Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θεμελίωση κοντά σε ρέμα


 
K.Κ

Recommended Posts

Παιδιά με τρομάξατε. Όσο για το σχόλειο του κ. Χάρη για τη γνώμη του μπετατζή για το χώμα, προτειμώ να μην το συνεχίσω...

Αλήθεια αν έχω πρόβλημα υπαρχει λύση ή περιμένω μέχρι να παρουσιαστεί

το πρόβλημα?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 29
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αν αρρωστήσει το παιδί σου (κούφια η ώρα) και σου πει ένας γιατρός "ξέρεις γι αυτό που έχεις πρέπει να πας στον τάδε ειδικό" εσύ θα του πεις "η νοσοκόμα λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα";

Για θέματα υγείας δεν το κάνεις, για την περιουσία σου που είναι το σπίτι σου γιατί το κάνεις;

Είναι ο μπετατζής ο ειδικός που μπορείς να εμπιστευθείς;

Λίγο παραπάνω σου είπα "...μην παίρνεις αβίαστα ως αληθή όσα γράφουμε εδώ μέσα. Αν δεν εκτιμήσει κάποιος ειδικός από κοντά την κατάσταση δεν μπορείς να έχεις ορθή επιστημονική άποψη. Γι αυτό και πριν κάνεις οτιδήποτε και μπεις σε έξοδα θεωρώ απαραίτητο να καλέσεις κάποιον ειδικό να δει από κοντά πως έχουν τα πράγματα. Μπορεί τελικά να μην χρειάζεται τίποτα...".

Δηλαδή μπορεί εδώ να βρίσκονται μηχανικοί που σου δίνουν κατευθύνσεις αλλά δεν είναι αυτός τρόπος να αναζητείς λύση στο πρόβλημά σου.

Πήγαινε στον ειδικό. Ρώτησες ποιος είναι ο ειδικός και σου είπα. Όταν μετά αναφέρεις αυτό που είπες για τον μπετατζή εμένα ως μηχανικό με προσβάλλεις. Προφανώς δεν το κατάλαβες γι αυτό και σου απάντησα με τον τρόπο που σου απάντησα για να το καταλάβεις.

 

Συγνώμη αλλά τζάμπα ο χρόνος που ασχολούμαι. Έχω κάθε καλή πρόθεση να βοηθήσω αφιλοκερδώς όποιον με ρωτάει κάτι, μηχανικός ή όχι, αλλά όταν φτάνουμε σ' αυτό το σημείο που... μου κόβονται τα φτερά. :cry:

Link to comment
Share on other sites

Το σχόλιο του Χάρη ήταν ορθό καθότι πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες-μή-μηχανικοί πως έχουμε κουραστεί πλέον να ακούμε αυτό το πράγμα.... Δειξτε κατανόηση. Εμένα όμως μου κάνει εντύπωση το γιατί το σκεφτόσαστε τώρα αυτό το πράγμα. Έγινε η κατασκευή ή όχι;

 

Λοιπον,

α) η περίπτωση του να "κατεβάσει" το ρέμα είναι κάτι που ΚΑΙ οι μηχανικοί είναι αναρμόδιοι.

β) Η ρευστοποίηση εδάφους είναι κάτι το άσχετο με το ρέμα. Υπάρχει περίπτωση να είσαι πολύ μακρυά από ρέμα, ποτάμι ή θάλασσα και να ρευστοποιηθεί το έδαφος. Αν υπάρχει καλή θεμελίωση (πεδιλοδοκοί ή ραντιέ) τουλάχιστο, η καθίζηση θα είναι ομοιόμορφη (αν υπάρξει και απόκλιση από την κατακόρυφο σε διώροφο, τότε τί να πω;)

γ) Λύση για την ρευστοποίηση, δεν υπάρχει. Αν κάνεις μια αναζήτηση στο ιντερνετ θα δεις τί είναι. Αλλά φαντάσου ένα βάζο με ζάχαρη το οποίο το χτυπάς. Ότι θα γίνει στη ζάχαρη γίνεται και στο έδαφος....

