Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η ΕΔΕΤ εγκαθιστά green datacenter στον ποταμό Λούρο


Engineer

Recommended Posts

Ένα καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα έργο δημοπράτησε το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας πριν από λίγες εβδομάδες. Πρόκειται για την εγκατάσταση green datacenter δίπλα στον ποταμό Λούρο στην Ήπειρο, το οποίο θα ψύχεται από τα νερά του ποταμού. Για την υλοποίησή του προβλέπεται η αξιοποίηση σύγχρονων «πράσινων» λύσεων για βέλτιστη εκμετάλλευση της καταναλισκόμενης ισχύος, που ισοδυναμεί με την επίτευξη χαμηλής τιμής για τον δείκτη Power Usage Effectiveness (PUE). Στο υπό δημοπράτηση έργο ο δείκτης PUE θα είναι πλήρως ανταγωνιστικός σε σύγκριση με υφιστάμενα ενεργειακά αποδοτικά κέντρα δεδομένων. Πιο συγκεκριμένα ο PUE θα είναι μικρότερος του 1,3, τιμή η οποία συνεπάγεται εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 70% και άνω.

 

Η όλη εγκατάσταση θα γίνει μέσα σε φορητά κιβώτια/οικίσκους (τύπου container) τα οποία θα τοποθετηθούν στον περιβάλλοντα χώρο του Υδροηλεκτρικού Σταθμού «Λούρος», ενώ το νερό από το ποτάμι αλλά και από γεώτρηση θα χρησιμοποιηθεί για την ψύξη του εξοπλισμού που θα εγκατασταθεί σε υδρόψυκτα ικριώματα. Επίσης, κατάλληλες εγκαταστάσεις θα διαμορφωθούν για το σκοπό αυτό, προκειμένου να γίνεται λήψη και επιστροφή του νερού χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

 

Ο ΥΗΣ «Λούρος» βρίσκεται κατάντη των πηγών Αγίου Γεωργίου και γεωγραφικά διατρέχει τον Δήμο Φιλιππιάδας του Νομού Πρεβέζης και τον Δήμο Αρταίων του Νομού Άρτας. Ο χώρος κατασκευής του έργου ανήκει διοικητικά στο Δήμο Αρταίων - Περιφερειακή Ενότητα Άρτας της Περιφέρειας Ηπείρου, έχει συνολική έκταση που δεν ξεπερνά τα 400 μ2 και βρίσκεται παραπλεύρως του δρόμου που οδηγεί στο κεντρικό κτίριο του ΥΗΣ. Η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται περίπου 350μ από την Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Άρτας, 80μ από το κεντρικό κτίριο του ΥΗΣ και περίπου 35μ από τις όχθες του ποταμού Λούρου.

 

Download attachment: datacenter2.jpg

 

Στο κόμβο θα εγκατασταθούν από τον Ανάδοχο οι ακόλουθοι οικίσκοι ή φορητά κιβώτια:

  • Φορητό κιβώτιο υπολογιστικού εξοπλισμού, όπου θα φιλοξενούνται τα ικριώματα υπολογιστικών συστημάτων με τον απαραίτητο υποστηρικτικό εξοπλισμό, όπως κλιματιστικές μονάδες, συστήματα διανομής ισχύος και τα απαραίτητα συστήματα φυσικής ασφάλειας.
  • Φορητό κιβώτιο υποστηρικτικού εξοπλισμού, όπου ενδεικτικά θα φιλοξενούνται το σύστημα αδιάλειπτης τροφοδοσίας (UPS) με τους συσσωρευτές του και τα απαραίτητα συστήματα φυσικής ασφάλειας. Το φορητό κιβώτιο υποστηρικτικού εξοπλισμού θα περιλαμβάνει κατάλληλο κατανεμητή οπτικών και χάλκινων καλωδίων που θα τερματίζουν στον αντίστοιχο κατανεμητή στο φορητό κιβώτιο υπολογιστικού εξοπλισμού. Επιθυμητά, στο φορητό κιβώτιο αυτό θα βρίσκονται το αντλιοστάσιο και οι εναλλάκτες θερμότητας του συστήματος κλιματισμού.
  • Οικίσκος προσωπικού, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση διαχειριστικών εργασιών (πχ συναρμολόγηση εξοπλισμού/staging) και θα πρέπει να επιτρέπει την απρόσκοπτη μεταφορά υπολογιστικού εξοπλισμού από/προς τον οικίσκο εξοπλισμού σε δυσχερείς συνθήκες, πχ υπό βροχή. Θα περιλαμβάνει κλιματιστική μονάδα ψύξης/θέρμανσης και πλήρη σταθμό εργασίας, καθώς και τα απαραίτητα συστήματα φυσικής ασφάλειας. Ο οικίσκος προσωπικού θα περιλαμβάνει κατάλληλο κατανεμητή οπτικών και χάλκινων καλωδίων που θα τερματίζουν στον αντίστοιχο κατανεμητή στο φορητό κιβώτιο υπολογιστικού εξοπλισμού.
  • Οικίσκος υποσταθμού Μ.Τ. που θα περιλαμβάνει τις υποδομές του υποσταθμού μέσης τάσης (πεδίο μέσης και χαμηλής τάσης, μετασχηματιστής κλπ), καθώς και τα απαραίτητα συστήματα φυσικής ασφάλειας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι € 2.489.750,00 (μαζί με ΦΠΑ και δικαιώματα προαίρεσης), η διάρκεια υλοποίησης 8 μήνες και η διάρκεια εγγύησης 5 έτη.

