Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συνένωση μικρής λωρίδας για απόκτηση προσώπου.


Recommended Posts

Συνάδελφοι τους χαιρετισμούς μου και τις ευχαριστίες μου -ιδιαίτερα στα ενεργά μέλη που μου έχουν δώσει πολλές απαντήσεις στις απορίες μου μέχρι τώρα-.

 

Στη φωτογραφία που επισυνάπτω φαίνονται δυο κομμάτια γης. Ένα 150τ.μ. που έχει πρόσωπο 33μ σε κοινοτικό δρόμο και ακριβώς από πίσω του ένα 4500τμ (το οποίο δε ξέρω αν έχει σημασία αλλά εφάπτεται 2μ στο πίσω δρόμο).

Το κομμάτι των 150τμ το έχουν 2 αδελφές και η μητέρα τους και το μεγάλο μια εκ των δυο αδελφών. Μετά κόπων και βασάνων κατάλαβα ότι αυτο που θέλουν είναι ένα τοπογραφικό των 150τμ,να το δώσουν στη συμβολαιογράφο έτσι ωστε να κάνει η μητέρα και η αδελφη δωρεά το δικό τους μερίδιο στην αδελφή που έχει το γεωτεμάχιο των 4500τμ.

Εγώ προβληματίζομαι για το αν το γεωτεμάχιο που θα προκύψει (4500+150τμ πρ.33 βαθος 150μ) θα είναι άρτιο και οικοδομήσιμο μιας και ο χρόνος δημιουργίας του (η συνένωση που θα επέλθει) θα είναι 2008 και θα χάσει το όρους που ισχύουν -25μ προσωπο κλπ κλπ-

και μια bonus ερώτηση... στη φαση αυτή το γεωτεμάχιο των 4500τμ είναι άρτιο και μη οικοδομήσιμο (λόγω της έλλειψης προσώπου). Με συνάδελφο που συζητούσα μου είχε πει ότι υπάρχουν περιπτώσεις οικοδομήσιμων και χωρίς πρόσωπο.

σημείωση το γεωτεμάχια είναι εκτός σχεδίου και εκτός ζώνης.

post-4011-131887209993_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Η δουλειά σου είναι από ό,τι κατάλαβα να κάνεις τοπογραφικό για το ακίνητο των 150 τ.μ. άρα γιατί σε αγχώνει τί θα συμβεί με το μεγάλο? Δε σε αφορά. Η δήλωση του 651 θα αφορά το μικρό.

Αν το μεγάλο ακίνητο υφίσταται προ του 2003 δε χρειάζεται πρόσωπο για να είναι άρτιο (εκτός και αν μιλάμε για Αττική, ή υπάρχουν άλλοι ειδικοί όροι στην περιοχή))

Link to comment
Share on other sites

δυστυχώς με απασχολεί γιατί το τοπογραφικό το θέλει η αδελφή που έχει το μεγάλο κομματι και θα πάρει με δωρεά το μικρό. Οπότε με ρωτάει αν μετά τη συνένωση των δύο θα είναι άρτιο και οικοδομήσιμο... Εξάλλου της έχω πει ότι θα της κάνω πρώτα τοπογραφικό που θα δείχνει το μικρό και μετά τη δωρεά νέο τοπογραφικο που θα δειχνει το συνολικό γεωτεμάχιο

Link to comment
Share on other sites

Δε χάνεις την αρτιότητα. Το μεγάλο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο ώς έχει, λόγω εμβαδού. Εαν προϋφίσταται της 1-1-2004 είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Με την προσάρτηση απλά βελτιώνεις την αρτιότητά σου.

Link to comment
Share on other sites

Πρόσεξε γιατί μετά τη δημιουργία του νέου οικοπέδου (από συνένωση) θα χάσεις το προνόμιο της μικρότερης από 15μ απόστασης από τα όρια.

Δεν το βλέπω και ιδιαίτερα φαρδύ το οικόπεδό σου.

Το αγροτεμάχιο των 4500 μ2 είναι σήμερα άρτιο και οικοδομήσιμο εφόσον προϋπάρχει του 2004.

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω οτι έχεις δίκιο GRTOPO

Δες παρακάτω:

Π.Δ. ΤΗΣ 24/31.5.1985 (ΦΕΚ 270 Δ’)

Άρθρον Ι

Γενικές διατάξεις

Οι όροι και περιορισμοί δόμησης των γηπέδων των κειμένων εκτός των ρυμοτομικών σχεδίων των πόλεων, κωμών και οικισμών, ή εκτός των ορίων των νομίμως υφισταμένων προ του έτους 1923 οικισμών των στερουμένων ρυμοτομικού σχεδίου, που καθορίστηκαν με το από 6.10.1978 π.δ (ΦΕΚ 538/Δ) ως ισχύει τροποποιούνται ως εξής:

1. «α) Ελάχιστο εμβαδόν γηπέδου 4.000 τετραγωνικά μέτρα και πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο είκοσι πέντε (25) μέτρα.

