Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός παραμόρφωσης μετάλλων


ba99297

Recommended Posts

 

Παιδιά γεια σας

Θέλω να φτιάξω ένα cnc. Για την κατασκευή του σκελετού λέω να χρησιμοποιήσω μεταλικό προφίλ. Επειδή η ακαμψία είναι πολύ σημαντική στην κατασκευή μιας τέτοιας εργαλειομηχανής, θέλω να βρω ένα πρόγραμμα ( και online αν υπάρχει ) όπου εγώ θα εισάγω

 

Προφίλ πχ Η ή Π ή Τ ή Γ ή τετράγωνο κοιλοδοκό

Διαστάσεις προφίλ: Πλάτος Ύψος Μήκος

Πάχος λάμας κοιλοδοκού πχ 2 ή 3 mm

Το βάρος που θα ασκείται στην μέση ή συμμετρικά σε δύο σημεία

και να μου υπολογίζει την παραμόρφωση.

Στην φάση αυτή δεν με ενδιαφέρει η παραμόρφωση συνολικά της κατασκευής ( πως θα στρέφει όταν τα κομμάτια ενωθούν ) αλλά μεμονομένων κομματιών ( πχ τι παραμόρφωση έχει Η 100Χ100 mm μήκους 1800mm όταν στο μέσον του ασκηθεί βάρος 30 κιλά)

έψαξα στο google αλλά τα online που βρήκα ζητάνε πράγματα τα οποία ( επειδή δεν έχω γνώσεις μηχανικού) δεν τα κατανοώ. Πχ μιλάει για moment of inertia,Young's Modulus (E). Επίσης δεν μου ζητάνε πουθενά να αναφέρω διαστάσεις (πλάτος ύψος, πάχος λάμας) κοιλοδοκού

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

Βαγγέλης

Link to comment
Share on other sites

...

ζητάνε πράγματα τα οποία ( επειδή δεν έχω γνώσεις μηχανικού) δεν τα κατανοώ. Πχ μιλάει για moment of inertia,Young's Modulus (E). Επίσης δεν μου ζητάνε πουθενά να αναφέρω διαστάσεις (πλάτος ύψος, πάχος λάμας) κοιλοδοκού

...

...

 

 

Δυστυχώς ότι και να βρεθεί ή και να σας δοθεί από συνάδελφους θα εμπεριέχουν θέματα που δεν θα τα γνωρίζεται.

Θα πρέπει κάποιος να σας τα εκλαϊκεύει και ανάλογα τη γνωστική βάση που έχετε να σας τα κάνει πιο εύπεπτα.

Αν αφορά μάθημα στο σχολείο που είσαστε εκπαιδευτικός μπας και θα ήταν χρήσιμη κάποια συνεργασία με Μηχανικό?

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για την απάντηση

Οχι δεν αφορά μάθημα στο σχολείο

Αφορά μια ιδιοκατασκευή που θέλω να κάνω για μια εργαλειομηχανή cnc.

Μηχανικός δεν είμαι αλλά πιστεύω ότι με λίγη προσπάθεια αν κάποιος προσπαθούσε να μου εξηγήσει θα καταλάβαινα.

Δεν ζητάω να μου βγάλει κανείς μελέτη της κατασκευής, ζητάω να μου δείξει τον τρόπο ( ή την ιστοσελίδα) που αυτό που ψάχνω μπορεί να υπολογιστεί

 

Να είστε καλά

Link to comment
Share on other sites

Αν αφορούσε μάθημα σε σχολεία είμαι σίγουρος ότι αρκετοί συνάδελφοι ειδικότητας θα βοηθούσαν να γράψουν και ολόκληρο σύγγραμμα εκλαϊκευμένο για το επίπεδο σπουδών των παιδιών.

 

Αφού αφορά ιδιοκατασκευή η καλύτερη λύση είναι να συνεργαστείτε με κάποιον μηχανικό ή να ανοίξετε μερικά βιβλία για μελέτη διότι ατομικό φροντιστήριο μέσω ιντερνετ με επαγγελματίες δεν είναι τόσο απλό.

