Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εφαρμογές μη καταστροφικού ελέγχου


 

Recommended Posts

Καλά πατάτε καλά; Τι ονόματα αναφέρετε στο φόρουμ.Φυσικά και δεν θα σου πει πώς γίνεται, καταρχάς θα πρέπει να καλιμπράρεις το μηχάνημα σου με την υφιστάμενη κατάσταση.Αν δεν κάνεις τομή να βρείς έστω ένα τμήμα του οπλισμού και να το μετρήσεις δεν υπάρχει περίπτωση το μηχάνημα απο μόνο του να σου βγάλει ακριβώς την διάμετρο ή έστω με +-1Φ.Αν δεν έχεις σχέδια κάνεις μία προκατρκτική ανάλυση με τον εκάστοτε κανονισμό και βλέπεις τα απαιτούμενα σίδερα που θα είχε κανονικά.Μετά θα κάνεις διασταύρωση με τη μέτρηση σου επι τόπου. Το μήκος αγκύρωσης είναι το δυσκολότερο και εκεί θα συμφωνήσω με τον Χρήστο χρειάζεται ή Χ-Ray ή 3D GPR.Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει ανώτερος όροφος, μπορείς να το υπολογίσεις με την ενδοσκοπική κάμερα, εφόσον ανοίξεις οπή κατα μήκος του οπλισμού απο την επάνω μεριά του υποστυλώματος (κατακόρυφα) ή σε γωνιακά στοιχεία κόμβου με οπή οριζόντια.

 

Χρήστο σκληρομέτρηση μπορεί να γίνει και με υπέρηχο, είναι ευκολότερο νομίζω

 

 

 

Καταρχάς θα ήθελα να ενημερώσω οτι ο ανιχνευτής οπλισμών είναι χρήσιμος για την καταγραφή της επικάλυψης κυρίως και λιγότερο για την διατομή των οπλισμών.Τίς διατομές , εφόσον έχεις έναν απλό ανισχνευτή μπορείς να τις μετρήσεις αν ανοίξεις μια οπή Φ50 -Φ100 μέχρι το σημείο των οπλισμών (λίγο πρίν) και μετρήσεις τα τσέρκια και τους κατακόρυφους-οριζόντιους.Ουσιαστικά αφαιρείς απλά την επικάλυψη σε ένα σημείο, το οποίο θα πρέπει να το διαλέξετε προσεκτικά ώστε να είναι αντιπροσωπευτικό τών μετρήσεων.Απο κεί και πέρα, προσωπικά έχω κάνει δουλειά ΜΟΝΟ με ανιχνευτή BOSCH δηλαδή με 850 ευρώ......Ο ανιχνευτής για να δουλέψει σε επικάλυψη θα πρέπει να του δώσεις διάμετρο.Αυτά θέλουν και δοκιμές......Ειδικά της HILTI και της PROCEQ κάνουν θαύματα αν ξέρεις να τα χρησιμοποιήσεις σωστά. Ο τομογράφος δεν δίνει διάμετρο και είναι ουσιαστικά άχρηστος σε οικοδομικά.Όμως σε γέφυρες λειτουργεί καλύτερα για τον εντοπισμό του προφίλ του τένοντα.Το GPR θέλει προσοχή και διορθώσεις ανάλογα με την υγρασία και την διηλεκτρική σταθερά του υλικού.Σε μεγάλα βάθη απαιτεί να έχεις τουλάχιστον 1.2 GHz και κάτω , δηλαδή για βάθη >80-90 εκ.Αν είναι και βρεγμένο ακόμα χειρότερα......Διάμετρο όμως δέν θα βγάλεις με GPR, εκτός εάν.....

Edited by McRaster
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 530
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συγνώμη Mc raster αλλα σε αυτά που λές καπου έχεις μπερδευτεί.

