Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαστάσεις plenum


GeorgeS

Recommended Posts

Συνάδελφοι να ρωτήσω κάτι. Τέτοια ώρα τέτοια λόγια. Εχω μπλέξει με μια εγκατάσταση κλιματισμού καθώτι ο μηχανολόγος μας είναι σε άδεια και εγώ ως ηλεκτρολόγος δεν εχω πολυασχοληθεί με το θέμα. Το ζητούμενο : Ξέρει κανείς πως υπολογίζουμε τις διαστάσεις του plenum ?

Link to comment
Share on other sites

αν μου πεις κλιματιστικη μονάδα, χωρους κλπ μπορω να βοηθήσω.

 

ωστόσο εχω ερωτήματα.

 

plenum κλιματιστικής η Plenum στομίου?

 

το μεν πρώτο αφορα σε προσθετο τμήμα ειτε στην προσαγωγή ειτε στην επιστροφη ενώ το δευτερο αφορα στο τμήμα αυτο που αναλαμβάνει την ομαλή διάχυση του αερα στο χώρο μέσα απο ενα μεγαλύτερο στόμιο.

 

διαστασιολόγηση γίνεται με τα εξης κριτήρια.

 

το πλένουμ της κλιματιστικής εχει εξωτερικές διαστάσεις ισες με τη μονάδα και απο εκει και περα η επιθυμητή ταχύτητα αέρα σε συνδιασμό με τις απαιτουμενες απορρίψεις δίνει τις διατομές των ευκαμπτων αγωγών.

 

το ιδιο ισχύει και για το πλένουμ επιστροφης οπου πρεπει να ξερεις εκ των προτέρων τι ποσοστό νωπού αέρα εχει προυπολογίσει στη μελέτη ο μηχανολόγος σου για να βαλεις τις αντίστοιχες διαστάσεις.

 

αναφορικα με τα πλενουμ στομίων πρεπει να γνωρίζουμε το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ψευδοροφής, να συμβουλευτουμε το αρχιτεκτονικό σχέδιο αναφορικα με τα τρέχοντα μέτρα του στομίου και τέλος να επιλέξουμε πόσες θυρίδες (slot) θα εχει το στόμιο για να εχουμε την επιθυμητη ταχύτητα αέρα.

 

 

αυτα εν ολίγοις, περιμένω λεπτομέριες.

Link to comment
Share on other sites

Για τα plenum που "κάθονται" οι εύκαμπτοι αεραγωγοί :

 

Το plenum βιδώνεται πάνω στο fan coil οπότε μπορείς να μετρήσεις τις διαστάσεις της "μπούκας" του fan coil και να δεις τις διαστάσεις του plenum. Άφησε όμως και μια "χάρη" για να το βάζει εύκολα ο τεχνίτης.

Για το plenum στο στόμιο (συνηθίζεται να καλείται "κουτί" για αποφυγή με το Plenum στα fan coil) πρέπει να δεις τι στόμιο θα βάλεις (75Χ15, 80Χ20 κτλ) και να φτιάξεις ένα.

Το plenum και το κουτί πρέπει να έχουν ένα βάθος 10 έως 20 εκατοστά. Αν έχεις πρόβλημα χώρου μπορείς το plenum να το κάνεις και 5 εκατοστά. Επίσης απαιτείται η μούφα που θα κάνεις να έχει κάποιο ύψος 10cm και να μην είναι πολύ στενόμακρη στον ένα άξονα και για ευκολία στην τοποθέτηση του εύκαμπτου αλλά και για να μην συμπιέζεται ο εύκαμπτος αεραγωγός.

Link to comment
Share on other sites

Να σας δώσω ένα παράδειγμα

 

Έχω διαλέξει μια εσωτερική μονάδα DAIKIN FDYP200B7V1 περίπου 20 kW ψυκτική απόδοση.

 

Στη μονάδα φέρνω επιστροφή με αεραγωγούς 2670 m3/h + άλλα 800 m3/h από το VAM.

 

Πως διαστασιολογώ τι plenum θέλω ?

Link to comment
Share on other sites

βασικα μετρας την εισοδο εξοδο και το φτιάχνεις. δινεις περι τα 30-35 εκατοστα μηκος και συνδεεις τους αγωγους επάνω του. καλό ειναι να αφαιρεθουν τα τελαρα της μονάδας και να πεταχτουν.

 

επίσης καλό ειναι να βάλεις φίλτροθέσιο στα πλενουμ επιστροφής και να καταργήσεις το φίλτρο της μονάδας γιατι θα εχεις πρόβλημα με την επισκεψιμότητα του.

 

αν θες να σε βοηθήσω ποιο αμεσα εχεις πμ με το τηλέφωνο μου.