Link to comment
Share on other sites

Δε νομίζω οτι υπάρχει καποια σελίδα η πρόγραμμα που να κάνει αυτο που ζητάτε.

 

Ο υπολογισμος αυτος ειναι ενα τυπικο πρόβλημα της μηχανικής η οποια ειναι ενα επιστημονικο αντικείμενο. Οι παράμετροι που υπεισερχονται ειναι αρκετες .(η μηχανική συμπεριφορα του μετάλου, τα γεωμετρικα χαρακτηριστικα, η φορτιση, το μεγεθος της φόρτισης και πολλα αλλα). Αλλη συμπεριφορα ο χυτοσιδηρος, αλλη ο χάλυβας , αλλη το αλουμινιο και βέβαια ολα τα μεταλα δεν ειναι ιδια μεταξυ τους. Επίσης δε μας λέτε πόση ακρίβεια χρειαζεστε στο προβλημα σας. Ουτε για τι μεγεθη μιλάμε.

 

Για να λυθει το προβλημα σας χρειαζεστε μια σειρα δεδομενων τα οποια δε γνωριζετε και δεν κατανοειτε αφου δεν ειστε μηχανικος.

Μη ξεχνατε οτι και να υπηρχε μια σελιδα που εκανε αυτο που θελετε, μαλλον δε θα εισαστε σε θεση να δωσετε σωστα τα απαραιτητα δεδομενα που δεν ειναι μονο η διατομη και το φορτίο.

Απευθυνθειτε σε καποιον ειδικο.

Edited by cvlengnr
Link to comment
Share on other sites

Αν αφορούσε μάθημα σε σχολεία είμαι σίγουρος ότι αρκετοί συνάδελφοι ειδικότητας θα βοηθούσαν να γράψουν και ολόκληρο σύγγραμμα εκλαϊκευμένο για το επίπεδο σπουδών των παιδιών. Αφού αφορά ιδιοκατασκευή η καλύτερη λύση είναι να συνεργαστείτε με κάποιον μηχανικό ή να ανοίξετε μερικά βιβλία για μελέτη διότι ατομικό φροντιστήριο μέσω ιντερνετ με επαγγελματίες δεν είναι τόσο απλό.

 

 

Δεν ζήτησα ατομικό φροντιστήριο

Ούτε ζήτησα κάποιον να κάνει μελέτη και να μου βγει τζάμπα. Γι αυτό και δεν ανάρτησα συγκεκριμένα δεδομένα προβλήματος, γιατί απλά δεν ήθελα την λύση αλλά τον τρόπο. Αυτό νομίζω λέγεται φιλομάθεια.

Ζήτησα κάτι απλό ( για έναν μηχανικό ) αλλά όχι για μένα. Αν είναι εύκολο να εξηγήσει κάποιος ας το κάνει. Αν είναι εύκολο να με παραπέμψει κάποιος σε έναν σύνδεσμο ή σε συγκεκριμένη ύλη για να διαβάσω και να κατανοήσω ( όσο είναι δυνατόν εγώ ο μη μηχανικός) επίσης ας το κάνει. Να μάθω επιδιώκω και ας μην είμαι μηχανικός. Αλλά να μου λέτε ότι προσπαθώ έχω υπηρεσίες ατομικού φροντιστήριου, με προσβάλει.

Οι περισσότερες απορίες που εκφράζονται στα διάφορα φόρουμ, έχουν ως απάντηση την επιστημονική ή εμπειρική γνώση κάποιων ειδικών. Αν θεωρήσουμε ατομικό φοντιστήριο την μεταφορά επιστημονικής ή εμπειρικής γνώσης, από κάποιον που την έχει σε κάποιον που δεν την έχει, τότε νομίζω ότι όλο το διαδίκτυο και όλα τα μπλογκ είναι ένα τεράστιο φροντιστήριο.

 

 

Δεν είμαι ειδικός στο θέμα το δήλωσα από την αρχή γι αυτό και το ανάρτησα στο "Θέματα ιδιωτών"

Σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ για τον χρόνο όσων ασχολήθηκαν με την ανάρτησή μου, αλλά λυπάμαι για την αντιμετώπιση που είχα.

