Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μηχανολογική μελέτη διαμερίσματος


panagism9

Recommended Posts

Για πολυκατοικία ?

 

1) Μελέτη θέρμανσης (απώλεις-μονσωλήνιο ή ενδοδαπέδια-κατανομή δαπανών)

2)    //       ψυκτικών απωλειών

3)    //       ισχυρά & ασθενή ρεύματα

4)    //       φ. αερίου (αν η περιοχή είναι σε ΦΕΚ που προβλέπει μελέτη φ. αερίου)

5)    //       ΜΕΑ

6)    //       ανελκυστηρα (αν η τελική στάθη δαπέδου τελευταίου ορόφου, ως προς τη στάθμη του φ. εφδφους, είναι > 9,00μ)

7)    //       Ύδρευσης

8-)    //       Αποχέτευσης

9)    //       Παθητική πυροπροστασία (συνήθως τη κάνουμε οι μηχανολόγοι/ηλεκτρολόγοι και την υπογραφουν οι πολ/αρχ)

 

Αυτές σίγουρα θα απαιτηθούν...τώρα δεν ξέρω σε πια περιοχή είναι το κτήριο και τι ζητάνε !!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ. Και κάποιες διευκρινίσεις:

1) Γιατί ύδρευση, αποχέτευση και παθητική πυροπροστασία μου είπε ότι θα την κάνει ο πολ.μηχ.??? Δουλεύουν 4Μ οι πολ.μηχ.?

2) Επίσης, αν θέλω ενδοδαπέδιο, δεν κάνω μελέτη απωλειών? Δηλαδή, θεωρείται ότι η θέρμανση δαπέδου καλύπτει κάθε περίπτωση, άσχετα με τη μελέτη απωλειών?

3) Κατανομή δαπανών νομίζω δεν απαιτείται για ανεξάρτητες ιδιοκτησίες με χωριστές αντλίες θερμότητας, καθώς ο καθένας έχει το σύστημά του. Κάνε λίγο πιο αναλυτικό αν μπορείς το (απώλεις-μονοσωλήνιο ή ενδοδαπέδια-κατανομή δαπανών).

4) Ψυκτικές απώλειες θα κάνω. Μπορώ όμως να πω ότι θα δουλέψω με δροσισμό δαπέδου ή πρέπει να κάνω και υδραυλική επίλυση fcus? Μήπως πρέπει κάπως να δείξω ότι με το σύστημα που προτείνω καλύπτονται και οι ψυκτικές απώλειες που υπολογίζω? Γιατί σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί ο δροσισμός να καλύψει τα φορτία που απαιτούνται.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ. Και κάποιες διευκρινίσεις:

1) Γιατί ύδρευση, αποχέτευση και παθητική πυροπροστασία μου είπε ότι θα την κάνει ο πολ.μηχ.??? Δουλεύουν 4Μ οι πολ.μηχ.? Υδρευση/Αποχέτευση μπορούν, αν είναι απλές Η/Μ εγκαταστάσεις, συνήθως η Υδ/Απ σε πολυκταοικία είναι πολύπλοκη εγκατάσταση, αλλά στην ΥΔΟΜ γόνονται πλακάκια οι αρμοδιότηες μεταξύ ελεγκτή μηχανολόγου και πολ/αρχ...μην ψάχνεις να βρείς άκρη !!!  :sad: ...όσο για της 4Μ, πρόγραμμα είναι και αμα κάποιος ξέρει τις οδηγίες του μπορεί να το χειριστεί ! 

2) Επίσης, αν θέλω ενδοδαπέδιο, δεν κάνω μελέτη απωλειών? Κατηγορηματικά απαιτείται η μελέτη απωλειών, ανεξάρτητα τη μέθοδο θέρμανσης που θα εφαρμοστεί ! Δηλαδή, θεωρείται ότι η θέρμανση δαπέδου καλύπτει κάθε περίπτωση, άσχετα με τη μελέτη απωλειών? Ανάλογα με τις απώλειες του χώρου, αυξομειώνεται η πυκνότητα στρώσης των σωλήνων στο δάπεδο !

