Μετάβαση στο περιεχόμενο

«Περίφραξη» Μπαλκονιού με Πέργκολα


Recommended Posts

Ενοικιαστής σε πολυκατοικία στην οποία είμαι συνιδιοκτήτης έχει φράξει τις δυο (2) ανοιχτές επιφάνειες του μπαλκονιού του (πλάι, φάτσα) με πέργκολα (βλ. σχεδιάγραμμα παρακάτω). Ειδικότερα, η ως άνω πέργκολα διαθέτει αρκετά μεγάλο ύψος, ίσο και σταθερό στα δύο (2) τμήματά της, ενώ ο «αέρας» μεταξύ ταβανιού και πέργκολας υπολογίζεται σε περίπου 60-70 εκ..

 

Με δεδομένο ότι η παραπάνω κατασκευή περιβάλλει-καλύπτει το χώρο του μπαλκονιού κατά τον τρόπο που περιγράφω παραπάνω και απεικονίζεται στο παρακάτω σχεδιάγραμμα, γνωρίζει κανείς να μου πει αν είναι νόμιμη;

 

Προφανώς και υφίσταται ζήτημα τήρησης του κανονισμού του κτιρίου αφού η πρόσοψη του τελευταίου έχει αλλοιωθεί ουσιαστικά, ωστόσο με ενδιαφέρει να γνωρίζω αν πρόκειται για παράνομη κατασκευή χωρίς να εμπλέξω την Πολεοδομία για λόγους καλής γειτονίας.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

post-85568-0-01398800-1368205117_thumb.jpg

Edited by Rubicon
Link to comment
Share on other sites

Τι εννοεις? Καφασωτα εχει βαλει ο γειτονας για αναρριχωμενα φυτα? 

 

Εφόσον ο όρος «καφασωτό» είναι πιο δόκιμος, τότε ναι, έχει κλείσει το μπαλκόνι του γύρω γύρω με ψηλά καφασωτά του είδους που αναφέρεις. Πρόκειται για βαριά ξύλινη κατασκευή.

Edited by Rubicon
Link to comment
Share on other sites

Εαν ειναι ενα ξυλινο καφασωτο, πολυ δυσκολα εως απιθανο θα κερδισεις κατι. Και απορω για ποιον λογο θες να κανεις καταγγελια. Ειναι ασχημο?

Ο μονος τροπος παντως ειναι να κανεις καταγγελια, να πληρωσεις ελεγκτη δομησης, να ειναι πακτωμενη κατασκευη, να περασει απο συμβουλιο αρχιτεκτονικης και να μην το γουσταρουν.....λιγο απιθανα ολα αυτα!

Link to comment
Share on other sites

1η παρατήρηση: Βάσει σχήματος πιο πολύ μοιάζει με Ημιυπαίθριο παρά με εξώστη.

2η παρατήρηση: Αν πρόκειται για καφασωτό, δεν νομίζω ότι ενοχλεί πουθενά, έστω κι αν είναι ψηλό (όλοι βάζουμε "καλάμια" στα μπαλκόνια για να μην σκαρφαλώνουν τα παιδιά μας)

3η παρατήρηση: Δύσκολα θα το απαγορεύει ο κανονισμός της πολυκατοικίας..

 

Τι ακριβώς σε ενοχλεί? Και τι θέλεις να πετύχεις...?

Δεν ξέρω αν όντως είναι νόμιμο ή παράνομο (θέλει έρευνα και αυτοψία για σίγουρη απάντηση) αλλά αν δεν είναι σταθερή κατασκευή, δύσκολα θα το καταγράψει ως "αυθαίρετο κτίσμα" η πολεοδομία...

Link to comment
Share on other sites

Τυπικά εξώστης είναι θαρρώ, τουλάχιστον έτσι είναι τα μπαλκόνια στο κτίριο (βεράντες). Η πολυκατοικία είναι παλιά, πλην όμως εξαιρετικά διατηρημένη, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και δεν αποκλείεται να χαρακτηριστεί διατηρητέα στο μέλλον. Ο κανονισμός, αν και παλιός, απαγορεύει, όπως όλοι, στοιχεία που αλλοιώνουν την ομοιογένεια της εξωτερικής εμφάνισης της πολυκατοικίας. Προφανώς, υπάρχει ανοχή μεταξύ των συνιδιοκτητών σε τέτοια θέματα, αρκεί κανείς να κινείται στα πλαίσια της λογικής και της κοινά αποδεκτής αισθητικής – και άλλοι συνιδιοκτήτες διαθέτουν καφασωτό στο μπαλκόνι τους.
 
Ωστόσο, άλλο πράγμα το καφασωτό που βάζει κανείς στο πλαϊνό άνοιγμα, το οποίο ενσωματώνεται με τα φυτά και δεν αλλοιώνει την (en face) όψη της πολυκατοικίας και άλλο πράγμα το να κλείσει κανείς ολόκληρο το μπαλκόνι με καφασωτό βαρέως τύπου. Φωτογραφία δεν πρόκειται να αναρτήσω για ευνοήτους λόγους, αλλά το οπτικό αποτέλεσμα της εν λόγω κατασκευής ξενίζει και είναι εμφανώς παράταιρο. Αν μάλιστα έχεις δίκιο περί ημιυπαιθρίου τότε τίθεται θέμα κλεισίματος αυτού έστω και αν δεν πρόκειται για σταθερή κατασκευή, αφού η χρήση του χώρου κατόπιν της τοποθέτησης των καφασωτών έχει τέτοια χαρακτηριστικά (προέκταση εσωτερικού χώρου διαμερίσματος).
 
Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών επιθυμεί την αφαίρεση του καφασωτού στο εμπρόσθιο άνοιγμα του μπαλκονιού για να αποκατασταθεί η όψη της πολυκατοικίας, αλλά δε βλέπω τον ένοικο ιδιαίτερα πρόθυμο να το πράξει.



Μην κάνετε άσκοπη παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος, για λόγους οικονομίας του Φόρουμ.
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Γιάννης

Edited by Γιάννης
Link to comment
Share on other sites

Είτε είναι ΗΧ είτε εξώστης τίθεται το θέμα του "κλεισίματος". Ακόμα χειρότερα όταν είναι εξώστης, διότι υπερβαίνει και την κάλυψη (εκτός από την δόμηση).

 

Συμβουλευτείτε έναν μηχανικό, χωρίς περαιτέρω στοιχεία δεν μπορούμε να εκφέρουμε άποψη...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.