Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλαγη απο ΤΕΒΕ σε ΤΣΜΕΔΕ για μηχανικο ΤΕΙ.


kgavr

Recommended Posts

Καλημερα σε ολους τους συναδελφους.

Ειμαι μηχανικος δομικων εργων απο τα τει πειραια.Εχω το πτυχιο μου απο το 2000.Γραφτηκα στην οικεια πολεοδομια,στο ΤΕΒΕ,και στο εμπορικο επιμελητηριο γιατι δεν με εγραφαν στο ΤΕΕ.

Θελω να ξεγραφω απο ΤΕΒΕ και να γραφω στο ΤΣΜΕΔΕ.Μπορειτε να μου πειτε τι χρειαζεται;Ξερω Οτι πρεπει να κανω το πτυχιο μου εργοληπτικο(ΜΕΚ Α').Τι χρειαζεται γι αυτο;θα πρεπει να ξεγραφω απο το Εμπορικο επιμελητηριο και να γραφω στο ΤΕΕ;

Τα χρονια μου στο ΤΕΒΕ θα αναγνωριστουν η θα χαθουνε;

Και κατι τελευταιο να μην σας κουραζω αλλο.ποση θα ειναι η πρωτη εισφορα που θα δινω;και καθε ποτε δινετε,καθε 6 μηνες;

Α μηπως ξερει κανεις ποσο βγαινει η συνταξη απο το ΤΣΜΕΔΕ;;Μακρυα το παω εε;

Σας ευχαριστω προκαταβολικα,καλό καλοκαιρι σε ολους!!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 33
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

πρεπει αφού βγάλεις το μεκ να πάρεις και το ΜΕΕΠ. Αυτό ειναι το εργοληπτικό. Ετσι θα έχεις δικαίωμα να εγγραφείς στο τσμεδε. (αλλα και την υποχρεώση να εγγραφείς στο τπεδε +332.76ε ετησίως εφαπαξ)

 

Χωρίς την ειδικη προσαύξηση, κατω απο 35ετών, είναι κανα 1000ρικο το εξάμηνο. Με την ειδικη προσαύξηση ειναι 1400, περίπου. Προφανώς και τα χρόνια σου δε θα χαθούνε.

 

Για τη σύνταξη, οντως το πας πολύ μακριά. Στο εμπορικό επιμελητήριο τι διάολο γραφτηκες; Στην ΕΕΤΕΜ αρκεί.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ.εκανα μαλακία με το επιμελητήριο.δεν ήξερα.το τπεδε τι ειναι;

Είσαι σίγουρος για το μεεπ;και αυτά πως τα παίρνεις,με εξετάσεις η απλά κανεις αιτήσεις;

και με το ΤΕΕ τι γίνεται;πρέπει να εγγράφω κ εκει;θα πρέπει να διαγραφω από το εμπορικό ε;

Σε ευχαριστώ κ πάλι.

 

Link to comment
Share on other sites

Το τπεδε ειναι το ταμείο πρόνειας εργοληπτών δημοσίων έργων.

 

Ναι, ειμαι σίγουρος. Αν θες τσμεδε, πρεπει να βγάλεις το ΜΕΕΠ. Κάνεις αιτήσεις στο Δ15 του υπεχωδέ (υπάρχουν ενα σωρό τοπικς με όλες τις πληροφορίες, τα εχω γράψει κ ιεγώ αναλυτικά) εφόσον έχεις πιστοποιητικά εμπειρίας απο έργα ή επίβλεψη/κατασκευή ιδιωτικών έργων.

Το ΤΕΕ γράψτο κανονικά. Εφόσον εισαι στην ΕΕΤΕΜ, δεν υπάρχει λόγος να πληρώνεις 2 νταβατζηλίκια-επιμελητήρια. Εγω πχ ειχα γραφτεί για να παρω κωδικους για το σύστημα αμοιβών και δεν το ξαναπλήρωσα απο τότε, ούτε φυσικα σαν ΕΔΕ, που τρομάρα τους το διπλασιάζουν.

 

Ε ναι, αυτό με το εμπορικό ειναι μια γραφικοτητα. Αλλά θα μου πείς, με τεβε και εμπορικό, εμείς οι τεχνολόγοι σαν ιδιοκτήτες σούπερμάρκετ είμαστε, παρά μηχανικοί...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Γεια σας συνάδελφοι. Είμαι 10 χρόνια στο ΤΕΒΕ. Πριν 1 χρόνο έβγαλα εργοληπτικό και τώρα είμαι στο δίλημμα αν αξίζει να πάω στο ΤΣΜΕΔΕ. Σημειωτέον είμαι άνω των 35ετών. Μπορεί κάποιος που έχει σχετική εμπειρία να αναφέρει + και - ;;

Link to comment
Share on other sites

To μόνο θετικό, είναι πως εκδίδεις με συμβολικό ποσό τις εγγυητικές, τις οποίες δε χρειάζεται να εχεις σε χρήμα, ή περιουσιακά στοιχεία. (δε μιλάμε για προσθετες και παει λεγοντας). Κατα τ'αλλα, τωρα που ναι και στον εοππυ, θαρρώ πως ολοι βράζουμε στο ιδιο τσουκάλι.

Πρεπει να δείς πόσο κοστίζουν σήμερα οι εισφορές του τσμεδε, να κανεις την αναγωγή στο μήνα και να συγκρίνεις με του τεβε.

Link to comment
Share on other sites

Kane ευχαριστώ. Σχεδόν αποκλείω το ΤΣΜΕΔΕ να είναι ακριβότερο (στο ΤΕΒΕ δίνω 2.100€ το εξάμηνο).

