Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας σε εγκεκριμένη ρυμοτομία χωρίς πράξη εφαρμογής


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα,

 

Έχω αναλάβει την έρευνα αγοράς για ένα τμήμα ενός αγροτεμαχίου (νυν Ο.Τ.) στο οποίο έχει εγκριθεί η ρυμοτομία αλλά δεν έχει γίνει ακόμα πράξη εφαρμογής. Στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο έχει γίνει σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας αλλά αναγνωρίζει τους ιδιοκτήτες των κάθετων ιδιοκτησιών σαν εξ αδιαιρέτου ιδιοκτήτες επί του συνολικού αγροτεμαχίου. Το συμβόλαιο της σύστασης που έχω και το τοπογραφικό που το συνοδεύει αναφέρουν τα όρια των καθέτων ιδιοκτησιών και τα τμήματα που προορίζονται για κοινόχρηστη και κοινωφελής χρήση αναλυτικά. Αναφέρεται επίσης, σύμφωνα με την δήλωση του μηχανικού που συνέταξε το τοπογραφικό ότι δεν οφείλει εισφορά σε γη παρά μόνο σε χρήμα.

 

1) Αν ο πελάτης μου αγοράσει μία από αυτές τις ιδιοκτησίες μπορεί να εκδώσει Ο.Α. σύμφωνα με τους όρους δόμησης της μελέτης πριν γίνει πράξη εφαρμογής; Αν γίνει αργότερα η πράξη εφαρμογής και του πάρουν κάποια μέτρα από το οικόπεδο πως μπορεί να διασφαλιστεί;

 

2) Με την πράξη εφαρμογής απαιτείται νέα εισφορά σε γη και χρήμα; Η καλύπτεται τουλάχιστον η εισφορά σε γη από αυτά που αναφέρονται στο συμβόλαιο της καθέτου;

Link to comment
Share on other sites

Για να λέει στο διάγραμμα πως δεν οφείλει εισφορά σε γη σε μη κυρωμένη πράξη εφαρμογής, μήπως έχει παραχωρήσει το ρυμοτομούμενο τμήμα και έχει αυτό τεθεί σε κοινή χρήση? Εάν είναι έτσι και μπορεί να εκδοθεί οικοδομησιμότητα στην πολεοδομική ενότητα, τότε θα μπορέσει να οικοδομήσει πριν την κύρωση της πράξης εφαρμογής.

Οπως είπε ο Δημήτρης, πρόσπάθησε να μας μεταφέρεις ακριβώς τι λέει τι συμβόλαιο εάν είναι εύκολο.

Link to comment
Share on other sites

Αναφέρεται ότι ο οικοπεδούχος έχει στην κατοχή του έπειτα από συνένωση 2 αγροτεμαχίων 4300τ.μ. Καταρχήν παραιτείται από από το ρυμοτομούμενο τμήμα (1500 τ.μ.) σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εγκριθεί. Το υπόλοιπο ακίνητο διαιρήται σε 3 άρτια και οικοδομήσιμα τμήματα χωρισμένα μεταξύ τους με κοινόχρηστους χώρους. Στο μεγαλύτερο λοιπόν από τα αυτά τα 3 (1750 τ.μ.) γίνεται η σύσταση καθέτου που μας ενδιαφέρει. Τις κάθετες ιδιοκτησίες τις ονομάζει κτίσματα π.χ. ΚΤΙΣΜΑ Α και λέει ότι κάθεμια από αυτές τις ιδιοκτησίες είναι χωριστή, διηρημένη και ανεξάρτητη και καθορίζει τα ποσοστά συνιδιοκτησίας της κάθε διαιρετής ιδιοκτησίας στο οικόπεδο. Οι ιδιοκτήτες του κάθε ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ έχουν δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και ανοικοδόμησης επί συγκεκριμένου τμήματος του ακινήτου των 1750 τ.μ. Σύμφωνα με την 651 και την 1337 του μηχανικού δεν έχουν βεβαιωθεί οι εισφορές σε χρήμα. Ελπίζω να βοήθησαν λίγο αυτά

Link to comment
Share on other sites

οι εισφορες σε χρημα βεβαιωνονται  μετα απο την τιμη αποζημιωσης που οριζει η σχετικη επιτροπή

