Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέος Μηχανικός - απορίες περί μισθολογικών


giorgos_ag

Recommended Posts

Καλή επιτυχία και καλή αρχή...Αν θες ενημέρωσε, αν όχι για το μισθό σου αλλά για τα υπόλοιπα, έτσι για να βλέπουμε τις τάσεις των αγορών. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 36
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αύριο θα πάω για να υπογράψω την σύμβαση.Στα χαρτιά που θα υπογράψω θα τα λέει όλα αυτα ρητά ή ότι δε λέει μπορώ να απαιτήσω να μπουν στην σύμβασή μου?όσο με παίρνει δηλαδή.

Προφανώς και ΔΕΝ θα τα λέει όλα αυτά ! Η απασχόληση εργαζόμενου ως μισθωτού με μπλοκάκι, δεν είναι ΝΟΜΙΜΗ. Γιαυτό δεν θα αναφέρεται ούτε βασικός, ούτε δώρα ούτε καν ΤΣΜΕΔΕ !!!

Υποτίθεται ότι έχεις κάνει ελεύθερη συμφωνία με κατ' αποκοπή αμοιβή για συγκεκριμένο έργο και συγκεκριμένη διάρκεια. Όπως λέμε "πόσα δίνεις ? πόσα θές ? στην τιμή περιλαμβάνετ' ο καφές" του αείμνηστου Μητροπάνου !

Απλά, η όλη δουλεία θα γίνει με το "χαρτί και το μολύβι". Θα πολλαπλασιάσετε, θα προσθαφαιρέσετε, θα διαιρέσετε και ό,τι βγεί θα το ανεβοκατεβάσετε όσο σας παίρνει, και θα το μνημονεύσετε στη σύμβαση κάπως έτσι : "η αμοιβή για ... μπλά-μπλα ... , και για το διάστημα απο .... μέχρι ...., ορίζεται στο ποσό των ΧΧΧΧΧ ευρώ και θα καταβληθεί τμηματικά σε ΧΧΧ δόσεις με την έκδοση του αντίστοιχου ΑΠΥ. Ο αναλογούν ΦΠΑ και τυχούσες άλλες κρατήσεις βαρύνουν τον εργοδότη. Επι του καθαρού ποσού αμοιβής θα γίνεται παρακράτηση 20% (αν δεν άλλαξε) για ΦΕ που θα αποδίδεται απο τον εργοδότη".

Γιαυτό σου λέω, το ΤΣΜΕΔΕ, όπως και τα δώρα και το επίδομα άδειας, να τα συνυπολογίσεις στην αμοιβή, γιατί αλλοιώς .... δεν θα μπορέσεις να τα διεκδικήσεις αν προσπαθήσουν να σου τα φάνε.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα ξανά, όπως είχα γράψει και πιο πάνω πήγα στην εταιρία σήμερα και είχαμε κάποιες εξελίξεις, νομίζω καλές. Μου ξεκαθάρισαν ότι δεν θα έχω τελικά μπλοκάκι αλλά θα είμαι μισθωτός μηχανικός, και μου είπαν ότι θα αμοίβομαι με βάση τη σύμβασή μου, δηλαδή όσο προβλέπει η σύμβαση για μηχανικών ΑΕΙ.

Αυτό σημαίνει ότι θα αμοίβομαι με βάση το link που παρέθεσα στο πρώτο μήνυμα?(δεν ήθελα να ρωτήσω παραπάνω πράγματα για τη σύμβαση διότι πολλοί μου λένε γενικά αλλά και σε προηγούμενα μηνύματα ότι δεν ισχύει.)

Κάποιες άλλες γρήγορες ερωτήσεις:

Μου είπαν αν θέλω να διαλέξω αν θα δέχομαι κάποιες επιπλέον κρατήσεις για μεγαλύτερη σύνταξη ΤΣΜΕΔΕ αργότερα, είναι λέει καινούριο αυτό, δεν θυμάμαι πως το λένε ακριβώς αυτόν το φόρο αν μπορεί να βοηθήσει κανένας....Συμφέρει να το πληρώνω?

Επίσης χρειάζονται αριθμός μητρώου ΤΣΜΕΔΕ και κάποια άλλα στοιχεία που δίνει το ΤΣΜΕΔΕ όταν περάσεις τις εξετάσεις, τις οποίες δίνω την επόμενη Παρασκευή.Είναι δυνατόν να μου τα δώσουν αυτά τα στοιχεία αυθημερών? π.χ αριθμός μητρώου ΤΣΜΕΔΕ κτλ?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο θετική εξέλιξη....