Αν είναι να πάς και σε ένα κτιριο που κατοικείται η  γραφεία που δουλευουν  να κάνεις οπές 5 και 10 εκ.!!!!!! πάς σε καταστροφικές μεθόδους .Ποιος θα σε αφησει να γεμίσεις το κτιριο του με τρύπες ???  Επίσης για να το μετρήσεις καλά θα πρέπει πιθανών να το καθαρήσεις και λιγάκι γύρω -γύρω. Αλλιώς πρέπει να έχεις μάτι 100%. Δηλ. σε ένα κτιριο 4 οροφών για κολώνες , πλάκες, δοκάρια πόσες τρυπες θα κάνεις ? Εχω κάνει πολλές δουλιές για να ξέρω ότι αυτό που λές είναι άτοπο.  Επίσης σχετικά με το καλιμπάρισμα που γράφεις ούτε αυτό ισχύει. Αυτό βοηθάει μόνο για την βελτίωση τις ακρίβειας στην εύρεση του βάθους  επικάλυψης . Για  +/- 1 διάμετρο (είναι σωστό) δεν βοηθάει το καλιμπάρισμα με τομή αλλά να ξέρει κάποιος να το δουλέψει σωστά και να ισχύουν κάποια όρια του μηχανήματος (βλ. κάποιο προηγούμενο μαιλ) . Επίσης το μήκος αναμονής (αν δεν ειναι στην σκιά του μπροστά οπλισμόυ μπορεί να ανευρεθεί αρκετές φορές - οπτικά μέσω ανίχνευσεις και όχι μόνο...)

Και μην βάζεις στην ίδια κατηγορία αυτά τα μηχανήματα που προανέφερες. ειναι ιεροσυλία .

Το bosch είναι για εργολάβους  να μην τρυπάνε κανένα καλώδιο η οπλισμό όταν δουλέυουν  (οχι για μηχανικούς που κάνουν ελέγχους- δεν εκτυπώνει και πολλά άλλα ) . Οσο για τα άλλα και εκεί υπάρχουν ουσιώδης διαφορές αλλά καλλίτερα να μην πώ πολλά γιατί μπορεί να παρεξηγηθεί...

Συμφωνω οτι Τομογράφοι κλπ είναι άχρηστοι για οικοδομή.

Επίσης για την σκληρομέτρηση οπλισμών επιτόπου δεν υπάρχει ευκολη λύση όπως λές τους υπέρηχους , μάλλον δε υπάρχει καμμία επιστημονικά τεκμιριωμένη και αποδεκτή από τον κατασκευαστη κάποιου μηχανήματος (να το λέει συγκεκριμμένα),  αν κρίνω και από αυτά που έγραψε και ο Κος Ροδόπουλος..

Link to comment
Share on other sites

Μκe612 συμφωνω. Αν εχεις το σωστο εργαλειο μπορεις να δεις τις διαμετρους χωρις καλιμπραρισμα. Και οταν λεμε σωστο εργαλειο εννοουμε το ferroscan της hilti αλλα το τελευταιο μοντελο με το τελευταιο λογισμικο. Ολα τα αλλα ειναι εντελως ερασιτεχνικα. Ειναι για ηλεκτρολογους, οικοδομους κλπ αλλα σιγουρα οχι για δομοστατικους μηχανικους. Αυτο ειναι που ελεγα σε προηγουμενο post , οτι καποια εργαστηρια εχουν το ferroscan της δεκαετιας που εχει λιγοτερες δυνατοτητες και κανουν σκαναρισματα μαιμου, αντιγραφουν ουσιαστικα τα σχεδια και σου το πουλανε σαν σκαναρισμα. Και το ferroscan ουσιαστικα μπορει να δει διαμετρο +-1 μεχρι βαθους 5-6cm. Εχω δει σε σκαναρισματα επωνυμων εργαστηριων που εχω προαναφερει σε αλλο post, και με κατηγορησατε, να βρισκει διαμετρο στα 10cm, που ειναι ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΕΩΝΙΑ και με τρελαινει. Κατα τα αλλα σε κτιρια που λειτουργουν , και δεν ειναι λιγα, δεν μπορεις να κανεις πολλες τομες, εως καθολου, αρα εξαρτασαι απο ενα καλο μηχανημα.

Αν ειναι να δωσω εγω στο μηχανημα την διαμετρο που εχω βρει απο τομες, τοτε τι να το κανω το μηχανημα?

Οσον αφορα την σκληρομετρηση, νομιζω οτι καποια σκληρομετρα που κυκλοφορουν ειναι για σκληρομετρηση μεταλλων οπως IPE, HEA κλπ και οχι για μπετοβεργες.

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

σιγουρα παιζουν ρόλο τα τεχνικά χαρακτηριστικά των  μηχανήματων  αλλά θα πρέπει καί ο χρήστης να είναι γνωστης ,σοβαρός και ....πολιτικός μηχανικος.

Εχω δεί να έρχονται για έλεγχο  χειριστές αλλοδαποί που δεν ξέραν να διαβάσουν ουτε σχέδιο και σίγουρα δεν ήταν μηχανικοί . Τα αποτελέσματα που πήρα μετά ήταν ώραια χρώματα , εικόνες και κορδέλλες αλλά απο ουσία & επιστήμη = 0.  

