Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προδιαγραφές αποτυπώσεων μνημείων


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Μήπως γνωρίζει γνωρίζει κανείς τις προδιαγραφές που είναι απαραίτητο να πληρούνται για τις αποτυπώσεις μνημείων και συνόλων που ισχύουν στην Ευρωπαική Ένωση;

Ευχαριστώ εκ των προταίρων για την βοήθειά σας!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ανάλογα με το κάθε μνημείο.

Ανάλογα με το είδος αποτύπωσης (χρονολογική, κτιριακή, ειδικές περιπτώσεις)

Ανάλογα με τις τελικές απαιτούμενες κλίμακες αποτύπωσης. (άνετα μπορεί να φτάσουν και στο 1 προς 5)

 

Τι χρειάζεσαι συγκεκριμένα, διότι το ερώτημα σου άπτετε ολόκληρης επιστήμης αναστήλωσης μνημείων και υπάρχουν πολλές και διαφορετικές «σχολές» προσέγγισης του κάθε μνημείου, άρα και της ανάλογης αναγκαιότητας αποτύπωσης.

Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με τα μνημεία, η συνεννόηση με την αναθέτουσα αρχή είναι απαραίτητη προκειμένου να καθοριστεί η απαιτούμενη ακρίβεια. Πολλές φορές μάλιστα είναι και αντικείμενο διαπραγμάτευσης της παρακάτω μορφής:

 

-Τοπογράφος: Με ποιά ακρίβεια θέλετε τα παραδοτέα?

 

-Εργοδότης: Με άπειρη!! Λάθος θα μου τα δώσετε??

 

-Τοπογράφος: Κοιτάξτε, αν θέλετε ακρίβεια 3mm το κόστος είναι τόσο (αστρονομικό ποσό) αν θέλετε ακρίβεια cm τα πράγματα είναι πιο εύκολα και το κόστος είναι τόσο (το 1/5 του άλλου ποσού) απλά δεν θα έχουμε ακρίβεια τέτοια που να αποτυπώνει και την μούχλα που έχει πιάσει το μνημείο :smile: :-)

 

-Εργοδότης: Ααα κατάλαβα τι εννοείτε ΟΚ μου φαίνεται νορμάλ ο πόντος.

 

Εάν η αναθέτουσα αρχή είναι έμπειρη (πχ Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης κλπ) προφανώς και δεν θα γίνει ο παραπάνω διάλογος. Γενικά δεν νομίζω ότι υπάρχουν προδιαγραφές όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, αλλά τα πάντα εξαρτώνται από τον σκοπό της μελέτης. Πχ αντισεισμική ενίσχυση, αναστήλωση, φωτογραμμετρική απόδοση κλπ. Άτυπα, υπάρχει η απαίτηση για ακρίβεια τέτοια που αποτελεί την διακριτική ικανότητα του ματιού στην ζητούμενη κλίμακα της εκτύπωσης των σχεδίων (0,25mm x 1/κλίμακα)

 

Σχετικά με το Laser Scanner, εάν η ακρίβεια που ζητείται είναι κλίμακας εκτύπωσης κάτω του 1:50 (δηλαδή ακρίβεια 1,25cm), αδυνατεί να ανταπεξέλθει (έχει ακρίβεια 5mm στα χαρτιά όμως, στην πράξη έχει κατώτερη ακρίβεια). Για άλλες περιπτώσεις αποτελεί μία καλή λύση, αν συνδυαστεί και με άλλες πιο κλασσικές μεθόδους (ταχυμετρία με Total Station, φωτογραμμετρία κλπ).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.