Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός θερμίδων και επιλογή κατάλληλης εγκατάστασης θέμανσης


Recommended Posts

Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους.

Αυτό είναι το πρώτο μου μήνυμα στο forum και γι'αυτό αν επαναλαμβάνω ερωτήσεις άλλων φίλων παρακαλώ δώστε μου το σχετικό Link.

Χτίζω σπίτι στη Β.Ελλάδα σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του ΚΕΝΑΚ (σωστές μονώσεις κλπ) περίπου γύρω στα 140 τετραγωνικά.

Έχω μπερδευτεί λίγο σχετικά με αυτά που μου είπε ο μηχανολόγος για το πόσες θερμίδες  χρειάζομαι και όλα όσα μου λένε οι διάφοροι έμποροι των σχετικών ειδών. Ο μηχανολόγος μου έκανε λόγο για 43.000 θερμίδες. (Εδώ φοβάμαι ότι κάτι δεν κατάλαβα σωστά γιατί σε κάποια φάση χρησιμοποίησε και τη φράση "τα καλοριφέρ σου θα είναι περίπου στις 20.000 με 23.000") 

Από την άλλη οι έμποροι (που σίγουρα προτείνουν την πραμάτεια για την καλύτερη - αποδοτικότερη κλπ της αγοράς) μου προτείνουν είτε ενεργειακά τζάκια είτε λέβητες που νομίζω πως δεν με καλύπτουν σύμφωνα με τα προηγούμενα.

Όπως και να έχει μπορείτε να με βοηθήσετε να καταλάβω τι ακριβώς πρέπει να κοιτάω όταν ψάχνω για το είδος - μέγεθος του λέβητα ή τζακιού.

Link to comment
Share on other sites

εφοσον χτιζεις με βαση τον κενακ και καλα κανεις θα εχεις μειωμενες απωλειες. ενα σπιτι εμπειρικα 140τμ εχει 25,000 απωλειες περιπου. οποτε καλο θα ηταν να βαλεις εναν λεβητα κατα 30% μεγαλυτερο

 

1) γιατι μαζι με το καλοριφερ εσυ μπορει να τραβας ζεστο νερο χρησης απο 2-3 παροχες (μπανιο , πλυσιμο πιατων)

2) οι λεβητες καλο ειναι να δουλευουν σε χαμηλες θερμοκρασιες ωστε να μην ταλαιπωρητε και ο λεβητας και τα σωματα και οι σωληνες

3) μια καλη θερμοκρασια λειτουργιας του λεβητα ειναι 65-70 βαθμους για καλοριφερ και 40-45 ζνχ

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητε φιλε οταν εισαι αρρωστος, πας στον γιατρο, σου γραφει φαρμακο και ο φαρμακποιοιος εκτελει τη συνταγη. Δε λεει τη γνωμη του, ουτε αλλαζει τη συνταγη με βαση το τι θελει να "σπρωξει" στην αγορα.

 

Το ιδιο ακριβως συμβαινει και με το μηχανικο σου. Ουτε εσυ, ουτε οι διαφοροι εχετε τις γνωσεις για να κρινετε τη δουλεια του. Οι διαφοροι εμποροι ειναι εκει για να εκτελεσουν τη μελετη που εκανε ο μηχανολογος σου. Αυτος ξερει και θα σου προτεινει το καλυτερο. Αν δεν τον εμπιστευεσαι αλλαξε τον. Το θεμα ειναι οτι δε θα γινεις ουτε εσυ μηχανικος στη θεση του, ουτε βεβαια οι διαφοροι εμποροι.

Link to comment
Share on other sites

Συμπληρωματικά στα όσα είπε ο cvlengnr, ειδικά αφού η άδεια είναι βάσει ΚΕΝΑΚ, τα Η/Μ συστήματα μπορεί να είναι ΜΟΝΟ αυτά που παρουσιάζονται στην μελέτη. Κάποιες πρακτικές βήμα-βήμα, αλλάζουν (ευτυχώς).

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ και τους τρεις! Κάποιες διευκρινίσεις ακόμα:

1. ducatista: εννοείς 25.000 + 30% = 32.500; τόσες θερμίδες θεωρείς ότι πρέπει να έχει ο λέβητας;

2. cvlengnr: μου αρέσει πραγματικά η δόση (καλοπροαίρετης ελπίζω) ειρωνείας σου!  :D Για να μιλήσω όμως σοβαρά συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Δε σκοπεύω να γίνω (και δε θα μπορούσα να γίνω) μηχανικός σε μια στιγμή. Ο καθένας ξέρει τη δουλειά του (ή έστω πρέπει να την ξέρει...). Απλώς προσπαθώ να βρω ποια είναι η σωστή επιλογή και να αποφύγω τα φύκια που θέλουν να μου πουλήσουν για μεταξωτές κορδέλες.

Μια ακόμα ερώτηση ισχύει ο τύπος θερμίδες / 860 = kw; Ρωτάω γιατί άλλοι κατασκευαστές αναφέρουν θερμίδες, άλλοι kw και άλλοι πόσα τετραγωνικά μπορεί να θερμάνει η τάδε "συσκευή".

Link to comment
Share on other sites

Φιλε μου σε "ειρωνευτηκα" για να σου δειξω το σφαλμα στο οποιο πας να υποπεσεις. Καποια θεματα βασιζονται στην εμπιστοσυνη. Ο μηχανικος μελεταει και προτεινει και εσυ τον εμπιστευεσαι. Δε μπορεις να τον ελεγξεις, μονο να τον αλλαξεις αν πιστευεις οτι δεν τα λεει σωστα.

 

Τη σωστη επιλογη θα την κανει ο μηχανικος σου και οχι εσυ. Αυτη ειναι η δουλεια του, για αυτο τον προσελαβες. Μη μπαινεις σε ενα τριπακι που μπαινουν πολλοι ιδιωτες οταν χτιζουν οικοδομη "εγω θα παρω ολες τις αποφασεις"

 

 

Οι θερμιδες ειναι μοναδα ενέργειας. Τα kw ειναι μοναδα ισχυος (ενεργεια/χρόνος). Αναφερονται σε διαφορετικα πραγματα.

 

Αυτο που λες ειναι  οτι θερμιδες/860= kWh (κιλοβατωρες) οποτε και τα 2 αναφέρονται σε ενεργεια

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.