Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηλεκτρικό λέβητα ή λέβητα πετρελαίου υψηλής απόδοσης;


Alex Geor

Recommended Posts

Έχω ένα διαμέρισμα 140τμ σε ρετιρέ ιδιόκτητης πολυκατοικίας με δικό μου ξεχωριστό λεβητοστάσιο στην ταράτσα και ξεχωριστές σωληνώσεις θέρμανσης. Υπάρχουν και εγκατεστημένα σώματα πάνελ συνολικής θερμαντικής απόδοσης 20,000 θερμίδων. Το μόνο που μου λείπει είναι ο λέβητας. Επίσης έχω και ένα boiler 200 λίτρων μέσα στο διαμέρισμα το οποίο μπορεί να συνδεθεί με το λέβητα για να έχω και ζεστό νερό χρήσης όσο λειτουργεί η θέρμανση.
 
Ο αγωγός φυσικού αερίου περνάει από τον κάθετο δρόμο και δεν υπάρχει πρόβλεψη να περάσει από το δικό μου, παρ όλες τις αιτήσεις που έχουμε κάνει. Επειδή έχω νεογνό στο σπίτι δε μπορώ να περιμένω πότε θα αποφασίσουν να περάσουν τον αγωγό. Άρα οι μοναδικές λύσεις που έχω είναι ο λέβητας πετρελαίου ή ηλεκτρικός. Δε με ενδιαφέρουν οι λύσεις με θερμοσυσσωρευτές ή πάνελ υπέρυθρων ή αντλίες θερμότητας ή υγραέριο. Τριφασικό ρεύμα τραβάω μέχρι το λεβητοστάσιο αν χρειαστεί.
 
Οι ερωτήσεις μου λοιπόν:
Να εγκαταστήσω λέβητα πετρελαίου τριπλής διαδρομής με υψηλό δείκτη απόδοσης και να τον συνδέσω και στο boiler για να έχω ζεστό νερό όσο έχω και θέρμανση;
Να εγκαταστήσω ατομική μονάδα πετρελαίου που θα μου παρέχει και ζεστό νερό on-demand όπως λένε οι αμερικάνοι, και να καταργήσω τελείως το boiler χειμώνα-καλοκαίρι;
Να εγκαταστήσω ηλεκτρικό λέβητα και να ξεμπερδεύω με δεξαμενές πετρελαίου στην ταράτσα;
 
Τι με συμφέρει περισσότερο;
Με κάποιους γρήγορους υπολογισμούς που έκανα, ένας λέβητας πετρελαίου θα κάψει το λιγότερο 4 λίτρα την ώρα, δηλαδή 6,40Ε (με 1,6Ε το λίτρο).
Ο ηλεκτρικός λέβητας των 24kW, όταν δουλεύει στη μέγιστη του ισχύ θα κάψει 3,19Ε την ώρα (με 0,133Ε η kWh) ή 2,52Ε την ώρα με τον νυχτερινό (0.105Ε η kWh). Στην τιμή της kWh έχω συμπεριλάβει και τα διάφορα τέλη που αναγράφονται στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
Φυσικά, κανένας από τους δυο λέβητες δε θα δουλεύει συνεχόμενα αλλά ο ηλεκτρικός λέβητας θα δουλέψει σε χαμηλότερη ισχύ (4-8 kW) για τη διατήρηση της θερμοκρασίας νερού ενώ η κατανάλωση στον λέβητα πετρελαίου παραμένει σταθερή. Αυτό σημάνει ακόμα μεγαλύτερη οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας του ηλεκτρικού λέβητα.
 
Αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα φαντάζομαι πως όλοι θα έβαζαν ηλεκτρικούς λέβητες, οπότε πολύ φοβάμαι πως κάτι μου διαφεύγει. Ποιά είναι η γνώμη σας;  

 

Link to comment
Share on other sites

Ριξε μια ματια και εδω να δεις για τους υπολογισμους σου http://www.dei.gr/Documents/xt.tim.1.7.08.pdf

 

φτανει μεχρι και 0,18 μονο για το ρευμα.

