Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περιοχή προς πολεδόμηση χωρίς όμως πολεδομική μελέτη


Recommended Posts

Καλημέρα, και καλή εβδομάδα

Σε περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από το ΓΠΣ ως "Περιοχή προς Πολεοδόμηση", με μέσο συντελεστή δόμησης 0,70 και με χρήση γενική κατοικία, μπορεί κάποιος να χτίσει; και με ποιές αρτιότητες και ποιούς όρους δόμησης; (οκ Σ.Δ 0,70, κάλυψη, ύψος, κ.τ.λ.)

Να σημειώσω ότι ενώ υπήρχε πολεοδομική μελέτη από το 2005, ακυρώθηκε μετά από την έγκριση του ΓΠΣ (το 2011) της περιοχής.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Με βάση τα όσα αναφέρεις η περιοχή είναι πλέον (μετά την ακύρωση της ΠΜ) εκτός σχεδιου και με βάση το ΓΠΣ θα επεκταθεί το σχέδιο πόλης εκεί (θα ξαναμπεί δηλαδή στο σχέδιο), επομένως όροι δόμησης ως εκτός σχεδίου, εκτός εάν πριν την πολεοδόμηση υπήρχε οικισμός (όπως στη Βέργα Μεσσηνίας)

Link to comment
Share on other sites

Οικισμός δεν υπήρχε.

Εκτός από τα εύλογα που ρωτά ο yian, δηλ. με τι τελικά σδ χτίζω (με μσδ ή εκτός σχεδίου), δεν θα προκύψουν προβλήματα εάν οικοδομηθεί το γήπεδο προ της πολεοδομικής μελέτης;

Link to comment
Share on other sites

Προσωπική άποψη πως σε περιοχές με κυρωμένο ΓΠΣ δεσμεύεσαι ως προς τις χρήσεις και την αρτιότητα.

Εάν λοιπόν το ΓΠΣ δεν απαγορεύει τη χρήση που θέλεις και δεν ορίζει νέες αρτιότητες που δεν σε καλύπτουν, θεωρώ ότι μπορείς να οικοδομήσεις ως εκτός σχεδίου μεν αλλά εντός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Σε σχέση με το ΣΔ, το πιθανότερο είναι να μην μπορείς να λάβεις ΣΔ μεγαλύτερο από το μΣΔ του ΓΠΣ.

 

Προσοχή επίσης και στις μεταβατικές διατάξεις που μπορεί να ορίζονται για τη περιοχή σου και πιθανόν να σε ευνοούν για 1 ή 2 έτη.

 

Η πολεοδομική μελέτη είναι κάτι που θα έρθει εν καιρώ. Εάν δεν έχεις πρόβλημα με τις απαιτήσεις του ΓΠΣ (χρήσεις - αρτιότητα), θεωρώ πως οικοδομείς κανονικά.

Link to comment
Share on other sites

Ούτως ή άλλως θα πας με τον ΣΔ για τα εκτός σχεδίου.

Ένα όμως πρέπει να λάβεις υπόψη σου : το σχέδιο θα επανέλθει και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι το ίδιο με αυτό που ακυρώθηκε (για τυπικούς λόγους συνήθως πχ. έλλειψη περιβαλλοντικών όρων ή δασικών τμημάτων), άρα θα πρέπει να τηρήσεις τις μη ισχύουσες προς το παρόν ΡΓ & ΟΓ.

Link to comment
Share on other sites

Οι όροι δόμησης ορίζονται συνήθως από το κείμενο του ΓΠΣ.

Είτε αναφέρεται ότι μέχρι την πολεοδόμηση ισχύουν οι όροι δόμησης της εκτός σχεδίου δόμησης, είτε αναφέρουν ότι ισχύει ο μικρότερος σδ (ανάμεσα στον υπάρχον και στο ΜΣΔ) δηλαδή ο σδ της εκτός σχεδίου (εκτός αν για κάποιες χρήσεις ο υπάρχον σδ υπερβαίνει τον ΜΣΔ οπότε ισχύει ο ΜΣΔ).

Αυτό που λέει ο συνάδελφος GRTOPO είναι σωστό αλλά υπάρχουν πολεοδομίες οι οποίες με πολιτική απόφαση έχουν σταματήσει να ελέγχουν την τήρηση ΡΓ και ΟΓ ειδικά όταν οι διαδικασίες για την επαθεσμοθέτησει της ΠΜ αργούν υπερβολικά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.