Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αδυναμία Τμήματος Περιβάλλοντος Περιφέρειας Αττικής για Καθορισμό Διαδικάσιας Ανανέωσης ΑΕΠΟ


Recommended Posts

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

μου ανατέθηκε η ανανέωση της Αποφάσεως Εγκρίσεως Περιβαλλοντικών Όρων για δραστηριότητα της 9ης Ομάδος α/α 199 [Συνεργεία, φανοποιεία, πλυντήρια, λιπαντήρια οχημάτων (φορτηγών, αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών) και μη οδικών κινητών μηχανημάτων] Κατηγορία Β, ευρισκόμενο σε περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Τα μόνα διαθέσιμα έγγραφα που διαθέτω εκ του εργοδότου είναι:

 

- Τροποποίηση της αρχικής ΑΕΠΟ 
- Αλλαγή δικαιούχου άδειας λειτουργίας

Σημειώσεις: - Η αρχική ΑΕΠΟ είναι σε άλλο όνομα
                    - Αρμόδιο Τμήμα για Ανανέωση ΑΕΠΟ: Τμήμα Περιβάλλοντος Περιφέρειας Αττικής (Αθήνα)
                    - Αδειοδοτούσα Αρχή: Τεχνικό Τμήμα Περιφέρειας Αττικής (Σταυρός-Γέρακας)
                    - Στο Αρμόδιο Τμήμα για Ανανέωση ΑΕΠΟ υπήρχε μόνον ένας υπάλληλος που εξυπηρετούσε για τέτοια
                       ζητήματα, οι υπόλοιποι βρισκόντουσαν σε άδεια.
                    - Η τροποποιημένη ΑΕΠΟ τριετούς διαρκείας έληξε στις 12/9/2012 (δεν έχουν παρέλθει δύο έτη) 

Απευθύνθηκα για τον καθορισμό της απαιτούμενης διαδικασίας στο Αρμόδιο Τμήμα για ανανέωση ΑΕΠΟ. Ο υπεύθυνος υπάλληλος αδυνατούσε να μου καθορίσει τι διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και τα όποια απαιτούμενα δικαιολογητικά, ένεκα της ασυμφωνίας των διευκρινιστικών εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί για τη διαδικασία, όπως μου είπε. Οι εν λόγω εγκύκλιοι είναι οι εξής (από την παλαιότερη στην πιο πρόσφατη):

α) ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΠ ΟΙΚ ΕΥΠΕ 203188 - ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ (ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΙΣΧΥΟΣ) ΑΕΠΟ (20-11-12)

 

β) ΑΠ 15039 101 - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ Τ ΑΡΘΡΟΥ 2 Τ Ν. 4014-2011 ΣΕ ΕΡΓΑ&ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ (20-2-13)

 

γ) ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΟΙΚ 183475 - ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ Τ ΑΡΘΡΟΥ 2,ΠΑΡ. 8Γ,Τ Ν. 4014-2011 ΣΕ ΕΡΓΑ&ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ Α&Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ (26-6-13)

 

Με προέτρεψε να αποτανθώ στην Αδειοδοτούσα Αρχή, προκειμένου να με ενημερώσουν εκείνοι. 

Επειδή θα ήταν χρήσιμο να έχω την αρχική ΑΕΠΟ αλλά και πιθανώς απαιτητή για να κατατεθεί, πήγα στη Γραμματεία η οποία όμως αρνήθηκε να μου δώσει αντίγραφο καθώς θα έπρεπε να έχω εξουσιοδότηση από τον δικαιούχο στου οποίου το όνομα ήταν η αρχική ΑΕΠΟ. Με παρότρυνε πάντως να επισκφθώ και τη Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής (Παλλήνη) καθώς και αυτοί διατηρούν τον ίδιο φάκελο και ενδεχομένως να μου έδιναν αντίγραφο της αρχικής ΑΕΠΟ.
Στην Αδειοδοτούσα Αρχή όπως ήταν αναμενόμενο, διά στόματος Διευθυντού μου διαμηνύθηκε ότι δεν είναι αρμοδιότητά τους. Ας την Ανανεώσει η Αρμόδια Αρχή όπως θέλει, εν ολίγοις μου είπαν...

