Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άνθρωπος νοιώθει το σεισμό πριν γίνει...λέτε;


iovo

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 23
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αρκετά στοιχεία για το θέμα αυτό υπάρχουν στην παρακάτω διεύθυνση:

http://www.koutouzis.gr/seismoi-prognosi.htm

Όμως όλα είναι παρατηρήσεις που δεν έχουν βέβαιη αποτελεσματικότητα.

Η διαίσθηση και των ζώων (όπως και των ανθρώπων) ίσως είναι υποκειμενική υπόθεση και όχι αντικειμενική.

 

H αλλαγή της συμπεριφοράς των ζώων πριν από σεισμό

 

Οι αλλαγές τις συμπεριφοράς των ζώων όταν έρχεται σεισμός, παρατηρούνται λίγα λεπτά πριν από τον σεισμό (από 2 έως και 5 λεπτά νωρίτερα) με εξαίρεση τα κουνούπια και τα έντομα που μπορεί να παρατηρηθεί η αλλαγή πολλές ώρες νωρίτερα.

 

- Τα Τζιτζίκια (όταν είναι καλοκαίρι) σταματούν ξαφνικά να τραγουδούν.

 

- Τα Κουνούπια (όταν είναι καλοκαίρι) δεν τσιμπούν.

 

- Όλα τα έντομα που ζουν κάτω από την γη καθώς και τα φίδια, βγαίνουν ξαφνικά και ξέφρενα στην επιφάνεια της γης.

 

- Η Γάτα τινάζεται ξαφνικά από την θέση της και τρέχει αλαφιασμένη να κρυφτεί.

 

- Οι Σκύλοι ουρλιάζουν όλοι μαζί και ξαφνικά.

 

- Τα Πουλιά τινάζονται ξαφνικά όλα μαζί από εκεί που κάθονται και πετούν ψηλά αλαφιασμένα αλλά χωρίς θόρυβο.

 

- Τα Ψάρια κολυμπούν κοντά στην επιφάνεια και μερικά πηδούν συνέχεια πάνω από αυτή.

 

- Μέλισσες & Σφήκες βγαίνουν ξαφνικά όλες μαζί έξω από την φωλιά τους.

 

Σε περίπτωση που ακολουθεί μετασεισμός, όλα τα ζώα παραμένουν έξω από τις φωλιές τους ή μέσα στις κρυψώνες τους. Οι Σκύλοι και οι γάτες, αν τύχει και βγουν από τις κρυψώνες τους (πράγμα μάλλον απίθανο) τότε περπατούν αργά, προσεχτικά και σχεδόν «έρπουν».

Link to comment
Share on other sites

παιδιά, δεν είμαι ειδικός περί του θέματος αλλά, μήπως έχει να κάνει με τα κύματα διαμήκη, εγκάρσια και πως αλλιώς λέγονται, τα οποία δεν τα αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος;;

Θέλω να πω ότι κάποια σεισμικά κύματα μπορεί να φτάνουν πρώτα και να είναι σε συχνότητα η οποία δεν γίνεται αντιληπτή από τον άνθρωπο, ενώ κάποια ζώα την καταλαβαίνουν...

 

Ας απαντήσει κάποιος γεωλόγος

Link to comment
Share on other sites

 

Ας απαντήσει κάποιος γεωλόγος

 

Που να τον βρεις τον γεωλόγο ρε σε φόρουμ μηχανικών? Μεταλειολόγος ή Ορυκτών Πόρων δεν σου κάνει???? :P

 

Τέσπα θα το ψάξω παραπάνω (=θα λιώσω την βιβλιοθήκη και κάποιον καθηγητή επί του θέματος!) και θα επανέλθω...

 

πάντως δεν έχει να κάνει -τόσο- (λογικά και από όσα ξέρω) με το είδος των κυμάτων (εγκάρσια ή διαμήκη που η κυριότερη διαφορά τους είναι τα μέσα διάδοσης) αλλά από την συχνότητα.

Link to comment
Share on other sites

Ας απαντήσει κάποιος γεωλόγος

 

Τα πρόδρομα φαινόμενα των σεισμών ταξινομούνται σε Ενόργανα και Μακροσκοπικά .

 

Τα φαινόμενα τα οποία γίνονται διακριτά απο επιστημονικά όργανα είναι κυρίως η μεταβολή στην παραμόρφωση του φλοιού (Gps), αλλαγές στην στάθμη του υδροφόρου,συχνότητα προσεισμών,μεταβολές στην σύσταση του νερού και των αερίων του εδάφους (χαρακτηριστικό παράδειγμα η αλλαγή των συγκεντρώσεων του ραδονίου Π.χ Καμμένα Βούρλα),και μεταβολές στο μαγνητικό πεδίο της εστιακής περιοχής.

 

Οι μακροσκοπικές ανωμαλίες ( που ουσιαστικά αποτελεί το θέμα του topic) περιλαμβάνουν παράξενους ήχους πριν το σεισμικό γεγονός,λάμψεις στον αέρα,ηλεκτροστατική φόρτιση του αέρα,μυρωδιά θείου,ύψος συννέφων χαμηλότερα απο τα κανονικά υψομετρικά επίπεδα,γένεση φυσαλίδων στα σώματα του νερού (θάλασσα,λίμνη) που βρίσκονται κοντά στο ρήγμα που θα σπάσει και Παράξενη συμπεριφορά ζώων

 

Παραθέτω κάποια στοιχεία που αφορούν το σεισμό του Αιγίου (1995) και την παράξενη συμπεριφορά των ζώων πριν το σεισμό :

 

Τρυπιά ( κοντά στις εκβολές του Βουραϊκού) :arrow: Σκύλος της περιοχής έκλαιγε για μια εβδομάδα πριν το σεισμικό γεγονός χωρίς ποτέ έχει επαναλάβει στο παρελθόν παρόμοια συμπεριφορά

