Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συντήρηση κλιματιστικών


NIKOS ASTROS

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλο το αγαπητό φόρουμ. Υπάρχει κάποιος συνάδελφος ηλεκτρολόγος μηχανικός που ασχολειται ενεργά με τις εγκαταστάσεις κλιματιστικών? Είναι ένας τομείς οπού θα ήθελα να ασχοληθώ ενεργά μιας και που έχω κάποια εμπειρία σε εγκαταστάσεις-συντηρήσεις ως βοηθός αλλά όχι το θεωρητικό υπόβαθρο, από πού να ξεκινήσω? Υπάρχουν κάποια σεμινάρια, κάποια βιβλία, κάποιες σημειώσεις? Όποια βοήθεια σας όπως πάντα πολύτιμη!! Ευχαριστώ πολύ!!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 27
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πολλα υπαρχουν, το θεμα ειναι τι θελεις να μαθεις ? Ψυξη, κλιματισμο, μελετη, εγκατασταση, συντηρηση - βλαβη??

 

Οταν λες κλιματιστικα? Μικρα μεγαλα, πολυδιαιρουμενα, βιομηχανικη ψυξη,νερο - φρεον. Καταλαβαινεις οτι ειναι τεραστιος ο τομεας.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Kosmas85.

Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου. Σε πρώτη φάση θέλω να ασχοληθώ με ότι έχει να κάνει με την ψύξη-θέρμανση οικιών από τα λεγόμενα air condition. Δηλαδή μελέτη, εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή.

Link to comment
Share on other sites

Προφανως μιλας για τα λεγομενα splitακια.

 

Η μελετη για αυτα δεν ειναι κατι το φοβερο ομως. Πρεπει απλα να βγαλεις απωλειες-φορτια και τελος.

Η εγκατατασταση μια απο ιδια . Αν εννοεις ν τα βαζεις εσυ οκ. εχει ενα δυο μικρα κολπακια και τελος και αυτο. Αν θελεις τα συζηταμε.

Η συντηρηση πλην των βλαβων ειναι μια αστεια υποθεση καθαρισμου.

Η βλαβη τωρα εχει να κανει με λιγο εμπειρια και μερικες θεωρητικες γνωσεις.

 

Υλικο αν θες εχω να σου δωσω αλλα δε ξερω απο που να αρχισω οποτε ας συνεχισουμε τη κουβεντα για να σε ψαρεψω :smile:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Νικο,οπως σου ειπα δε γνωριζω τι ξερεις και τι οχι. Εισαι ηλεκτρολογος και με βαση αυτο θα σου ελεγα οτι πρεπει να αρχισεις με τα πολυ βασικα. Θα σου ελεγα λοιπον να αρχισεις με αυτα τα βιβλια και τους εργαστηριακους οδηγους.

1) Εγκαταστάσεις Κλιματισμού Ι

(εργαστηριακος οδηγος)

 

2) Εγκαταστάσεις Ψύξης Ι

(εργαστηριακος οδηγος)

 

3) Ψύξη-Κλιματισμός

 

4) Εγκαταστάσεις Ψύξης IΙ

(εργαστηριακος οδηγος)

 

5) Εγκαταστάσεις Κλιματισμού ΙΙ

(εργαστηριακος οδηγος)

 

Πηγη : http://www.pi-schools.gr/lessons/tee/mechanical/

 

 

Περιεχουν γνωσεις που θεωρητικα θα επρεπε να εχει καθε ψυκτικος.

 

Μολις τελειωσεις με αυτα, εδω ειμαστε για να παμε παρακατω αν νομιζεις οτι σου χρειαζεται.

Edited by kosmas85
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ

 

Καλά και πολύ ορθά σου πρότειναν παραπάνω να διαβάσεις για να ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙΣ το θεωρητικό υπόβαθρο που ειναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ.

