Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εγκιβωτισμός σωλήνα φυσικού αερίου στο υπόγειο


mariekyr

Recommended Posts

καλημερα σε ολους! πρωτη φορα θετω ερωτηση και ελπιζω να με βοηθησετε!! ειμαι πολ. μηχανικος και δουλευω σε ενα γραφειο με ανακαινισεις αλλα και μονη μου προσπαθω να κανω βηματα.

με βρηκε ενας κυριοσ απο μια οικοδομη που θελουν να βαλουν φυσικο αεριο (φ.α.) το προβλημα ειναι οτι ειναι παλια οικοδομη στο κεντρο της θεσσαλονικης και το υπογειο προεξεχει απο την κυρια οψη της οικοδομης.

(παλια κατασκευαζανε κουρακλε στο υπογειο και μαλλον ο κατασκευαστης το κατεβασε σε ολο το υψος του υπογειου)

Το αεριο θεσ/νικης τους ζητησε λοιπον να αναθεσουν σε καποιον τον εγκιβωτισμο του αγωγου που θα περασει μεσα απο το υπογειο σε βαθος 70 εκ. κατω απο το πεζοδρομιο μεσα απο το τοιχιο του υπογειου για να τοποθετηθει (μαλλον ο μειωτης?) στη οψη του κτιριου στο ισογειο.

εψαξα οτι φεκ υπαρχει στην ιστοσελιδα του αεριου θεσσαλονικης αλλα οτι σχετικο βρισκω ουσιαστικα αναιρει αυτο που ζητανε απο το φ.α.

Α! και να μην ξεχασω... ζητανε επισης απο μενα υπ. δηλωση οτι ο εγκιβωτισμος κατασκευαστηκε συμφωνα με τις προδιαγραφες δομησης απο την κειμενη νομοθεσια και τηρει ολους τους κανονες ασφαλειας. ( που σημειωτεον δεν βρικα σχετικες η μαλλον βρηκα αποτρεπτικες)

δεν ειμαι σιγουρη αλλα νομιζω οτι κάτι μου ... βρωμαει.. σε αυτη την υποθεση!

Αν καποιος ξερει κατι πανω στο θεμα παρακαλω να με βοηθησει....

συγνωμη αν ημουν κουραστικη με τοσα που εγραψα...

Link to comment
Share on other sites

Ρίξε μια ματιά στο συνημμένο. Βέβαια αφορά κώδικες πρακτικής στην ΕΠΑ Αττικής και όχι Θεσσαλονίκης, αλλά πιστεύω οι σωστές πρακτικές είναι ίδιες και στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη (εκτός και αν δεν είναι ίδιες :smile: )

 

Το να ζήτησε η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης κάτι συγκεκριμένο (όπως π.χ. ο εγκιβωτισμός) μου φαίνεται ασυνήθιστο. Προσπάθησε να ξεδιαλύνεις το ποιός ζητάει τι, επικοινωνόντας με τον/τους μηχανικούς συναδέλφους της ΕΠΑ και ζητώντας τους να σου αναφέρουν σε ποιά προδιαγραφή προβλέπεται εγκιβωτισμός. Κατόπιν ακολούθα την προδιαγραφή.

kwdikes_196.doc

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω costasV αλλα ....

Πηγα σημερα στο αεριο και επιτελους βρηκα τον διευθυντη εκει και μου ειπε οτι δεν υπαρχουν οι προδιαγραφες που ζηταω, οτι είναι "παραθυρακι" να διευκολυνουν αυτους που θελουν αεριο ( τι καλοι ανθρωποι!!!! )

Εγω οτι βρηκα βεβαια καθιστα τον εγκιβωτισμο παράνομο και επικίνδυνο τοσο για την οικοδομή όσο και για τους ανθρώπους εκει.

Ισως γιαυτο το αεριο ζηταει υπευθυνη δήλωση μηχανικού... Αν γίνει μια στραβή να σου πει... γιατι το έκανες? πουθενα στους κανονισμούς δεν επιτρέπεται κ.ο.κ.

Γιαυτούς τους λόγους θα παραιτηθώ από την υπόθεση.... αυχαριστω πολυ παντως που μπηκες στον κοπο!

