Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σταγόνες νερού πάνω σε πάνελ


Mastrojohn

Recommended Posts

Προχτές το πρωί επισκέφτηκα μια εγκατάσταση φωτοβολταϊκών 10 KW διασυνδεδεμένο με το δίκτυο. Παρατήρησα ότι 2 πάνελ (2 από τα 51) της εγκατάστασης είχανε σταγόνες νερού πάνω τους. Το σύστημα αποτελείται από 51 πάνελ των 195 W, 2 ομάδες από 17 πάνελ στο πρώτο MPP και μια ομάδα των 17 πάνελ στο δεύτερο MPP. Το πρώτο και το τελευταίο πάνελ του δεύτερου ΜPP παρουσιάζουν το φαινόμενο να έχουνε σταγόνες νερού το πρωί. Τα 49 πάνελ τοποθετήθηκαν καλοκαίρι του 2012 ενώ τα 2 τοποθετήθηκαν αρχές Δεκεμβρίου του 2012. Έλεγξα προσεκτικά τις ενώσεις (MC4) και όλα είναι καλός. Δεν υπάρχει θέμα σκιάσεις των πάνελ και έχουν απόσταση 7 μέτρων μεταξύ τους.

 

Μπορεί κάποιος να μου πει γιατί παρουσιάζοντες οι σταγόνες νερού πάνω στα πάνελ?

post-77442-0-67832100-1358801021_thumb.jpg

post-77442-0-16596100-1358801191_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Τα δύο που παρουσιάζουν το "φαινόμενο" είναι αυτά που εγκαταστάθηκαν τον χειμώνα; Μια εξήγηση ίσως είναι πως τα panel έχουν μια "λιπαρή" αίσθηση στην αφή όταν είναι καινούρια η οποία μάλλον είναι υδρόφιλη, οπότε η βραδινή υγρασία συγκεντρώνεται πάνω τους. Αυτή η επικάλυψη στα παλαιότερα μάλλον με τα πλυσίματα και τις βροχές έχει περιοριστει.

Και κάτι ακόμα, τα panel αν δεν αγοράστηκαν ταυτόχρονα, ίσως έχει στο μεταξύ προβεί σε αλλαγές στο υλικό του τζαμιού η εταιρία.

Edited by billlllll
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.