Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βοήθεια για επιλογή σχολής


Recommended Posts

Ονομάζομαι Βάσω και είμαι τεχνολογική κατεύθυνση. Μόλις έδωσα Πανελλήνιες και συγκέντρωσα συνολικά 18965 μόρια.
 
Τώρα που καλούμαι να συμπληρώσω το μηχανογραφικο, αμφιταλαντεύομαι και δε ξέρω ποιά σχολή να διαλέξω. Βέβαια μου αρέσει η σχολή των πολιτικών μηχανικών αλλα με έχουν προβληματίσει όσα ακούγονται σχετικά με την επαγγελματική αποκατάσταση. Γνωρίζω ότι οι εποχές είναι δυσκολές αλλά απο την άλλη ακούω ότι η συγκεκριμένη σχολή έχει πολλές διεξόδους και ότι γενικά οι πολ. μηχανικοί έχουν αρκετά δικαιώματα. Δηλαδή? Με τι άλλο μπορεί να ασχοληθεί ένας πολιτικός μηχανικός εκτός από το να χτίζει μια οικοδομή? Υπάρχει ζήτηση στο εξωτερικό?
 
 
Παρακαλώ να με βοηθήσει κάποιος ειδικός επί του θέματος μιας και λίαν συντόμως θα πρέπει να συμπληρώσω το μηχανογραφικό μου και βρίσκομαι σε πλήρη σύγχυση!
 
Ευχαριστώ εκ τν προτέρων 

 

Link to comment
Share on other sites

Οι  ΠΜ πρακτικά κανουν τα πάντα και διεισδύουν σε χωράφια άλλων ειδικοτήτων. Ειναι υπερμηχανικοι.

Ασχολούνται με οικοδομές, βιολογικούς καθαρισμούς, οδοποιία, συγκοινωνίες, ανοιγεις γραφείο για κάθε είδους τεχνικό έργο. Kαι στο εξωτερικό μπορεις να πας με κανενα μεταπτυχιακο να δουλεψεις κτλ.


ΥΓ: Οπως είπα και σε άλλο παιδί, μην κοιτάς μόνο την αποκατάσταση. Αυτή η 10ετία είναι μεταβατική για την Ελλαδα. Δες τι θα σου άρεσει και όχι ότι πχ. αν πας τοπογράφος ή ΧΜ, χαλας 1000 2000 μορια...

Edited by ergotelis
Link to comment
Share on other sites

Οι χημικοί μηχανικοί μαζί με τους μεταλλειολόγους ακόμα και πριν την κρίση είχαν τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας.

Εδώ και δέκα χρόνια δεν έχω πετύχει σε κανένα εργοστάσιο χημικό μηχανικό ούτε καν σε βιοτεχνία απορρυπαντικών.

Μόνο χημικούς.

 

Μηχανολόγοι Μηχανικοί και Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί έχουμε τώρα (στην βιομηχανία) μεγάλο πρόβλημα λόγω υψηλών εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ και φόρων

και υπάρχει μια νέα τάση τώρα για απασχόληση για συγκεκριμένο έργο --->έλα για δυο βδομάδες να βγάλω την παραγωγή και μετά θα σε ειδοποιήσω....

 

Για ΑΤΜ και αρχιτέκτονες δεν γνωρίζω καθόλου.

 

Οι Πολιτικοί Μηχανικοί είναι η καλύτερη επιλογή από τον κλάδο των μηχανικών γιατί μπορούν να κάνουν σχεδόν το 100% των τυπικών εργασιών μονοί τους 

και διαχειρίζονται τις εργασίες που δεν μπορούν να κάνουν οι ίδιοι. 

 

Σε τελική ανάλυση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ισχύει το :

 

it's not what you know but who you know

Link to comment
Share on other sites

Ότι και να σου πούμε τώρα μπορεί να μην ισχύει όταν τελειώσεις.

Το νωρίτερο που θα κάνεις έναρξη ως μηχανικός είναι το 2019 (5 χρόνια η σχολή και μερικοί μήνες για να δώσεις εξετάσεις στο ΤΕΕ και να κάνεις έναρξη στην εφορία). Αν κάνεις και λίγο παραπάνω (ελάχιστοι τελειώνουν στα 5 χρόνια) θα μπεις στην αγορά το 2021 ή αργότερα.

Κανένας δεν μπορεί να σου πει τι θα ισχύει τότε. Οι Π/Μ μπορεί να μην έχουν ακόμα τα δικαιώματα που έχουν αυτή στην στιγμή σε άλλους κλάδους οπότε θα είναι σε μειονεκτική θέση σε σχέση με σήμερα.

Αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση με τις αναδουλειές στην οικοδομή και με την συνεχή αύξηση φόρων ακινήτων τότε θα είναι σε ακόμα πιο δυσμενή θέση οι Π/Μ καθώς κανένας δεν θα χτίζει τίποτα.

Από την άλλη αν γίνει ένας γερός σεισμός, που δεν είναι απίθανο, θα ανοίξει για λίγα χρόνια ξανά η οικοδομή.

 

Οι χημικοί μηχανικοί θα απορροφηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις πετρελαιοπηγές που αναμένεται να λειτουργήσουν στην Ελλάδα, από την τυποποίηση που προωθείται στην βιομηχανία τροφίμων και ίσως και από την νομοθεσία για τις βιομηχανίες. Αυτή την στιγμή όμως είναι σημαντικά αδικημένοι.

 

Οι μηχανικοί Η/Υ και οι Η/Μ έχουν μεγάλη ζήτηση παγκοσμίως λόγω ανάπτυξης της πληροφορικής. Θα κορεστεί κάποια στιγμή αυτή η ζήτηση αλλά μέχρι τότε θα υπάρχουν πολλές καλές ευκαιρίες. Το μόνο πρόβλημα είναι πως χρειάζεται το περισσότερο διάβασμα από τις άλλες ειδικότητες καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται συνέχεια. Ένα χρόνο να μείνεις πίσω και δεν θα μπορείς να βρεις δουλειά. Ακόμα και όταν θα πάρεις άδεια μητρότητας θα πρέπει να παρακολουθείς τις εξελίξεις.

 

Τα παραπάνω βέβαια είναι απλώς εικασίες όταν πρόκειται για εκτίμηση για μετά από 7+ χρόνια.

 

Παλιά οι Π/Μ ήταν πιο καλοπληρωμένοι από τους Χ/Μ. Αυτή την στιγμή οι Χ/Μ έχουν μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας αλλά όσοι βρίσκουν δουλειά συνήθως έχουν και μεγαλύτερο μισθό από τους Π/Μ αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αργότερα. Επίσης οι Μ/Μ και Η/Μ είναι ευνοημένοι αυτή την περίοδο καθώς έχουν ακόμα λίγη δουλειά με τα πιστοποιητικά πυροπροστασίας, τις άδειες λειτουργίας, τις βιομηχανίες, κτλ.

 

Οπότε μπες στο κάθε site του κάθε τμήματος , δες τι μαθήματα σου αρέσουν και πήγαινε στην σχολή που σε εκφράζει καλύτερα.

Edited by sdim
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας και θα ήθελα να κάνω ακόμη μια ερώτηση.

Μήπως τελικά έχει κανείς περισσότερες πιθανότητες να έχει δουλειά ως καθηγητής (κάνοντας ιδιαίτερα) από το να είναι πολιτικός μηχανικός?

Link to comment
Share on other sites

Το βασικό είναι να κανεις κάτι που σαρεσει. Η αποκατάσταση έπεται. Σε 5-6 χρ. που θα τελειώσεις με το καλό, μπορείς να σκέφτεσαι τι θα κάνεις.

 

Αν δεν έχεις άποψη ρώτα γονεις, αδέρφια κτλ. που σε ξέρουν.

 

 

Πολλοί πήγαν γιατροί ή μηχανικοί και δεν τελείωσαν τις σχολές. Άλλοι τελείωσαν και 2 σχολές π.χ. ΗΜΜΥ και δάσκαλος σε σχολείο. Δηλ. μην το βλέπεις καταδυναστευτικά, ότι ό,τι δηλώσεις αυτό θα κάνεις μια ζωή...

Link to comment
Share on other sites

Τα ιδιαίτερα έχουν τελειώσει.

Έχω φίλους που επειδή δεν μπορούν να ζήσουν από τα ιδιαίτερα κάνουν και χειρονακτικές δουλειές (π.χ. πλασιέ, καθαρισμός κήπων) για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Προσωπικά το θεωρώ μεγάλη μαγκιά αυτό που κάνουν, όχι σαν τους τεμπέληδες που ψάχνουν αφορμή για να κάθονται.

 

Την μεγάλη ζημιά την κάνουν οι καθηγητές σε σχολεία. Αρκετοί κάνουν ιδιαίτερα και κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους (βαθμολογία) ώστε να βγάζουν ιδιαίτερα από την τάξη.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.