Link to comment
Share on other sites

Γιατί από την ΕΠΑ να ζητήσουν κάτι επικίνδυνο και όχι κάτι σωστό. Δεν το καταλαβαίνω. Οπωσδήποτε εσύ έχεις πληρέστερη εικόνα της κατάστασης. Αν ήμουν στην θέση σου, απλώς θα ρωτούσα τον υπεύθυνο για ποιό λόγο ζητά κάτι τέτοιο και δεν ζητά να γίνει ότι προβλέπεται από το κεφ. 4 του συνημμένου.

 

Ωστόσο, πριν παραιτηθείς, εξήγησε στους ιδιοκτήτες όλες σου τις ενέργειες, και άφησε και το τηλέφωνό σου, ώστε αν θέλει ο επόμενος συνάδελφος που θα αναλάβει να έρθει σε επαφή μαζί σου, για να μην διακινδυνεύσει ούτε ο συνάδελφος και ΚΥΡΙΩΣ ούτε οι ένοικοι.

Link to comment
Share on other sites

τον ρωτησα αλλα το μονο που μου ειπε ηταν οτι ουσιαστικα κανουν "χαρη" σε αυτους που θελουν να βαλουν αεριο και το υπογειο τους προεξεχει της ο.γ.

οταν τον ρωτησα για αυτα που σκονταψα στους κανονισμους δεν μου απαντησε. οι προδιαγραφες λενε οτι δεν επιτρεπεται η διέλευση σωλήνα κάτω από το έδαφος κάτω απο κτίρια, οτι ο αγωγος εσωτερικά της οικοδομής πρεπει να είναι ευκολα προσβάσιμος για επιθεώρηση κάθε χρόνο και ΄λεγχο στεγανοτητας καθε 4 χρονια, οτι σε περιπτωση διελυσης αγωγου απο φέρον στοιχείο της οικοδομής ( τοιχιο υπογειου εδω ) χρειαζεται στατική μελ΄'ετη , κ.ο.κ.

Δεν υπάρχει τιποτα λογικό σαυτο που ζητανε... και εμενα μου εκανε εντύπωση και δεν το καταλαβαινω...

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα.Ψαξε, βρες και διαβασε το κανονισμό κατασκευής υπογείων δικτύων αερίου.ΔΕΝ ειναι το φεκ 963 αλλα δεν θυμαμαι πιο ειναι.θα ψαξω εαν βρω κατι να σου που πιο ειναι.Απο ΄κει και περα εαν διαβασεις τον κανονισμο (φεκ 963) σελιδα 2ή3 νομιζω παράγραφο 1.17 θα καταλάβεις πολλά...

Link to comment
Share on other sites

Στο ΦΕΚ 963 γράφει:

....

1.1.7 Η εταιρεία Αερίου μπορεί να θέτει ειδικές απαιτήσεις επι πλέον των διατάξεων του Κανονισμού, στις περιτπώσεις στις οποίες κρίνει αυτό σκόπιμο για λόγους ασφαλείας.

 

Αν εννοείς αυτό, τότε πώς εξηγείς το ότι δεν έθεσαν αυτές τις "ειδικές απαιτήσεις" στην συνάδελφο, αλλά της είπαν κάτι σαν "εξυπηρέτηση κάνουμε";

 

Για μένα το βασικό ερώτημα είναι: πρέπει να εγκιβωτιστεί ο αγωγός ; Και αν ναι , πώς και γιατί; Το ερώτημα είναι καθαρά τεχνικό και η απάντηση που θα πρέπει να δοθεί θα πρέπει να είναι επίσης τεχνική.

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα.Ψαξε, βρες και διαβασε το κανονισμό κατασκευής υπογείων δικτύων αερίου.ΔΕΝ ειναι το φεκ 963 αλλα δεν θυμαμαι πιο ειναι.θα ψαξω εαν βρω κατι να σου που πιο ειναι.Απο ΄κει και περα εαν διαβασεις τον κανονισμο (φεκ 963) σελιδα 2ή3 νομιζω παράγραφο 1.17 θα καταλάβεις πολλά...

 

δεν μπόρεσα να το βρώ το φεκ στο οποίο αναφέρεσαι molieros! αν σου είναι εύκολο οποτε μπορέσεις να το ανεβάσεις!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

κανονισμος κατασκευης δυκτίων πολυαιθυλενιου με πιεση λειτουργειας μεχρι 4 bar.δεν το εχω σε ηλεκτρονικη μορφη και δυστιχως ειναι καμια 200ρια σελιδες...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.