Λείπουν οι περισσότεροι από την Αρμόδια Αρχή σε διακοπές (άδεια), τον δικαιούχο στου οποίου το όνομα έχει εκδοθεί η αρχική ΑΕΠΟ ενδέχεται να μην μπορώ να τον βρω και εάν τον βρω να μην είναι διατεθειμένος να με εξουσιοδοτήσει για να  μου δώσουν την αρχική ΑΕΠΟ. Η Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής (Παλλήνη) ενδέχεται και αυτή να μη με εξυπηρετήσει. 

Έχει αντιμετωπίσει κάποιος συνάδελφος κάτι παρόμοιο και ειδικά μετά τις 26/6/13 που εκδόθηκε η Εγκύκλιος γ (ιδέ ανωτέρω) προκειμένου να με διαφωτίσει ;

Edited by Antiermitianos
Link to comment
Share on other sites

Την εγκύκλιο της 26-6-13, δεν την έχω υπόψη μου, αν την εχεις διαθέσιμη μπορείς να την αναρτήσεις στο forum ?

 

Όντως αυτή τη στιγμή για τα συνεργεία, δεν ισχύουν οι πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις (ΠΠΔ), γιατί πολύ απλά δεν έχουν εκδοθεί απο τη δ/νση μεταφορών για τις συγκεριμένες (συνεργεία, πρατήρια,κλπ)

 

Αυτές (οι ΠΠΔ) που ήδη είναι σε ισχύ, είναι για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της δ/νσης ανάπτυξης

 

Τώρα για τη περίπτωση σου... αν και δεν δίνεις πολλά στοιχεία περί αυτού (αρχική άδεια, ειδικότητες, κλπ)

 

Θα πρέπει να παρεις εξουσιοδότηση απο τον νέο δικαιούχο, οτι μπορείς να ενεργείς για λογαριασμό του και να πας να παρεις τη παλιά ΜΠΕ απο τη Αθήνα

 

Αν έχουν επέλθει μεταβολές (προσθήκη χώρου/ων, προσθήκη/αφαίρεση ειδικότητας) στο συνεργείο που εκδόθηκε η αρχική ΜΠΕ και άδεια λειτουργίας, θα πρέπει να κάνεις καινουργια ΜΠΕ με τα νέα δεδομένα και να καταθέσεις πλήρη φάκελλο, καθώς επίσης θα πρέπει να καταθέσεις φάκελλο με νέα σχέδια για έγκριση σχεδιαγραμμάτων (έτσι λέγεται η διαδικασία στο μεταφορων)...και όλα αυτά στη περίπτωση που έχουν επέλθει μεταβολές σε σχέση με την αρχική άδεια

 

Αν οι χώροι και οι ειδικότητες παραμένουν ίδιες σε σχέση με την αρχική άδεια, θα πρέπει να κάνεις μόνο τη διαδικασία ανανέωσης της παλιάς ΜΠΕ η οποία συνίσταται :

 

1) στη κατάθεση φωτοτυπιών όλων των δελτίων αποστολής (του συνεργείου) - παραλαβής (απο τη εταιρεία συλλογής επικίνδυνων και μη αποβλήτων)

2) Τεχνική αναφορά (συμπληρωμένη απο μηχανικό)

3) να συμπληρώσεις το έντυπο Ετήσια Έκθεση Παραγωγού Αποβλήτων

4) πρόσφατη βεβαίωση χρήση γης και

5) φωτοτυπία της προηγούμενης άδειας λειτουργίας

 

Τωρα αν έχουν προσθέσει ή αφαιρέσει (το αποκλείω) κάποια επι πλέον στοιχεία, ίσως να μου διαφεύγει...

 

Όσον αφορά τη δ/νση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής (Παλλήνη), μην πας τζάμπα και χάσεις το χρόνο σου, όλοι οι φάκελοι (απο τότε που δημιουργήθηκε η δ/νση περιβάλλοντος της περιφέρειας στην πολυτεχνείου) έχουν φύγει και είναι στην Αθήνα, το γνωρίζω απο 1ο χέρι (απο τον αρμόδιο υπαλληλο), όταν μου έτυχε περίπτωση προσθήκης ειδικότητας για συνεργείο το '11 και μ' έστειλαν στη πολυτεχνείου...