Νομίζω από τα γραφόμενα ότι πρόκειται για σοβαρή εταιρεία, οπότε πιστέυω ότι ναι, θα αμοίβεσαι βάση του λινκ που έδωσες...(αν δεν άλλαξε κάτι). Θετικό επίσης ότι σε παίρνουν μισθωτό.

Αυτό για τις επιπλέον κρατήσεις στο ΤΣΜΕΔΕ λέγεται ειδική προσαύξηση (η οποία είναι προαιρετική και υποχρεωτική όταν συμπληρώσεις 10χρόνια ασφάλισης και είσαι 35 χρονών και ανω)..Θεωριτικά παίρνεις παραπάνω σύνταξη αλλά δεν είναι ανταποδωτική βάση των εισφορών σου...Εν πάση περιπτώση αφού αναλαμβάνουν αυτοί καλό είναι...Αν αναλάμβανες το ταμείο εσύ θα έλεγα όχι...

Τέλος από την επόμενη που παίρνεις την άδεια άσκησης επαγγέλματος (θέλει κανά μήνα μετά τις εξετάσεις στο ΤΕΕ) είσαι και μέλος ΤΣΜΕΔΕ συνεπώς έχεις αριθμό μητρώου.Επειδή όμως βιάζεσαι καλό θα είναι να μην περιμένεις το ΤΣΜΕΔΕ να σου στείλει τα χαρτιά (κανα μήνα + ακόμη από άδεια ΤΕΕ..), την επομένη που θα πάρεις την άδεια πήγαινε στα κεντρικά του ΤΣΜΕΔΕ και ενημερώσου....

Link to comment
Share on other sites

ikaros13 ευχαριστώ πολύ.Θα πάρω τηλέφωνο αύριο στο ΤΕΕ να ρωτήσω πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει.Είναι σοβαρή εταιρία ευτυχώς.

Όντως ειδική προσαύξηση λέγεται, δεν το θυμόμουν.Μπορείς να μου πεις περίπου για τι ποσό μιλάμε?

Link to comment
Share on other sites

Για την περίπτωσή σου...Νέος μηχανικός μισθωτός κάτω 5ετίας είναι 58,24 το μήνα....

Αν θες δες και τη σελίδα του ΤΣΜΕΔΕ έχει αρκετές πληροφορίες περί εισφορών και πολλά άλλα χρήσιμα... www.tsmede.gr

Link to comment
Share on other sites

ikaros13 ευχαριστώ πολύ.Θα πάρω τηλέφωνο αύριο στο ΤΕΕ να ρωτήσω πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει.Είναι σοβαρή εταιρία ευτυχώς.

Όντως ειδική προσαύξηση λέγεται, δεν το θυμόμουν.Μπορείς να μου πεις περίπου για τι ποσό μιλάμε?

Παλιότερα λεγότανε Ειδικός Λογαριασμός Πρόσθετων Παροχών (ΕΛΠΠ). Κάποια στιγμή καταργήθηκε και δόθηκε η δυνατότητα μεταφοράς του στην ειδική προσαύξηση (για τους μονοσυνταξιούχους) ή στο αντίστοιχο επικουρικό για τους διπλοσυνταξιούχους (δημόσιους υπαλληλους). Εγω πχ. σήμερα έλαβα κοινοποίηση του ερωτήματος του ΤΕΑΔΥ προς το ΤΣΜΕΔΕ αν αναγνωρίζει την μεταφορά αυτή. Πιστεύω (και ελπίζω) πως θα την αναγνωρίσει αλλά .... ένα πράγμα βασικό που πρέπει να ξέρεις για το ελληνικό κράτος είναι ότι, ό,τι βαφτίζει "προσαύξηση", "ειδικό", "επίδομα" κλπ πρόκειται να το καταργήσει μελλοντικά. Γι' αυτό πάντα, οι νουνεχείς συνδικαλιστές, διαφωνούσαν όταν αντί αυξήσεων έδιναν επιδόματα. Κάποιοι όμως έβλεπαν το τυρί αλλά όχι την φάκα και φτάσαμε σήμερα με μια μονοκονδυλιά να μειώνουν τις αποδοχές (δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων) απλά κόβοντας τα επιδόματα που σαν λέξεις ηχούν κάπως σαν πολυτέλεια σήμερα !

Η γνώμη μου, όπως θα κατάλαβες, είναι ότι αργα ή γρήγορα αυτό που σήμερα λέγεται ειδική προσαύξηση, θα μπεί στο στόχαστρο κάποιου οικονομισσάριου που θα το πλασσάρει σαν "προκλητική παροχή" και ό,τι έχει πληρώσει ο κόσμος θα γίνει καπνός σε μια στιγμή.

Edited by dpapdpap
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.