 

Εντούτοις, πρακτικά, για οικίες με ύψος δωματίου εως 2.7-3μ μπορείς εμπειτικά να θεωρήσεις 500 - 700 Btu/h/m2 .. ήτοι, για παράδειγμα, δωματίο σαλονιού 15m2 απαιτεί 15x600 = 9000 btu/h, με ένα κλιματισιτκό 9000- ή καλύτερα 12.000 btu/h εισαι καλυμμένος. Για ένα δωμάτιο 9 m2 πας πάλι σε 9000 btu/h που θα το θεωρείς το χαμηλότερο για σπίτια. Πάντα δηλαδή 1 βαθμίδα παραπάνω (βλέπε τυποποιημένες τιμές κλιματιστικών σπλιτ) απο αυτά που σου δίνει ο παραπάνω ΤΕΛΕΙΩΣ εμπειρικός τύπος.

 

Για ΣΥΝΗΘΕΙΣ χώρους γραφείων με συνάθροιση κοινού και αναλόγως προσανατολισμού, δομικών υλικών κλπ πρακτικά οι εμπειρικές τιμές είναι απο 650-850 btu/h .

 

ΦΥΣΙΚΑ, η παραπάνω μέθοδος ΔΕΝ είναι επιστημονική αλλά τελείως εμπειρική.

Edited by GeorgeS
Link to comment
Share on other sites

@GeorgeS Σε ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια σου, άλλωστε είπαμε κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη! :smile:

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους!

Μετά από αναζήτηση στο διαδίκτυον βρήκα το παρακάτω:

 

(Φιλές και φίλοι καλησπέρα σας, σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το πως και με ποιο τρόπο μπορούμε να συμπληρώσουμε ψυκτικό ρευστό (φρέον) στο κλιματιστικό μας. Πριν ξεκινήσουμε θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα πρώτα από όλα το ότι δεν έχει το κλιματιστικό μας ψυκτικό ρευστό αυτό δεν σημαίνει πως απλώς τέλειωσε καθώς το ψυκτικό ρευστό δεν τελειώνει ποτέ ακόμα και μετά από εκατομμύρια χρόνια…. όποτε ο μονός λόγος για να μην έχει καθόλου ψυκτικό ρευστό το κλιματιστικό μας είναι η διαρροή… εδώ θα σημειώσω πως το κλιματιστικό περίπου κάθε 3 με 4 χρόνια θέλει ένα μικρό συμπλήρωμα καθώς χάνεται μια μικρή ποσότητα από τις συνδέσεις που συνδέουν την εσωτερική μονάδα με την εξωτερική ( συγκεκριμένα από την συστολή και διαστολή του χαλκού), αλλά της περισσότερες φορές οι τεχνικοί απλώς κοροϊδεύουν τον κόσμο λέγοντας του πως ήθελε συμπλήρωμα υγρών. Επανέρχομαι στην διαρροή εάν το κλιματιστικό μας έχει διαρροή τότε με το να βάλουμε υγρά στο κλιματιστικό μας δεν θα λύσουμε το πρόβλημα θα πρέπει πριν βάλουμε υγρά να λύσουμε το πρόβλημα με την διαρροή δηλαδή να βρούμε την διαρροή και να την φτιάξουμε. Τώρα αν εάν θέλουμε απλώς να συμπληρώσουμε μια μικρή ποσότητα ψυκτικού ρευστού στο κλιματιστικό μας μετά από μερικά χρόνια τότε θα πρέπει να μάθουμε πρώτα από όλα με τι ψυκτικό ρευστό λειτούργει το κλιματιστικό μας για να μάθουμε θα πάμε στην εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού μας και θα διαβάσουμε την ταμπέλα που έχει η εξωτερική μονάδα μας, στην ταμπέλα αυτή θα βρούμε ένα από τα παρακάτω υγρά .1) R410 εάν στην ταμπέλα σας γραφεί R410 τότε το κλιματιστικό σας λειτούργει με αυτό το ψυκτικό ρευστό διπλά ακριβώς θα αναφέρει και την ποσότητα που χρειάζεται το κλιματιστικό σας πχ. 0,780kg.Υπάρχουν επίσης και τα παρακάτω υγρά 2) R407 3) R22. Πάμε τώρα να συμπληρώσουμε υγρά στο κλιματιστικό μας στην εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού μας έχουμε 2 βάνες μια χονδρή και μια ψήλη η χονδρή είναι για την χαμηλή πίεση και η ψήλη για την υψηλή πίεση ακριβώς κάτω από την χονδρή βάνα υπάρχει ένα βαλβιδική όπως και στα λάστιχα του αυτοκινήτου εκεί συνδέουμε τα μανόμετρα μας (αφού έχουμε βάλει μπρος το κλιματιστικό) με το που συνδέσουμε τα λάστιχα αμέσως το μανόμετρο θα μας δείξει την πίεση που έχει το ψυκτικό ρευστό το ψυκτικό ρευστό R410 δουλέψει περίπου στης 95 Psi εάν είναι λιγότερο τότε συμπληρώνουμε πχ εάν είναι 70 μετά από 10 λεπτά λειτουργιάς του κλιματιστικού τότε θέλει συμπλήρωμα σημειώνω πως μόνο στην ψύξη μπορούμε να συμπληρώσουμε υγρά στο κλιματιστικό μας εάν έχουμε το R407 τότε η πίεση μας θα πρέπει να είναι περίπου στου 65-75 Psi εάν έχουμε R22 η πίεση μας θα πρέπει να είναι περίπου από 55-65 Psi εάν το μανόμετρο μας δείχνεi αυτές της πίεσης τότε δεν κάνουμε τίποτα εάν είναι λιγότερες οι πίεσης θα πρέπει να συμπληρώσουμε..