Link to comment
Share on other sites

aeragogos ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου. Αν θες, μέχρι να τα πούμε, τι εννοείς όταν λές "μετράς την είσοδο έξοδο" ?

 

και πάλι ευχαριστώ για το pm :)

Link to comment
Share on other sites

Δεν κανει τιποτα ;)

 

θα προσπαθήσω να το περιγράψω οσο καλύτερα μπορώ και να σου δώσω μια εμπειρική προσεγγιση. λογικα ομως θα εχεις καποιο σχέδιο να σε βοηθήσει στα περισσότερα.

 

ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ

 

κοιτάμε την κλιματιστική απο εμπρός.

 

λογικα βλέπουμε μια μεγάλη τρύπα (υποθετω αν θυμαμαι καλα το μοντέλο καπου 120χ30). περιμετρικα θα βρεις ενα αλουμινενιο τελαράκι ιδιων διαστάσεων το οποίο το ξεβιδώνεις και στα σημεία που ηταν βιδωμενο αυτο βιδώνεις το Plenum που εχεις φτιάξει στις ιδιες διαστάσεις (υψος,πλάτος).

 

το πόσο μακρύ θα ειναι το Plenum (αναφέρομαι στο πόσο θα εξεχει απο τη μονάδα) θα το ορίσεις εσυ αναλογα με την ανεση χώρου που υπάρχει. υπολόγισε οτι για ενα ανετο "ξεμπουκάρισμα" θες περι τα 30-35 εκατοστα (λιγότερο θα προκαλέσει θόρυβο).επίσης πρεπει να ξέρεις οτι αλλα 7-10 εκατοστα θα εξέχουν οι μούφες πανω στις οποίες συνδέονται τα ευκαμπτα και πως τα ευκαμπτα χρειάζονται και αυτα τουλάχιστον 30 εκατοστα ευθείας ωστε να μην τα πνίξουμε στριβοντας απότομα. συνολικά δηλαδή θελω να εχεις κανα μέτρο ελευθερο μπροστα απο τη μονάδα απο το οποίο τα 35 εκατοστά ειναι το πλένουμ σου.

 

με αυτα εχεις τις πρώτες διαστάσεις Χ (οσο το πλάτος του τελάρου που είπαμε) Υ (οσο το υψος του) και 35 το μήκος.

 

τωρα πρεπει να υπολογίσεις τις διατομες και την ποσότητα σε μουφες. αν πχ σκοπευεις να τροφοδοτήσεις 4 στόμια διαστάσεων 50χ50 τότε θα πρεπει στο πλένουμ να εχεις 4 μουφες περιπου Φ200 (τα νουμερα ενδέχεται να αλλάζουν, αυτο γινεται αναλογα με την ταχύτητα αέρα που θελουμε)

 

αφου λοιπόν αποφασίσεις και για τις μουφες εχεις ετοιμο προς παραγγελία το πρώτο κομματι.

 

μην ξεχάσεις να το ζητήσεις μονωμένο. προτίμισε 5mm frelen εσωτερικα.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

μετρας και παλι το τελαράκι και με την ιδια διαδικασία υπολογίζεις το πλενουμ σου.

 

σημεια που πρεπει να προσέξεις εδω ειναι το φίλτρο. πρεπει να αφαιρέσεις το εργοστασιακο (αφου μετα την τοποθέτηση του πλενουμ αποχερετάς την επισκεψιμότητα) και να το αντικαταστήσεις με ενα φιλτρο σε ειδικο φιλτροθέσιο μεσα στο πλενουμ.

 

κατόπιν παιρνεις τις διαστάσεις των δύο αεραγωγών που εχεις (απο το vam και τις επιστροφές) και ζητάς τις αντίστοιχες οπές επάνω του.

 

στην επιστροφή οπως ισως ξερεις δεν χρειάζεται μόνωση οπως επίσης δεν χρειάζεται και μεγάλο μήκος στο πλένουμ. μαζί με το φίλτρο σου αρκουν περι τα 15 εκατοστα.

 

 

 

σου δινω ενα παραδειγμα σε σχεδιο.

 

 

ολα αυτα ομως δεν καταλαβαινω γιατι σε εχουν πελαγώσει, ακομα και αν απουσιάζει οπως λες ο μηχανολόγος ο κατασκευαστής σου οφειλει να τα γνωρίζει και να τα κατασκευάσει σωστά.

 

ελπίζω να βοήθησα, οπως σου ειπα και στο πμ αν θελεις περισσότερα κανε μου ενα τηλέφωνο για να στα πω μιας και οση ωρα και να γράφω ισως να μην γινω απόλυτα κατανοητός. :)

post-6256-131887209625_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Να σαι καλά aeragogos. Έδωσα βασικές οδηγίες στον εργολάβο ο οποίος το κατασκεύασε περίπου όπως το περιέγραψες :). Ευχαριστώ για την βοήθεια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.