Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι θα ισχύσει για περιουσιολόγιο και ηλεκτρονικά μισθωτήρια


Engineer

Recommended Posts

Στην ηλεκτρονική θεώρηση των μισθωτηρίων, στην λειτουργία του περιουσιολογίου αλλά και θέμα της διόρθωσης των μηδενικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων Φ.Α.Π., αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο δικτυακό τόπο taxheaven.gr ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι το προσεχές διάστημα θα μπουν σε λειτουργία τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια. "Την υπηρεσία αυτή την έχουμε εξαγγείλει από καιρό και βρισκόμαστε πλέον στο τελικό στάδιο ελέγχων ώστε να βγει η εφαρμογή προς χρήση. Περιμένουμε όμως να περάσει μια σχετική διάταξη  - ελπίζουμε να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του ΕΝ.Φ.Α.- ώστε να καθοριστεί ότι τη σχετική υποχρέωση υποβολής έχει μόνο ο εκμισθωτής του ακινήτου. Με τον τρόπο αυτό θα γίνονται και οι σχετικοί έλεγχοι μέσα στο σύστημα του περιουσιολογίου" ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Στόχος, είναι σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, όλες οι δηλώσεις και οι πληρωμές να γίνονται ηλεκτρονικά. "Στη συνέχεια με τα στοιχεία που συλλέγουμε θα γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι μέσα από το risk analysis. Αυτό είναι το μοντέλο που ακολουθούμε".

 

Φ.Α.Π.

 

Οσον αφορά το θέμα της διόρθωσης των μηδενικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων Φ.Α.Π. έτους 2011, 2012 και 2013, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι αυτές τις μέρες θα αναρτηθούν τα μηδενικά εκκαθαριστικά Φ.Α.Π. του 2011 (σ.σ. άνοιξε ήδη), ώστε να προβούν οι φορολογούμενοι στις διορθώσεις. "Να τονίσω ότι τα εκκαθαριστικά αυτά θα έχουν τρέχουσα ημερομηνία έκδοσης, οπότε η προθεσμία του τετραμήνου θα τρέχει από την ημερομηνία αυτή και μετά. Στη συνέχεια θα αναρτηθούν και τα υπόλοιπα μηδενικά εκκαθαριστικά" δήλωσε.

 

Περιουσιολόγιο

 

"Το περιουσιολόγιο ώς έργο θα το χαρακτήριζα εφάμιλλο με αυτό του κτηματολογίου. Όπως δηλαδή στο κτηματολόγιο αποτυπώνεται η ακίνητη περιουσία της χώρας, έτσι και στο περιουσιολόγιο θα αποτυπώνεται όλη η περιουσία των πολιτών" ανέφερε ο κ. Θεοχάρης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι "Η μεθοδολογία του διέπεται από μια αρχή που ορίζει ότι πρέπει πρώτα να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία από τρίτους, ώστε στη συνέχεια να διασταυρωθούν με όσα δηλώνονται από τους φορολογούμενους. Δηλαδή, κάνουμε πρώτα μια απογραφή κατά κάποιον τρόπο. Δηλαδή, αυτά είναι τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν, αυτά είναι τα σκάφη, κ.λπ. Αυτό βέβαια δεν είναι απλό, διότι για κάποιες κατηγορίες δεν υπάρχει μηχανογραφημένη βάση ώστε να μπορούν οι τρίτοι να μας στέλνουν τα στοιχεία που απαιτούνται.  Ουσιαστικά, για κάθε στοιχείο του περιουσιολογίου πρέπει να ζητούνται οι ανάλογες πληροφορίες, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Έχοντας αυτή τη βάση μπορούμε στη συνέχεια να διασταυρώσουμε ποιος έχει τι. Μαζεύουμε ήδη αρκετά στοιχεία από τρίτους (ασφάλιστρα, δίδακτρα, τόκους καταθέσεων κ.λπ.) και πρέπει όλα αυτά να αξιολογηθούν ώστε να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα".

 

Τα κυριότητα σημεία της συνέντευξης του κ. Θεοχάρη έχουν ως ακολούθως:

 

- έως το τέλος του έτους πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τη θεώρηση των μισθωτηρίων συμβολαίων.

 

- ολοκληρώνεται σύντομα η εφαρμογή για την έκδοση παραβόλων κάθε μορφής και για την ηλεκτρονική πληρωμή φόρων προκειμένου να κλείσουν τα ταμεία στις εφορίες.

 

- οι επιχειρήσεις θα πρέπει κάθε μήνα από τον Ιανουάριο να υποβάλουν με ηλεκτρονικό τρόπο τα στοιχεία των πελατών και προμηθευτών τους προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των εικονικών και πλαστών τιμολογίων

 

- το περιουσιολόγιο των φορολογούμενων θα οικοδομηθεί στοιχεία που υπάρχουν ήδη καταγεγγραμένα σε βάσεις δεδομένων (π.χ. ΙΧ. σκάφη αναψυχής, δαπάνες καρτών, δίδακτρα κλπ). Υπάρχουν δυσκολίες αλλά τα στοιχεία συγκεντρώνονται. Όταν ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των στοιχείων θα υπάρχει πλέον η βάση δεδομένων για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

 

- σύντομα τίθεται και πάλι σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή για την επαλήθευση στοιχείων των επιτηδευματιών προκειμένου να αποφεύγεται η έκδοση τιμολογίων σε ανύπαρκτους πελάτες.

 

- σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή και η λειτουργία της απενεργοποίησης ΑΦΜ σε όσους δεν υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Η σχετική ειδοποίηση θα γίνεται στους πελάτες αυτών των επιχειρήσεων προκειμένου να μην αναγνωρίζονται οι δαπάνες που πραγματοποιούν σε αυτές.

 

Πηγή: http://www.buildnet....213&artid=10300

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.