 

Βαλυμίτικα :arrow: Ο σκύλος του παπά του χωριού έσπασε την αλυσίδα του και εξαφανίστηκε .Η οικογένεια βρήκε το σκυλί κάποιες ώρες πριν το σεισμό να κρύβεται σε μια τρύπα που είχε σκάψει το ζώο,χωρίς να θέλει να βγεί απο εκεί

 

 

Ελίκη : :arrow: Μία νύχτα πρίν το σεισμό μαζική κίνηση ποντικιών παρατηρήθηκε με κατεύθυνση προς το νότο (προς τα βουνά)

 

 

Παρόμοια πρόδρομα φαινόμενα με κύριους πρωταγωνιστές τα ζώα (οικόσιτα και μη) έχουν καταγραφεί απο πολλές περιοχές του πλανήτη

 

Το να θεωρεί κάποιος ότι η συμπεριφορά των ζώων πρίν το σεισμό είναι συμπτωματικη είναι τουλάχιστον ουτοπική προσέγγιση ωστόσο κάποιο αυστηρο επιστημονικό αποτέλεσμα που να συνδέει το σεισμικό γεγονός με την παράξενη συμπεριφορά των ζώων δέν υπάρχει ακόμα ,γι'αυτό στηριζόμαστε και πατάμε πάνω σε καθαρά γεωλογικά - γεωφυσικά και γεωχημικά δεδομένα για την κατανόηση της σχέσης "Σεισμός - Πρόδρομα φαινόμενα"

Link to comment
Share on other sites

Γιάννη μπορεί τα πρωτογενή κύματα s να έρχονται πρώτα αλλά δεν καθυστερούν και τόσο. Εμείς λέμε οτι πριν την διάρρηξη του ρήγματος κάποια ζώα έχουν παράξενη συμεριφορά όπου μελετώνται απο τους ειδικούς.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που μου φαίνεται λογικό είναι το εξής:

Μερικά ζώα έχουν πιο ανεπτυγμένη αίσθηση της ακοής από τον άνθρωπο... Πιθανολογώ ότι μπορούν και ακούν νωρίτερα από τον άνθρωπο τον "βόμβο" που προκαλεί ένας σεισμός και γι ' αυτό αντιδρούν παράξενα - ψάχνουν μέρος να κρυφτούν ή γαυγίζουν κλπ.

Φυσικά, αυτό είναι η δική μου υπόθεση - εξήγηση του φαινομένου....

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που μου φαίνεται λογικό είναι το εξής:

Μερικά ζώα έχουν πιο ανεπτυγμένη αίσθηση της ακοής από τον άνθρωπο... Πιθανολογώ ότι μπορούν και ακούν νωρίτερα από τον άνθρωπο τον "βόμβο" που προκαλεί ένας σεισμός και γι ' αυτό αντιδρούν παράξενα - ψάχνουν μέρος να κρυφτούν ή γαυγίζουν κλπ.

Φυσικά, αυτό είναι η δική μου υπόθεση - εξήγηση του φαινομένου....

 

Γνωρίζοντας ότι έχω καθυστερήσει δραματικά το ψάξιμο (για την ακρίβεια μέσα σε όλες τις υποχρεώσεις που έτρεχαν με χρονικό περιορισμό τις διακοπές το είχα ξεχάσει :oops: ) να πω ότι εγώ σαν απάντηση, αν είναι δυνατό να αποδειχθεί δηλαδή, περιμένω να έχει να κάνει με τα υπερευαίσθητα πέλματα των περισσότερων κατοικήδιων ζώων με πρώτο και καλύτερο τον σκύλο για τον οποίο γνωρίζω από προσωπική εμπειρία για την πρακτική οξύτητα των αισθήσεων.

Link to comment
Share on other sites

περιμένω να έχει να κάνει με τα υπερευαίσθητα πέλματα των περισσότερων κατοικήδιων ζώων με πρώτο και καλύτερο τον σκύλο

 

και με τα φίδια πώς το εξηγείς?

Link to comment
Share on other sites

Αρχικώς επειδή παρατήρησα κάπου πιο πάνω οτι ειπώθηκε οτι τα s κύματα φτάνουν πρώτα,να πω το εξής.Κατα τη διάρρηξη,εκτονώνονται οι ακούμενες τάσεις και εκλύεται ενέργεια,της οποίας ένα αρκετά μικρό ποσοστό είναι η δημιουργία και διάδοση των κυμάτων χώρου.Τα κύματα αυτά λέγονται S και P και εκτός οτι διαφέρουν απο μηχανικής πλευράς ,διαφέρουν και στον χρόνο διαδρομή και αρα άφιξης στην περιοχή ενδιαφέροντος .Αυτό κάνει τα P (απ όπου και η ονομασία τους) να φτάνουν πρώτα στη θέση ενδιαφέροντος απο τα εγκάρσια.Παλιότερα είχε γίνει σχετική έρευνα νομίζω που στηριζόταν στην ιδιότητα αυτη των διαμήκων κυμάτων ω΄στε με ειδικό εξοπλίσμο που μπορούσε να ανιχνευσει την άφιξη των κυμάτων αυτών,να προλαβαίναμε το σεισμό. :) Λόγω οτι κάποια ζώα έχουν ποιό ευαίσθητα όργανα απ'τον άνθρωπο πχ ο σκύλος ακούει καλύτερα (ευαίσθητος σε μεγαλύτερο εύρος συχνοτήτων),μπορούν και αντιλαμβάνονται κάποια φαινόμενα πχ σεισμό που ο άνθρωπος αδυνατεί να αντιληφθεί ώστε να μπορεί να τα προλάβει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.