Εχω δεί δυστυχώς αρκετές τέτοιες περιπτώσεις

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον εσύ έχεις μπερδευτεί, παιδιά σωστό εργαλείο δεν υπάρχει.¨οτι αγοράσετε έχει εργαστηριακά +-1Φ και όσοι τα έχουν το γνωρίζουν καλά.Σε μετρήσεις πεδίου πάς μέχρι και 15% απόκλιση.Και ποιός είπε οτι γεμίζεις τρύπες το κτίριο; και ποιός σου είπε οτι θα μετρήσεις τον οπλισμό σε όλα τα δομικά στοιχεία, και ποιός σου είπε οτι οπή 12 εκατοστών για να βρώ μέχρι που αγκυρώνει ο οπλισμός με ενδοσκοπική. δημιουργεί πρόβλημα.

 

Επειδή  τα έχω όλα τα "καλά μηχανήματα" που θεωρείς , σου λέω απλά οτι τη δουλειά σου την κάνεις και φθηνότερα......Αν θέλεις να το καταλάβεις το κατάλαβες, αν όχι θα σκάσεις 6000 να πάρεις το εργαλείο σου, και μέσα σε 1 χρόνο απο τη χρήση του θα καταλάβεις την αξία του...

 

 

5-10 εκατοστά συνάδελφε διάμετρο και βάθος το βάθος της επικάλυψης.Αν έχεις ασχοληθεί θα έπρεπε να γνωρίζεις οτι αυτό το κάνουμε πάντα για να επιβεβαιώσουμε και τη διάβρωση, έαν την μέτρησες........Σου είπα το κάνεις σε συγκεκριμένα σημεία. Απο κει και πέρα οτι γουστάρεις κάνεις στα δικά σου....

 

 

Σκληρομέτρηση μη μου λές δεν υπάρχει.....με υπερήχους.Αυτή που αναφέρεις είναι η μέθοδος Leeb, υπάρχει και η μέθοδος με υπέρηχο. Αλλα εσύ δεν 'έλυσες ακόμα την διάμετρο στον οπλισμό τι σε ενδιαφέρει η σκληρομέτρηση; αυτη την μέθοδο την εφαρμόζεις σε πυρόπληκτα δομικά στοιχεία.

 

Υ.Γ Το μποσάκι είναι μια χαρά, αυτά τα περι καλωδίων πές τα σε κάποιον άλλο όχι σε μένα.Εσύ πάρε κανέναν ανιχνευτή NASA για να αποτυπώσεις το κτίριο σου

      Σκληρόμετρο αναπήδης ΔΕΝ ΒΑΖΕΙΣ ΠΟΤΕ σε οπλισμούς <20 εκ.Ακόμα και μεγαλύτεροι αν είναι απο 20 δεν σου δίνει ακρίβεια.Το σκληρόμετρο υπερήχων έχει το πλεονέκτημα οτι δουλεύει σε μικρότερες επιφάνειες....Αν ψάξεις καλά θα βρείς και τα πρότυπα, αρκεί να το γκουγκλάρεις σωστά!!!

 

Ο χρήστης ΔΕΝ είναι ΓΝΩΣΤΗΣ ΑΠΛΑ, πρέπει να έχει πιστοποίηση για τη κάθε μέθοδο που χρησιμοποιείς τουλάχιστον σε LEVEL2.

Edited by McRaster
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Την σκληρομέτρηση οπλισμού (πχ. φ12) με LEEB την έχεις κάνει ? Ειναι εφαρμόσιμη ? Αν κρίνω από λίγο πιο πάνω που ρωτάς για υπερηχους ....μάλλον οχι. Οταν την κάνεις θα μας πεις. Εχω δει αναλυτικά και το εργαλείο 850 των 6000 και των 16000 . Εχω άποψη.

Την τομή που κάνεις για να βρεις την διαβρωση τι την ανέφερες ? Τι σχέση έχει αυτό με τις διάφορες διατάξεις που μπορεί να έχει ο οπλισμός σε ένα κτιριο? Δηλ. θα βρείς με τομή 2-3 σίδερα Φ20 και θα βαφτίσεις όλα τους οπλισμούς σε όλα τα υποστυλώμα τα φ20 ? Τα συγκεκριμμένα σημεία που λές που πρέπει να γινουν τομές πως τα επιλέγεις και πόσα ? Λες οτι δεν θα μετρήσεις όλα τα δομικά στοιχεία . Δηλ. αγνοείς τα Οριζόντια στοιχεια τις πλάκες και τα δοκάρια ?

