Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αμοιβή τοπογραφικού σε άδεια με "συνυπογραφή"


Recommended Posts

Καλημέρα,

έχω το εξής πρόβλημα:

πριν 2 χρόνια έκανα ένα τοπογραφικό για συνάδελφο αρχιτέκτονα με σκοπό να βγάλει άδεια. Θα το υπέγραφε αυτός (κακώς που δέχτηκα αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία). Η άδεια άργησε να βγεί και εφαρμόζοντας τις νέες διατάξεις στην πολεοδομία του είπαν ότι δεν δέχοταν το εξαρτημένο τοπογραφικό υπογεγραμμένο απο αυτόν.

Αυτός φυσικά είχε καταθέσει την άδεια απο καιρό και είχε περάσει έλεγχο φορολογικών.

Μου έρχεται λοιπόν στο γραφείο να του συνυπογράψω το τοπογραφικό για να πάρει την άδεια. Βάζω λοιπόν σφραγίδα-υπογραφή και παίρνει την άδεια χωρίς να γίνει ξανά έλεγχος φορολογικών.

Επειδή όμως είχαμε ένα αξιόλογο υπόλοιπο (800€) δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα με τον ιδιοκτήτη ο οποίος δεν ήθελε να με πληρώσει διότι ο αρχιτέκτονας του είχε πει ότι θα κανονισει αυτός τον τοπογράφο (εμένα) και ο οποίος φυσικά δεν θέλει ούτε αυτός να με πληρώσει (κοινώς είναι γύφτος). Ρίχνουν δηλαδή το μπαλάκι ο ένας στον άλλο ενώ στην πραγματικότητα ο αρχιτέκτονας έχει το λάθος. Αυτός με έβαλε να κάνω ότι κάνω και δεν είχα καμμία επαφή με τον ιδιοκτήτη.

 

Μπορεί να μου πεί κανείς τι να κάνω ώστε να πιέσω για να πάρω τα χρήματα μου; Αυτη τη στιγμή έχει βγεί μια άδεια με τοπογραφικό υπογεγραμμένο απο εμένα και τον αρχιτέκτονα, εγώ όμως δεν φαίνομαι πουθενά, ούτε στο σύστημα του ΤΕΕ ούτε έχω πληρώσει κρατήσεις όυτε τίποτα.

Τι να κάνω...;

Edited by giorgosv
Link to comment
Share on other sites

τα λεφτά ξέχνα τα,έτσι όπως τα παρουσιάζεις,κάνε κάτι για να καλυφθείς που θα φαίνεσαι μια ζωή στο τοπογραφικό της άδειας χωρίς να έχεις κόψει το οτιδήποτε..όλα λάθος τα έκανες και εσύ αλλά και ο αρχιτέκτονας που προφανώς και είχε μεγαλύτερη ''εμπειρία'' από εσένα..

Link to comment
Share on other sites

ωραία ξέχνα το ιστορικό που προανέφερα.

σκέψουν ότι βάζεις υπογραφή (ή συνυπογραφή τελοσπάντων) και περιμένεις να γίνει η διαδικασία όπως προβλέπεται (ένταξη στο σύστημα αμοιβών κλπ.) αλλά πάει ο άλλος και τα καταθέτει όλα στο όνομα του. Δεν καταλαβαίνω γιατί εγώ έχω μονο την ευθύνη και όχι η πολεοδομία που υποτίθεται ελέγχει τα πάντα.

Εγώ έβαλα την υπογραφή καλη τη πίστη (μην μου πεις ότι δεν το έχεις κάνει ποτέ και ότι πάντα εισπράττεις πρώτα την αμοιβη) σε έναν συνάδελφο που συνεργάζομαι επι 5ετία.

Γι'αυτό ρωτάω, μπορώ να κάνω κάτι σε επίπεδο πολεοδομίας ώστε να τον μπλοκάρω κάπως;

Link to comment
Share on other sites

Είσαι λίγο ξεβράκωτος στην φάση,πέρασε πολύ καιρός,αυτά πάνε πακέτο(έντυπα αμοιβών,κρατήσεις,μελέτη,προκαταβολή),το πρώτο που μπορείς να κάνεις χωρίς έξοδα είναι να ''παίξεις'' μερικά μπουκετίδια με τον ''συνάδελφο'', το ότι η πολεοδομία κάνει τα στραβά μάτια στις συνυπογραφές είναι γνωστό και λάθος.

Δεν έχω αντιμετωπίσει επακριβώς την περίπτωσή σου οπότε σταματάω εδώ,σίγουρα κάτι μπορεί να γίνει,ωστόσο είσαι πολύ εκτεθειμένος,ας βοηθήσω κάποιος που του έχει τύχει..

Link to comment
Share on other sites

Η άδεια μπορεί να ανακληθεί εάν δεν υποβλήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά όπως δήλωση ανάθεσης-ανάληψης μελέτης και παραστατικά εισφορών-κρατήσεων όλων μελετητών

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ armenopoulos, θα παω πολεοδομία να βρω τον φάκελο της άδειας να δω τι έχει κάνει ο "συνάδελφος" με τις αμοιβές και αν δεν συμμορφωθεί θα ζητήσω ανάκληση της άδειας.

Link to comment
Share on other sites

Δοκίμασε να τον ενημερώσεις για τις κινήσεις σου, πιθανά να λυθεί το πρόβλημα της αμοιβής σου χωρίς να έχεις χασομέρια στην πολεοδομία.

Όταν κατατεθεί αίτηση ανάκλησης δεν έχει όπισθεν. Και τα λεφτά σου δεν θα πάρεις και πιθανά θα φροντίσει να μπει υπογραφή από άλλο άτομο που θα υπάρχει αντιδικία μεταξύ σας.

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να μην είμαι ακριβώς μέσα στο θέμα αλλά η απορία μου είναι συναφής.

Αν σε μελέτη με συνυπογραφή (π.χ. τοπογραφικό) από αρχιτέκτωνα και τοπογράφο, πως μπορούν να οριστούν τα ποσοστά αμοιβής;

Μπορεί δηλαδή να δηλωθεί 90% στον αρχιτέκτωνα και 10% στον τοπογράφο; και από που ορίζεται αυτό;

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Βασικά πιστεύω ότι δεν έχει νόημα η συνυπογραφή από τη στιγμή που δεν καθορίζεται με κανένα νόμο ποια ευθύνη αναλαμβάνει ο καθένας.

Άσχετα αν εγώ το έκανα (για πρώτη και τελευταία φορά) η συνυπογραφή είναι ένα "κόλπο" να προσπεράσουν οι μη έχοντες το δικαίωμα υπογραφής εξαρτημένων τοπογραφικών τους περιορισμούς του νόμου.

Οπότε εμμέσως απαντάω στο ερώτημα σου ότι δεν υφίσταται θέμα επιμερισμού αμοιβής μεταξύ αρχιτέκτονα και τοπογράφου σε μελέτη που μόνο ο τοπογράφος έχει δικαίωμα να υπογράψει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.