι σίγουρα μία (η μεγαλύτερη) που θα οριστεί σαν κλειστό κολυμβητήριο και άλλη μία τα κοινόχρηστα λουτρά. Εαν υπάρχουν και άλλες χρήσεις (πχ γραφείων κλπ) πρέπει αυτές να καταγραφούν.

 

Ο αερισμός είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σε κλειστά κολυμβητήρια (εκ πείρας)...

Link to comment
Share on other sites

Δλδ συνάδελφε λες πως δε λαμβάνουμε καθόλου υπόψην τους 2 τεράστιους λέβητες που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση του νερού της πισίνας;

Μου φαίνεται περίεργο αυτό, μιας και πρόκειται για τεράστια κατανάλωση. Ελπίζω μία ερώτηση στο ΥΠΕΚΑ να ξεδιαλύνει την καταστάση (high hopes)

 

Όσον αφορά τις ζώνες, έχω το χώρο του κολυμβητηρίου, το χώρο των αποδυτηρίων, διάφορους βοηθητικους χώρους (λεβητοστάσιο και αντλιοστάσιο) καθώς και ένα ανψυκτήριο. Μου φαίνεται λίγο τραβηγμένο να προσθέσω μια 3η ζώνη μόνο και μόνο για ένα κυλικείο μερικών τμ.

 

Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου

Link to comment
Share on other sites

<<Τμήματα του κτηρίου με όγκο μικρότερο από το 10% του συνολικού όγκου του κτηρίου να εξετάζονται ενταγμένα σε άλλες θερμικές ζώνες, κατά το δυνατόν παρόμοιες, ακόμα και αν οι συνθήκες λειτουργίας τους δικαιολογούν τη θεώρησή τους ως ανεξάρτητων ζωνών>>.

 

Από τις συστάσεις της παρ. 2.2 της ΤΟΤΕΕ1.

Link to comment
Share on other sites

Δλδ συνάδελφε λες πως δε λαμβάνουμε καθόλου υπόψην τους 2 τεράστιους λέβητες που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση του νερού της πισίνας;

Μου φαίνεται περίεργο αυτό, μιας και πρόκειται για τεράστια κατανάλωση. Ελπίζω μία ερώτηση στο ΥΠΕΚΑ να ξεδιαλύνει την καταστάση (high hopes)

 

Το παράλογο θα ήταν να πας για απαίτηση ΖΝΧ για το νερό της πισίνας με συντελεστή 3.29 m3/m2/year (Κλειστό γυμναστήριο, κλειστό κολυμβητήριο). Πες οτι έχεις μια 50αρα πισίνα. Άλλωστε υπάρχει και η μελέτη της πισίνας.

 

Ξέρω φαντάζει περίεργο. Ο ΚΕΝΑΚ όμως δεν αναφέρει ρητά κάπου κάτι τέτοιο. Είναι σαν να έχεις ένα επαγγελματικό εργαστήριο που χρησιμοποιεί μηχανολογικό εξοπλισμό με μεγάλη ισχύ και να βάλεις αυτή την ισχύ αυτή της μονάδας παραγωγής στο κτίριο. Το ξέρω πως καταναλώνει. Το ξέρω πως επιβαρύνει το περιβάλλον κλπ αλλά δεν αφορά τις συνθήκες "άνεσης" των χρηστών στο κτίριο και πιθανότατα τον ΚΕΝΑΚ. Δεν χρησιμοποιείται δηλαδή για την διαμονή στην κατασκευή παρά για άλλο σκοπό. Τώρα αν κάποιος έχει ξανακάνει κάτι τέτοιο για πισίνα ή έχει άλλη πληροφόρηση καλό είναι να διευκρινιστεί.

Link to comment
Share on other sites

Η απάντηση δόθηκε από την ΕΥΕΠΕΝ:

 

Στο ΠΕΑ δεν θα καταχωρήσετε ούτε τον όγκο της κολυμβητικής δεξαμενής, ούτε το σύστημα παραγωγής ΖΝΧ που αφορά την πισίνα.

Link to comment
Share on other sites

Να 'σαι καλά snipous. Αλλά δεν μας είπαν πως θα γίνει αυτό. Δηλαδή θα "ανέβει" ο πυθμένας της δεξαμενής ίσα με το δάπεδο του κυλικείου ας πούμε και θα συνορεύει με έδαφος;

Link to comment
Share on other sites

Αυτό είναι μια καλή ερώτηση...

Σύμφωνα με τη δική μου λογική θα γίνει αυτό που λες, δλδ θα ανεβει ο πάτος της πισίνας στο επίπεδο του εδάφους.

 

Ένα άλλο "παράξενο" που προέκυψε: Στις καταναλώσεις ΖΝΧ για χρήση κοινόχρηστου λουτρού, η ΤΟΤΕΕ δίνει 0!

 

Κάνω λοιπόν τη σκέψη: Μήπως τελικά το κολυμβητήριο το λαμβάνουμε ως μία θερμική ζώνη, συμπεριλαμβανομένων και των αποδυτηρίων, μιας και η ΤΟΤΕΕ αναφέρει κατανάλωση για ΖΝΧ σε αυτή τη χρήση μόνο (ενώ όπως προκύπτει από την ΕΥΕΠΕΝ, τελικά δεν λαμβάνουμε υπόψην τα νερά της πισίνας); Και εξηγω.

 

Σύμφωνα με τον πίνακα 2.5, των διευκρινήσεων, αναφέρει (στους αστερίσκους) για το κολυμβητήριο:Στις καταναλώσεις ΖΝΧ των χώρων αυτών έχει συνυπολογιστεί η συνεχής εναλλαγή χρηστών στη διάρκεια του λειτουργικού ωραρίου και ένα ποσοστό χρηστών που δεν καταναλώνει ΖΝΧ.

 

Σε ένα κολυμβητήριο, πέρα των αποδυτηρίων που αλλού έχουμε κατανάλωση ΖΝΧ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.