Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νόμιμη κτηνοτροφική μονάδα εντός ορίων στάσιμου οικισμού;


Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Υπάρχει μια κτηνοτροφική μονάδα (390 αιγοπρόβατα) η οποία είχε κανονικά άδεια λειτουργίας από το 2002. Τώρα που χρειάστηκε να ανανεωθεί η άδεια με τον 4056/2012 στην αγροτική ανάπτυξη ζήτησαν αν υπάρχει οικοδομική άδεια στάβλου. Αφού δεν υπήρχε ζήτησαν εξαίρεση από κατεδάφιση και όταν είχε ξεκινήσει η διαδικασία πριν τη διορία, η υπόθεση κόλλησε γιατί έβλεπαν πως η μονάδα είναι εντός ορίων οικισμού. Ο οικισμός είναι το χωριό Δάφνη, Δήμος Βοϊου, Ν. Κοζάνης και η μονάδα προυπήρχε από τον καθορισμό ορίων (ιδρύθηκε πριν το 1980). Οι ερωτήσεις μου είναι:

 

1) Η Αγροτική Ανάπτυξη έπρεπε να ζητήσει εξαίρεση από κατεδάφιση ή αφού ο οικισμός ανήκει στη λίστα με τους στάσιμους όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ 292 Δ' 12/7/83, θεωρείται πως απαλλάσσεται από οικοδομική άδεια και είνα νόμιμο?

 

2) Αν πλέον το κτίσμα είναι νόμιμο, η μονάδα δεν πρέπει να πάρει κανονικά αδειοδότηση άσχετα αν είναι μέσα στα όρια του οικισμού?

 

3) Οι ελάχιστες αποστάσεις που αναφέρονται στον 4056/2012 από την τελευταία νόμιμη κατοικία δεν ισχύουν άσχετα αν είναι εντός ή εκτός οικισμού? ή είναι προϋπόθεση να είναι εκτός οικισμού και μετά να τηρούνται και αυτές?

 

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Link to comment
Share on other sites

το 1 ισχύει (θεωρείται νόμιμο σαν κτίσμα -αλλά πρέπει να δεις αν ισχύουν και οι λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπονται για τους στάβλους)

 

το Π.Δ 6-12-82 ΦΕΚ 588Δ' το μελέτησες;

επιτρέπει τέτοιες χρήσεις;

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

είχα την εντύπωση (λάθος ίσως) ότι κάπου στο Π.Δ αυτό, αναφερόταν ότι εντός μπορεί να συνυπάρχουν τέτοιες χρήσεις

 

επ αυτού:2) Αν πλέον το κτίσμα είναι νόμιμο, η μονάδα δεν πρέπει να πάρει κανονικά αδειοδότηση άσχετα αν είναι μέσα στα όρια του οικισμού?

 

ήδη σου απάντησα εμμέσως ότι πρέπει να πληροίς και ορισμένες προϋποθέσεις που ορίζονται απο τη νομ/σία γαι "τις σταβλικές ή κτην/κές εγκαταστάσεις"

 

επ αυτού:3) Οι ελάχιστες αποστάσεις που αναφέρονται στον 4056/2012 από την τελευταία νόμιμη κατοικία δεν ισχύουν άσχετα αν είναι εντός ή εκτός οικισμού? ή είναι προϋπόθεση να είναι εκτός οικισμού και μετά να τηρούνται και αυτές?

 

επειδή έχω χρόνια να ασχοληθώ με στάβλους (επειδή την πάτησα οικ/κά πολλές φορές) το παλιό διάταγμα του προ του 4056/12, έλεγε κάτι για εξαιρέσεις

 

Αυτά έχω να σου πω πατριώτη μου (μη κοιτάς που βρίσκομαι μακριά είμαι κοντοπατριώτης σου)

Link to comment
Share on other sites

το πρόβλημα δημιουργείται με το εντός οικισμού, τις υπόλοιπες προϋποθέσεις τις τηρεί, αν και στον 4056/2012 δεν αναφέρει εντός ή εκτός οικισμού, αναφέρει ελάχιστες αποστάσεις από τα όρια οικισμού και για υφιστάμενες μονάδες από την τελευταία κατοικία αντί για τα όρια.

