Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μέτρηση αντίστασης γείωσης σε σύστημα ΤΝ σε κατοικημένη περιοχή


clayman

Recommended Posts

Στον elot hd 384 και στο παράρτημα Π 61-Γ έχει παράδιγμα μετρήσεις γείωσης. Στο άρθο 612.6.2 λέει ότι η μέτρηση πρέπει να γίνει με την κατάλληλη μέθοδο και μετά αναφέρει το ποιο πάνω παράρτημα.

Στο σεμινάριο που έκανα μας είπαν ότι δεν είναι αποδεκτή η μέτρηση με αμπεροτσιμπίδες ακόμα.

Πότε δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι πάντα θα έχεις ουδετέροση οπότε πρέπει να έχεις καλή γείωση

Edited by tasos01
Link to comment
Share on other sites

Πότε δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι πάντα θα έχεις ουδετέροση οπότε πρέπει να έχεις καλή γείωση

Πες ότι βρήκαμε την κατάλληλη μέθοδο και μετράμε την αντίσταση ουδετέρου σε κάποιο σημείο ενός δικύου ΤΝ. Αν τη βρούμε αρκετά μεγαλύτερη της επιτρεπόμενης τι κάνουμε;

 

Το θέμα της συζήτησης το βρίσκω ενδιαφέρον και θα το παρακολουθήσω. Μέχρι τώρα έχω κατασκευάσει ανεξάρτητες γειώσεις οικιακών εγκαταστάσεων, Φ/Β, και αντικεραυνικές και τις έχω μετρήσει όλες, αλλά θέμα μέτρησης ουδετέρου σε ΤΝ δίκτυο δεν μου έχει τεθεί ποτέ.  

Link to comment
Share on other sites

Δεν μετρας τον ουδετερο συναδελφε αλλα την ωμικη αντισταση της γειωσης της εγκαταστασης γιατι σε περιπτωση διακοπης του ουδετερου απο τον Μ/Τ η κατα την διαδρομη ως την μπαρα διανομης και δεν εχεις μικρη ωμικη αντισταση στην γειωση για να μπορει καψει ασφαλεια τοτε ολα τα μεταλλικα μερη της εγκαταστασης θα βρεθουν υπο ταση με τις γνωστες συνεπειες για τους χρηστες και οσο γεια την ασφαλεια της εγκαταστασης επειδη δεν γνωριζουμε πως θα συμπεριφερθει το δυκτιο(πχ L1 250V,L2 280,L3 190Vκαι L1-L2 450V),θα γινει της !!!

Αν εχουμε μεγαλη τιμη στην αντισταση της γειωσης τοτε κατα την αποψη μου θα πρεπει να κατασκευασουμε και αλλη γειωση ωσπου να φτασει στην τιμη που θελουμε

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ο μόνος τρόπος................που θα πάρουμε θα αφορούν ουσιαστικά την ποιότητα της ουδετέρωσης μεταξύ υποσταθμού και εγκατάστασης που μετράμε.

 

Πως μπορείς να μου εξηγήσεις τα εξής:

1.Μέτρηση αντίστασης γείωσης με την μέθοδο βρόγχου σφάλματος σε μονοκατοικία με ένα μετρητή, χωρίς καμία μετατροπή τιμή ως συνήθως, 1 Οhm,

H ίδια μέτρηση στο ίδιο σπίτι με την εξής μετατροπή, αφαίρεση του ουδέτερου από τον μετρητή στο σημείο ουδετέρωσης της ΔΕΗ, τιμή 17 Ohm,

Τελικά η τιμή 17 Ohm αν δεν αντιστοιχεί στην πραγματική τιμή της αντίστασης γείωσης που να αντιστοιχεί?

Σημείωση: Η τιμή 17 Ohm εξηγείτε γιατί πρόκειται για παλιά οικία (1965-1971) και ει ναι στο ύψωμα ενός βουνού.