 

Η πραξη εφαρμογης δεν εχει κυρωθει  ουτε εχει μεταγραφει  ακομα

Αρα δεν υπαρχει το τελικο οικοπεδο  στο οποιο να συσταθει "καθετη"

Link to comment
Share on other sites

Στην αρχική όμως σελίδα του συμβολαίου υπάρχει τόμος και αριθμός μεταγραφής. Αν ισχύει πάλι αυτό που λέτε (ότι δεν υπάρχει το τελικό οικόπεδο) πώς βγάζει οικοδομική άδεια ένας από τους ιδιοκτήτες της μίας κάθετης ιδιοκτησίας; (πρόλαβε και αγόρασε την μια ιδιοκτησία πριν κανένα δίμηνο)

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.

Αρα έχουμε και λέμε, παραχωρείται το ρυμοτομούμενο τμήμα σε κοινή χρήση και για να οικοδομήσει προ κύρωσης της πράξης ο συνιδιοκτήτης σου, πρέπει να εκδόθηκε από την πολεοδομία, βεβαίωση οικοδομησιμότητας για το οικόπεδο της η οποία για να δόθηκε σημαίνει πως ο μελετητής βεβαίωσε πως δεν θα προβεί σε τακτοποιήσεις ορίων κατά τρόπο τέτοιο που να θίγει το οικόπεδο σου. Αρα, το οικόπεδο σου, αφαιρούμενου του ρυμοτομούμενου τμήματος, έχει την μορφή του τελικού οικοπέδου όπως αυτό θα προκύψει μετά την κύρωση της πράξης εφαρμογής. Για να εκδοθεί η βεβαίωση οικοδομησιμότητας όμως και εν συνεχεία η άδεια δόμησης, εάν θυμάμαι σωστά πρέπει να πληρωθεί τμήμα ή το σύνολο των εισφορών σε χρήμα. Οπότε στην δήλωση 1337/83, μήπως εννοεί ο συνάδελφος πως δεν οφείλονται εισφορες σε γη και χρήμα καθώς η ρυμ/ση παραχωρήθηκε και οι εισφορές σε χρήμα πληρώθηκαν?

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα

Έχεις δίκιο, για να εκδοθεί άδεια δόμησης πρέπει να πληρωθεί το σύνολο των εισφορών σε χρήμα. Αν δεν κάνω λάθος χρειάζεται να πληρωθεί ακόμα και για την αγορά της ιδιοκτησίας ώστε να δηλωθεί στο τοπογραφικό του συμβολαίου αγοράς. Δυστυχώς δεν έχω στη διάθεση μου την 1337/83 της σύστασης καθέτου για να δω ακριβώς τι αναφέρεται αλλά στο συμβόλαιο γράφει ρητά ότι δεν έχουν βεβαιωθεί οι εισφορές σε χρήμα. Πως γίνεται να έχουν παραχωρηθεί τμήματα σε κοινή χρήση χωρίς Π.Ε.; Και πως ξέρουμε ότι όταν κυρωθεί η Π.Ε. θα πάρει τα συγκεκριμένα μέτρα; Και ο διπλανός συνιδιοκτήτης που βγάζει Ο.Α. πόσο σίγουρος είναι ότι δε θα θιχτεί το οικόπεδο του από την μελλοντική Π.Ε.;

Link to comment
Share on other sites

αφου εχεις το συμβολαιο...

 

εκει γραφει....

τι ειχε ο αρχικος ιδιοκτητης...

τι του απεδωσε η ΠΕ

και αν μεταγραφηκε

 

ή εν πασει περιπτωσει...

...απο  πού  βρηκε και εκανε την καθετη

 

πες τι γραφει

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

γράφει ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ της πολεοδομικής μελέτης τμήμα του αρχικού  ακινήτου ρυμοτομείται για διάνοιξη δρόμων. Μετά την παραίτηση του ιδιοκτήτη από αυτό το τμήμα που ρυμοτομείται δημιουργούνται 3 άρτια και οικοδομήσιμα τμήματα. Στο 1 από αυτά τα τμήματα γίνεται σύσταση καθέτου χωρίζοντας το σε 4 ιδιοκτησίες με τα όρια τους και με τις ονομασίες ΚΤΙΣΜΑ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.