Link to comment
Share on other sites

αναφέρει για εκτός οικισμού (τα υπόλοιπα θεωρούνται οικόσιτα δηλ επιτρέπεται σε οικισμούς να έχουν στάβλο με ορισμένο αρ ζώων ΜΟΝΟ)

Δεν γνωρίζω τα γεωφυσικά σου δεδομένα

Δες αυτά

Άρθρο 5

Θέσεις, ελάχιστη έκταση, ελάχιστες αποστάσεις κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και τρόπος μέτρησης αυτών

 

1. Οι κάθε είδους κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις ιδρύονται και λειτουργούν πέρα από κατοικημένες περιοχές (πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά, οικισμούς), καθώς επίσης και από λουτροπόλεις, παραδοσιακούς οικισμούς, εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους, σιδηροδρομικές γραμμές, ποτάμια, λίμνες, αιγιαλούς, παραλίες, τη ζώνη Α΄ κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων ή χαρακτηρισμένους τουριστικούς χώρους, νοσοκομεία, ευαγή ιδρύματα, εκπαιδευτήρια, καθώς και από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στρατόπεδα, εργοστάσια, βιοτεχνίες, κατασκηνωτικούς χώρους, μοναστήρια με αυξημένη επισκεψιμότητα και άλλους αντίστοιχους χώρους.

……………………

β) Η μέτρηση των ανωτέρω ελάχιστων αποστάσεων γίνεται από το πλησιέστερο σημείο του ορίου του λειτουργικού χώρου της κτηνοτροφικής εγκατάστασης μέχρι:

αα) Τον άξονα εθνικών δρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών.

ββ) Τις όχθες φυσικών και τεχνητών λιμνών, ταμιευτήρων πόσιμου νερού και ποταμών.

γγ) Την κατά το ν. 2971/2001 (Α΄285) προσδιοριζόμενη γραμμή αιγιαλού ή παραλία, στις περιπτώσεις ακτών.

δδ) Τα όρια του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου ή της εγκεκριμένης πολεοδομικής μελέτης των πάσης φύσεως οικισμών, χωριών, κωμοπόλεων, πόλεων και λουτροπόλεων.

Κατ’ εξαίρεση των ανωτέρω, στις περιπτώσεις υφιστάμενων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, τηνοτροφικών εγκαταστάσεων, η μέτρηση των ελάχιστων αποστάσεων γίνεται από το πλησιέστερο σημείο του ορίου του λειτουργικού χώρου της κτηνοτροφικής εγκατάστασης μέχρι την πλησιέστερη κατοικία των πάσης φύσεως οικισμών, χωριών, κωμοπόλεων, πόλεων και λουτροπόλεων και στην περίπτωση στάσιμου οικισμού μέχρι το συνεκτικό τμήμα αυτού.

εε) Την πλησιέστερη κτηριακή

 

7. Με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση της ΑΑΑ, που εκδίδεται μετά από γνώμη της επιτροπής σταυλισμού, επιτρέπεται σε συγκεκριμένη περίπτωση να μειωθούν μέχρι και 25% οι αποστάσεις που αναφέρονται στους πίνακες του Παραρτήματος του άρθρου 20. Τη μείωση των αποστάσεων μέχρι και 25% είναι δυνατόν να ζητήσουν μόνο για συγκεκριμένη περίπτωση κτηνοτροφικής εγκατάστασης τόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες, όσο και ο

οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος. Κριτήρια για την έκδοση της παραπάνω απόφασης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, οι ειδικές γεωγραφικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν γύρω από τη συγκεκριμένη μονάδα, καθώς και η κύρια απασχόληση των κατοίκων της περιοχής.

 

8. Με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση της ΑΑΑ, που εκδίδεται μετά από γνώμη της επιτροπής σταυλισμού, επιτρέπεται να μειωθούν μέχρι και 50% οι αποστάσεις που αναφέρονται στους πίνακες του Παραρτήματος του άρθρου 20, όταν ανάμεσα στους χώρους ή δραστηριότητες που χρήζουν προστασίας και στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις μεσολαβούν λόφοι, χαράδρες, κοιλάδες ή άλλες σοβαρές μεταβολές του ανάγλυφου

του εδάφους.

 

Άρθρο 1

9. Λειτουργικός χώρος της κτηνοτροφικής εγκατάστασης είναι το τμήμα του οικοπέδου που ορίζεται από το περίγραμμα που περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις αυτής, όπως χώροι στέγασης ζώων, αποθήκες, εγκαταστάσεις χειρισμού αποβλήτων.

 

 

Συνεκτικό τμήμα οικισμού νοείται το τμήμα που αποτελείται τουλάχιστον από 10 οικοδομές, οι οποίες δεν απέχουν μεταξύ τους ανά δύο, απόσταση μεγαλύτερη από 40 μ.

Ως οικοδομή νοείται κάθε κτίσμα ανεξάρτητα από τη χρήση του με εμβαδόν τουλάχιστον 10 τ.μ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.