Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προβληματική συνεργασία


spiros73

Recommended Posts

Στα πλαίσια της προσπάθειας μου να απεμπλακώ από μια "προβληματική συνεργασία" - και συγκεκριμένα: βεβαιωμένη (νομικά) "εγκατάλειψη" έργου από Μηχανικό (Κατασκευαστή) για το οποίο έχει προκαταβληθεί σημαντικό ποσό σε αυτόν - σχετικά με την αποπεράτωση οικοδομής χρειάζομαι βοήθεια (καθοδήγηση) σχετικά με τα παρακάτω:

 

α) πως μπορώ να αξιολογήσω οικονομικά τις παρακάτω "εργασίες" και με ποιο τρόπο μπορώ να τεκμηριώσω την οικονομική αξιολόγηση (π.χ. ελάχιστες αμοιβές από ΤΕΕ)?

  • έλεγχο του φακέλου της υπ’άριθμ. ..... άδειας της Πολεοδομίας ..... όπως αναθεωρήθηκε με την ..... αναθεώρηση "ως προς την παράταση ισχύος της άδειας με μικρές αλλαγές στα αρχιτεκτονικά, στατικά και αλλαγή Μηχανικού" για την αποπεράτωση του έργου.
  • έλεγχο του υπάρχοντος σκελετού εξ οπλισμένου σκυροδέματος βάσει των παλαιών σχεδίων ως προς την ύπαρξη ρωγμών ή αποκάλυψη του σιδηρού οπλισμού και λοιπών στοιχείων που τυχόν θα επηρέαζαν την έντεχνον κατασκευήν του έργου

Παρατήρηση: Για τις παραπάνω "εργασίες" δεν έχουν τεθεί υπόψιν μας κάποιο πορίσμα ή πραγματογνωμοσύνη (ως αποτέλεσμα "συστηματικής" μελέτης ή άλλης "ειδικής" εξέτασης: δειγματοληψίες, εργαστηριακοί έλεγχοι)

 

β) Θέλω να προχωρήσω στην κατασκευή οικοδομής αλλάζοντας επιβλέποντα μηχανικό (συνεργάτης Μηχανικού (Κατασκευαστή) με τον οποίο θα λύσουμε νομικά τις διαφορές μας). Υπάρχει κάποια διαδικασία με την οποία θα μπορούσα να "αξιώσω" την παραίτηση του επιβλέποντος (στην περίπτωση που αυτός αρνηθεί)? Πόσο εύκολο (πιθανότητες επιτυχίας) είναι αυτό?

 

Παρατήρηση: η υφιστάμενη Οικοδομική Άδεια (η οποία έχει εκδοθεί από τον μηχανικό από τον οποίο θέλω να ζητήσω παραίτηση) έχει ΠΡΟΦΑΝΗ - σε εμένα που δεν είμαι Πολιτικός Μηχανικός - ΣΟΒΑΡΑ ΛΑΘΗ (σε σχέση με την Αποτύπωση του κτιρίου, τους Υπολογισμούς, τον ΓΟΚ - και φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν και άλλα τα οποία μη όντας Μηχανικός δεν μπορώ να τα δω - αλλά εύκολα μπορώ να τεκμηριώσω την ύπαρξη τους παραγγέλοντας μια πραγματογνωμοσύνη σε συνάδελφό σας).

 

Καταλαβαίνω ότι τα παραπάνω είναι η προσωπική μου "οπτική" για την υπόθεση και μπορεί να τύχει αμφισβήτησης και σκεπτικισμού.

Επίσης καταλαβαίνω ότι με το συγκεκριμένο θέμα φέρνω σε δύσκολη θέση τους συναδέλφους των παραπάνω δύο "κυρίων" (δυστυχώς όμως στον επαγγελματικό σας χώρο - όπως και σε κάθε επαγγελματικό χώρο - υπάρχουν και τέτοιοι επαγγελματίες). Σας παρακαλώ για την καθοδήγησή σας σε σχέση με τα παραπάνω ζητήματα ή κάποια συμβουλή σας που μπορεί να φανεί χρήσιμη.

Link to comment
Share on other sites

spiros73, χωρίς να έχει κάποιος στοιχεία στα χέρια του, δε μπορεί να σου κάνει κοστολογήσεις.

Βρες έναν άλλο μηχανικό, στην περιοχή, που θα κάνει και αυτοψία και τότε θα πάρεις τις απαντήσεις σου.

Από το διαδίκτυο, είναι πιθανό να μπερδευτείς περισσότερο.

Θέματα για αλλαγή επιβλέποντος, υπάρχουν πολλά στο forum. Χρησιμοποίησε την αναζήτηση.

Link to comment
Share on other sites

1) Δεν εχει γινει ελεγχος απο ελεγκτη δομησης?

2) για το α) ερωτημα δεν υπαρχει απαντηση. Την τιμη καθοριζει ο μηχανικος που θα κανει το ελεγχο. Για μενα μπορει να ειναι 2 ωρες δουλεια ή 100 ευρω και για καποιον αλλο 2 μερες και 1000 ευρω. (οι τιμες ειναι ακυρες)

3)Δεν υπαρχει καποιος ειδικος τροπος. Αν πιστευεις οτι εχει γινει αυθαιρεσια στην οικοδομη σου (πληρωσε εναν ανεξαρτητη και μηχανικο να σου κανει τον ελεγχο για να το διαπιστωσεις) μπορεις να κανεις καταγγελια στο ΤΕΕ.

Αυτα γενικα.....

σημ. Βγαλε φωτογραφιες της οικοδομης και χαρακτηριστικων σημειων

Link to comment
Share on other sites

Εχεις τρία διαφορετικά θέματα . Ας αρχίσουμε από το εύκολο . Μπορείς να απολύσεις τον επιβλέποντα πληρώνοντας του την μέχρι τώρα επίβλεψη και να βρείς άλλον μηχανικό που θα αναλάβει την επίβλεψη κάνοντας και την αναγκαία αναθεώρηση της αδείας .

 

Το θέμα της μελέτης που θίγεις είναι πολύ σοβαρό . Πρόκειται γιά δημόσιο έγγραφο και σημαίνει ότι έγιναν μη νόμιμα πράγματα και από τον μηχανικό , αλλά και αμέλεια του ελεγκτή . Αυτό πρέπει κατ' αρχή να το δεί ο νέος επιβλέπων και αυτός θα σε καθοδηγήσει . Μην ξεχνάς όμως ότι ο μηχανικός δεν κάνει το σπίτι του , ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ και έτσι ότι παρανομία έχει , ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Ο ΟΦΕΛΟΥΜΕΝΟΣ . Αυτό μπορεί να σου αλλάξει και τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα .

 

Το τρίτο κομμάτι το κατασκευαστικό , είναι η εφαρμογή μίας σύμβασης και απαιτείται νομοτεχνική υποστήριξη , άρα ο νέος μηχανικός και ο δικηγόρος σου θα σε καθοδηγήσουν .

 

Μην πάρεις όμως βιαστικές αποφάσεις και κυρίως όχι με θυμό , γιατί μπορεί στο τέλος να βγείς περισσότερο χαμένος .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.