Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι συμβαίνει με την ΕΠΑ;


marko

Recommended Posts

Συνάδελφοι... τον τελευταίο καιρό διαπιστώνω ότι η ΕΠΑ, έχει κάνει αρκετά πιο σύνθετες τις διαδικασίες κατάθεσης φακέλου, τους ελέγχους μελετών, καθυστερεί σημαντικά και γενικά τείνει να μοιάσει σε γνωστές σε όλους μας πολεοδομίες. Στα υφιστάμενα, πιο συγκεκριμένα, οι ελέγχοντες δεν δέχονται ερωτήσεις ούτε καν τηλεφωνικά περί των παρατηρήσεων τους, οι οποίες πολλές φορές μπορούν να λυθούν άμεσα, παραπέμποντας σε ραντεβού (τα οποία τελευταία και αυτά καθυστερούν), προκειμένου να σου δώσουν μια διευκρίνηση. Είναι ιδέα μου ή έχετε παρόμοια άποψη; Τελικά, τι κάνει κάποιες υπηρεσίες μετά από χρόνια λειτουργίας αντί να βελτιώνονται, να τείνουν να μοίασουν σε δημόσιες; Γιατί κάποιοι συνάδελφοι υπάλληλοι με την πάροδο του χρόνου θυμίζουν δημοσίους υπαλλήλους;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 24
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

δεν νομίζω πως μοιάζουν με τις πολεοδομίες. Η όλη διαδικασία γίνεται όντως πιο δυσκίνητη αλλά όχι προς την κατεύθυνση της πολεοδομίας.

Link to comment
Share on other sites

...Τελικά, τι κάνει κάποιες υπηρεσίες μετά από χρόνια λειτουργίας αντί να βελτιώνονται, να τείνουν να μοίασουν σε δημόσιες;...

Το μονοπώλιο και η έλλειψη ανταγωνισμού είτε από κάποιον κρατικό φορέα είτε από άλλη ιδιωτική εταιρεία.

 

 

...Γιατί κάποιοι συνάδελφοι υπάλληλοι με την πάροδο του χρόνου θυμίζουν δημοσίους υπαλλήλους;...

Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Οι υπάλληλοι ακολουθούν οδηγίες ανωτέρων τους. Αν οι ανώτεροι τους πιέσουν και σφίξουν το ζωνάρι τότε δεν θα υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Ερχόμαστε τώρα στην απάντηση που έδωσα παραπάνω. Γιατί οι διευθυντές να ζορίσουν τους υπαλλήλους; Αφού παίζουν μόνοι τους στο γήπεδο!

Επομένως, φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι της ΕΠΑ δουλεύουν μόνο χάρη στο φιλότιμο τους όπως ακριβώς και οι συνάδελφοι τους του δημοσίου. Νομίζεις ότι θα αμειφθούν καλύτερα αν κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα; Ή θα ανέβουν στην ιεραρχία; Απ' τις εμπειρίες μου δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Να ξέρεις ότι όσο πιο μεγάλη μια ιδιωτική εταιρεία τόσο πιο κοντά στη νοοτροπία του δημοσίου έρχεται.

Link to comment
Share on other sites

Γενικά, θεωρώ ότι από τη στιγμή που έχεις επιλεγεί σε μια θέση, στην οποία παρέχεις υπηρεσίες (δεν αξιολογείσαι με το πόσα τεμάχια πούλησες, δεν υπάρχει ξεκάθαρος δείκτης παραγωγικότητας), αυτός που σε αξιολογεί είναι ο "πελάτης". Και σαφώς το μονοπώλιο, δεν βοηθάει στη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών.

Επίσης δεν μπορώ να δεχθώ τη λογική η οποία λέει ότι απο τι στιγμή που δεν θα προαχθώ ή δεν θα πάρω περισσότερα λεφτά γιατί να δουλέψω; Αν η δουλειά σου δεν σε ικανοποιεί μπορείς άνετα να φύγεις και να αναζητήσεις μια άλλη. Το να κάθονται ορισμένοι σε κάποιες καρέκλες, επι χρόνια μεμψιμοιρώντας για την κακή τους τύχη, χώρις να τις εγκαταλείπουν είναι λίγο οξύμωρο.

Το άσχημο είναι οτι αρνούνται να εγκαταλείψουν τις δουλειές που δεν τους ενδιαφέρουν, προσπαθώντας να τις κάνουν πιο εύκολες γι' αυτούς, ταλαιπωρόντας τελικά εμάς...

Το θέμα με την ΕΠΑ, το οποίο έθεσα, με εκπλήτει ακόμα περισσότερο, καθώς μιλάμε για νέους συναδέλφους οι οποίοι ορισμένοι θυμίζουν κάποια πααλαιά "βαρίδια" πολεοδομιών. Η άποψη μου είναι ότι αν η δουλεία τους δεν τους ενδιαφέρει (και αυτό δείχνει η χειροτέρευση της κατάστασης) καλό θα ήταν να εγκαταλείψουν. Μου προκαλεί απορία, πως συμμετέχεις σε μια διαδικασία, χωρίς να σε ενδιαφέρει να τη βελτιώσεις και να την κάνεις πιο αποδοτική.