Η ρύθμιση του προηγούμενου εδαφίου που αφορά στο ελάχιστο πρόσωπο δεν ισχύει για την ανέγερση κτιρίων των άρθρων 2 και 3, εφόσον εξυπηρετούνται από αγροτικούς ή δασικούς δρόμους, καθώς και ορειβατικών καταφυγίων, η ανέγερση των οποίων επιτρέπεται και σε γήπεδα που εξυπηρετούνται αποκλειστικά από μονοπάτια.»

Η παραπάνω μέσα σε « » περ. α τίθεται όπως αντικαθίσταται μετην Παρ. 1, άρθρου 10 του Ν. 3212/24/31.12.2003 (ΦΕΚ 308 Α’). Επίσης σύμφωνα με την παρ. 3, άρθρου 23 του ίδιου ως άνω νόμου ορίζεται ότι η παραπάνω περ. α όπως αντικαταστάθηκε δεν ισχύει για γήπεδα που υφίστανται κατά την έναρξη ισχύος του εν λόγω νόμου.

 

5. Οι αποστάσεις του κτίριου ορίζονται ως εξής:

α) Από τα όρια του γηπέδου δέκα πέντε μέτρα τουλάχιστον.

β) Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω:

αα) Προκειμένου για ανέγερση κατοικίας σε γήπεδα που υφίστανται κατά τη 15.4.1981 ημέρα δημοσίευσης του από 27.3.1981 π.δ/τος (ΦΕΚ 209/Δ’) με ελάχιστο εμβαδόν 4000 μ2 οι πλάγιες αποστάσεις του κτίριου από τα όρια του γηπέδου ορίζονται σε επτά και μισό (7,50) μέτρα εφόσον τηρούμενης της απόστασης των δέκα πέντε (15) μ. δεν είναι δυνατή η οικοδόμηση. Το μέγιστο πλάτος του κτιρίου στην περίπτωση αυτή πρέπει να μην υπερβαίνει τα δέκα (10) μέτρα.

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω το νέο οικόπεδο θα έχει πρόσωπο 33μ και επομένως θα είναι άρτιο και οικοδομήσιμο ΑΛΛΑ δεν θα είναιο η δυνατή η οικοδόμησή του γιατί θα πρέπει να αφήσει απόσταση από όρια 15μ μια και δεν θα προϋπάρχει της 15-4-1981.

Προσοχή λοιπόν !!!!

Σήμερα το γεωτεμάχιο των 4500μ είναι άρτιο και οικοδομήσιμο (προυπάρχει της 31-12-2006 και επομένως δεν απαιτείται πρόσωπο 25μ) και μπορεί να κάνει χρήση της παραγρ. 5 για απόσταση 7,50μ από όρια(προϋπάρχει της 15-4-1981).

Link to comment
Share on other sites

Εγώ κλείνω προς την άποψη του GRTOPO διότι είχα παρεμφερή περίπτωση με συνένωση κατά παρέκκλιση αρτίου επί Ε.Ο. με μη άρτιο και θεωρήθηκε ως "βελτίωση αρτιότητας" και δεν τέθηκε θέμα προσώπου.

 

Αλλά επειδή δεν αναφέρεται κάπου ρητά αυτό , και επειδή από Πολεοδομία σε Πολεοδομία αλλάζουν οι ερμηνείες μπορεί κάποιος ελεγκτής να πάει με το σκεπτικό που περιγράφει ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ.

 

Αρα ασφαλέστερο είναι ερώτηση στην πολεοδομία του έργου.

 

Επίσης vsinertia , αφού το 4500 είναι έτσι κι αλλιώς οικοδομήσιμο , γιατί δεν κάνετε την μεταβίβαση των 150 στην ενδιαφερόμενη χωρίς συνένωση με το άλλο ?

Link to comment
Share on other sites

Με τις πολεοδομίες δεν έχω βγάλει άκρη... είτε δε θέλουν να ασχοληθούν είτε (και το πιο σίγουρο δε ξέρουν!!). Σου πετάνε ένα "ότι ισχύει για τα εκτός σχεδίου" και περιμένουν να τους αδειάσεις τη γωνιά. Πάντως κλίνω προς τη περίπτωση να της κάνω το τοπογραφικό για το μικρό -μη αρτιο μη οικοδομησιμο-για να το χρησιμοποιήσει η συμβολαιογράφος για τη δωρεά και αφου γινει η δωρεά της μανας και της αδελφης στην άλλη αδελφή να της δώσω τοπογραφικό -αρτιο οικοδομήσιμο- που να δείχνει μόνο το μεγάλο.

ευχαριστώ για τις απαντήσεις... αν έχετε καμιά αλλη πρόταση ευπρόσδεκτη

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

στο συμβόλαιο του μεγάλου αγροτεμαχίου μήπως αναφέρει γειτνίαση με την οδό προς βορρά; Ακριβώς ίδια περίπτωση μου έτυχε και αποδείχτηκε οτι το μικρό ήταν προϊόν καταπάτησης. Διορθώθηκε με άτυπη αγορά (είχε επέλθει ο χρόνος για έκτακτη χρησικτησία) και στο τοπογραφικό εμφανίστηκε ως ενιαίο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.