Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπαγωγή στον ν.4014/2011 και στέγαστρα πρατηρίων βενζίνης


Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι καλησπέρα. Θα ήθελα την γνώμη σας σε μια περίπτωση που έχω στα χέρια μου.

Ένας πελάτης έχει ένα πρατήριο υγρών καυσίμων, σε γήπεδο σε εκτός σχεδίου περιοχή, και τα στέγαστρα και οι αντλίες βενζίνης, έχουν κατασκευασθεί χωρίς άδεια, εντός της ζώνης ασφαλείας υπεραστικής συγκοινωνίας (Β εθνικό για την συζήτηση).Το ερώτημα είναι εάν μπορούν αυτές οι αυθαιρεσίες να υπαχθούν στις διατάξεις του ν 4014/2011.

Κατ’αρχάς, σύμφωνα με τον ΝΟΚ, άρθρο 17,παρ. 7 ιβ, «Επί των ακάλυπτων χώρων του οικοπέδου και εφόσον καλύπτεται η υποχρέωση για φύτευση, σύμφωνα με την παράγραφο 2, επιτρέπονται οι παρακάτω κατασκευές: ιβ) Οι εγκαταστάσεις των πρατηρίων, οι δεξαμενές, οι αντλίες διάθεσης υγρών και αερίων καυσίμων και τα στέγαστρά τους, στις θέσεις που εγκρίνονται από την αρμόδια υπηρεσία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. »

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΦΕΚ 169 Α 1998,ορίζεται η ελάχιστη απόσταση των κτιρίων ,από τους άξονες των οδών ή τα όρια τους, όπου αυτά προβλέπονται. Τονίζω την λέξη κτίριο γιατί αφενός η πολεοδομική νομοθεσία έχει δείξει πάμπολλες φορές στο παρελθόν ότι παίζει με τις λέξεις και γιατί, αφετέρου, έχω στα χέρια μου έγγραφο του Υπ. Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Γενική Διεύθυνση Οδικής Ασφαλείας ,Διεύθυνση Τεχνολογίας Οχημάτων, με αρ. πρωτοκόλλου 16255/1699/13.04.2011 με θέμα «Παροχή διευκρινήσεων περί της εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 4 του πδ 595/84,σε συνδυασμό με τον ν 3710/2008» όπου σύμφωνα με την παράγραφο 2 του έγγραφου του, τα στέγαστρα δεν αποτελούν κτιριακές εγκαταστάσεις.

Το έγγραφο αυτό, παραπέμπει στο ΓΟΚ και στο Εγγρ-15549/6-6-05 της ΔΟΚΚ σύμφωνα με το οποίο «Οι αποστάσεις των ανωτέρω κατασκευών (δεξαμενές, στέγαστρα) ορίζονται σε απόσταση Δ από τα όρια των οικοπέδων εκτός προκηπίου, ενώ στις εκτός σχεδίου περιοχές και οικισμούς χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο ορίζονται σύμφωνα με την έγκριση του αρμόδιου φορέα τους

Τέλος, σύμφωνα με τον ν.4014/2011(άρθρο 23,παρ 3α ) ,όπως τροποποιήθηκε με τον ν.4030/2011(άρθρο 49,παρ 1 ) «Δεν υπάγεται στις εξαιρέσεις …….εφόσον : η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση βρίσκεται: στη ζώνη ασφαλείας των διεθνών, εθνικών, επαρχιακών ή δημοτικών ή κοινοτικών οδών κατά τη νομοθεσία περί μέτρων για την ασφάλεια της υπεραστικής συγκοινωνίας που ίσχυαν κατά την εκτέλεση ή εγκατάστασή τους »

 

Έχω μιλήσει άτυπα, με την ΔΟΚΚ ,την διεύθυνση πολεοδομικού σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου και μου έχουν απαντήσει αρνητικά. Επειδή όμως ο καθ’ ίδην αρμόδιος να γνωμοδοτήσει είναι το ΥΠΕΚΑ, έχω στείλει ερώτημα στο [email protected] και περιμένω.