Link to comment
Share on other sites

Το σχόλιο για τον μπετατζή ήταν απάντηση στον κ. Άρη από τα Χανιά που

μου πρότεινε να ρωτήσω για το έδαφος τον χεριστή των μηχανημάτων που έκανε την εκσκαφή. Δεν σας υποτιμώ γι αυτό άλλωστε ζήτησα την γνώμη σας. Όσο για το σχολιο του κ. Χάρη έχει δίκιο τζάμπα ο χρόνος που ασχολείται για να βοηθήσει κάποιον πολίτη που οι συναδερφοί του (οι καλύτεροι στην περιοχή) δεν μπήκαν στον κόπο να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Σας ευχαριστω για τις συμβουλές

ΝΙΚΟΣ

Link to comment
Share on other sites

Σου έγραψα:

 

"Το ρέμα είναι μακριά για να σου δημιουργήσει πρόβλημα. Είναι και ανάβαθο. Υπάρχει βέβαια ένας μικρός κατά την γνώμη μου φόβος να γίνει αυτό που λέει ο Χάρης.

Το ερώτημα είναι αν είναι κάλή η ποιότητα του εδάφους που θεμελίωσες. Αυτό μπορεί να στο πει μια λήψη δοκιμίων και έρευνα ή ακόμα μπορείς να πάρεις μια μικρή γνώμη από τον χεiριστή των μηχανημάτων που έκανε την εκσκαφή.

Αν έχει νόημα? Φυσικά, ειδικά δε αν σου λύσει τον προβληματισμό σου...."

 

που σημαίνει ότι

1)γενικώς οι απόψεις των μηχανικών εδώ μέσα γενικώς συμπίπτουν.

2)ότι και εγώ προτείνω λήψη δοκιμίων και έρευνα (το από ειδικό εννοείται).

3)σου προτείνω να πάρεις μια μικρή γνώμη από τον χειριστή των μηχανημάτων (εννοώ των χωματουργικών και όχι τον μπετατζή!) επειδή θα σου κάνει μια πολύ καλή αλλά πρόχειρη εκτίμηση του εδάφους γιατί πολύ απλά γνωρίζει χονδρικα από εδάφη κάτι που θα σου κάναμε και εμείς αν έστελνες φωτογραφίες. όπως σου έγραψα παραπάνω:

 

"για το έδαφος κανένας δεν μπορεί να σου πει τίποτα.

Μόνο αν στείλεις φωτογραφίες...

και πάλι θα σιγουρευτείς μόνο αν γίνει μελέτη.

...."

 

Είναι πολύ καλό που ρωτάς, αλλά εδώ συμφωνώντας φυσικά με τον Χάρη θα σου πω ότι ακολουθείς λάθος δρόμο.

 

Πάρε λοιπόν τις απόψεις που απλόχερα και φιλικά σου δώθηκαν και πήγαινε σε ειδικό. Το να λαμβάνεις άγνωστα μηνύματα από εμάς τα οποία καλύπτουν πάρα πολλές περιπτώσεις και υποθέσεις και μπορεί καμία σχέση να έχουν με την περίπτωση σου είναι εξαιρετικά επίφοβο

1) επειδή δεν καταλαβαίνεις ακριβώς τι σημαίνει το καθετί

2)επειδή προφανώς δρας με πολύ άγχος (φυσικό είναι) και σου δημιουργείται αγωνία και φόβος ( το λες και εσύ) ενώ δεν πρέπει.

 

ακολουθώντας και το όμορφο παράδειγμα του Χάρη που έχει πολύ δίκαιο θα σου πω ότι όταν πας σε ένα γιατρό και πονάει το στομάχι σου δεν σου λέει "μπορεί να έχεις πονόκοιλο επειδή έφαγες κάτι ή επειδή έχεις καρκίνο" Μπορεί όμως να το υποθέσει μπροστά από έναν συνάδελφο του .

