Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες για σοφίτα


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους! Αντιμετωπίζω ένα μπέρδεμα σχετικά με τον ορισμό της σοφίτας. Ρώτησα στο ΤΕΕ αλλά δεν μου έδωσαν σίγουρη απάντηση, οπότε ρωτάω όποιον μπορεί να βοηθήσει.

Στους ορισμούς (αρ.2 / παρ. 80 και 91) ορίζει την στέγη και ότι το ύψος της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2μ, και στο ίδιο άρθρο (αρ.2 / παρ 81) ορίζει και την σοφίτα και λέει ότι βρίσκεται εντός του ύψους της στέγης. Επομένως λογικά το μέγιστο ύψος της σοφίτας είναι 2μ εφόσον τόσο είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της στέγης. Στην συνέχεια όμως στις εξαιρέσεις από τον Σ.Δ. (αρ.11/παρ 6ιε) αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το μέσο ελεύθερο ύψος πρέπει να είναι μικρότερο από 2,20μ. Γιατί όμως βάζει το ύψος των 2,20μ, εφόσον ήδη με τον προηγούμενο ορισμό, έχει ήδη περιορίσει το ύψος στο μέγιστο των 2μ; Οποιος γνωρίζει ας το συζητήσουμε λίγο. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

πολύ σωστά τα λέει ο armenopoulos

91. Ύψος στέγης είναι η μεγαλύτερη κάθετη απόσταση από το σημείο έδρασής της έως το ανώτατο σημείο της και αν δεν ορίζεται διαφορετικά, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2,00 μ. από το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής.

 

υ.γ Πρόσεξε επίσης το σημείο έδρασης (π.χ ανεστραμμένη δοκός) οπότε το ύψος σου αυξάνεται

Edited by ΚΑΝΑ
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ και τους 2! Τωρα βγάζει νόημα. Δηλαδή στην σοφίτα μπορώ περιμετρικά να έχω ύψος 2.00 και στο κέντρο 2.40, ώστε να έχω μέσο ελεύθερο ύψος 2,20, αρκεί να μην ξεπερνάω το ύψος της περιοχής, σωστά;

Επίσης για οποιον γνωρίζει, στην τελευταία στάθμη θέλω να βγάλω προστεγάσματα από μπετόν έξω από το περίγραμμα του κτηρίου πάνω από τα μπαλκόνια, και θέλω να επεκτείνω την στέγη (όχι την σοφίτα) μεχρι και πάνω από τα προστεγάσματα. Τα προστεγάσματα αυτά τότε μετράνε στον όγκο και στην κάλυψη επειδή καλύπτονται από στέγη;

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Να ρωτήσω και γω κάτι σχετικά με τις σοφίτες και το ΝΟΚ; Σε ήδη υπάρχον κτίριο μπορώ να κατασκευάσω σοφίτα που φυσικά θα πληροί τις προϋποθέσεις του ΝΟΚ; Δεν υπάρχει περιθώριο συντελεστή.

Ευχαριστώ

Edited by liv25k
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.