 

Κάτι ακόμη. Απ' ότι καταλαβαίνω ασχολείσαι κυρίως με δημόσια έργα. Εγώ έχω κάποια εμπειρία σε δημόσια (2χρονια), ως υπάλληλος σε εταιρεία όμως. Τώρα έχω μετακομίσει Κρήτη (από Θεσσαλονίκη). Σκέφτομαι σοβαρά ν' ασχοληθώ, καθώς στην περιοχή μου οι ΕΔΕ είναι λίγοι. Μπορείς να μου δώσεις τα φώτα σου;

 

Το εργοληπτικό μου είναι οδοποιία Α1 και Υδραυλικά Α1 και σε λιγότερο από χρόνο μπορώ να τα κάνω Α2. Το αντικείμενο μου αρέσει πολύ, έχω δουλέψει 10χρόνια σε κατασκευή (δυστυχώς κυρίως σε κτιριακά) και το μεταπτυχιακό μου σχετικό (Διαχείριση τεχν. έργων). Οι προβληματισμοί μου είναι:

 

1) Τι κεφάλαια θα χρειαστώ;

2) Θα πληρώνομαι τους λογαριασμούς ή θα τρέχω να προλάβω τα φέσια;

 

Αν θέλεις μπορείς να μου απαντήσεις με ΠΜ. Την άλλη εβδομάδα θα είμαι Θεσσαλονίκη για μερικές μέρες, αν μπορείς θα σου είμαι υποχρεωμένος να πιούμε ένα καφέ (δεν ξέρω μήπως είμασταν και συμφοιτητές και γνωριζόμαστε..)

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Κανένα πρόβλημα συνάδελφε. Μπορούμε να βρεθούμε για ένα καφέ να τα πούμε κι απο κοντά. Πάντως, δεν ασχολούμαι κυρίως με δημόσια έργα πλέον, διότι δεν υπάρχουν χρήματα. Οπότε μη φανταστείς πως ειμαι κανας ΕΔΕ αμαν και τι, διότι απ'τα γραφόμενα του καθενός, φανταζόμαστε με τη σειρά μας οτι θέλουμε!

 

Κι εσύ λοιπόν οπως κι εγώ και ολοι οι ΤΕ, είσαι καταδικασμένος σε ΜΕΕΠ χωρίς οικοδομικά (υπαρχει βέβαια λύση). Ετσι τα εργα ειναι λιγότερα και με χειρότερο (κατ'εμε) "συν"αγωνισμό. Εαν φυσικα εκεί που εισαι ειναι λιγοι οι ΕΔΕ, ειναι καλό, αν ειναι συζητήσιμοι, μπορεί να βγαίνει καλό μεροκάμματο.

 

Περι κεφαλαίων. Τι να σου πω; αναλόγως οσο φθάνει η "κουβέρτα" σου. Μπορείς να χρηματοδοτείς 10 εργα το χρόνο; 5; 1; εσύ το γνωρίζεις αυτό! Γενικότερα υπάρχει ρίσκο, ειδικα για μας τους μικρούς (στις δημοπρασίας αρέσκομαι να με αποκαλώ ψιλικατζή, επειδή βλέπεις 50 1ης και 5 Α1 πτυχία...).

Για να εχεις μια ιδεα περι λογαριασμων...εχω έργο φετινο, απο ΣΑΤΑ η οποία 1η δοση του 2012 ήρθε πριν 5-10 μέρες...Βγάλε συμπέρασμα. Ο δήμος μου απο 800.000 που επαιρνε, πήρε...200 παρά απ'οτι ειδα. Οπότε καταλαβαίνεις πως γινεται σφαγή για το ποιος/πότε πληρώνεται.

 

Το καλό ειναι αν εχεις κεφάλαια, τα έργα ΕΣΠΑ. Εκεί οκ, οι πληρωμές ειναι τακτικές, άλλα άλλο επίπεδο υποστήριξης έργων. Εν γένει ειναι εργα που μπορείς να τα χτυπήσεις αφοβα, διότι πληρώνεσαι γρήγοροα. Γι'αυτο βλέπεις το 95% των αποχτευσεων (εσπα) να'ναι στο 60%... Μπορει το ποσοστό κερδους να'ναι μηδαμινό σε σχέση με τους προυπολογισμούς, αλλά πληρώνεσαι "γρήγορα".

 

Κι αυτά ειναι μερικά που γνωρίζω εγώ. Σίγουρα ενας πιο εμπειρος, θα σε βοηθήσει ακόμη περισσότερο. Οτι άλλο θες αν βολέψει απο κοντά είτε απο εδώ.

 

Υ.Γ. θεσ/νικη τελείωσες; αν ναι, πότε;

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί κάποιος να γράψει τα χαρτιά που χρειάζονται για εγγραφή Μηχανικού ΤΕ στο ΤΣΜΕΔΕ;

 

Άκυρο...

 

τα βρήκα στην ιστοσελίδα του ΤΣΜΕΔΕ:

 

http://www.tsmede.gr/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%82%CF%85%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82/%CE%91%CF%83%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%B7/%CE%A7%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%88%CE%BD%CF%84%CF%85%CF%80%CE%B1%CE%91%CE%A3%CE%A6%CE%91%CE%9B%CE%99%CE%A3%CE%97%CE%A3/tabid/320/Default.aspx

 

(αμα ζεις σε οργανωμένο κράτος.... lol)

Edited by Allobar
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.