 

Τυχερός θα σταθείς αν σου δώσουν αντίγραφο στη δ/νση μεταφορών στο Σταυρό (Γέρακα), απο το φάκελλο για να πάρεις μια ιδέα...

Link to comment
Share on other sites

Σ' ευχαριστώ για την απάντησή σου. Αναφέρω ανωτέρω ότι πρόκειται για δραστηριότητα με α/α 199 της 9ης Ομάδος Β' Κατηγορία (Επικινδυνότητος) της ΚYA 1958-2012. Πρόκειται περί πλυντηρίου.

Η τελευταία εγκύκλιος είναι αυτή http://tinyurl.com/neaegiklios (προσθέστε επέκταση .pdf)

 

>Σύμφωνα με την α εγκύκλιο - για τη συγκεκριμένη περίπτωση - προβλέπονται τα εξής:

"Ειδικότερα  και  εφόσον  η  ισχύς της ΑΕΠΟ  έχει  λήξει  (από  την  ημερομηνία  λήξης της  ΑΕΠΟ  μέχρι  την  ημερομηνία  υποβολής  αιτήματος  για  ανανέωσής  της), χρονικό  διάστημα  το  οποίο  δεν  μπορεί  να  ξεπερνά  τα  δύο  (2)  έτη,  το  οποίο σύμφωνα  με  σχετικές  αποφάσεις του  ΣτΕ  θεωρείται  εύλογο,  για  την  ανανέωση (παράταση  ισχύος)  της  τηρείται  η  διαδικασία  του  άρθρου  5  του  Ν. 4014/11."

που σημαίνει:
 

- συνοπτική τεχνική περιγραφή του έργου ή της δραστηριότητας,
 
- συνοπτική περιγραφή παραμέτρων της υφιστάμενης κατάστασης περιβάλλοντος που έχουν μεταβληθεί κατά τη διάρκεια ισχύος της προς ανανέωση ΑΕΠΟ,
 
- συνοπτική περιγραφή των στοιχείων που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του προγράμματος παρακολούθησης και ελέγχων και συσχέτισή τους με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους,
 
- προτάσεις για τροποποίηση όρων και περιορισμών εφόσον προκύπτουν από τυχόν τροποποιήσεις ή προσθήκες νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν στο περιβάλλον κατά την περίοδο μεταξύ της έκδοσης της ΑΕΠΟ και της κατάθεσης του φακέλου ανανέωσης ή τα στοιχεία του προγράμματος παρακολούθησης ή των ελέγχων.
 
>Σύμφωνα με τη β εγκύκλιο προβλέπονται τα εξής:
 
"Η Υπηρεσία μας θεωρεί ότι τα αναφερόμενα στην παράγραφο 8γ του άρθρου 2 του (β) σχετικού Νόμου να εφαρμόζονται κατ’ αναλογία και στα έργα και δραστηριότητες Β’ Κατηγορίας παρατείνοντας έτσι την ισχύ των υφιστάμενων Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) για 10 έτη από την έκδοσή τους και το μέγιστο για όσο ισχύει η άδεια λειτουργίας του εκάστοτε έργου ή της δραστηριότητας."

στο άρθρο 2 στην παρ. 8γ του Ν. 4014-2011 αναφέρεται:
 

"Η διάρκεια των υφιστάμενων κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ΑΕΠΟ παρατείνεται μέχρι τη συμπλήρωση δεκαετίας από την έκδοσή τους εφόσον δεν έχει επέλθει ουσιαστική μεταβολή των δεδομένων βάσει των οποίων εκδόθηκαν"
 
[Αναφέρεται σε Α’ Κατηγορίας Δραστηριότητες, αλλά επεκτείνεται και σε Β’ σύμφωνα με τη β εγκύκλιο]
 
>Σύμφωνα με τη γ εγκύκλιο προβλέπονται τα εξής:

 

