Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΚΚΜ σε τριτογενή τομέα


manospan

Recommended Posts

Δεν "φεύγουν" από τους υπολογισμούς τα στόμια. Αντιθέτως, η απόδοση εκπομπής θερμικής ενέργειας λαμβάνεται 100% (όταν έχουμε μόνο ΚΚΜ).

Απ' ότι καταλαβαίνω, ο Μανώλης έχει τη περίπτωση (4.6.3. της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010) όπου "Οι Κ.Κ.Μ. καλύπτουν μόνο τα φορτία (θερμικά / ψυκτικά) του απαιτούμενου νωπού αέρα, όταν λειτουργούν σε ένα κτήριο παράλληλα με άλλες τερματικές μονάδες, οι οποίες καλύπτουν τα υπόλοιπα φορτία (θερμικά / ψυκτικά) από απώλειες κελύφους κ.τ.λ. Δηλαδή οι ΚΚΜ λειτουργούν σαν μονάδες προ-κλιματισμού". Δεν νομίζω πως μπορεί λοιπόν να την αγνοήσει στη θέρμανση/ψύξη.

 

Δεν ξέρω, ίσως να έχεις εσύ δίκιο. Ας πει και κάποιος άλλος τη γνώμη του.

Link to comment
Share on other sites

Πάνο, σ' ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

 

Όντως η περίπτωση μου είναι αυτή που αναφέρεις.(4.6.3. της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010)

 

 

Στην σελ. 108, ΤΟΤΕΕ1 γράφει: "Όταν το κτήριο διαθέτει μόνο κεντρικές κλιματιστικές μονάδες (ΚΚΜ) διαχείρισης αέρα για την κάλυψη του συνολικού θερμικού φορτίου, η απόδοση εκπομπής θερμικής ενέργειας λαμβάνεται 100%

 

Αν ερμηνεύω σωστά την παραπάνω πρόταση, αυτό σημαίνει Β.Α.=1

 

Από την άλλη ισχύει και αυτό που παρέθεσες: "Σε περίπτωση που υπάρχουν μόνο ΚΚΜ τότε στον τύπο των τερματικών εισάγεται η περιγραφή «Στόμια (ΜΟΝΟ για ΚΚΜ)» και σαν βαθμός απόδοσης πρέπει να εισάγεται η τιμή μηδέν (0)".

 

Αυτές οι δύο προτάσεις είναι εντελώς αντίθετες, αν θεωρήσουμε ότι με την φράση "πρέπει να εισάγεται η τιμή μηδέν (0)" εννοεί ότι ο Β.Α.=0

 

Νομίζω ότι η αντίφαση αίρεται αν θεωρήσουμε ότι με την φράση "πρέπει να εισάγεται η τιμή μηδέν (0)" εννοεί ότι " για να καταλάβω εγώ ο κομπιούτορας ότι υπάρχουν μόνο ΚΚΜ βάλε μου την τιμή 0 και εγώ θα το μεταφράσω ως εξής: έχω ΜΟΝΟ ΚΚΜ ΚΑΙ ο Β.Α. είναι ίσος με την μονάδα Β.Α.=1

 

Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε εγώ θα πρότεινα ως Β.Α. τον εξής: Β.Α.=(0,93*69+1*28)/(69+28)=0,950

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Τι να σε πω βρε Μανώλη. Μιας και συμμετείχες τότε σε μια σχετική κουβέντα που είχε γίνει, σε παραπέμπω σ' ένα μήνυμα του mixmentzos, συγκεκριμένα στο #211.

Με αυτό το σκεπτικό, αντί για 1 βάζω 0. Βέβαια το μηδέν το αναφέρει όταν υπάρχει ΚΚΜ  μόνο. Δεν ξέρω αν ισχύει και όταν συνυπάρχουν και άλλα συστήματα.

Link to comment
Share on other sites

Μανώλη, νομίζω (με έμφαση στο νομίζω) ότι έχεις δύο συστήματα εξαερισμού:

 

ένα με παροχή 2.205 m3/h που έχει εναλλάκτη με β.α. 0,6 (δε σου λέω να ζητήσεις β.α. όταν προσάγονται 3.305 και απάγονται 2.205 κμ γιατί δε ξέρω αν έβγαινε άκρη) και

 

ένα με παροχή 1.100 m3/h που δεν έχει εναλλάκτη. Το ότι δεν μπορείς να ικανοποιήσεις την απαίτηση για εναλλάκτη αφού έχεις 100% νωπό το τεκμηριώνεις με το ότι τον βρώμικο αέρα των W.C. πρέπει να τον στείλεις αμέσως έξω και να μη τον στέλνεις βόλτες στο κτίριο περνώντας και από εναλλάκτες (νομίζω χωρίς να είμαι σίγουρος).

 

Και στα 2 συστήματα έχεις τσεκαρισμένα τα τμήματα θέρμανσης/ψύξης, το R είναι 0 (αφού μόνο νωπό προσάγεις) και στα E βάζεις τα ανάλογα.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ηλία, γιατί στο σύστημα με παροχή 1100 (m3/h) θα πρέπει να τσεκαριστούν τα τμήματα θέρμανσης και ψύξης; Αφού πρόκειται για ένα απλό σύστημα εξαερισμού (μόνο), χωρίς θερμαντικό και ψυκτικό στοιχείο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ο αέρας 3.305 m3/h που προσάγεται από το κεντρικό σύστημα έχει θερμανθεί/ψυχθεί (1.100 πάνε στα WC +2.205 στους άλλους χώρους). Τα 1.100 δεν περνάνε από τον εναλλάκτη.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ηλία και Πάνο,

 

Σας ευχαριστώ τα μάλα για την πολύτιμη βοήθεια σας.

 

(τώρα τρέχω να προλάβω να τελειώσω μέχρι αύριο)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.