Τέλος +/1 διάμετρο εφόσον υπάρχουν ασφαλώς προυποθέσεις (ειναι 5-6 , για αυτό είπα ότι ο χειριστής πρέπειε να έχει κάνει καποιομ παρελθόν). δηλ το φ20 μπορεί να είναι και φ23 ? δεν υπάρχει τέτοια διάμετρο κλπ . Το +/- βασει διαμέτρων BS έχει νόημα.

Το 15% είναι για βάθος επικάλυψης .

Και επειδή με αδίκείς : Στα πυρόπληκτα η σκληρομέτρηση θα πρέπει να γίνει εφόσον βρέθει με υπέρηχο οτι το βλαμένο σκυρόδεμα φτάνει σε μεγαλύτερο βάθος από τους οπλισμούς και έχουν επηρεαστεί.

 

 

Μεχρι τώρα επέμενες ότι υπήρχε σκληρομέτρηση οπλισμού . .....Ξαφνικά μόνο > φ 20 και χωρίς ακριβεια . Αυτό που γράφεις για σκλήρομετρο υπερήχων κλπ δεν υφισταντε για οπλισμό. το ξαναλέω. δεν το δίνει επίσημα κανένας κατασκευαστής

 

mc raster τελικά στο Υ.Γ που συμπλήρωσες τα αλλαξες λιγάκι τα πράγματα . Μονο > φ20 και όχι με ακρίβεια . Δηλ. ΟΧΙ. Αλλη εντύπωση σχημάτιζε κάποιος από αυτά που υπονοόυσες πιο επάνω. Και τα προτυπα που λές δεν μιλάνε πουθενά -το ξαναλέω- πουθενά για οπλισμό.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

ΧΑχαχαχαχαχα, λοιπόν έχεις δίκιο.Θέλεις δηλαδή ειδικό πρότυπο για οπλισμό σε σκληρομέτρηση;

 

Ο χάλυβας δηλαδή ανήκει σε άλλη κατηγορία; κάτσε και κάνε μόνος σου τη βαθμονόμηση ,τόσο δύσκολο είναι;.Που θα σου χρειαστεί; 2 επίπεδα αξιοπιστίας έχεις στο χάλυβα.

 

 

ΒS1881 

 

To 15% είναι για επικάλυψη, δεν μου λές πόσο είναι το σφάλμα σε διάμετρο;

 

Η άποψη μου είναι πάντα με τα λιγότερα χρήματα να μπορείς να κάνεις σωστά τη δουλειά σου.

 

Έγραψα πριν οτι αν δεν υπάρχουν σχέδια κάνεις μελέτη με τον εκάστοτε κανονισμό και βλέπεις αν έχει εφαρμοσθεί κατ'επιλογή δική σου σε δομικά στοιχεία.Αν έχει εφαρμοσθεί έχει νόημα να τα μετρήσεις όλα;

 

Δεν σε αδικώ καθόλου, τη σκληρομέτρηση την αποφεύγω.

 

Τα όργανα σκληρομέτρησης είναι αρκετά, ποιό ακριβώς χρησιμοποιείς εσύ που αφορά οπλισμό σκυροδέματος; μήπως δεν υπάρχει; αφορά γενικά μεταλλικά στοιχεία;

 

Και ναι επιμένω οτι η σκληρομέτρηση σου μπορεί να γίνει και με υπέρηχο, αν βγάλεις δείγμα και το πάς εργαστηριακά αμέσως έχεις φτιάξει και το μοντέλο σου για να ελέγχεις και τον χάλυβα.....

 

 