"I. Η  ισχύς  των υφιστάμενων κατά την ημερομηνία  δημοσίευσης του  Ν.  4014/11  (21.9.11) Αποφάσεων  Έγκρισης  Περιβαλλοντικών  Όρων  (ΑΕΠΟ)  έργων  και  δραστηριοτήτων  Α κατηγορίας έχει παραταθεί μέχρι τη συμπλήρωση δεκαετίας από την έκδοσή τους, εφόσον δεν έχει επέλθει ουσιαστική  μεταβολή  των δεδομένων  βάσει των οποίων εκδόθηκαν οι εν λόγω ΑΕΠΟ (παρ.  8γ του άρθρου 2 του νόμου 4014/11). Η παράταση γίνεται αυτοδίκαια χωρίς να απαιτείται  η  υποβολή  σχετικού  αιτήματος  από  τον  ενδιαφερόμενο  για  το  έργο  ή  τη δραστηριότητα ούτε η  έκδοση  σχετικής  βεβαίωσης από την αρχή που  είναι αρμόδια για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου ή της δραστηριότητας.
 
ΙΙ. Η  παραπάνω  πρόβλεψη  εφαρμόζεται  κατ’  αναλογία  και  στις  υφιστάμενες  κατά  τη  δημοσίευση του Ν. 4014/11 ΑΕΠΟ έργων και δραστηριοτήτων της Β κατηγορίας.
 
Για τα εν λόγω έργα και δραστηριότητες ακολουθείται, εγκαίρως και πριν τη συμπλήρωση της δεκαετίας από την έκδοση της ΑΕΠΟ, η διαδικασία του άρθρου 8 του Ν. 4014/11."
 

στο άρθρο 8 του Ν. 4014-2011 αναφέρεται:

 

"1. Τα έργα ή δραστηριότητες κατηγορίας Β δεν ακολουθούν τη διαδικασία εκπόνησης ΜΠΕ αλλά υπόκεινται σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ).
 
2. Τα ανωτέρω έργα ή δραστηριότητες, αναλόγως του είδους τους, υπάγονται αυτοδικαίως σε ΠΠΔ, με ευθύνη της αρμόδιας υπηρεσίας που χορηγεί την άδεια λειτουργίας και κατόπιν σχετικής δήλωσης του μελετητή ή του φορέα του έργου ή της δραστηριότητας. Αν το έργο ή η δραστηριότητα δεν λαμβάνει άδεια λειτουργίας, τότε υπάγεται σε ΠΠΔ με ευθύνη της αρμόδιας υπηρεσίας περιβάλλοντος της Περιφέρειας.
 
3. Με αποφάσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, που εκδίδονται εντός εννέα μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, καθορίζονται οι προβλεπόμενες ΠΠΔ, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.
 
4. Οι ΠΠΔ αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των απαιτούμενων, κατά περίπτωση, αδειών που προβλέπονται για την κατασκευή, εγκατάσταση ή λειτουργία του εν λόγω έργου ή δραστηριότητας."
 
:shock: 
Edited by Antiermitianos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σ΄ευχαριστώ για την ανάρτηση της εγκυκλίου (+ 1)

 

Πρόσεξα όμως (επάνω αριστερά στο έγγραφο), οτι αναφέρεται για το τμήμα βιομηχανίας, συνεπώς δεν αφορά τις δραστηριότητες της δ/νσης μεταφορών

 

Συνεπώς η ανανέωση περιβαλλοντικών όρων για τη περίπτωση σου, πρέπει να γίνεται όπως περιέγραψα στο προηγούμενο μήνυμα μου

 

Αν κάποιος συνάδελφος έχει διαφορετική εμπειρεία για θέματα ΜΠΕ της δ/νσης μεταφορών, ας μας ενημερώσει...

Edited by dib
Link to comment
Share on other sites

Παρακαλώ Συνάδελφε, αλίμονο, γι' αυτό είμαστε εδώ  :) 

Δε νομίζω να ισχύει κάτι τέτοιο. Η κατηγοριοποίηση είναι εκείνη της ΚΥΑ 1958-2012, που δεν ξεχωρίζει διευθύνσεις. Η εγκύκλιος επικαλείται την παράγραφο 8γ του άρθρου 2 του Ν. 4014/2011 και εάν προσέξεις στον πίνακα αποδεκτών αναφέρονται και οι εξής αποδέκτες:

4. Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας - Διευθύνσεις Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού

5. Περιφέρειες της χώρας - Διευθύνσεις Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού
 
Πάλι λαχείο μου έπεσε μου φαίνεται...εν τω μεταξύ παρατηρώ ότι έχουν εκδοθεί μόνο 2 ανανεώσεις ΑΕΠΟ από το συγκεκριμένο Τμήμα Περιβάλλοντος για ίδια δραστηριότητα σε διάστημα ενός έτους. Η μία εκδόθηκε σε 1,5-2 μήνες από την υποβολή αιτήσεως και η άλλη σε 6 μήνες περίπου. Και ο άνθρωπος "καίγεται", είδε ότι έχει λήξει η ΑΕΠΟ και "πήρε φωτιά". Χμμμμ... :confused:
Edited by Antiermitianos
Link to comment
Share on other sites

 Συνάδερφοι και οι ΕΠΟ που αφορούν έργα της Διεύθυνσης Μεταφορών έχουν πλέον 10ετή ισχύ. Προχθές μου έδωσαν ΕΠΟ με διάρκεια 10 ετών για συνεργείο μοτοποδηλάτων.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Συνάδελφοι Καλημέρα και Καλό Μήνα,

 

στην παράγραφο :

"I. Η  ισχύς  των υφιστάμενων κατά την ημερομηνία  δημοσίευσης του  Ν.  4014/11  (21.9.11) Αποφάσεων  Έγκρισης  Περιβαλλοντικών  Όρων  (ΑΕΠΟ)  έργων  και  δραστηριοτήτων  Α κατηγορίας έχει παραταθεί μέχρι τη συμπλήρωση δεκαετίας από την έκδοσή τους, εφόσον δεν έχει επέλθει ουσιαστική  μεταβολή  των δεδομένων  βάσει των οποίων εκδόθηκαν οι εν λόγω ΑΕΠΟ (παρ.  8γ του άρθρου 2 του νόμου 4014/11). Η παράταση γίνεται αυτοδίκαια χωρίς να απαιτείται  η  υποβολή  σχετικού  αιτήματος  από  τον  ενδιαφερόμενο  για  το  έργο  ή  τη δραστηριότητα ούτε η  έκδοση  σχετικής  βεβαίωσης από την αρχή που  είναι αρμόδια για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου ή της δραστηριότητας."

Γνωρίζει μήπως κανείς σας τι εννοείται με τον όρο "δεδομένα" ;

Edited by Antiermitianos
Link to comment
Share on other sites

Με 2 λόγια, έχεις μια επιχείρηση 200τμ, 45 KW κινητήρια ισχυ και 20 KW θερμική και δεν ξέρω τι άλλο...

 

Αν αυτά τα δεδομένα στη λήξη κάποιου δικαιολγητικού (πυρασφάλειας, ΜΠΕ, άδεια λειτοπυργίας, υγειονομικό) δεν έχουν αλλάξει, σημαίνει οτι τα ανωτέρω δεδομένα είναι τα ίδια, οπότε γίνεται αυτοματα (αυτοδίκαια) η ανανέωση (στη προκειμένη περίπτωση) της ΑΕΠΟ...

 

Δεν ξέρω αν μπορεσα να σε βοηθήσω

Link to comment
Share on other sites

Απολύτως κατανοητό Συνάδελφε ! Εν ολίγοις:

- το είδος της δραστηριότητος (να μην έχει μεταβληθεί)

- η θέση της δραστηριότητος (να μην έχει μετακινηθεί)

- η χρήση γης της περιοχής της δραστηριότητος (να μην έχει μεταβληθεί)

- η έκταση επιφανείας του χώρου όπου ασκείται η δραστηριότητα (να μην έχει μεταβληθεί)

- η συνολική εγκατεστημένη ισχύς, η κατανομή αυτής και ο εγκατεστημένος μηχανολογικός εξοπλισμός (να μην έχουν αλλάξει)

 

Δε μου έρχεται κάτι άλλο στο μυαλό επί του παρόντος.... 

Edited by Antiermitianos
Link to comment
Share on other sites

Ναι, βασικά αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της επιχείρησης...αν κάτι δεν έχει αλλάξει, τα δεδομένα παραμένουν τα ίδια

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.