Link to comment
Share on other sites

Κανείς δεν παραπονιέται για τη δουλειά του. Απλώς σκέφτεται ότι και καλύτερα να την κάνει δεν θα πάρει πίσω τίποτα ούτε ένα ευχαριστώ γιατί όλοι μας το θεωρούμε αυτονόητο να κάνει κάποιος τη δουλειά του σωστά και γρήγορα. Άρα, ελλείψει κινήτρων, δεν δουλεύει κανείς περισσότερο εκτός και εάν έχει φιλότιμο. Το φιλότιμο όμως έχει βάση στο δημόσιο και όχι στον ιδιωτικό τομέα. Στο δημόσιο είσαι λειτουργός προσφέρεις κοινωνικές υπηρεσίες, στον ιδιωτικό τομέα όμως δουλεύεις μόνο για να βγάλει περισσότερα το αφεντικό σου.

Κατά την άποψή μου το μέγα σφάλμα στην εποχή μας είναι που η ΕΠΑ και η κάθε ΕΠΑ είναι ιδιωτική εταιρεία. Από μια δημόσια υπηρεσία μπορώ να έχω απαιτήσεις, να γκρινιάζω και να διεκδικώ καλύτερες υπηρεσίες γιατί δημόσιο είμαστε όλοι μας. Από μια ιδιωτική όμως; Αυτό που ξέρω είναι ότι αν δεν είμαι ευχαριστημένος από το δικηγόρο, τον γιατρό, το μηχανικό μου ή το supermarket μου το αλλάζω. Όμως με την ΕΠΑ τι μπορώ να κάνω;

Ιδιωτική εταιρεία + Μονοπώλιο = Καταστροφή.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορείς να διαμαρτυρηθείς σε μια ιδιωτική εταιρεία, και μπορείς να διαμαρτυρηθείς σε μία δημόσια εταιρεία; Δεν το καταλαβαίνω.

 

Στο θέμα που θέτει το αρχικό μήνυμα. Η καθυστέρηση μπορεί να οφείλεται σε φόρτο εργασίας (εξάλλου μπαίνει ο χειμώνας) και το να μην είναι εξυπηρετικός ένας ή δύο υπάλληλοι, δεν σημαίνει ότι μία εταιρεία έχει γίνει δημόσιο. Εχω γνωστό που δουλεύει στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και τραβάνε μεγάλο ζόρι ακριβώς επειδή δεν είναι δημόσιο. Για τις άλλες ΕΠΑ δεν ξέρω ... αλλά ας μην γενικεύουμε.

Link to comment
Share on other sites

Η καθυστέρηση που οφείλεται σε φόρτο εργασίας είναι κατανοητή. Το να μην είναι εξυπηρετικό παραπάνω από ένα τμήμα εταιρίας σημαίνει ότι η εταιρία αυτή τεινει επικίνδυνα προς το δημόσιο. Και επειδή είναι προοδευτική η μετάλλαξη, εδώ είμαστε να το δούμε.

Συγκεκριμένα, και για να μην γενικεύουμε:

Απο τις 12.30 και έπειτα, οι υπάλληλοι της γραμματείας δεν απαντάνε στα τηλέφωνα. Πριν μια εβδομάδα ο συνάδελφος τους στο 1133 τραβούσε τα μαλλιά του, ομολογώντας σε γνωστό μου που ήθελε να μιλήσει με τα υφιστάμενα ότι την μία τηλεφωνική γραμμή την έχουν κατεβάσει και την άλλη δεν την απαντούν...

Παρατηρήσεις σε μελέτη δική μου, τις είχαν κωδικοποιημένες, με αποτέλεσμα να έχω κάποιες απορίες. Ενημερώθηκα λοιπόν ότι τηλεφωνικά δεν μπορώ να επικοινωνήσω με τους ελέγχοντες (γιατί; έχουν προβλήματα ακοής; ) αλλά πρέπει να περιμένω περιπου 8 εργάσιμες για ραντεβού...

Χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν, εμένα αυτά μου θυμίζουν δημόσιο.

Link to comment
Share on other sites

Από το 1133 συμπεραίνω ότι αναφέρεσαι στην ΕΠΑ Αττικής. Ωστόσο αν παρατηρείς ότι η συμπεριφορά των υπαλλήλων της ΕΠΑ δεν είναι μεμονωμένη, αλλά γίνεται συστηματικά, μπορείς να στείλεις μία επιστολή διαμαρτυρίας προς την ΕΠΑ με κοινοποιήσεις προς την ΔΕΠΑ, ΥπΑν. ΡΑΕ, που είναι επιβλέπουσες της ΕΠΑ.

Link to comment
Share on other sites

Από προσωπική εμπειρία στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης (Καλαμαριά) μπορώ να σου πω ότι είναι απαράδεκτοι.

Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός να δίνουμε κοινωφελείς επιχειρήσεις, που σε καμιά περίπτωση δεν θα έπρεπε να έχουν σκοπό το κέρδος, σε ιδιώτες και να αντικαθιστούμε τα κρατικά μονοπώλια από ιδιωτικά. Δεν είμαι υπέρ των κρατικών μονοπωλίων αλλά αν έχω να διαλέξω μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού μονοπωλίου προτιμώ χίλιες φορές το δημόσιο. Τα δημόσια μονοπώλια τα ζήσαμε πολλά χρόνια. Τώρα βλέπουμε και τα ιδιωτικά. Το καλύτερο θα ήταν να έχουμε επιλογές. Πώς όμως όταν γίνεται αυτό να γυρνάμε στις κρατικές εταιρείες (Cosmote, ΟΤΕ είναι μερικά παραδείγματα).

Link to comment
Share on other sites

Εκτός από την ΕΠΑ που πράγματι είναι μονοπώλιο, ποιό άλλο μονοπώλιο υπάρχει που να το διαχειρίζεται μία ιδιωτική εταιρεία;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.