Σημειωση δικη μου: Μετά από συνομιλία με πολλούς ψυκτικούς μου είπαν ότι επειδή το R22 έχει βγει εκτός αγοράς μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με το M029.

Σαν νέος και μαθητευομένους.. :shock: , θα ήθελα τις απόψεις σας για αυτά που θα διαβάσετε. Σας ευχαριστώ όλους θερμά!

Link to comment
Share on other sites

Λοιπον, οσων αφορα τις διαρροες φρεον ισχυει. Ειναι κλειστο κυκλωμα και αν χρειαστει να συμπληρωσουμε σημαινει οτι με καποιο τροπο το εχασε. Αρα διορθωνουμε τη διαρροη, συμπληρωνουμε και τελος.

 

Για τις πιεσεις τωρα αυτο ακουγεται μπακαλικο και το καταλαβαινεις. Υπαρχουν διαγραμματα mollier και κλιμακες για το καθε υγρο που ειναι σωστο να χρησιμοποιουνται. Μετραμε θερμοκρασια φρεον με ηλ.θερμομετρο οπως και θερμοκρασια υπερθερμανσης - υποψυξης παραλληλα με την πιεση ωστε να ρυθμισουμε βελτιστα το συστημα μας. Με ενα χαρτη mollier μπορεις κατοπιν να γραψεις ενα κυκλο ωστε να δεις τι θα επρεπε να εχεις και τι εχεις. Ετσι θα διαπιστωσεις πιθανες βλαβες η κακη λειτουργια.

 

Φυσικα για να πουμε λεπτομεριες για το πως μετραμε ολα αυτα πρεπει να γνωριζεις καποιες εννοιες οπως τι ειναι ο ψυκτικος κυκλος και οι διαταξεις του, πως και που γινεται αλλαγη φασης, πως διαβαζουμε το mollier, τι ειναι υπερθερμανση - υποψυξη, θερμοκρασια και πιεση συμπυκνωσης - εξατμισης και πολλα αλλα.

 

Για να μην σε τρομαξω σου λεω οτι ειναι απλα πραγματα αλλα θελει λιγο διαβασμα για να αποκτησεις μια επαφη ωστε να σου λυσουμε εδω αποριες λιγο πιο συγκεκριμενες.

 

Γενικα αν και δε συμφωνω μπορεις να χρησιμοποιεις οποιαδηποτε αλλη μπακαλιστικη μεθοδο σου προτεινουν αλλα αυτο δε θα σε κανει μηχανικο αφενος και αφετερου σε μεγαλυτερα μηχανηματα δε θα ισχυουν.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.