Ποια είναι η γνώμη σας; Μπορεί ή δεν μπορεί να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου;Επισυνάπτω το έγγραφο της ΔΟΚΚ και του Υπ.Μεταφορών

eggrafo 15549 6 6 05 dokk.pdf

post-21796-0-38452400-1362071457_thumb.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Αν δεις τα σχέδια των κυκλοφοριακών συνδέσεων του ΠΔ 118/2006 θα δεις ότι πάνω στην οικοδομική γραμμή τοποθετείται το κτίριο και μπροστά από αυτό οι αντλίες βενζίνης.Εννοείται βέβαια ότι πάνω από τις αντλίες υπάρχουν τα στέγαστρα.Αρα οι κατασκευές αυτές επιτρέπονται να είναι μέσα στην απόσταση ασφαλείας.Γιατί λοιπόν να μην μπορούν να νομιμοποιηθούν?Δες αν τηρούνται οι αποστάσεις αυτές από την αντίστοιχη για την οδό, κυκλοφοριακή σύνδεση.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Manolis gon και ευχαριστώ για την απάντηση.Συμφωνώ αυτό που λες,και ναι οι αποστάσεις τηρούνται και με το παραπάνω.Εσύ θα το δήλωνες?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

καλησπέρα padelix αναρωτιέμαι αν σου έχει απαντήσει το ΥΠΕΚΑ διότι έχω δύο τέτοιες περιπτώσεις, για την μία δε, εχω και έκδοση άδειας δόμησης και με ενδιαφέρει πολύ η απάντηση του ΥΠΕΚΑ.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα desta.Η Γαρδίκη είναι υπεύθυνη για τα θέματα του 4014 στην ΔΟΚΚ και είναι η μόνη πλέον που απαντάει σε ερωτήματα του 4014.Μου απάντησε πως νομιμοποιούνται( γιατί επιτρέπεται να βγάλεις νέα άδεια από την αρχή για να τα φτιάξεις τώρα ) ,όχι όμως πληρώνοντας παράβολο του 4014,αλλά με απόφαση προστίμου,με τις διατάξεις που προβλέπει ο 4014 για τα από δω και πέρα αυθαίρετα (το οποίο πρόστιμο βγαίνει τεράστιο!)

Η πολεοδομία Πάτρα από την άλλη δεν το δέχεται,και μου υποδεικνύει να πληρώσω παράβολο του 4014 και να βγάλω κανονικά άδεια νομιμοποίησης.

Γενικότερα,εδώ υπάρχει ένα κενό του νόμου,γιατί ενώ επιτρέπεται να τα φτιάξεις καινούργια,ο 4014 δεν τα συμπεριέλαβε μέσα.Και η Γαρδίκη μου δείχνει την λιγότερο λάθος λύση,γιατί ούτε και αυτό που μου λέει είναι σωστό.Τα στέγαστρα έχουν φτιαχτεί πριν την ημερομηνία του νόμου και όχι μετά.

Και δυστυχώς,εγγράφως έχω στα χέρια μου μόνο μια απάντηση της Γαρδίκη στο ερώτημά μου αν μπορούν να μπουν στον 4014 στέγαστρα εντός ζώνης ασφαλείας υπεραστικής συγκοινωνίας, όπου μου απαντάει ένα ξερό όχι.Όλα τα άλλα είναι προφορικά.

Αυτό που θα έπρεπε να γίνει τώρα είναι ένα ερώτημα από την ίδια την πολεοδομία προς την ΔΟΚΚ,ως προς το πως χειριζόμαστε τέτοια υπόθεση.

Εγώ προσανατολίζομαι στο να το χειριστώ όπως μου λέει η πολεοδομία Πατρών και να πάρουν την ευθύνη πάνω τους.Ούτως ή άλλως,σε περίπτωσση νομιμοποίησης, ο ελεγκτής της ΥΔΟΜ .ελέγχει και το κατά πόσο μπορεί το αυθαίρετο να υπαχθεί στον 4014.

Ελπίζω να σε βοήθησα καθόλου

Link to comment
Share on other sites

Padelix έχω και εγώ παρόμοια περίπτωση με αυθαίρετο στέγαστρο αντλιών, υπόγειες δεξαμενές καυσίμων και βούρτσα αυτοκινήτων που είναι εντός ζώνης ασφαλείας υπεραστικής συγκοινωνίας και δεν μπορώ να τα εντάξω στον 4014 λόγω άρθρου 23, παρ. 3.ββ (όλος ο νόμος είναι γεμάτος ασάφειες, εκεί βρήκαν να είναι απόλυτοι!!!) Τέλος πάντων..... Σκέφτομαι τώρα να περιμένω τον νέο νόμο για την αυθαίρετη δόμηση, γιατί διάβασα στο σχέδιο νόμου που έχει τεθεί προς διαβούλευση ότι μειώνουν την ζώνη ασφαλείας κατά 50%!!!

Εμένα πάντως μου λύνει τα χέρια η συγκεκριμένη μείωση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.