Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΓΣΑ '87 : Μήπως πρέπει να πάμε στο ΕΓΣΑ 08 ;


Recommended Posts

Οι περισσότεροι μας γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για ένα κράτος το γεωδαιτικό σύστημα αναφοράς.

 

Πόσοι από εμάς όμως γνωρίζουμε πως ένα γεωδαιτικό σύστημα θέλει συντήρηση (νέα συνόρθωση) ανά 20 με 25 χρόνια περίπου και νέες τιμές στα υπάρχοντα τριγωνομερικά βάθρα όλων των τάξεων.

 

Ο φλοιός της γης αλλάζει κάθε χρόνο και τα τριγωνομετρικά της ΓΥΣ παραμένουν τα ίδια(σε τιμές και βάθρα) απο το 1987 που συνορθώθηκαν . Σημειωτέον , πως μερικές απο τις μετρήσεις που χρησιμοποιήθηκαν τότε ήταν απο παλιότερη συνόρθωση επί του Bessel 30 χρόνια πριν.

 

Επομένως πως μπορούμε να επικαλεστούμε τις ακρίβειες που μας δίνουν οι διάφορες εξαρτήσεις μας απο τριγωνομετρικά που μπορεί να "ξεφύγανε" και 10 εκ. απο το '87 με τις μικρομετακινήσεις των λιθοσφαιρικών πλακών απο κάτω μας ... :???:

 

Να μην αναφέρω και τις αναγωγές μηκών και διευθύνσεων στο ελλειψοειδές που από άγνοια πολλοί απο εμάς δεν κάνουμε σε αποστάσεις λίγων χιλιομέτρων, κατά τις εξαρτήσεις, και νομίζουμε πως με μια διόρθωση κλίμακας στην προβολή έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο έχοντας κάνει το καθήκον μας στην επιστήμη που υπηρετούμε

:roll:

Link to comment
Share on other sites

Ωραίο θέμα ανοίγεις thomas. Προφανώς η ΓΥΣ θεωρεί το δίκτυο απαρχαιωμένο για κάτι μόνο μαμούθ θεοδόλιχους. Πολλά απο αυτά είναι ξεριζωμένα άλλα τα έχουν μετακινήσει αγρότες. Εσείς που είστε οι ειδικοί ποιά γνώμη σας γιαυτό? gps και ξερό ψωμί?

Link to comment
Share on other sites

Όπως το είπες GPS και ξερό ψωμί. Γιατί αν αγοράσεις GPS , τελικά ξερό ψωμί θα φτάσεις να τρως μέχρι να το αποσβέσεις ... ;) Πλάκα κάνω.

 

Εντάξει , καλό το GPS αλλά δεν απαντά στα προβλήματα που προανέφερα . Σίγουρα δε χρειάζεσαι 2 σταθερά που υπησέρχεται επιπλέον σφάλμα αλλά 1. Ωστόσο λαμβάνεις ως δεδομένο αυτό το ένα με το πιθανό σφάλμα του.

 

Οι αναγωγές πάλι χρειάζονται και με gps.

 

Ο τρόπος μέτρησης μόνο αλλάζει όχι το μοντέλο που επικρατεί.

 

Ειδικοί δεν είμαστε με τίποτα... Απλά προσπαθούμε να βγάλουμε μια άκρη στο γενικότερο χαμό.

Link to comment
Share on other sites

το αν η σύγχρονη τεχνολογία μας διευκολύνει (που αυτόματα επιβάλλει λιγότερη ανοχή σε σφάλματα)

 

αυτό δεν σημαίνει οτι το κράτος αποποιείται των ευθυνών του

έτερον εκάτερον

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοί,

το θέμα είναι όντως υπαρκτό, στην προηγούμενη συνόρθωση το '89 βγήκανε πολλά "φυστίκια" ειδικά στα υψόμετρα και μάλιστα κάποιοι κατασκευαστές που είχαν πάρει έργα τριγωνισμένα στο ΗΑΤΤ κονόμησαν χοντρά απ' τη συνόρθωση (μιλάμε για 25-30 πόντους σε 500 στρ βράχο και αρκετό υποθαλάσσιο).

Πλέον στις μεγάλες δουλειές, δε στηρίζεσαι στη ΓΥΣ, απλά την συνορθώνεις μαζί κρατώντας ένα πρώτης/δεύτερης και μια διεύθυνση.

Για κτήματα/αγοραπωλησίες/κτηματολόγιο υπεραρκεί το ΕΓΣΑ87 ως έχει, έτσι κι αλλιώς τα 5mm+5ppm των οργάνων υπερβαίνουντις γεωλογικές μεταβολές 20ετίας (1μ από Κέρκυρα-Ρόδο) σε κλίμακα τοπογραφίας.

Link to comment
Share on other sites

Συνορθώνεις με ελάχιστες δεσμεύσεις λες agior, αν καταλαβαίνω καλά . Ωστόσο θεωρείς πάντα έστω μια ελάχιστη πληροφορία δεδομένη .

 

Η οποία προυπάρχει απο την τελευταία συνόρθωση που έγινε πριν χρόνια πολλά . Τουλάχιστο μειώνεις το σφάλμα σου. Απλά εσύ χρησιμοποιείς στην περιοχή που συνόρθωσες τις νέες τιμές σου και άλλος βασίζεται στην ίδια περιοχή στις δεδομένες που υπάρχουν. Αυτό δημιουργεί προβλήματα , πιθανόν.

Link to comment
Share on other sites

Ολοι θα επιθυμούσαν καινούρια βάθρα σε χρήσιμες θέσεις (νέες κι όχι στα Ιμαλάια που λέει κι ο zavi) και νέες τιμές Ε/Ν/Η αλλά ποιός θα πληρώσει για να γίνουν; Κάποτε ο Στρατός πλήρωνε αβέρτα, βλέπε ΓΥΣ, ΜΟΜΑ κλπ τώρα αυτά κόπηκαν μαχαίρι.

Και η τελευταία συνόρθωση έγινε με λίγες σχετικά παρατηρήσεις σε σημεία 1ης και με στοιχεία μόνο απ' τις παληές παρατηρήσεις και συνορθώσεις. Δεν ανέβηκαν παρά μόνο σε λίγες δεκάδες βάθρα.

Τώρα πια, πολλά (χρήσιμα) βάθρα είναι μακαρίτες και τα περισσότερα απ τα υπόλοιπα "στα Ιμαλάια" :cry: .

Μάλλον τελικά μιλάμε για νέα ίδρυση δικτύου παρά συνόρθωση του παληού. Βέβαια, δεν θα χρειάζονται και τα 22000 βάθρα που εμφανίζονται στους καταλόγους, ίσως αρκούν μερικές εκατοντάδες, κάπου 10-15 κομμάτια σε κάθε Νομό, σε συνδυασμό με το ΗΕΡΟS.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.