Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φρέον κλιματιστικών split unit


saradis1

Recommended Posts

Καλησπέρα σας.

Διάβαζα σχετικά με συντηρήσεις κλιματιστικών split unit στον net και μου γεννήθηκε η παρακάτω απορία:

Πόσο πρέπει να μετρηθεί το φρέον στα κλιματιστικά τύπου split unit, ωστε να πούμε οτι δεν χρειάζεται συμπλήρωση? Ποιά είναι η μέθοδος που ελέγχεται πρακτικά η ποσότητα φρέον στα κοινά οικιακά κλιματιστικά? Υποθέτω οτι μετριέται σε psi.

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Aρκετά εξειδικευμένη ερώτηση για να απαντηθεί από μηχανικούς.

Ένας "διαβασμένος" ψυκτικός πιστεύω θα ήταν πιό κατατοπιστικός

Πάντως σε κλιματιστικά με inverter ο μόνος σωστός τρόπος διόρθωσης του προβλήματος, αν υπάρχει, είναι το πλήρες άδειασμα, δημιουργία κενού και επαναπλήρωση ζυγίζοντας την ποσότητα που προσθέτουμε, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Link to comment
Share on other sites

δεν εχεις αντικειμενικο τροπο να μετρησεις την ποσοτητα του ψυκτικου αν δεν το βγαλεις σε κενη μπουκαλα με κενο και να το ζυγισεις.

ακομα και τοτε δεν μπορεις ευκολα να εκτιμησεις αν ειναι αρκετη η ποσοτητα του βαση της ταμπελας στο μηχανημα εκτος αν ειναι τυπικη εγκατασταση με 2-3 μετρα σωληνα οποτε μπορεις να τη θεωρησεις σωστη.

 

επισης δεν μπορεις στα σπλιτ να εκτιμησεις ευκολα την κατασταση μετρωντας πιεσεις γιατι υπαρχει μονο μια αναμονη για το μανομετρο η οποια πλεον ειναι μετα την εκτονωτικη , οποτε κρινοντας οτι η συντηρηση θα γινει ανοιξη προς καλοκαιρι πρεπει να κανεις πατεντα 

α) για συμβατικα (που εφοσον ειναι ψυξης /θερμανσης τοτε η εκτονωτικη ειναι στην εξωτερικη μοναδα ) βαζεις θερμοκρασια εσωτερικου χωρου χαμηλα ωστε να παρει μπροστα ο συμπιεστης. επειδη δεν μεταβαλονται οι στροφες , οι πιεσεις θα αποκατασταθουν στις τελικες τους τιμες μετα απο λιγα δευτερολεπτα. για το R410 πρεπει να μετρησεις μεταξυ 5 bar (καθοτι θα μετρας πιεση μετα την εκτονωτικη) ( με επιφυλαξη τα νουμερα, κανω μια ψευτοαναγωγη απο το r404a που το χω προχειρο). αν βρεις λιγοτερο τοτε θα χρειαστει συμπληρωμα (αλλα καλο θα ηταν να μπορουσαμε να μετρησουμε και την υψηλη πιεση). 

 

β) αν ειναι inverter τοτε θα ειναι λιγο πιο δυσκολο αφου θα πρεπει να το κανεις να δουλεψει φουλ αρα να βαλεις πχ θερμοκρασια 18 εσωτερικη, και να εχεις και μια αμπεροτσιμπιδα να δεις οτι πραγματι δουλευει σε πληρη ισχυ για να διαβασεις σωστη πιεση. διαφορετικα , θα διαβασεις λιγοτερο και ισως να προσθεσεις φρεον περισσοτερο απο οσο χρειαζεται.

 

γενικα αν χρειαζεται συμπληρωση η σωστη και προστυχη δουλεια ειναι να κανεις κενο, να γεμισεις με αζωτο στα 20-25bar και να βρεις τη διαρροη. αλλιως κοροιδευεις τον κοσμο. αφου την βρεις , κανεις ξανα κενο και πληρωνεις.

 

αν η ποσοτητα που ειχε χαθει ηταν μεγαλη - πχ 20% - τοτε το ακομα σωστοτερο ειναι να μην χρησιμοποιησεις καθολου ψυκτικο απο το παλιο καθως προκειται για μειγμα και τα συστατικα του δεν ειναι σιγουρο οτι χαθηκαν κατα το ιδιο ποσοστο. ειναι σωστοτερο (και ασφαλεστερο για την εγκατασταση) να βαλεις καινουριο απο τη μπουκαλα. τωρα πως το εξηγεις αυτο στον πελατη που θα του πει ο ξαδερφος " αι βρε χαιβαν σε κλεψε ο δικος σου, για να σου πουλησει περισσοτερο φρεο" ειναι αλλη υποθεση. αυτο ισχυει για το r410 φυσικα. το r22 το συμπληρωνεις αφοβα, τωρα βεβαια που θα βρεις μπουκαλα ειναι αλλο θεμα (υπαρχουν καποιες καβες ακομα παντως!)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Βρήκα και αυτό http://superklimatismos.blogspot.gr/2010/08/blog-post_16.html για προς συζήτηση αν θέλετε.

θεωρώ όμως οτι ο pankrok έχει δίκιο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.