 

Πηγή: http://www.adslgr.co...

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Και μόνο που φτιάχνουν datacenter προς εκείνες τις μεριές (στραμμένα στα καλώδια προς Ιταλία και Ευρώπη) είναι πολύ καλό

Το ότι πάει να γίνει και «υδρόψυκτο» το βρίσκω ακόμα πιο καλό έως και παράδοξη σύμπτωση με κάτι που διάβασα προ ήμερων για την Google…

Ότι ετοιμάζει datacenter να είναι μέσα στον ωκεανό για υποβοήθηση του κόστους ψύξης τους που στην περίπτωση τους είναι τεράστιο μέγεθος…

 

Να έχουν κάποια σχέση αυτά με την προχθεσινή ανακοίνωση σε συνέντευξη του Σαμαρά για δωρεάν wifi σε όλη την Ελλάδα, με την επίσκεψη του στελέχους της Google στην Ελλάδα….

Μπορεί και καλό θα είναι

 

Θα είναι ακόμα πιο καλό να μη χρειάζονται το 90% και από όλους τους διαδικτυακούς τόπους στην Ελλάδα να αγοράζουν και να πληρώνουν server στην Γερμάνια, Δανία, Σουηδία, ΗΠΑ κλπ….

 

Για να δούμε τι θα γίνει με τα καλώδια που όσο περνά ο καιρός τόσο ανεβαίνει η αξία τους 

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφοι επειδή να πω την αλήθεια δεν ήξερα καν τι είναι τα data centers το άρθρο στο forum με έκανε να ψα΄ξω λίγο το θέμα..από ότι κατάλαβα είναι κέντρα αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων από τους ΥΗΣ και συγκεκριμένα τα green data centers είναι κατασκευές "πράσινες" και φιλικές προς το περιβάλλον..σε μερικά άρθρα που διάβασα όμως μερικοί έλεγαν οτι είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα..ακόμα αναρωτιέμαι αν υπάρχει εταιρεία στην Ελλάδα με τεχνογνωσία στην κατασκευή τέτοιων κέντρων..και ποιος συμμετέχει στην κατασκευή?μηχανικοί υπολογιστών?μηχανολόγοι? επειδή με το θέμα είμαι άσχετος όποιος ξέρει 2 πράγματα παραπάνω και έχει τη διάθεση ας εξηγήσει λίγο το θέμα...

Edited by κονικοκε
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, μάλλον δεν έχεις καταλάβει καλά.

 

Τα DATA Centers είναι οι "κόμβοι" ας πούμε του Διαδικτύου. Στα Data Centers υπάρχει εξοπλισμός αποθήκευσης και δρομολόγησης της πληροφορίας. Όλοι οι μεγάλοι Internet Providers και οι εταιρείες παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών (πχ Google) διαθέτουν Data Centers.  Όλες οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο (πχ το Michanikos.gr) είναι αποθηκευμένες και διακινούνται μέσω Data Centers.

 

Ο εξοπλισμός των Data Centers απαιτεί για τη λειτουργία του και κυρίως την ψύξη του μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

 

Το εν λόγω Data Center λοιπόν δεν φτιάχνεται για να εξυπηρετήσει τον ΗΥΣ. Αλλά χρησιμοποιώντας νερό από τον ΗΥΣ θα ψύχεται ο εξοπλισμός χωρίς να χρειάζεται υπερβολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Αυτά για αρχή, αν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα -> google it !!!

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ πολύ Jason K για τις πληροφορίες γιατί κυριολεκτικά είμαι άσχετος με το θέμα..θα το γκουγκλάρω για τα περαιτέρω από περιέργεια ...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

λογικά στο συγκεκριμένο Data Center θα φιλοξενηθουν οι υπηρεσίες της ΕΔΕΤ ( κόμβοι ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων, , Πανελ. Σχολικό δίκτυο) καιπιθανώς συσταθεί και μια επιχείρηση παροχής υπηρεσιών σε χρήστες (φιλοξενία ιστοσελίδων γενικού σκοπού).

Ενδιαφέρον έχει ως τεχνολογία.Τι άλλο κρύβεται από πίσω δεν ξέρω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.