Εδώ βρίσκεται και ο συνεχής προβληματισμός μας για το πως θα χειριζόμαστε ανθρώπους εκτός επαγγέλματος.

 

"Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια"

 

Φιλικούς χαιρετισμούς από εμένα :D

Ελπίζω αύριο πρωί να πας σε έναν καλό μηχανικό με ειδικότητα Εδαφοτεχνικού όπως είπε ο Χάρης

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν επειδή πολλά έχουμε πει επί του θέματος προτείνω (δίχως να φέρω ουδεμία ευθύνη) τα ακόλουθα:

α) 2 διερευνητικές λήψεις δοκιμίων εδάφους για να δει πού βρίσκεται ο υδροφόρος ορίζοντας.

β) κάτω από το στηθαίο περίφραξης και προς το οικόπεδο του κυρίου, κατά μήκος τους χαντακιού και στην κάθετη αυτής της πλευράς η οποία βλέπει upstream, ένα γερό, γενναίο θεμέλιο το οποίο να είναι πολύ δύσκολο να παρασυρθεί από ορμητικό χείμαρο.

 

Νομίζω πως πρόβλημα ρευστοποίησης δεν θα έχει καθότι αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ύπαρξη υπόγειων υδάτων, τα οποία αν υπήρχα, θα υπήρχε και το ρέμα...

Link to comment
Share on other sites

Να επιβεβαιώσω και εγώ ορισμένα πράγματα σχετικά με τη ρευστοποίηση καθώς είχα ασχοληθεί με το θέμα για το σεισμό της τουρκίας.

Ακόμα και άν υπάρχει κάποιο ρευστοποιήσιμο στρώμα δεν είναι σίγουρο ότι ο σεισμός θα του προκαλούσε ρευστοποίηση. Άν μιλάμε για περιοχή εντός Αττικής δύσκολα θα συναντήσουμε το φαινόμενο αυτό.

Όσο αφορά ενίσχυση του εδαφικού κραδασμού όπως ανέφερε και κάποιος άλλος συνάδελφος επειδή ο αναβαθμός είναι μικρός δεν νομίζω να υπάρχει επίσης κάποιο πρόβλημα. Στο σεισμό της Αθήνας στο ρεύμα τις Χελιδονούς είχαμε τέτοια φαινόμενα οπότε στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν νομίζω ότι πρέπει να αγχωνόμαστε ιδιαίτερα.

Αυτό το οποίο θα με ανησυχούσε είναι η δυναμική συνίζηση του εδάφους, αλλά το γεγονός ότι ο μηχανικός χρησιμοποίησε δονητικό μηχάνημα, σημαίνει ότι σε κάποιο βαθμό αυτό σίγουρα έχει βοηθήσει.

Κ εγώ με την σειρά μου προτείνω πρώτα να μιλήσει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού με το μηχανικό που έκανε τη μελέτη και στη συνέχεια εάν έχει ακόμα απορίες και αμφιβολίες να ζητήσει τη γνώμη ενός γεωτεχνικού.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας

Ακολούθησα την συμβουλή σας και έφερα σε απαφή ένα γεωτεχενικό με το μηχανικό μου. Ο μηχανικός μου επιμένει πως όλα είναι μια χαρά.

Ο γεωτεχνικός μου είπε να κάνουμε λήψεις δοκιμίων για να δούμε το έδαφος στην θεμελίωση και άν έχω πρόβλημα να σκάψω περιμετρικά της πλευρά προς το ρέμα, πιο κάτω από τα θεμέλια και να κάνω τοιχο αντιστήριξης (όπως κάνεται όταν θεμελίωνεται ένα κτίριο πιο χαμηλά από υπάρχον) Πάνω στην συζήτηση προέκυψε και το εξής δεδομένο. Το έδαφος

δεν είναι παντού ομοιογενές. Αλλού σκληρό αλλού μαλακό αλλού λίγη άμμος....

Αλήθεια μήπως γνωρίζεται κάποια ετερεία στη Βόρεια Ελλάδα που να είναι αξιόπιστη και να μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημά μου?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.