Για την καταναλωση του λεβητα πετρελαιου οντως ειναι σταθερη,απλα στην 1 ωρα που θα τον εχεις αναμενο θα δουλεψει 2 δεκαλεπτα(ενδεικτικα) σε σχεση με τον ηλεκτρικο που θα δουλευει 1 ωρα με με μιση ισχυ.

Πιστευω οτι πιο οικονομικος (αν και εχεις επιλεξει τις ακριβοτερες σε χρηση μεθοδους θερμανσης) ειναι ο πετρελαιου.

Μπορει και να πεσει η τιμη του,επισης το ρευμα ΑΚΟΜΑ δεν εχει ανεβει,

Link to comment
Share on other sites

Θεωρητικά, με τις τρέχουσες τιμές συμφέρει ο ηλεκτρικός λέβητας, αλλά αν ανέβεις κλίμακα ή ανέβει η τιμή του ρεύματος, θα καταστεί ασύμφορος. Αν σε ενδιαφέρει κοίταξε και για λέβητα πελλετ, παίρνεις αξιόπιστους ελληνικούς με 2000-2500Ε μαζί με κυκλοφορητή, δοχείο κτλ. Σε κάθε περίπτωση κάνε αν δεν έχεις μελετη θερμικών απωλειών και επέλεξε τον σωστό λέβητα αναλογα τις αναγκες σου, γιατί η μεγάλη υπερδιαστασιολόγηση αυξάνει και την μετεπειτα κατανάλωση.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες συμβουλές. Όντως δεν είχα υπολογίσει ότι η τιμή της kWh αλλάζει ανάλογα με τη χρήση.
 
Δυστυχώς δεν μπορώ να βάλω πέλλετ γιατί το λεβητοστάσιο βρίσκεται στην ταράτσα και το ασανσέρ σταματάει στον όροφο μου. Θα ήταν πολύ δύσκολο για τη γυναίκα μου να ανέβαζε σακιά με πέλλετ από τις σκάλες όταν θα έλειπα εγώ, άσε που δεν την κόβω να καθαρίζει τον καυστήρα...
 
Υπολογίζοντας την τιμή της kWh στα 0,20Ε (συμπεριλαμβάνοντας τη μέγιστη χρέωση της ΔΕΗ μαζί με τα διάφορα τέλη) τότε για τη συντήρηση της θερμοκρασίας το κόστος θα είναι 0,8Ε με 4kW ή 1,6Ε με 8kW ή 2,4Ε με 12kW ή 3,2Ε με 16kW ή 4,8Ε με 24kW ανάλογα με τον αριθμό των αντιστάσεων που λειτουργούν. Φυσικά αυτή είναι η χειρότερη περίπτωση αφού οι χρεώσεις μέχρι τις 3000kWh είναι χαμηλότερες όπως επίσης δε συμπεριλαμβάνω την τιμή του νυχτερινού ρεύματος που είναι ακόμα πιο χαμηλή.
 
Αν ο λέβητας πετρελαίου δουλεύει 20 λεπτά την ώρα με μία κατανάλωση των 4 λίτρων την ώρα, θα κάψει 1.33 λίτρα ή 2.13Ε με την τιμή του πετρελαίου να είναι 1.60Ε το λίτρο. Που σημαίνει ότι ο ηλεκτρικός λέβητας με συμφέρει μόνο στην περίπτωση που λειτουργούν μονίμως το πολύ δυο αντιστάσεις. Όσο το σκέφτομαι όμως, ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας τραβάει περίπου 2,5kW για να ζεστάνει το νερό του. Τα 8kW λογικά θα είναι υπέρ αρκετά για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του νερού του κυκλώματος θέρμανσης. Άρα ίσως τελικά να με συμφέρει καλύτερα ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας αφού δεν θα έχω και το θέμα με δεξαμενές, καμινάδες, κλέφτες βενζινάδες, κλπ.