3) Κατανομή δαπανών νομίζω δεν απαιτείται για ανεξάρτητες ιδιοκτησίες με χωριστές αντλίες θερμότητας, καθώς ο καθένας έχει το σύστημά του.Δεν γνώριζα οτι έχουν επιλέξει ανεξάρτητη θέρμανση με τοπικές Α/Θ, οπότε ναι, σ' αυτή τη περίπτωση δεν απαιτείται. Κάνε λίγο πιο αναλυτικό αν μπορείς το (απώλεις-μονοσωλήνιο ή ενδοδαπέδια-κατανομή δαπανών).  ? Για γίνε λίγο πιο σαφής τι θέλει να μάθεις !!!

4) Ψυκτικές απώλειες θα κάνω. Μπορώ όμως να πω ότι θα δουλέψω με δροσισμό δαπέδου ή πρέπει να κάνω και υδραυλική επίλυση fcus? Νομίζω οτι δεν απαιτούνται υδραυλικοί υπολογισμοί, ο ΚΕΝΑΚ μιλαει μόνο γι ψυκτικές απώλιες...ίσως κάποιος πιο έμπειρος μπορεί να σου λύσει την απορία. Μήπως πρέπει κάπως να δείξω ότι με το σύστημα που προτείνω καλύπτονται και οι ψυκτικές απώλειες που υπολογίζω? Γιατί σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί ο δροσισμός να καλύψει τα φορτία που απαιτούνται.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@vlasis13

Σχετικά με τα ΦΕΚ που ρωτάς, υπάρχει ο Κτιριοδομικός Κανονισμός (Υπουργική Απόφαση: 3046/304/89 (ΦΕΚ 59/∆/03-02-1989) όπου στο άρθρο 25 ορίζει τις υδραυλικές και η/μ μελέτες που απαιτούνται. Αυτό το άρθρο τροποποιήθηκε με την υπ' αριθμ. 49731/2010 (Νο 498/23-11-2010 του Τεύχους Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων και Πολεοδομικών Θεμάτων) και ορίζει ότι πλέον:

<<Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 25 της απόφασης 3046/304/89, προστίθεται νέα παράγραφος 3. ως εξής:

«3. Για τα κτίρια που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ν.3661/08 (ΦΕΚ Α΄ 89), όπως εκάστοτε ισχύει, απαιτείται η υποβολή και όλων των μελετών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων που προβλέπονται στο κτίριο και είναι απαραίτητες για την εκπόνηση της μελέτης ενεργειακής
απόδοσής του
, καθώς και δήλωση επίβλεψης των εργασιών αυτών» και στη συνέχεια, οι παράγραφοι 3. και 4. του ιδίου άρθρου αναριθμούνται σε 4. και 5.>>

Επίσης, έχει γίνει τροποποίηση του άρθρου 30 του Κτιριοδομικού, με ττην ΚΥΑ Αριθμ. οικ. 41020/819 (ΦΕΚ 2776/Β/15-12-2012), σε ότι αφορά τα ασθενή ρεύματα.

 

Για κατοικίες, αν δεν προβλεφθεί ότι θα εγκατασταθεί κάποιο σύστημα ψύξης ή δροσισμού (εφόσον δεν είναι υποχρεωτικό, παρά μόνο στον τριτογενή), δεν χρειάζεται να γίνει και μελέτη διαστασιολόγισης αυτού, παρά μόνο τεύχος υπολογισμού ψυκτικών φορτίων. Αν όμως πεις ότι θα βάλω το τάδε σύστημα, θα πρέπει να το υπολογίσεις και βέβαια να το εγκαταστήσεις και να έχει χαρακτηριστικά, τουλάχιστον, αυτά που προβλέπονταν στη μελέτη. Με βάση αυτό, αν η α/θ και το ενδοδαπέδιο σύστημα θα χρησιμοποιηθούν και για δροσισμό, θεωρώ πως θα πρέπει να κατατεθεί τεύχος υπολογισμών για τον δροσισμό, και να δηλωθεί στη ΜΕΑ σαν σύστημα. Για κατοικία, δεν χρειάζεται να καλύπτεις το 100% των ψυκτικών φορτίων. Αν με το δροσισμό του ενδοδαπέδιου καλύπτεις λιγότερο από το 50%, προσθέτεις (στην ΜΕΑ) και ένα θεωρητικό σύστημα με τοπικές α/θ για το υπόλοιπο ως το 50%. Αν καλύπτεις παραπάνω από το 50% καταχωρείς αυτόν τον βαθμό κάλυψης, καθώς είναι κεντρικό σύστημα.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.