Υ.Γ Αν κάποιος είναι πρόθυμος να μου υποδείξει τον ΤΡΟΠΟ καλοδεχούμενος.

Edited by ba99297
Link to comment
Share on other sites

Καλή σας μέρα

 

Κάποια βοήθεια , βέβαια αποσπασματική κάπως , θα την βρείτε εδώ .

 

To πόσο παραμορφώνεται μια δοκός που στερεώνεται σε δύο σημεία , με απλουστευση σας γράφω ότι εξαρτάται από τις συνθήκες της στήριξης , το είδος και το μέγεθος της φόρτισης καθώς και τις γεωμετρικές διαστάσεις της δοκού .

 

Τυπολόγιο για την μέγιστη παραμόρφωση (βέλος κάμψης) , στο μέσο της δοκού , θα βρείτε εδώ .

 

Πρόκειται για ένα απλό τυπολόγιο οπότε θα πρέπει να έχετε κάπου πρόχειρο το μέτρο ελαστικότητας του υλικού καθώς και την ροπή αδράνειας της δοκού ( moment of inertia ) και βέβαια , από το είδος της φόρτισης .

 

Όλα τα παραπάνω είναι απλουστευμένα . Θα πρέπει , όταν εφαρμόσετε τους τύπους για το βέλος κάμψης της δοκού (δηλαδή το πόσο παραμορφώνεται) , να φροντίσετε να χρησιμοποιείτε συμβατές μονάδες . Π.χ. Τα ομοιόμορφα φορτία σε Kn/cm , τα συγκεντρωμένα φορτία σε ΚΝ , το μέτρο ελαστικότητας σε ΚΝ/cm2 κ.λ.π.

 

Όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά μία απλουστευμένη προσέγγιση του πραγματικού προβλήματος που σας απασχολεί . Ουσιαστικά σαν αποτέλεσμα θα πάρετε κάποια προσέγγιση του τελικού αποτελέσματος η οποία εξαρτάται από το πόσο οι παραδοχές που έγιναν συμφωνούν με τις πραγματικές συνθήκες στήριξης και βέβαια από την αποτίμηση των τελικών φορτίων που τελικά θα εφαρμοστούν πάνω στη δοκό .

 

Πιστεύω να βοήθησα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας και για τον χρόνο σας.

Είστε πολύ κατατοπιστικός ,κατανοητός και πάνω απ όλα πρόθυμος να βοηθήσετε να είστε καλά.

Link to comment
Share on other sites

Κι εσείς να είστε καλά.

 

Αν χρειαστείτε κάποια πρόσθετη βοήθεια ή διευκρίνηση , εφόσον μπορούμε και γνωρίζουμε , ευχαρίστως να επανέλθουμε .

 

Όσον αφορά την κατασκευή του cnc έχετε ανατρέξει σε σχετική βιβλιογραφία ;

Αν γίνουν συγκολλήσεις θα πρέπει να γίνουν με συγκεκριμένη ποιότητα ηλεκτροδίων σε σιδηροδοκούς με συγκεκριμένο πάχος κ.λ.π. Υποθέτω ότι θα συμβουλευθείτε κάποιους επαγγελματίες και στα υπόλοιπα βήματα της προσπάθειάς σας .

Link to comment
Share on other sites

Η κατασκευή του CNC είναι κάτι που με αποσχολεί εδώ και αρκετό καιρό ( φιλολογικά ) και τώρα ήρθε ο καιρός τα σχέδια να γίνουν πράξη και να δούμε τι γίνεται πραγματικά.

Αναφορικά με την κατασκευή εδώ και 4-5 μήνες επισκέπτομαι το cnchobby.gr.

Τα μέλη της ιστοσελίδας είναι πολύ πρόθυμα να βοηθήσουν και το κάνουν ( όπως ακριβώς εσείς σπεύσατε να δώστε τα φώτα σας). Δυστυχώς δεν είναι όλοι έτσι.