 

 
Τελικά, πρέπει να γίνει μελέτη για να δω τι απώλειες έχω ώστε να βρω την αντίστοιχη κατανάλωση στα δυο συστήματα. Κάπου είχα δει μια φόρμα που τα έβγαζε αυτά. Μήπως ξέρετε που μπορώ να τη βρω;
Link to comment
Share on other sites

για 140 τμ και ρετιρε ασυζητητη πετρελαιο με υψηλο βαθμο αποδοσης.

θα πας για πλακα στην μεγαλη βαθμιδα της δεη με τον ηλεκτρικο και δεν ειναι κλιμακωτη η χρεωση.

 

για το ζνχ προτεινω το boiler που ηδη εχεις η ηλιακο τριπλης. 

τη χρηση του λεβητα για παραγωγη νερο στη στιγμη δεν την προτεινω γιατι θα σου βρωμισει πολυ γρηγορα ειδικα το καλοκαιρι με το στιγμιαιο αναψε σβησε. επιπλεον να προσεξεις αν τελικα χρησιμοποιησεις την δυνατοτητα του λεβητα για παραγωγη ζνχ απευθειας να βαλεις μια θερμοστατικη αναμειξης στην εξοδο του (αν δεν εχει ηδη) γιατι υπαρχουν λεβητες "ολα σε ενα" που δεν ελεγχουν θερμοκρασια νερου εξοδου και θα πεσει πολυ ζεματισμα (εχω παθει ηδη εγκαυμα μια φορα με τον saturn στο εξοχικο καθοτι μπορει να βγαλει νερο μεχρι 85 βαθμους (αντι για εξωτερικο εναλλακτη στο νερο της θερμανσης εχει εσωτερικη σερπατινα στο λεβητα - πονεμενη ιστορια)

 

το αεριο θα αργησει παρα πολυ να ερθει γιατι η εταιρια εχει ηδη πολλους μ.. εεε πελατες και δεν την ενδιαφερει να επεκτεινει το δικτυο της για ψιχουλα. εχω τρεις γνωστους που ειναι στο περιμενε (ηταν βασικα , πηραν αποφαση οτι δε θα ερθει ποτε) σε περιπτωσεις σαν την δικη σου (στον διπλανο δρομο, στην απεναντι γωνια κλπ) αρα το ξεχνας. 

 

εχει παρα πολλα "ετοιμα" αυτονομα συστηματακια με πληρη εξοπλισμο (κυκλοφορητη, δοχειο διαστολης κλπ) και μαλιστα ανοξειδωτα σε καλες τιμες (μεταξυ 1000 και 1500 τα περισσοτερα)

αναλογως του χωρου σου και καθοτι μονιμη η χρηση θα προτεινα να υπολογισεις δοχειο διαστολης και αναλογικο κυκλοφορητη σε συνδιασμο με καλο κυκλωμα αντισταθμισης/θερμοστατη , ειναι ενα βαρβατο επιπλεον κοστος αλλα θα κερδισεις στο θεμα της καταναλωσης σημαντικα (20% κατω δε θα μου εκανε εντυπωση) και επιπλεον περιοριζεις τα αναματα του λεβητα στο ελαχιστο (σημαντικο για να κρατηθει καθαρος και να μην χασει σε βαθμο αποδοσης οσο βρωμιζει - μιλαμε για πετρελαιο) 

Link to comment
Share on other sites

συγνωμη φιλε να σε ρωτησω κατι

 

αντλια θερμοτητας γιατι δε σκεφτεσαι?

 

ηλεκτρικος λεβητας ειναι απαγορευτικος...... γνωμη μου παντα

Edited by OTTO_engine
Link to comment
Share on other sites

ρώτησα για αντλία θερμότητας και μου είπαν 6000Ε. Δε χρειάζεται να πω περισσότερα!!! :mrgreen:

 

βαλε ηλεκτρικο λεβητα και θα πεις περισσοτερα σε κανα 6μηνο :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.