Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σκουριά σε ανοξείδωτο ατσάλι


rootbreaker

Recommended Posts

Αναμνήσεις,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

εχεις δίκιο οι περισσότεροι δουλεύουν 304/430 διότι έχει επικρατήσει και είναι φθηνό υλικό με εύκολη διαμόρφωση. Προσωπικά όταν το έψαχνα μέσα απο το HSE είχα βρει ενα report που τον ξέσχιζε για χρήση σε βιομηχανική κουζίνα.

 

με την επιφάνεια πάντως έτσι τον έχει κόψει το HSE και το Council.

 

Κοίτα

 

Εχω κάνει 27 έργα τέτοιου είδους στην ΜΒ (Ξενοδοχεία, club και εστιατόρια). Στις προδιαγραφές ποτέ δεν έγραψα 430. Είχα μια λόξα πάντα με τους ωστενικούς (Sheffield trained) διότι αναζητούσα scratch resistance and high PREN. Επίσης γνώριζα οτι εαν κλείσει η κουζίνα του τάδε θα χάσει 50-100Κ την ημέρα. Με έκανες να ψάξω τα αρχεία μου. Αυτό που τότε είχα καταλήξει είναι το Cronifer 1925 hMo – alloy 926 της Outokumpu VDM U.K. Ltd. Τρομερό υλικό που πραγματικά δεν καταλαβαίνει τίποτα. Ξέρεις που το έμαθα. Στο Sheffield πήγαινα για κεμπαπ σε ένα ιρακινό μαγαζί. Τον πάγκο τον ξέσκιζαν κυριολεκτικά. Εκοβαν, ακουμπούσαν οτι ήθελαν, κομμένα λεμόνια, τις καφτές λάμες απο τους χωνευτούς φούρνους και το καθάριζαν με bleach το παχύ. Να κόβει με την χαντζάρα και να μην αφήνει γραμμή. Μια μέρα λέω στο μάστορα ρε φίλε πόσα χρόνια το έχεις? μου λέει 8. Τι είναι. Ο Ιρακινός λοιπόν μου δίνει το κατάλογο του Cronifer. Συνεχίζει αφού με έκοβαν κάθε 3 χρόνια για σκουριά πήγα μου λέει στην Outokumpu (Meadowhall) και του λέω θέλω κάτι για αυτό και δεν με νοιάζει πόσο κάνει.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Με αυτή την επιφάνεια εννοείται θα κοπεί στην επόμενη επιθεώρηση. Στην αρχική πέρασε γιατί δεν είχε παρουσιαστεί το πρόβλημα.

 

Εμείς δυστυχώς σαν sub-contractors δεν καθορίζουμε τις προδιαγραφές, αλλά τηρούμε αυτές που μας δίδονται.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

The pitting resistance of stainless steel is primarily determined by its composition. The three elements which have a significant beneficial effect are chromium, molybdenum, and nitrogen. The formula which gives their relative contribution is:

 

PREN=%chromium+3.3 x %molybdenum+ (16 to 30) x% nitrogen,

 

where PREN is pitting resistance equivalent number and percents are in weight percent of elements IN SOLID SOLUTION. Ferritic stainless steels, which can hold no nitrogen in solid solution, must obtain all their corrosion resistance from chromium and molybdenum. The nickel in austenitic stainless steel confers no benefit; it only stabilizes the austenitic structure, which can hold appreciable nitrogen.

 

Recent research has shown that pitting susceptibility arises from the bulk material around the manganese sulfide inclusions losing chromium as sulfur precipitates as chrome sulfide around the pre-existing primary manganese sulfide inclusion. This occurs during cooling from melting temperatures. This region can have less than 10% chrome. Thus, it corrodes away as would carbon steel, initiating the pitting process. The inclusion itself is not the initiator of pitting.

 

Welds (GTAW or TIG) have significantly lower pitting resistance. Their PREN is reduced by 335 x(%S) and 700 to 1000 x (%O). These elements form chromium bearing inclusions during weld cooling and deplete the surrounding matrix of chromium. Removing oxides from welds is important, but so is removing the chromium depleted regions by pickling and passivating.

Link to comment
Share on other sites

Ξεχάστηκα τελείως. Είχαμε εξελίξεις στην υπόθεση.

 

Αφού συμβιβαστική λύση με τον πελάτη δεν βρέθηκε η εταιρεία απευθύνθηκε σε πραγματογνώμονα.

Το επίσημο πόρισμά του το περιμένουμε αύριο, αλλά από ότι μας είπε η επιφάνειες είχαν καθαριστεί πολλές φορές με καθαριστικό το οποίο περιέχει 5% χλωρίνη και τριφτεί με σύρμα. Για την βεβαίωση ύπαρξης χλωρίνης χρησιμοποιήθηκε κάποια είδους ουσία που αντιδράει με τη χλωρίνη.

Η σκουριά είχε εμφανιστεί σε επιφάνειες οι οποίες ήταν φτιαγμένες από φύλλα ανοξείδωτου ατσαλιού AISI430 πάχους από 0,9mm έως 1,5mm (διαφορετικά σημεία), σε χερούλια καθώς και σε τετραγωνικής διατομής πόδια από ανοξείδωτο ατσάλι (30x30) επίσης από AISI 430. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φύλλα, τα χερούλια και το 30x30 box section (έχω αρχίσει να ξεχνάω τα ελληνικά ρε γμτ) προέρχονται από διαφορετικούς προμηθευτές.

Link to comment
Share on other sites

rootbreaker

 

τελικά έσχισα ο μέγιστος που λεέι και ο Ζάβι. Α ρε Ροδόπουλε. Φτούσου παιδί μου. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 

Σου το είπα υπάρχουν τύποι ανοξείδωτου και το 430 δεν κάνει ρε παιδί μου. Αλλα δεν πάτε στο HSE να τους πείτε οτι είστε μακάκες ρε και θέλετε ISO 9001 on promoting and maintaining MALAKIA. Οταν ήμουν πρόεδρος στο ΙΜ3 το είχα πεί στο Γ. Γραμματέα του υπουργείου. Τον παραίτησα και ησύχασα (μετά βέβαια μου έστειλαν άλλον ο οποίος παραίτησε εμένα αλλα γλύτωσα το τρένο καθε Παρασκευή στο Λονδίνο. Οι καλύτερες μέρες της ζωής μου!!! Τους τα έχωνα και φευγανε τρέχωντας πίσω να ξαναδιαβάσουν.

Link to comment
Share on other sites

Εψαξα και βρήκα τον πίνακα που είχαμε κάνει για το HSE το 2001!!!!

 

 

Και δεν τον κάναμε εμείς τον αντιγράψαμε απο το ASM Handbook του 1980. Με λίγα λόγια

 

αφού δεν διαβάζουμε, αφού και να διαβάσουμε δεν το κάνουμε, αφού και να το κάνουμε είναι ακριβό, τι στο διάολο την θέλουμε την έρευνα να προχωράει. Εγω λέω να την σταματήσουμε για 30 χρόνια και να διαβάσουμε πρώτα αυτά που ήδη υπάρχουν. Να τα εμπεδώσουμε πρώτα, να τα διδάξουμε καλά, να τα πιάσουμε και μετά ξανα ξεκινάμε έρευνα.

post-25466-0-34360300-1362470757_thumb.jpg

Edited by Ροδοπουλος
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.