Edited by NIKOS ASTROS
Link to comment
Share on other sites

Δεν μετρας τον ουδετερο συναδελφε αλλα την ωμικη αντισταση της γειωσης της εγκαταστασης γιατι...

 

 

Έτσι μάλιστα! Τώρα το κατάλαβα.

Όπως έγινε η αρχική ερώτηση μπερδεύτηκα. Τώρα μπορώ να σας παρακολουθήσω καλύτερα. 

Link to comment
Share on other sites

@NIKOS ASTROS σε ΤΝ δεν ειναι αποδεκτος τροπος η μετρηση με βροχο σφαλματος στην παροχη αλλα καλο ειναι να γινεται η μετρηση για να τσεκαρεις οτισε περιπτωση σφαλματος θα ενεργοποιηθουν οι ασφαλειστικες σου διαταξεις .Αν κανουμε μια υποθεση εργασιας με γειωση17 ωμ και κανει μια καταιγιδα και κοπει ουδετεροςστο δυκτιο τη ασφαλεια θα καψει στην εγκατασταση σου; I=V/R αρα I=50v/17ωμ=2.94 Α και η ασφαλεια γεια να καει αμεσως θελει 3 φορες την ονομαστικη της ενταση ,αρα εχω ασφαλεια στην εγκατασταση μου στην περιπτωση που κοπει ο ουδετερος; ΟΧΙ και γιαυτο πρεπει να εχω χαμηλη τιμη στην γειωση μου ανεξαρτητα αν εχω μικρη τιμη στο βροχο σφαλματος.

Αυτο εννοω οταν λεω ποιο πανω ποιοτητα στην ουδετερωση γιατι πχ μπορει να ειναι χαλαρη η ενωση στον μετρητη αναμεσα σε N και PE και να εχεις βροχο σφαλματος 15ωμ αυτο τσεκαρεις .

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Καλησπέρα σας!

 

Βοηθήστε με λίγο για να  καταλάβω

 

Σε ένα σύστημα γείωσης ΤΝ η ουδετέρωση πρέπει να γίνεται μέσα στον μετρητή.Δηλαδή συνδέεται ο ουδέτερος αγωγός (Ν) με τον αγωγό γείωσης (ΡΕ).

Αν μετρήσουμε την αντίσταση γείωσης πάνω στο σημείο σύνδεσης και υποθέτοντας οτι η ωμική αντίσταση του γειωμένου ουδετέρου απο την ΔΕΗ είναι μικρότερη απο την ωμική αντίσταση της γείωσης του καταναλωτή, η αντίσταση που θα μετρήσει το όργανο θα είναι η αντίσταση του πρώτου. Η μέτρηση όμως με αυτό τον τρόπο είναι λανθασμένη. Προκειμένου να μετρήσουμε και κατ'επέκταση να προχωρήσουμε αν χρειάζεται στην βελτίωση της γείωσης θα πρέπει να απομονώσουμε τον αγωγό της γείωσης της εγκατάστασης απο τον μετρητη. Η επέμβαση όμως στον μετρητή της ΔΕΗ από όσο ξέρω απαγορεύται.

Τι θα πρέπει να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση?

Link to comment
Share on other sites

Εάν μετρήσεις την γείωση σου μαζί με τον Ν του δικτύου τότε θα βγάλεις 1σσο

Το σωστό είναι να αποσυνδέσεις το δικό σου αγωγό ΡΕ από την μπάρα κ να τον μετρήσεις, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να έρθεις σε επαφή με το δεδδηε κ να τους το γνωστοποίησης ότι επίκτητε να γίνει μέτρηση γείωσης στην τάδε παροχή

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Σε δίκτυο με ουδετερογείωση (TN) όπου δεν μπορούμε να αποσυνδέσουμε το ηλετρόδιο γείωσης ή δεν μπορούμε να μετρήσουμε με πασσαλάκια, τί κάνουμε;

 

Τί γράφουμε στην ΥΔΕ;

Edited by JasonK
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.