Αναφορικά με την συμβουλή σας για κατασκευή με ειδικού τύπου ηλεκτρόδια να σας πω τα εξής

Ασχολούμαι με ιδοκατασκευές ( για προσωπική χρήση ) εδώ και χρόνια. Καταπιάνομαι με όλα τα υλικά ( ξύλο, σίδερο, αλουμίνιο)

Μια τέτοια κατασκευή ( cnc ) για να είναι σωστή και να μην υπάρχει πρόβλημα στην ελεύθερη κίνηση των αξόνων, θέλει στιβαρότητα, ακαμψία, παραλληλισμό και ορθογωνισμό των πλευρών και των οδηγών που κινούνται οι άξονες.

Για να τα πετύχει κανείς αυτά θέλει πολύ εξειδικευμένο και ακριβό εξοπλισμό ( αν πάει στην λύση την συγκόλησης που προσφέρει μεγάλη ακαμψία ). Για να σας δώσω να καταλέβετε όμως, στην περίπτωση αυτή χρειάζονται ειδικά τραπέζια πάνω στα οποία γίνεται η συγκόληση, ώστε να υπάρχει το απόλυτο μηδέν ως προς την στρέψη του τραπεζιού και τον παραλληλισμό των πλευρών. Άλλη λύση είναι να γίνει η κατασκευή του τραπεζιού και μετά το τραπέζι να περάσει από φρέζα που θα το φέρει στο απόλυτο μηδέν ( ή όσο πιο κοντά γίνεται ). Επειδή εγώ δεν έχω τον εξοπλισμό αυτό θα φτιάξω το τραπέζι ώστε τα διάφορα κομμάτια να ενώνονται με βίδες. Θα χάσω έτσι σε ακαμψία , αλλά θα μπορώ να έχω διορθώσεις ( αφού οι τρύπες για τα μπουλώνια θα γίνουν οβάλ για τυχόν διορθώσεις). Στο σημείο αυτό να σας πω ότι οι περισσότεροι που κάνουν τραπέζια για cnc router πάνε στην λύση του δομικού αλουμίνιου ( ειδικά αλουμινένια προφίλ με εσωτερικές ενισχύσεις και εγκοπές για να ενώνονται με βίδες ). Το δομικό αλουμίνιο όμως είναι πανάκριβο γι αυτό και εγώ σκέφτηκα να πάω στον χάλυβα ως πιο φτηνή λύση.

Επειδή λοιπόν για το μήκος του τραπεζιού μου θέλω να έχω ( στον άξονα Χ πάνω στον οποίο πατάει η γέφυρα τηςκατασκευής) μηδενική παραμόρφωση. Γι αυτό και απευθύνθηκα στο michanikos.gr για να βρω σε τι προφίλ Η Π Γ ή και τετράγωνο κοιλοδοκό, έχω την ακαμψιά αυτή ( δεδομένου του βάρους της γέφυρας ).

Εδώ να ξαναπώ ότι η κατασκευή είναι για προσωπική χρήση, δεν πάω να την εμπορευτώ ούτε να την πουλήσω σε κάποιον. Δεν προσπαθώ να "αποσπάσω" μηχανολογική μελέτη από κανένας για να "τα εικονομήσω" εγώ. Ξέρω πολλοί συνάδελφιοί σας θα ίσως σκέφτονται ότι λειτουργώ επιπόλαια προσπαθώντας να κάνω δουλειά μηχανολόγου μηχανικού. Δεν προσπαθώ να κλέψω την δουλειά κανενός. Άλλωστε η επιστήμη της μηχανικής είναι νομίζω κάτι που ο άθνρωπος εφάρμοζε στην καθημερινότητά του πριν ακόμη υπάρξουν πανεπιστήμια και σχολές. Το να σκέφτεσαι σαν μηχανικός και να λειτουργείς σαν μηχανικός είναι θέμα τίτλου, αλλά κυρίως τρόπος ζωής. Ειλικρινά σήμερα καταλαβαίνω ότι είναι μια από τις επιστήμες που θα ήθελα να την είχα σπουδάσει. Οι δέσμες όμως την δεκαετία του 80 και του 90 είχαν άλλη άποψη. Έγινα πληροφορικός ....

Σε κάθε περίπτωση και πάλι σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και την προθυμία σας να βοηθήσετε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.