Στο Υ.Γ μη λές @@@ δεν άλλαξα τίποτα, πρόσθεσα το level 2 που δεν είπες κουβέντα.Επίσης επειδή δεν ζώ σε άλλη χώρα και βλέπω τι γίνεται, προτείνω τον MC8020 Kolectric που είναι αξιόπιστος και οικονομικός.Οι ΜΚΕ είναι μέθοδοι μέσα απο τις οποίες ουσιαστικά μεταφέρεις μία ιδιότητα που μετράς σε κάποια αντοχή, επικάλυψη κτλ.Συνεπώς μεταφέρεις "ιδιότητα".Αν βρείς τρόπο να το κάνεις οικονομικά έχεις λύσει το θέμα σου.Στον χάλυβα δεν έχει ουσία να κάνεις κάν σκληρομέτρηση αν μιλάμε για ΚΑΝ.ΕΠΕ ...Τώρα τον υπέρηχο τι ήθελες και μου το πέταξες στην πυρκαγιά, σου είπε κανείς οτι δεν γνωρίζεις τη διαδικασία ή προσπαθείς να δημιουργήσεις εντυπώσεις.ΤΟΝΙΖΩ, όλα αυτά μπορούν να γίνουν οικονομικά, τα έχω γράψει ξανά 100,000 φορές.Την σκληρομέτρηση εσύ την ανέφερες, να ανατρέξεις στα προηγούμενα ποστ, εγώ πρόσθεσα την λύση με υπέρηχο.Το >20 πάει και να το δοκιμάσεις στη διασπορά των αποτελεσματων.Πάρε το σκληρόμετρο Leeb που έχεις ,πήγαινε σε μια πλάκα μέτρα Φ8 και μετά πάρε δοκίμια και τραβα εργαστήριο.Διαφορετικά αγόρασε 5 διαστάσεις οπλισμών κάνε μετρήσεις και δές την συχέτιση σου με τα αποτελέσματα σε εφελκυσμό.Ολα υπάρχουν, ορισμένες φορές πρέπει να βάζεις το μυαλό σου να δουλεύει και να μην μένεις σε ονόματα εταιριών.ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ δεν ψαρώνω ούτε με το χιλτι ούτε με το προσικ ούτε με κανένα όργανο.Διάλεξε ένα τρόπο ελέγχων που να είναι σωστός ,οικονομικός, γρήγορος και να σου μένει και κανένα ευρώ στη άκρη.Επίσης καλό θα είναι αφού ασχολήσε να πάς και να περάσεις εξετάσεις σε ΜΚΕ level2 για να πάρεις και εσύ την διαδικασία σε τόμους, να τα έχεις για ναμην ψάχνεις σε παιπερ.

Edited by McRaster
Link to comment
Share on other sites

Τελικά μάλλον συμφωνούμε.

Και σου έχω απάντηση σε αυτά που ρωτάς .

δηλ.

1)ι, θέλω καπου να το γράφει ότι κάνει σκληρομέτρηση και όχι να το ερμηνευει όπως φαντάστηκε ο καθένας (κάτι το οποίο γίνετε έξω από κάποιους ...)

2) η διάμετρο είναι όπως είπαμε +/- 1 διάμετρο συμφωνα με bs 1881 με κάποιες παραμέτρους (ισχύς σήματος , κλίση....)

3) Για να δεις αν έχει εφαρμοστεί  πχ σε μια τετραόρωφη θέλει να μετρήσεις αρκετά  ....

4) Βασικά δεν έχω και δεν είπα ότι έχω λύση στο θέμα της σκληρομέτρησης  ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ (αν είναι να βγάλεις οπλισμούς τοτε αλλάζει)   . Γι  αυτο ζήτησα την βοήθεια καποιου συναδελφου. απλά στην άρχη πήρα ''άνετες και  σίγουρες ΄΄απαντήσεις από συναδέλφους   ότι γίνετε  και όταν το κουβεντιάσαμε τελικά βλέπουμε ότι μάλλον δεν γίνετε .....

Link to comment
Share on other sites

Ε ναι φυσικά και συμφωνούμε, απλά δεν κατάλαβα γιατί μου χώθηκες με το γ@@@ το σκληρόμετρο.2 φορες το έχω χρησιμοποιήσει και ούτε καν τελικά το έλαβα υπόψιν

 

Για σκληρομέτρηση στο γράφει γενικά

 

Στο κρουσίμετρο; το ίδιο ακριβώς είναι ,και μάλιστα ορισμένοι αγοράζουν και το anvil για να καλιμπράρουν τι; έλεος

 

 

Μπορείς να το κάνεις απλά θα έχεις μεγάλη διασπορά.Στους βασικούς ελέγχους θα σου επηρεάσει τα αποτελέσματα , σε σεισμό τη μέση τιμή θα πάρεις μόνο.Πρίν τα πάρεις κάνε ένα θεωρητικό μοντέλο σε 4στυλο πλαίσο, δοκίμασε ότι θέλεις σε αποκλίσεις ειτε σε διάμετρο είτε σε αντοχές υλικών.Τρέξε τη μελέτη και δές τι επιρροή έχει, θα γελάς απλά......Ο Alex Pap έχει σε πολλά δίκιο

Edited by McRaster
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.